2022 Uluslararası Cam Yılı

15 Temmuz 2022

2022 yılı, camın önemine dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Uluslararası Cam Yılı” ilan edildi.

2022 Uluslararası Cam Yılı’nın açılışı İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler binasında düzenlenen etkinlikle yapıldı. Şişecam, Uluslararası Cam Komisyonu (ICG) tarafından düzenlenen ve dünya cam sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı etkinlikte ana sponsorlar arasında yer aldı. Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman etkinlikte yaptığı kapanış konuşmasında camın, sürdürülebilirliğe odaklı özellikleriyle geleceğin en stratejik malzemelerinden biri olacağını söyledi. Kırman, “Camın kullanıldığı her alandan geri kazanımını hedeflemek, gezegenimizin iklim değişikliği ile mücadele konusundaki en önemli fırsatları arasındadır. Yüzde 100 ve sonsuz kez geri dönüştürülebilen cam gibi bir materyale sahip olmak, insan neslinin en önemli şanslarından biridir.” dedi.

Ahmet Kırman, dünyanın bugün döngüselliği ancak %8,6 oranında yakalayabildiğini ve camın döngüselliği ile bu açıdan en büyük fırsatlara sahip malzeme olduğunu söyledi. Kırman şunları söyledi: “Kullanım fazında enerji camlarına yönelik çözümler, rüzgâr türbinlerine girdi oluşturan cam elyaf tedariği ve low-e camlara geçişin teşvik edilmesine kadar pek çok çalışmayı bu amaçlarla yürütüyoruz. İleri düzeyde fırın kontrol teknolojileri, camın tekrar döngüye kazandırılması, yenilenebilir kaynaklardan tesislerimizde öz tüketim odaklı elektrik üretimi ve yenilikçi fırın teknolojileri üzerinde yoğun Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi gibi birçok alanda adımlar atıyoruz. Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamaya dayalı bilim temelli hedef belirleme çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.”