Atık Problemini Minimuma İndireceğiz
1 Mayıs 2019Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel: “Atıklarımızı kontrol altına alarak daha temiz ve yaşanabilir bir Türkiye’ye doğru ilerlemek adına Sıfır Atık Projesi’ni başlattık.”
Antalya’da düzenlenen Atık Yönetimi Zirvesi’nde konuştuğumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, Sıfır Atık Projesi’yle ilgili dergimize önemli açıklamalar yaptı. Sıfır Atık Projesi’ni tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Ecel şöyle konuştu: “Ülkemizde 1995 yılında oluşan evsel atık miktarı 17 milyon ton iken 2015 yılında bu değerin 31 milyon tona ulaştığını görüyoruz. 2023 yılında ise bu miktarın 38 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Ülkemizde oluşan evsel atıkların yüzde 55,5’lik bölümünü organik, yüzde 6’lık oranını plastik, yüzde 10’luk oranını kağıt-karton, yüzde 4’lük oranını cam, yüzde 2’lik oranını metal ve kalan kısmını ise diğer tür atıklar oluşturmaktadır. Bu oranlara baktığımızda atıklarımızın çok büyük bir kısmının değerlendirilebilir yani geri kazanılarak ham madde olabilecek ve yeni ürünlere dönüştürülebilecek atıklar olduğunu görüyoruz.
PATLAYAN ÇÖP SAHALARINDAN DÜZENLİ DEPOLAMAYA
‘Patlayan çöp sahalarından düzenli depolamaya’ sloganıyla başlattığımız süreç hızla gelişti. 2002’de sayısı 15 iken bugün 88 adet katı atık düzenli depolama sahası ile nüfusumuzun yüzde 75’ine hizmet veriyoruz. Bu alanlarda sadece atığı depolamak yerine geri kazanıma öncelik veren ön işlem tesislerini de hayata geçiriyoruz. Bu sahalardan ürettiğimiz elektrik enerjisi yaklaşık 1,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Artık Türkiye olarak daha bilinçli adımlar atıyoruz.
Atıklarımızı kontrol altına alarak daha temiz ve yaşanabilir bir Türkiye’ye doğru ilerlemek adına sıfır atık projesini başlattık. 2018 yılından başlamak üzere 2023 yılına kadar bu uygulamayı tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz. Yıllık 440 olan kişi başı plastik poşet kullanımı 5 yıl içinde 40’a düşürülecek.
Şehirlerimizdeki atık problemini minimuma indirmiş olacağız. 2023’e kadar tüm içecek ambalajlarında da depozito uygulamasına geçeceğiz. Bakanlığımızca 18 aylık sürede yapılan çalışmalarda 200 ton değerlendirilebilen atık toplayarak ekonomiye kazandırdık. 2018 yılı itibariyle atık sektöründe 60 bin kişiye istihdam ve ekonomiye yaklaşık 3,5 milyar TL ekonomik katkı sağladık. Doğaya attığımız bir şişe dünyada 4 bin yıl bozulmadan kalıyor. Sıfır atık bir hedef, bir yaklaşım bir stratejidir. Atıklarımızı sıfırlamaya doğru atacağımız bütün adımları içeriyor. Yeni Türkiye hayalimize adım adım yaklaşırken geleceği daha güzel bir ülke için çalışmaya devam ediyoruz.”
- Etiketler:
- CSB
- muhammet ecel