ATIKTAN ENERJİDE TÜRKİYE BİR NUMARA OLUR MU?

22 Mayıs 2020

Geri dönüşebilir ambalaj atıklarından geriye, geri kazanılabilir ve değeri yüksek bir enerji kalıyor. Atıktan enerji üretimi tüm dünyada hem ekonomiyi hem de ekolojiyi kurtaracak bir sistem olarak yükseliyor. Türkiye ise, enerji üretimi konusunda fosil ve petrol türevi kaynaklara alternatif olarak atıkları da ekleyen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Danimarka, İsveç, Norveç gibi ülkeler çöplerini enerjiye çeviriyorlar. Hatta
diğer ülkelerden çöp alarak bunu enerjiye dönüştürüp para da kazanıyorlar. Bunu yaparken hem çöp sorununa bir
nebze çözüm getiriyorlar hem de küresel ısınmadaki karbon ayak izini azaltmış oluyorlar.

Türkiye’de birçok belediye de bu işe başladı aslında. İstanbul’un enerji ihtiyacının yüzde 3’ü çöplerden elde edilen gazdan karşılanıyor. Peki, Türkiye çöpten enerji üretme hususunda dünyada bir numara olabilir mi? Bu sorunun cevabını bulmak için dünyanın farklı ülkelerinde neler yapılıyor, bunları araştırdık.

Modern şehirler endüstriyel tüketim olmadan yaşayamıyor. Bu tüketim şekli ise metropollerdeki geniş insan kalabalıklarına yoğun bir yiyecek taşıma endüstrisini, geniş bir yiyecek trafiğini, büyük bir ambalaj sektörünü ve sonuçta büyük bir atık problemini ortaya çıkarıyor. Ayrıştırılması gereken atıklar ve belediyelerce toplandıktan sonra ne yapılacağını bilemediğimiz organik atıklar? Tabii bütün bu sürecin inanılmaz bir enerji ihtiyacını ortaya çıkardığını ve bu ihtiyacın da küresel ısınmayı tetikleyen bir döngü olduğunu da unutmamalıyız. Ayrıca, bazı şehirler büyük çöplük alanları belirleyerek bütün çöplerini o bölgelere gömüyorlar ve bu alanlar çevre sakinleri için sağlık sorunları oluştururken atıldıkları çevreyi de yaşanılmaz kılıyor. 1993 yılındaki Ümraniye çöplük patlaması Türkiye yakın tarihinin unutulmaz kazalarından bir tanesi olarak hala hafızalarda yerini koruyor.

Modern dünya ayrıştırdığı çöplerini, kâğıt, metal, plastik, demir gibi atıklarını yeniden işleyerek endüstriye kazandırmayı biliyor. Peki, Ümraniye vakasında olduğu gibi gaz ortaya çıkartan organik
atıklar ne olacak? Onlar da geri dönüştürülebilir atıklar gibi insanlık için bir avantaja dönüşebilir mi? Dünyada bunu başaran ülkeler olduğunu biliyoruz. Türkiye ne durumda ve bu alanda ne kadar başarılı?
Bu dosya konusunda ayrıntıları ile bu konuları işlemeye çalışacağız. Öncelikle dünyadaki enerji kaynaklarına bir göz atacağız ve atıklarımızın bu işin neresinde olduğuna bakacağız. Daha sonra ise dünyadan ve Türkiye’den ilginç örnekleri ortaya sereceğiz. Son olarak da Türkiye’de bu işin uzmanlarının görüşlerine yer vereceğiz ki konuyu bütün ayrıntıları
ile ele alabilelim.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız: