2020 Gelmiş Geçmiş En Sıcak Yıl Olabilir Mi?

23 Kasım 2020

Meteoroloji uzmanlarına göre, bugüne kadar kaydedilmiş bütün verilerle kıyaslandığında, 2020 şimdiye kadarki en sıcak yıl olabilir.

Meteoroloji uzmanlarına göre 2020, ölçümler başladığından beri kaydedilen veriler ışığında şimdiye kadarki en sıcak yıl olabilir. Bu noktada uzmanlar, devam eden korona virüsü salgını yüzünden uygulanan karantina önlemleriyle gökyüzünün geçici olarak temizlendiğini söylese de çok daha güçlü ve uzun vadeli bir şey yapmamız gerektiğini belirtiyorlar.

ABD’li yetkililer, 2020’nin en sıcak yıl olmasa bile şimdiye kadar görülmüş en sıcak 5 yıldan biri olmasına %99,9’luk bir oranla kesin gözüyle bakıyor. Bunun yanı sıra New York’ta bulunan NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Gavin Schmidt tarafından yapılan bir başka hesaplama, bu yıl sıcaklıkların rekor kırma olasılığının %60 olduğunu gösteriyor. Hesaplamalarda daha temkinli olan Büyük Britanya’nın meteoroloji kurumu Met Office ise 2020’nin en sıcak yıl olma olasılığını %50 olarak tahmin ediyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz ocak ayı, son 141 yıldır tutulan iklim kayıtlarına geçen en sıcak ocak ayı olmuştu. 20. Yüzyıl’da kara ve deniz yüzeyinde 12°C olan ortalama sıcaklıkların, bu ocak ayında 1,14°C arttığı da yapılan açıklamada bildirildi. Araştırmacılar, korona virüsü salgınıyla emisyon miktarının geçici olarak azaldığını kabul etseler bile atmosferde biriken sera gazlarının büyük bir tehlike oluşturduğunu söylüyorlar.