ATIK İTHALATI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

27 Aralık 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Antalya’da düzenlediği çalıştayda atık ham madde meselesi ele alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, ithal atıklarla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi “Ek vergi getirilmesi sanayimiz için olumsuz olur” dedi.

Dünyada geri dönüşüm sektörü gün geçtikçe büyüyor. Türkiye’de de geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren, cam, kâğıt, plastik ve demir çelik sanayii yurt içinden ve yurt dışından ham madde alıp, yurt içinde işleyerek ihraç ediyor. Buna karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık ham madde ithalatını yeniden düzenlemek için birtakım çalışmalar yapıyor. Yeni düzenlemeler Türkiye geri dönüşüm sanayiini derinden etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir. Antalya’daki çalıştaya büyük ilgi gösteren geri dönüşüm sektörü temsilcileri Bakanlığın bir çalışma yaparken sektörü de dinlemesinin önemli olduğunu belirttiler.

Plastik sektörü “Avrupa bize 1. sınıf ham maddeyi satmıyor ama biz üretim için almak zorundayız” derken, kâğıt sektörü “Bizim ithal ettiğimiz atık kâğıt içinde çöp yok, biz temiz ham madde ithal ediyoruz. Çöp ithal edenlerin faturası kâğıt sektörüne çıkmasın” dedi.

ÇOK KAZANACAKSINIZ

Çalıştayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, “Geri Dönüşüm sektörü çok büyüyecek, çok kazanacaksınız, unutmayın” derken de çalıştayın sonuçları ne olursa olsun yeni bir düzenleme yapacaklarını ve ithalata kota getirileceğini belirtti.

VERGİ SEKTÖRÜ ZARARA UĞRATIR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tüketim ve Tüketici Ürünleri Daire Başkanı Ziynet Berna Orhan ise ham maddeye vergi getirilmesine karşı çıktı. Bakanlık adına konuşan Orhan, ek vergi getirilmesi durumunda sektörün geri dönüştürülmemiş doğal kaynağa yöneleceğini belirtti ve şunları söyledi: “Öncelikle bu yapılacak düzenlemeyle sanayicimize ek yük getirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konularda sanayici ile birlikte karar verilmeli. Atık ithalatına kota getirilmesi durumunda sanayicinin orijinal ham maddeye yöneleceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Orijinal ham maddeyle yapılan üretim ile geri dönüştürülmüş ham maddeden elde edilen ürünün getireceği enerji maliyetini göz önünde bulundurmalıyız. Son olarak bu tebliğ çıkarken Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da görüşlerinin alınmasını istiyoruz,” dedi.

BİZİM KABAHATİMİZ NE?

Kâğıt, cam ve metal sektörlerinin temsilcileri ise “Kirli madde ithal eden sektöre devlet tedbir alsın, baskın yapsın, ceza kessin. Bizim kabahatimiz ne? Biz yüzde 50 büyüyeceğiz, ülkemiz için istihdam sağlayacağız, yeni iş kapıları açacağız. Ama Sanayi Bakanlığı’nın görüşlerine rağmen Çevre Bakanlığı bizim ham madde alışımızı zorlaştırmaya çalışıyor. Geri dönüştürülmüş ham maddeyi ithal edemezsek, biz nasıl büyüyeceğiz?” diye sordu.

KÂĞIT, CAM VE PLASTİK AYRILMALI

Plastik ile diğer ürünlerin tek bir çatı altında tartışılmasına da karşı çıkan sektör temsilcileri, “Plastik sektörünün, kâğıt sektörünün sorunları ayrı, ülke için ürettiği katma değer de farklı. Bu emtialar da tamamen bir birinden farklı. Neden Çevre Bakanlığı hepsini aynı kefeye koyuyor? Ülkemizin ve sanayimizin menfaatleri için hepsi ayrı ayrı değerlendirilmeli,” dediler.