DENİZ ÜRÜNLERİNİN ÇOĞUNDA MİKROPLASTİK VAR
16 Eylül 2025Kuzey Amerika’nın deniz ürünleriyle ünlü bir bölgesi olan Kuzeybatı Pasifik’te araştırmacılar, topladıkları hemen hemen her balık ve kabuklu deniz ürününün yenilebilir dokusunda atıklarımızdan ve kirliliğimizden kaynaklanan parçacıkların olduğunu tespit etti. Bilim insanları son zamanlarda daha fazla deniz ürünü tüketen insanların, özellikle de istiridye veya midye gibi çift kabukluları tüketenlerin, kendi vücutlarında daha fazla mikroplastik barındırma eğiliminde olduklarını fark ettiler. Bu plastiklerin vücutta ne kadar süre kaldığı ve insan sağlığına ne gibi etkileri olduğu bilinmiyor ve acil araştırma gerektiriyor. Oregon Eyalet Üniversitesi’nden ekotoksikolog Susanne Brander, “Mikro liflerin bağırsaktan kas gibi diğer dokulara geçmesi çok endişe verici.” diyor.

- Etiketler:
- geri dönüşüm
- plastik