ABD - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/abd Geri Dönüşüm Portalı Fri, 22 May 2020 05:12:51 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 ABD - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/abd 32 32 161676614 KÂĞITTA SAMAN MİKTARI %100 OLABİLİR https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagitta-saman-miktari-%100-olabilir.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagitta-saman-miktari-%100-olabilir.html#respond Fri, 22 May 2020 05:12:45 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1792 ABD'nin Oregon eyaletinde bulunan bir kâğıt fabrikası, saman kullanarak kraft kâğıt üretecek.

The post KÂĞITTA SAMAN MİKTARI %100 OLABİLİR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan bir kâğıt fabrikası, saman kullanarak kraft kâğıt üretecek.

Willamette Falls Paper, en az %30 tarımsal elyaf kullanarak
doğal kraft kağıdı üretecek. Buğday samanından elde edilecek üretim sürecinin başında Türk mühendis Cafer Araç bulunuyor.

ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan 128 yıllık West Linn Paper Company
2017’de kapanmıştı. Ağustos 2019’da Willamette Falls Paper Co. adıyla yeniden açılan kağıt fabrikası saman kullanarak Kraft kağıt üretecek.

Şirketin satış müdürü Mark Sterry, şirketin 2 numaralı makinesinin
beyaz kâğıt yapmak için %10 saman kullandığını söyledi. Fabrikadaki 3
No.’lu makine %40 saman kullanarak 50 kiloluk kahverengi kraft
kâğıdı üretiyor. Satış müdürü Mark Sterry, bunun iki yeşil gerekçesi olduğunu söylüyor: “Daha fazla saman kullanarak daha fazla ürünün tarlada yakılmasını engelliyoruz ve aynı zamanda, samanın hamurlaştırma
işlemi geleneksel olarak sahip olduğunuzdan çok daha çevre dostu bir
işlemdir.”

Willamette Falls Paper Company’nin teknoloji ve sürdürülebilirlik direktörü olarak görev yapan kimya profesörü Phil Harding, saman miktarının sonunda %80’e çıkabileceğini söylüyor; ancak şirketin kimya mühendisi, bu oranın %100’e ulaşabileceğini düşünüyor.

Ken Peterson, 2017 yılında kapanan 128 yıllık West Linn Paper Company’yi Ağustos 2019’da Willamette Falls Paper Co. adıyla yeniden açtığında fabrikaya geri dönen Türk kimya mühendisi Cafer Arac, rafinaj işleminde kullanılan hamurlaştırma işlemlerinin, kimyasallarının ve katkı
maddelerinin reçetesini tasarlıyor. “Sanki kek yapıyorsun, ama onları
saatte 60 kilometrede yapıyorsun” diyen Arac, saman içeriğinin % 100’e
kadar çıkabileceğini söylüyor.

The post KÂĞITTA SAMAN MİKTARI %100 OLABİLİR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagitta-saman-miktari-%100-olabilir.html/feed 0 1792
PANDEMİ, ABD’DE FİYATLARI ARTIRDI https://geridonusumekonomisi.com.tr/pandemi-abdde-fiyatlari-artirdi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/pandemi-abdde-fiyatlari-artirdi.html#respond Wed, 13 May 2020 13:37:15 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1679 Amerika’da kâğıt hurda fiyatları pandemi nedeniyle yükseldi. Yükseliş, hijyen malzemelerindeki üretimin artışına bağlı olarak gerçekleşti.


The post PANDEMİ, ABD’DE FİYATLARI ARTIRDI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Amerika’da kâğıt hurda fiyatları pandemi nedeniyle yükseldi. Yükseliş,
hijyen malzemelerindeki üretimin artışına bağlı olarak gerçekleşti.

2019’un ikinci yarısında ton başına 25 Dolar olan oluklu mukavva fiyatları korona virüsü salgınının başladığı ocak ayından
bu yana ülke çapında %196 arttı. Salgın nedeniyle gıda ve hijyenik malzeme üretimini artıran fabrikalardan gelen yoğun talep
fiyatların artmasında etkili oldu.

Geri kazanılan diğer elyaf malzemeler de bu artıştan etkilendi. 16 Nisan’dan itibaren 48 saat içinde geri kazanılmış elyaf malzeme fiyatları iki katına çıktı. Artışın mayıs ayının sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

The post PANDEMİ, ABD’DE FİYATLARI ARTIRDI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/pandemi-abdde-fiyatlari-artirdi.html/feed 0 1679
ABD’DE İNSANDAN GÜBRE DÖNEMİ! https://geridonusumekonomisi.com.tr/abdde-insandan-gubre-donemi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/abdde-insandan-gubre-donemi.html#respond Mon, 09 Mar 2020 08:28:06 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1553 ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, hayatını kaybedenlerin toprağa gömülmesi işlemiyle, yakma işleminin 8'de 1'i kadar enerji harcanıyor. Ayrıca ölü bedenler 30 günde 0,75 metrekarelik toprağa dönüşüyor.

The post ABD’DE İNSANDAN GÜBRE DÖNEMİ! appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, hayatını kaybedenlerin toprağa gömülmesi işlemiyle, yakma işleminin 8’de 1’i kadar enerji harcanıyor. Ayrıca ölü bedenler 30 günde 0,75 metrekarelik toprağa dönüşüyor.

Ölüleri yakmak mı, gömmek mi? ABD’de bulunan Recompose isimli şirket de “gömmek” dedi. Ölülerin yakıldığı ABD’de bir şirket, ölülerin bedenlerini gömerek 30 gün gibi kısa bir sürede 0,75 metrekarelik toprağa dönüştürdüğünü açıkladı ve bu işlemle ölüyü yakma işleminin sekizde biri kadar enerji harcandığı saptandı.

Firmanın ilk şubesi Seattle’da açılacak. Ki ölülerin gömü olayına Washington eyaleti meclis üyeleri de yeşil ışık yaktı. Mayıs 2020’de yürürlüğe girecek olan yasa, Recompose’un, doğal gömü alanı bulunmayan şehirlerde ve kentsel alanlarda çevre dostu cenaze uygulamaları fikrini destekleyerek; cenaze evlerinin, insan kalıntılarının toprağa dönüştürülmesinin hızlandırılmasını sağlayacak uygulamalarına onay verecek.

Ölü bedenler firmanın yeniden kullanılabilir altıgen ünitelerinde kompostlaştırılacak. Gövdeler, ağaç yongaları ile kaplanıp havalandırılarak doğal olarak oluşan mikroplar ve faydalı bakteriler için mükemmel ortam sağlayacak ve 30 günde toprağa dönüşecek. Kompostlaştırma işlemi sonrası ortaya çıkan birkaç el arabası kadar toprak, hayatını kaybeden kişinin yakınlarına verilecek. Onlar da isterlerse kendi bahçelerinde bu toprakla bitki yetiştirebilecek.

İNSAN GÜBRELEMENİN FAYDALARI NELER?

Recompose insan gübrelemenin faydasını “İnsan kalıntılarını toprağa dönüştürerek atıkları minimize ediyoruz ve yeraltı suyunu mumyalama sıvısı ile kirletmekten kaçınıyoruz. Yakma, tabut üretimi, mezar taşı ve kefen üretiminden kaynaklanan CO2 emisyonlarını önlüyoruz” şeklinde açıklıyor.

The post ABD’DE İNSANDAN GÜBRE DÖNEMİ! appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/abdde-insandan-gubre-donemi.html/feed 0 1553
ÇELİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR https://geridonusumekonomisi.com.tr/celik-uretiminde-artis-var.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/celik-uretiminde-artis-var.html#respond Fri, 20 Sep 2019 14:02:40 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1304 Dünya Çelik Birliği (WSA) verilerine göre dünya ham çelik üretiminde artış var. Çin, Hindistan, Güney Kore, İspanya, ABD, Ukrayna gibi ülkelerde artış dikkat çekerken Türkiye ve Japonya’da üretimde düşüşler yaşanıyor.

The post ÇELİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Dünya Çelik Birliği (WSA) verilerine göre dünya ham çelik üretiminde artış var. Çin, Hindistan, Güney Kore, İspanya, ABD, Ukrayna gibi ülkelerde artış dikkat çekerken Türkiye ve Japonya’da üretimde düşüşler yaşanıyor.

Dünya Çelik Birliği’ne (WSA) raporla- mada bulunan 64 ülkenin dünya ham çelik üretimi Şubat 2019’da 137,3 milyon ton seviyesinde yer alarak bir yıl öncesi- ne göre %4,1 arttı, ancak Ocak ayındaki 146,7 milyon tona göre düştü. Önceki yıl ile karşılaştırıldığında çelik üretim ra- kamları Şubat ayında şu ülkelerde arttı: Çin (+%9,2), Hindistan (+%2,3) ve Güney Kore (+%1,1)

Japonya’da ise üretim %6,6 oranında düştü. AB’de de çelik üretimi önceki yıla göre düştü. İtalya (-%2,7) ve Fransa’daki (-%0,3) karşısında İspanya’nın üretimin- de %2,5 artış kaydedildi. ABD’de üretim önceki yıla göre %4,6, Ukrayna’da ise %5,0 arttı. Brezilya ve Türkiye’de ise önceki yıla göre sırasıyla %1,7 ve %12,5 azalma kaydedildi.

Çin gümrük verilerine göre Şubat ayında Çin’in demir cevheri ithalatı önceki aydaki 91,26 milyon tona göre düşüşle 83,08 milyon ton oldu. Aradaki fark, Ocak ayında bir hafta uzunluğundaki Çin Yeni Yıl Tatili öncesinde stokların takviye edilmesine bağlandı. Kötü hava koşulları nedeniyle demir cevheri fiyatlarının art- ması ve sevkiyatların azalması da genel- de satın alış işlemlerini törpüledi.

Mart ayında ithalat 86,42 milyon ton ile Şubat ayı toplamının üzerinde yer aldı ve bir yıl önce ithal edilen 85,79 milyon tona göre de artış kaydetti. Demir cev- heri fiyatları Mart ayında yükseldi ve Fastmarkets tarafından yayınlanan Metal Bulletin’e göre %62 Fe Demir Cevheri gösterge fiyatı 88 USD/tona ulaştı. Bunun arkasında yüksek stoklar ve Çin’de süregelen üretim kısıtlamaları ile önceden arz endişesine yol açacak şekilde madencilik şirketi Vale’ye geçici bir liman yasağı uygulanması gibi farklı nedenler yatıyordu. Vale’ye uygulanan yasağın Mart sonunda kaldırılması ve madenlerinden başka birinde durdur- manın sona erdirilmesiyle birlikte fiyatlar 84 USD/tona geriledi.

Tropik fırtına nedeniyle Avustralya’da li- manlar kapatıldı ve Rio Tinto’nun mal çı- kartamaması ve mücbir sebep beyanın- da bulunması arz endişelerine yol açarak fiyatları 90 USD/ton seviyesine yükselt- ti. Bu endişeler Nisan ayında da devam etti ve BHP de Avustralya’daki fırtınanın ardından üretim sorunları ile ilgili uyarı- da bulundu ve fiyatlar 93 USD/tona tır- mandı. Artış Nisan ayında da devam etti ve fiyatlar ton başına 96 USD ile tavan yaptı. Ardından piyasada aşağı yönlü bir ayarlamayla bu yazının hazırlandığı sırada 93 USD/tona gerileme görüldü.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız:

https://geridonusumekonomisi.com.tr/abonelik-formu

The post ÇELİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/celik-uretiminde-artis-var.html/feed 0 1304
İYİMSERLİK İÇİN HENÜZ ERKEN https://geridonusumekonomisi.com.tr/iyimserlik-icin-henuz-erken.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/iyimserlik-icin-henuz-erken.html#respond Thu, 19 Sep 2019 08:51:42 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1267 Çalkantılı Çin-ABD ilişkilerinin ve yazın beklenen yavaşlamanın gölgesin- de Endonezya’da üretimin güçlü bir şekilde artması endişeleri tetikliyor.

The post İYİMSERLİK İÇİN HENÜZ ERKEN appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çalkantılı Çin-ABD ilişkilerinin ve yazın beklenen yavaşlamanın gölgesin- de Endonezya’da üretimin güçlü bir şekilde artması endişeleri tetikliyor.

Uluslararası Paslanmaz Çelik Forumu’nun (ISSF) rakamlarına göre Çin’deki eritme atölyelerinde paslanmaz çelik üretimi 2018 yılında bir yıl öncesine göre %3,6 artışla 26,7 milyon tona yükseldi. Çin ve Güney Kore dışında Asya paslanmaz çelik üretimi ise geçen yıl %2,1 artışla yaklaşık 8,2 milyon ton oldu. ISSF’ye göre Avrupa’da paslanmaz çelik üretimi 2018 yılında sadece %0,1 artarak 7,4 milyon tona yaklaştı.

2019 yılı ilk üç ayı genel olarak ham madde giriş fiyatlarını ve çelik üretim seviyelerinde artışı destekledi. Londra Metal Borsası’nda (LME) nakit nikel fiyatları Mart ayı sonunda 13.000 USD/ tonun üzerinden işlem görürken yıl başında ise 11.000 USD’nin altında işlem görüyordu. Demir cevheri ve demir hurdası fiyatlarının da yılın başlarında yükselmesi demirli metal piyasasının koşullarını destekledi. LME nakit kobalt Ocak 2019’da yaklaşık 45.000 USD/ton seviyesinden işlem gördük- ten sonra Mart sonunda 30.000 USD/ tonun altına düştü. Bu arada birincil nikel ve demir fiyatlarında yükselişin 2019 yılının ikinci çeyreğinin başında sona erdiği görülüyor.

Bu fiyat gelişmeleri, çelik üretiminde geleneksel olarak yaz aylarında görü- len yavaşlama, ABD ile Çin arasındaki ticari ilişkilerin belirsizliği ve Asya’da paslanmaz çelik üretimi dikkate alındı- ğında paslanmaz çelik hurdası hakkın- da ciddi sorunlar ortaya çıkardı.

Asya paslanmaz çelik ve nikel pik demir üretimindeki artış ve korumacı ticaret önlemlerinin genişlemesi, Avrupa’da paslanmaz pazarlarına ek baskı uyguladı. MacquarieResearch firmasına göre Endonezya ile Çin’deki toplam nikel pik demir üretimi 2019 yılında önceki yıla göre %20’ye kadar artabilir. Buna rağmen, Asya’daki paslanmaz çelik üretimi paslanmaz hurda tüketimi için de fırsatlar sunuyor.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız:

https://geridonusumekonomisi.com.tr/abonelik-formu

The post İYİMSERLİK İÇİN HENÜZ ERKEN appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/iyimserlik-icin-henuz-erken.html/feed 0 1267
ATIK KAĞIT PİYASASI YÖNÜNÜ ARIYOR https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagit-piyasasi-yonunu-ariyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagit-piyasasi-yonunu-ariyor.html#respond Fri, 12 Jul 2019 13:04:48 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1115 Çin’in ithalat yasağı adımından geri atması beklenmiyor. Amerika kağıt piyasası henüz bu duruma adapte olamadı, Avrupalı üreticiler ise alternatif olarak Vietnam, Endonezya, Tayvan gibi ülkelere satış yapmaya başladı. Çin 1 Ocak 2018 itibariyle dört ana kategoride 24 çeşit katı atığın ithalatını yasakladı. Bu dört ana kategori atık plastik, kağıt, demir-çelik cürufu ve tekstilden oluşmakta. Bu […]

The post ATIK KAĞIT PİYASASI YÖNÜNÜ ARIYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çin’in ithalat yasağı adımından geri atması beklenmiyor. Amerika kağıt piyasası henüz bu duruma adapte olamadı, Avrupalı üreticiler ise alternatif olarak Vietnam, Endonezya, Tayvan gibi ülkelere satış yapmaya başladı.

Çin 1 Ocak 2018 itibariyle dört ana kategoride 24 çeşit katı atığın ithalatını yasakladı. Bu dört ana kategori atık plastik, kağıt, demir-çelik cürufu ve tekstilden oluşmakta. Bu kararın ardından Çin, yurtdışından daha az geri kazanılmış kağıt ithal etmeye başladı. İthalat 2017’de 21 milyon ton iken 2018’de 17 milyon ton civarına düştü. Bu yıl piyasa analistleri hurda kağıt ithalatının yaklaşık yüzde 40’lık bir düşüşle 10 milyon tona inmesini beklemekte. 2020 için, sadece altı milyon ton anlamına gelen yüzde 40’lık bir düşüş olabileceği tahmin ediliyor. Çin kağıt endüstrisi ise hükümetin 14 milyon ton geri kazanılmış kağıt ithalatı için lisansları onaylayacağını düşünmekte. Kuzey Amerika geri kazanılmış kağıt piyasası, eski oluklu konteynerlere (OCC) yönelik iki aydır devam eden talep sonrasında, ticaretin istikrarı konusunda endişeli. Çin hükümetinin Aralık ayında beklenenden daha iyi bir ithalat lisans çıkarmasıyla birlikte, 2019 yüksek bir beklenti ile başlamıştı. Ocak ayındaki hayal kırıklığına uğratan ihracat siparişlerinin etkileri, Yeni Ay Yılı kutlamalarının sonunda siparişlerin zamanla daha iyi olacağı beklentisiyle azaldı. Ancak Şubat ayının sonunda ABD’nin OCC ve diğer geri kazanılmış kağıtlar için olan fiyatları, ihracat düzelemediği ve yerel üreticiler beklemede olduğu için düşüşünü sürdürdü. Birçok tüccar, ihracat için üretilen konteyner talebindeki düşüşün asıl sorun olduğunu belirtiyor. Bazıları ise yerli kutu talebinin de uyarı teşkil ettiğini belirtiyor. Düşen konteyner talebi, zayıflayan bir ekonomiye işaret edebilirken, Tedarik Yönetimi Enstitüsü (TYE-ISM) Şubat ayında iyimser bir rapor sundu. İmalat sanayiinde ABD’nin ekonomik faaliyetlerinin Ocak ayında genişlediğini ve genel olarak ekonominin ardışık 117 aydır büyüdüğünü ekledi. TYE’nin imalat sektörü için ticari güvene ilişkin bir anketi olan aylık Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ocak ayında, 54.3 puanlık Aralık ayına kıyasen puanın 56.6 olduğunu ve 2.3 artış gösterdiğini gözlemledi. Kuzeybatı Pasifik’teki bir borsacı, karton üreticilerinin işletme oranının geçtiğimiz yazın çoğu için yüzde 99’a kadar düştüğünü belirterek, “Bir süredir ilk kez pazarla ilgili aksaklıklar duymaya başladık.” dedi. Önümüzdeki üç yıl içinde aktif olması planlanan yeni ABD konteyner kapasitesi dalgasıyla, sektör için düşük işletme oranları, Wall Street analistleri dışında aylardır aşırı kapasiteden hoşnutsuzluklarını dile getiren insanlar için endişe haline geliyor. Şubat ayında OCC fiyatları, geçtiğimiz yazdan bu yana en düşük seviyelerine gerilerken, karışık kağıt fiyatları çoğunlukla üreticilerin tedarikçilerinin desteğiyle aynı kalmayı başardı. Bu arada, düşük kağıt hamuru fiyatları kimyasal mürekkepten ayırma derecelerini ve kağıt hamuru alternatiflerini olumsuz yönde etkiledi.

AVRUPA DENGEYİ SAĞLIYOR

Avrupa fiyatları Şubat sonunda sabitlendi. Aralık ayından Mart ayına kadarki düşüş, ton başına yaklaşık 25-30 ABD Doları idi. Avrupa’daki birçok paketleyici, Çin’e yüksek miktarlar ve hacimlerde satışların yapılabildiği zamanların gerçekten de bittiğinin farkında. Bu değişim, artık geri dönüşün olmadığına inandıklarının bir göstergesi olan işgücünün bazı ya da büyük bir kısmını bırakmaya hazırlanan Çinli fabrikaları etkiliyor. Avrupa’da yeni ambalaj kağıdına olan talep azaldı ve fabrikalar son birkaç haftadır büyük siparişler vermiyor. Piyasa kaynaklarına göre fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanması muhtemel. Orta ve yüksek kaliteli geri kazanılmış kağıt fiyatlarının önemli ölçüde azaldığı da dikkat çekiyor. Diğer taraftan, piyasada plastikler konusunda olumlu bir endişe gelişimi hissedilmekte, çünkü üreticiler özellikle ambalaj endüstrisinde eğer mümkünse plastikleri kağıtla değiştirmekteler.

BAZI FABRİKALARDA ÜRETİM DURDU

Taleple uyumlu kalmak için üretim ise genellikle bir miktar azaltılmış durumda. Kısa süre önce Smurfit Kappa Reormond Papier tesisinin yeniden yapılanmakta olduğu açıklandı. Bu, proje tamamlanıncaya kadar ayda 5000 ton geri kazanılmış kağıt kapasitesinin düşmesi anlamına gelmekte. Almanya, Klingele Group, 10 Mart’tan itibaren üretimini askıya aldığını ve bunun 12 hafta sürmesinin beklendiğini açıklamıştı. Güney Avrupa’da, kağıt fabrikası La Bourray’ın üretimi askıya aldığı bildirildi. Aynısı kağıt hamuru Greenfield fabrikası için de geçerli – her iki alan da Fransız firma Sequana’ya ait. İngiltere’deki Norveçli şirketler büyük miktarlarda geri kazanılmış kağıt satın alıyorlar. İngiltere’de, yerli renkli kağıda talep düşük, kağıt peçete nispeten sabit iken kartonda da talep azaldı. Olumlu tarafından bakmak gerekirse, Palm Paper, yılda 200.000 ton kapasiteye sahip olacak olan Kings Lynn’de bulunan kağıtlar için bir tasnif merkezi planlamakta. Asya’daki diğer ülkelerle ticaret yapmak daha mantıklı görünüyor. İthalatçılar yüksek miktarlarda ürünler alıyor ve önde gelen pazarlar Vietnam, Endonezya ve Tayvan olarak görünmekte.

The post ATIK KAĞIT PİYASASI YÖNÜNÜ ARIYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagit-piyasasi-yonunu-ariyor.html/feed 0 1115
YASAK, GERİ DÖNÜŞÜM KRİZİNİ TETİKLEDİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/yasak-geri-donusum-krizini-tetikledi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/yasak-geri-donusum-krizini-tetikledi.html#respond Fri, 12 Jul 2019 08:18:46 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1101 Son 30 yıldır bütün dünyadaki kullanılmış plastiklerin yarısı Çin’e gönderiliyordu. 90’ların başında Çin için ucuz iş gücünü kullanmak çok cazip bir mali fırsattı. Ülke, geri dönüştürülmüş plastiği alıp küçük fabrikalarda bunlardan ucuz hortum, şişe, ayakkabı ve küçük aletler gibi ihracat malları üretti. Bu sürede Amerika’dan Çin’e bir günde 4 bin konteyner dolusu atık gidiyordu. Petrol […]

The post YASAK, GERİ DÖNÜŞÜM KRİZİNİ TETİKLEDİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Son 30 yıldır bütün dünyadaki kullanılmış plastiklerin yarısı Çin’e gönderiliyordu. 90’ların başında Çin için ucuz iş gücünü kullanmak çok cazip bir mali fırsattı. Ülke, geri dönüştürülmüş plastiği alıp küçük fabrikalarda bunlardan ucuz hortum, şişe, ayakkabı ve küçük aletler gibi ihracat malları üretti. Bu sürede Amerika’dan Çin’e bir günde 4 bin konteyner dolusu atık gidiyordu. Petrol fiyatları düştükçe yeni plastik üretmek, var olanı yeniden kullanmaktan daha ucuza mal oluyor. Geri dönüşüme dair en önemli soru şu: Ayrıştırılan atıklar nereye gidiyor?

ÇİN 40 MİLYON TON İTHAL ETTİ

Birleşmiş Milletler’e göre, 2016 itibariyle Çin her yıl 40 milyon ton geri dönüşüm malzemesi ithal ediyordu. Bu sayede Çin sıcak bir üretim merkezi haline geldi. Ancak Çin kendi atığını değerlendirmek amacıyla atık ithalatına sınırlama getirdi. Çin’in getirdiği sınırlamalar başta Amerika olmak üzere hurda ihracatçısı ülkelerde geri dönüşüm krizine sebep oldu. Çin’in yeni politikalarının küresel geri dönüşüm sistemini sekteye uğrattığını yazan New York Times’a göre, Amerikan şehirlerinde ve kasabalarındaki yüzlerce yerel geri dönüşüm sistemi çökmek üzere. Birçok şehir atıklarını yakarken; Tennessee, Florida ve Pensilvanya gibi eyaletlerde şehirlerin gazeteleri, konserve kutularını ve şişeleri çöp sahalarına gönderdikleri rapor ediliyor. Atıklarını ne yapacağını düşünen tek ülke ABD değil elbette. Mesela Avustralya, çöpleri gömmek için alan açarken Kanada atıkları çöp sahalarına göndermeye ya da yakmaya başladı. Almanya ve İrlanda ise hala ne yapacağını düşünüyor. Üstelik bu daha baslangıç. Çünkü Georgia Üniversitesi’nin öngörüsüne göre Çin’in geri dönüşebilir ürünlerin ithalatını durdurmasıyla 2030 yılı itibariyle dünya çapında 111 milyon ton atık ortada kalacak. Gömmek ya da yakmak da şimdilik büyük yaraya sadece ufak bir yara bandı mahiyetinde. Mutlaka gerekli olan ise küresel geri dönüşüm sistemini düzeltmek.

The post YASAK, GERİ DÖNÜŞÜM KRİZİNİ TETİKLEDİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/yasak-geri-donusum-krizini-tetikledi.html/feed 0 1101