2021 Görünümünü Tahmin Etmek Zor

24 Nisan 2021

Pandemi nedeniyle devam eden belirsizliğe rağmen, ekonomi tahmini yapanların çoğu 2021’de daha iyi günler olmasını bekliyor. Bu da nikel, paslanmaz çelik ve hurda metal talebi için iyiye işaret.

2020 yılının ikinci yarısında küresel üretim göstergeleri iyiye giderken, rapor edilen metal fiyatları ve bunlara karşılık gelen hurda akışı da yılın sonunda ve 2021’e girerken iyiye gitti. Londra Metal Borsasında nikel fiyatları 2020 sonundaki ton başına 16.540 doları da aşarak ocak ayı sonunda ton başına 18.300 doları bile geçti. Aynı zamanda, hurda piyasası katılanları ticaret şartlarının aralık ve ocakta artan fiyatlar ve üretim sektöründen gelen daha sağlıklı talebin ortasında belirgin olarak iyileştiğini bildirdi. Fakat üretim ve emtia piyasalarındaki sıçrayış zayıflık belirtileri göstermeye başladı. Özellikle hurda geri dönüşümcüleri iş gücü kiralamak ve idame ettirmek nakliye ve lojistik dar boğazları ile potansiyel olarak yüksek düzenleyici maliyetler ve ticari kısıtlamalar da dahil olmak üzere çeşitli zorluklar ile karşı karşıyalar. Nikel ve paslanmaz çelik piyasası katılımcıları için tezat oluşturan bu zorluklar ve fırsatlar, bu yıl gittikçe tahmin edilemez bir görünüme katkı sağlıyorlar.

BASTIRILMIŞ TALEP

Uluslararası Paslanmaz Çelik Forumu’ndan (ISSF) gelen en son veriler; küresel paslanmaz çelik eriyiği talebe bağlı üretiminin 2020’nin üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe göre % 17,5 oranında artarak 13,5 milyon tondan fazlaya ulaştığını gösteriyor. Çelik üretiminde üçüncü çeyrekte görülen sıçrama geniş çaptaydı ve çeyrek bazında Çin’de (+%14), ABD’de (+%10,9), Avrupa’da (+%5,4), (Çin ve Güney Kore hariç) Asya’da (+%50,6) primleri içeriyordu. Bu duruma rağmen, ISSF, küresel paslanmaz çelik eriyiği talebe bağlı üretiminin, Covid-19 karantinalarının yılın ilk yarısında üretimde ağırlığını hissettirmesiyle, 2020’nin ilk dokuz ayında % 7,8 azalarak 36,7 milyon tona düştüğünü tahmin ediyor.

2020’nin ikinci çeyreğinde paslanmaz çelik üretiminde düşüş ve sonrasındaki toparlanma temel ekonomik raporlarla birlikte üretim raporlarına da yansıdı. Örneğin ABD’de Ekonomik Analiz Bürosu gerçek GSYİH’nin ikinci çeyrekte %31,4 dip yaptığını; bunu da üçüncü çeyrekte -etkin olarak- önceki durumunu alacak şekilde, % 33,4 oranında rekor bir yükselişin takip ettiğini rapor etti. 2020 yılının başlarında gelişmiş ülkelerin çoğunda aylar süren kapanma uygulamaları, üretilmiş mallar ve ham maddelerde bir yetersizliğe sebep oldu ve bunu da küresel tedarik zincirlerinin etkilenmesiyle dikkate değer bir bastırılmış talep ve yükselen fiyatlar takip etti.

IHS Markit şirketinin son birleşik Satın Alma Yöneticileri İndeksi (PMI) raporuna göre, ‘Belirgin tedarik zinciri Gecikmelerinin, ham madde yetersizliklerinin ve mamul üreticilerinde stok yapıldığının belirtileri (ocak ayında) girdi fiyatlarını yukarı itti. Firmalar kısmen yüksek maliyet yüklerini müşterilerine aktarmak gayretiyle, fabrika çıkış fiyatlarını temmuz 2008’den beri en çabuk şekilde yükseltirken maliyet enflasyonunun seviyesi 2018 nisan ayından beri en yüksekteydi.

RİSKLERE RAĞMEN, GÖRÜNÜM POZİTİF

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell geçenlerde Covid-19 pandemisinin tüm dünyada ‘muazzam insani ve ekonomik güçlüklere’ neden olduğunu belirterek şöyle uyarıda bulundu: “Pandemiden daha kötü etkilenen sektörlerde yoğunlaşan zayıflıklar ile birlikte, ekonomik faaliyetler ve istihdamda toparlanma hızı geçen aylarda vasat seviyedeydi.”

Yine de pandemi nedeniyle devam eden belirsizliğe rağmen, ekonomi tahmini yapanların çoğu hala 2021’de önümüzde daha iyi günler olmasını bekliyor. Bu da nikel, paslanmaz çelik ve hurda metal talebi için iyiye işaret olmalı. IMF küresel ekonominin 2021’de % 5,5 oranında büyüyeceğini, bu kapsamda yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin ise % 6,3 seviyesinde olacağını öngörüyor. Ayrıca, IMF küresel ticaret hacminin 2020’deki % 9,6 daralmadan bu yıl % 8,1 genişlemeye sıçrayacağını tahmin ediyor. Emtia fiyatlarının ekonomik büyüme ve ticaret hacimlerindeki gelişmelerden prim sağlaması bekleni- yor: “Öngörülen küresel toparlanmayı yansıtacak şekilde, petrol fiyatlarının 2021’de alçak baz fiyatın tam %20 üstünde artması, fakat hala 2019 ortala- masının oldukça altında kalması bekleniyor. Özellikle metaller olmak üzere, petrol-dışı emtia fiyatlarının da güçlü şekilde artacağı öngörülüyor.”

PİYASA GÜCÜ SORGULANIYOR

Paslanmaz çelik ve hurda piyasaları için yıla güçlü bir başlangıç yapılmasına; tüketici stok tamamlaması, yükselen nikel fiyatları ve iniş çıkışlı karbon çelik piyasaları gibi bazı faktörler katkıda bulundu. BMO Capital Markets şirketine göre, Fastmarkets’in ABD sıcak haddelenmiş kangal çelik fiyat indeksi, ocak ayında 60 yılın en yüksek değerine ulaştı. Demir hurda fiyatları da ocak ayında bazı piyasalarda ton başına 100 dolardan daha fazla yükselerek (dolayısıyla paslanmaz çelik ve diğer hurda metal piyasalarına da destek sağlayarak) aynı şekilde davrandı. Fakat fiyatlardaki hızlı yükselme, çelikte ve diğer pazarlarda boğa piyasasının daha ne kadar süreyle devam edebileceği şeklinde sorulara neden oldu. İleriye dönük olarak, Mac-quarie Research şirketi; (küresel paslanmaz çelik üretiminin bu yıl % 7.4 artarak 55 milyon tonun biraz üzerine yükselmesi beklenirken,) Londra Metal Borsası (LME)’nda ortalama nikel fiyatı- nın 2020’deki ton başına 13.782 dolar- dan, 2021’de ton başına 16.375 dolara yükseleceğini öngörüyor.

6 Yılın En Yüksek Seviyesine İlerlerken

Mevcut nikel fiyat tırmanışı paslanmaz çelik için gelen kuvvetli talep, karbon bataryalar için kuvvetli bir talep artışı ve sıkı paslanmaz çelik hurda piyasası ile ateşlendi. Aynı zamanda Şangay Vadeli İşlemler Borsası’ndaki (SHFE) nikel stokları 2021’de yarıya düştü. Bu nedenle, yakında 20.000 dolara yakın bir fiyat rekoruna ulaşılması beklenebilir. Fakat, paslanmaz çelikte halihazırdaki ani yükselişin en azından bir kısmının yeniden stoklamadan kaynaklandığı düşünülüyor. İkinci çeyrekte nikel talebinin azalabileceği belirtiliyor. İlave olarak, mevcut yüksek fiyat seviyeleri, Endonezya’da Tsingshan ve diğer şirketler tarafından yatırım yapılan batarya materyali için (Nikel ve Kobalt) Yüksek Basınçta Asit Çözdürme (HPAL) projeleri dahil yeni nikel üretimini tetikleyebilir.