EREN HOLDİNG, 1 MİLYAR STERLİNLİK SHOTTON MILL PROJESİNİ BAŞLATTI

4 Ekim 2024

Eren Holding, İngiltere ve Galler hükümetlerinden üst düzey bakanların yanı sıra uluslararası iş dünyasının önde gelen isimlerinin de katıldığı bir etkinlikte, 1 milyar sterlinlik Shotton Mill kağıt kampüsünün resmi açılışını gerçekleştirdi. Kuzey Galler projesi, İngiltere’de son yıllarda yapılan en önemli yabancı üretim yatırımlarından biri.

Eren Holding, Galler’deki eski kağıt fabrikasını yeniden hayata geçirmek için 1 milyar sterlinlik bir yatırım gerçekleştiriyor. Bu yatırımın, “Birleşik Krallık’taki geri dönüşüm seviyelerini tamamen değiştirebileceği” söyleniyor.

2.000 kadar müteahhit, Flintshire’daki Shotton Mill fabrikasınının 2025 yılında faaliyete geçmesi için çalışıyor. Fabrikanın Birleşik Krallık’ın en büyük karton ve kağıt mendil üretim tesislerinden biri olması bekleniyor. Eren Holding, yeni tesisin Avrupa’da türünün en gelişmiş örneği olacağını ve “Kuzey Galler’in rönesansının” bir parçası olduğunu açıkladı. Birleşik Krallık hükümeti bunu “Galler ekonomisine büyük bir güven oyu” olarak tanımlarken, Galler hükümeti de bunun Deeside ve ötesi için “mükemmel bir haber” olduğunu söyledi.

Kağıt fabrikası 1990’larda 530 kişiye istihdam sağlayan gazete kağıdı üretiyordu. Ancak gazete kağıdına olan talebin azalmasıyla bu sayı azaldı. Eren Holding bu tesisi 2021 yılında UPM’den satın aldı.

Eren Holding, yeni tesiste İngiltere’nin yurtdışına gönderdiği atık kartonların dörtte birini işleyecek. Geri dönüştürülmüş kağıttan ambalaj, oluklu mukavva ile kağıt mendil ürünlerine odaklanacak. Şirket, bu tesisin Avrupa’da teknolojik açıdan en gelişmiş fabrika olacağını açıkladı.

Şirket bu fabrikanın İngiltere’yi karton ve kağıt mendil ürünlerinde “net ithalatçı konumundan net ihracatçı konumuna” getireceğini belirtiyor.  Eren Holding Yönetim Kurulu üyesi Hamdullah Eren, “Bu, İngiltere’deki geri dönüşüm seviyelerini tamamen değiştirecek dünya standartlarında bir tesis inşa etme yolunda atılan ilk adımdır. Üretime başlamak ve vizyonumuzu gerçeğe dönüştürmek için sabırsızlanıyoruz. Hem İngiltere hem de Galler Hükümetlerinin desteğine sahip olmaktan son derece memnunuz. Bu, Shotton Mill için heyecan verici planlarımızı gerçekleştirirken büyük bir yurtdışı yatırımıyla ilerlememizi sağladı.” şeklinde konuştu.

Eren Kağıt CEO’su Sabri Çimen ise şunları söyledi: “Eren Holding, bir sanayi grubu olarak, her zaman mevcut en iyi teknolojiye yatırım yapma ilkesini kullanır ve her zaman uzmanlarla ve yerleşik şirketlerle çalışır. Bu yatırım, Deeside’daki üretimin zengin mirasına dayanacak ve insanları, topluluğu, ileri teknolojiyi ve yatırımı bir araya getirecek. Kuzey Galler’in yeniden doğuşunun bir parçası olmaktan son derece gurur duyuyoruz.”

Çimen,  tesisin hidrojen destekli bir kombine ısı ve enerji santralinin oluşturulmasıyla “enerjide kendi kendine yeterli” olacağını da söyledi.

‘Mükemmel haber’

Birleşik Krallık hükümeti, şirketlerin yüksek değerli kredi olanaklarına erişmelerine yardımcı olan 136 milyon sterlinlik bir ihracat geliştirme garantisini üstlenmeyi kabul etti.

Birleşik Krallık Ticaret ve İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Jonathan Reynolds şunları söyledi: “Bu, Galler ekonomisine ve bu hükümetin Britanya’yı geleceğin endüstrilerine yatırım yapmak için tercih edilen yer haline getirme planlarına büyük bir güven oyu. Bu dönüştürücü yatırım yalnızca yerel vasıflı işleri desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda toplumdaki yaşam standartlarını da yükseltecek. Bu anlaşma, Galler ve İngiltere hükümetleri el ele çalıştığında neler başarılabileceğinin kanıtıdır. Ayrıca, sektörde, özellikle de Shotton Mill’de gerçekleşen muazzam yenilikleri takdir ettiğimiz Ulusal Üretim Günü’nü kutlamaktan gurur duyuyoruz.”

Galler Devlet Sekreteri Jo Stevens şunları söyledi: “Deeside, Galler’in önemli endüstriyel merkezlerinden biri olarak uzun ve gurur verici bir tarihe sahip ve iki hükümetimizden gelen bu önemli yatırım, iş güvencesi sağlayacak ve bölge için müreffeh bir gelecek sağlamaya yardımcı olacak. Birleşik Krallık ve Galler Hükümeti arasındaki ilişkiyi yeniden kurduk. Yakın ortaklık içinde çalışarak Galler genelindeki insanlara büyüme ve iyi işler sunuyoruz.”

Galler Ekonomi, Enerji ve Planlama Bakanı Rebecca Evans ise şunları söyledi: “Bu, Deeside ve daha geniş Galler ekonomisi için mükemmel bir haber ve müreffeh, yeşil bir ekonomiye olan bağlılığımız sayesinde yatırım çekebildiğimizin, iyi ve sürdürülebilir işler yaratabildiğimizin ve aynı zamanda atıkları azaltabildiğimizin en iyi örneği.Tam olarak faaliyete geçtiğinde, kağıt atığının işlenmesi için yüzlerce veya binlerce mil denizaşırı yere taşınması yerine, burada Galler’de geri dönüştürülmüş ambalaja dönüştürülecek. Bu, teknolojinin doğası gereği, yılda 190.000 evin emisyonuna eşdeğer net bir karbon emisyonu azalması anlamına geliyor.12 milyon sterlinlik desteğimiz, bunun gerçekleştirilmesini sağlarken yerel işlerin korunmasını ve yaratılmasını ve topluluğun önümüzdeki yıllarda işletmenin başarısının merkezinde olmasını sağlayacak.”

Galler hükümeti bu yatırımla 147 kişinin istihdamının korunacağını ve tesis tam olarak faaliyete geçtiğinde 220 kişiye istihdam yaratılacağını açıkladı.

Shotton Mill Hakkında

85,6 hektarlık Shotton Kağıt Fabrikası sahası, iki gelişmiş üretim operasyonunu barındıracak büyük bir yeniden geliştirmeye hazırlanıyor. Tesiste bir karton kağıt makinesi (PM3) ve bir mendil kağıt makinesi (TM1) üretim yapacak. PM3, yıllık 750.000 ton karton üretme kapasitesiyle İngiltere’nin en büyük kağıt makinesi olacak. Üretim hattına ek olarak, sahada elyaf depolama, anaerobik sindirime dayalı atık su arıtma, hidrojenle çalışan kombine ısı ve güç (CHP), depolar ve idari ofisler için tesisler bulunacak. Malzeme geri dönüşüm tesisi ve biyokütle tesisi gibi mevcut yapılar korunacak. Ayrıca, kağıt mendil üretim ve oluklu mukavva dönüştürme tesisinin kapasitesini genişletmek için planlama izni de alındı. Yatırımın mevcut aşaması, yılda 67.000 ton kağıt mendil kapasitesine sahip ilk kağıt mendil makinesine (TM1) odaklanmış durumda. Tesisin mirasına atfen bu adı alan yeni PM3 serisi, yüksek kaliteli testliner ve oluklu kağıt üretmek için yalnızca %100 geri dönüştürülmüş kağıt kullanacak.

Projenin tamamı, karton üretimi ve buna bağlı altyapının oluşturulmasıyla başlayıp, birinci aşama olan kağıt mendil üretim operasyonlarıyla devam edecek şekilde aşama aşama geliştirilecek. Tesisin döngüsel ekonomi girişiminin önemli bir parçası, tesisin operasyonlarına sürdürülebilir bir şekilde güç sağlamak için düşük karbonlu enerji üreten hidrojen destekli bir CHP tesisinin kurulması olacak.