ambalaj - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/ambalaj Geri Dönüşüm Portalı Sat, 20 Jan 2024 11:11:00 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 ambalaj - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/ambalaj 32 32 161676614 DAYANIKLI VE ÇEVRECİ: OLUKLU MUKAVVA https://geridonusumekonomisi.com.tr/dayanikli-ve-cevreci-oluklu-mukavva.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/dayanikli-ve-cevreci-oluklu-mukavva.html#respond Sat, 20 Jan 2024 11:10:56 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5026 Günümüz iş dünyasında ürünlerin tanıtımı ve korunması için etkileyici bir ambalaj tasarımı çok önemli bir faktördür. Bu noktada, oluklu mukavva özel kutu tasarımları, bir ürünün değerini artıran, etkileyici ve işlevsel çözümler sunmakta. Oluklu mukavva, birçok avantajıyla tanınan bir malzemedir ve ürünleri güvenli bir şekilde taşımak, depolamak ve sunmak için ideal bir seçenektir. Koruma ve Dayanıklılık: […]

The post DAYANIKLI VE ÇEVRECİ: OLUKLU MUKAVVA appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Günümüz iş dünyasında ürünlerin tanıtımı ve korunması için etkileyici bir ambalaj tasarımı çok önemli bir faktördür. Bu noktada, oluklu mukavva özel kutu tasarımları, bir ürünün değerini artıran, etkileyici ve işlevsel çözümler sunmakta. Oluklu mukavva, birçok avantajıyla tanınan bir malzemedir ve ürünleri güvenli bir şekilde taşımak, depolamak ve sunmak için ideal bir seçenektir.

Koruma ve Dayanıklılık: Oluklu mukavva, katmanlı bir yapıya sahip olduğu için mükemmel bir koruma sağlar. Darbelere, titreşimlere ve diğer dış etkenlere karşı ürünleri güvende tutar. Ürünleri nakliye sırasında hasarlardan korurken aynı zamanda depolama sürecinde de dayanıklılığını korur.

Esnek Tasarım: Oluklu mukavva, esnek bir malzeme olduğundan farklı şekillerde ve boyutlarda özel kutular tasarlamak için idealdir. Ürünlerin özel gereksinimlerine uyacak şekilde özelleştirilebilir. Ürünlerin boyutlarına, şekline ve ağırlığına göre özel kutular tasarlayarak, maksimum koruma sağlayabilir ve ürünleri tam uyumlu bir şekilde ambalajlayabilirsiniz.

Marka İmajını Güçlendirme: Oluklu mukavva özel kutu tasarımları, ürünleri benzersiz ve dikkat çekici hale getirerek marka imajını güçlendirmeye yardımcı olur. Özel baskı seçenekleri ve grafiklerle kutulara özgünlük ve estetik bir görünüm katabilirsiniz. Böylece, ürünlerin raflarda öne çıkmasını sağlar ve potansiyel müşterilerin ilgisini çekersiniz.

Çevre Dostu ve Geri Dönüşümlü: Oluklu mukavva, çevre dostu bir malzeme olarak bilinir. Doğal kaynaklardan üretilen geri dönüşümlü bir malzemedir ve atıkları minimuma indirir. Bu da çevresel etkinin azaltılmasına yardımcı olur ve sürdürülebilir bir ambalaj çözümü sunar.

Sonuç olarak, oluklu mukavva özel kutu tasarımları, ürünleri koruyan, etkileyici ve çevre dostu ambalaj çözümleri sunar. Ürünlerinizi güvenli bir şekilde taşımanızı, markanızın imajını güçlendirmenizi ve çevresel etkiyi azaltmanızı sağlar.

Hayatımızın hemen her noktasında kullandığımız oluklu mukavva türlerini inceleyelim;
E dalga: İnce ve sık yapıdadır. Sofralarımıza lezzet katan pizzalar, E dalga pizza kutuları ile korunur.
BC dalga: Yüksek mukavemetlidir. Yaş sebze ve meyve ürünleri, tarladan sofraya BC dalga oluklu mukavva ile taşınır.
EB dalga: Hem ince hem de güçlüdür. İncir gibi hassas ürünler EB dalga ile korunur.
C dalga: Dayanıklı ve işlevseldir. Günlük hayatımızda bir çok yerde kullandığımız kargo kutuları C dalga olukludan üretilir.
B dalga: Orta kalınlıktadır ve mukavemeti yüksektir. Evlerimizi, ofislerimizi süsleyen, özel günlerimizin vazgeçilmezi, eşsiz kokulu çiçeklerimiz B dalga kutularımız ile bizlere ulaşır.

The post DAYANIKLI VE ÇEVRECİ: OLUKLU MUKAVVA appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/dayanikli-ve-cevreci-oluklu-mukavva.html/feed 0 5026
AB, Ambalajlar İçin Yeni Önlemler Alıyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/ab-ambalajlar-icin-yeni-onlemler-aliyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/ab-ambalajlar-icin-yeni-onlemler-aliyor.html#respond Tue, 09 May 2023 08:59:34 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4545 Avrupa’da her yıl kişi başı ortalama 180 kg ambalaj atığı oluşuyor. Avrupa Birliği’nde (AB) kullanılan plastiğin yüzde 40’ı ve kâğıdın yüzde 50’si ambalajlamaya yönelik olduğundan ambalaj, işlenmemiş malzemelerin ana kullanıcılarından biri olarak ön plana çıkıyor. Harekete geçilmediği takdirde, 2030 yılına kadar AB’de ambalaj atıklarında yüzde 19 ve plastik ambalaj atıklarında yüzde 46’lık bir artış yaşanacağı […]

The post AB, Ambalajlar İçin Yeni Önlemler Alıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Avrupa’da her yıl kişi başı ortalama 180 kg ambalaj atığı oluşuyor. Avrupa Birliği’nde (AB) kullanılan plastiğin yüzde 40’ı ve kâğıdın yüzde 50’si ambalajlamaya yönelik olduğundan ambalaj, işlenmemiş malzemelerin ana kullanıcılarından biri olarak ön plana çıkıyor. Harekete geçilmediği takdirde, 2030 yılına kadar AB’de ambalaj atıklarında yüzde 19 ve plastik ambalaj atıklarında yüzde 46’lık bir artış yaşanacağı öngörülüyor. Bu doğrultuda harekete geçen Avrupa Komisyonu, ambalaj konusunda AB çapında yeni kurallar belirlemeyi öneriyor.

Sunulan öneriler arasında, tüketiciler için yeniden kullanılabilir paketleme seçeneklerinin sağlanması, gereksiz paketlemenin sonlandırılması ve doğru geri dönüşümü desteklemek için net etiketler kullanılması yer alıyor. Böylelikle, Avrupa’nın geri dönüşüm kapasitesini artırmanın yanı sıra Avrupa’yı birincil kaynaklara ve dış tedarikçilere daha az bağımlı hale getirmek planlanıyor.

Komisyonun sunduğu öneriler doğrultusunda şirketler, ürünlerinin belirli bir yüzdesini tüketicilere, yeniden kullanılabilir veya yeniden doldurulabilir ambalajlarda sunmak zorunda olacak. Gereksiz paketleme sorununu çözmek için, örneğin restoran ve kafelerde tüketilen yiyecek ile içecekler ve meyve ile sebzeler için sunulan tek kullanımlık ambalajlar, minyatür şampuan şişeleri ve otellerdeki diğer minyatür ambalajlar gibi belirli ambalaj biçimleri yasaklanacak.

Üreticilerin yeni plastik ambalajlara dahil etmesi gereken zorunlu geri dönüştürülmüş içerik oranları da belirlenecek. Hangi ambalajın hangi geri dönüşüm kutusuna ait olduğu konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için her ambalaj parçası, ambalajın neyden yapıldığını ve hangi atık akışına gitmesi gerektiğini gösteren bir etiket taşıyacak ve AB’nin her yerinde aynı semboller kullanılacak.

“Yeni kurallarla, sürdürülebilir paketlemeyi AB’de norm haline getireceğiz.”

Önerilen önlemler hayata geçirilirse, 2030 yılına kadar ambalajlardan kaynaklanan ve 66 milyon ton olması beklenen sera gazı emisyonları 43 milyon tona düşecek ve su kullanımı 1,1 milyon m3 azalacak. Ekonomi ve toplum için çevresel zararın maliyeti ise, 6,4 milyar avro düşecek. Sunulan öneriler ile ambalajların tamamının 2030 yılına kadar geri dönüştürülebilir olması hedefleniyor. Ek olarak AB üye ülkelerinde 2040 yılına kadar kişi başına düşen ambalaj atıklarının yüzde 15 azaltılması ve 2050 yılına kadar da ambalaj sektörünün iklim nötr olması planlanıyor.

Önerileri değerlendiren Avrupa Yeşil Mutabakatı Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Önerilerimiz ambalaj atıklarını azaltıyor, yeniden kullanımı teşvik ediyor, geri dönüştürülmüş plastik kullanımını artırıyor ve ambalajın geri dönüştürülmesini kolaylaştırıyor. Avrupa vatandaşları, fazla ve gereksiz paketlemeden kurtulmaya can atıyor ve işletmeler de sürdürülebilir, yenilikçi paketleme çözümleri ve sistemleriyle ilerlemeye hazır. Üreticilerin ve tüketicilerin bu tür plastiklerin hangi koşullar altında gerçekten çevre dostu olduğunu, yeşil ve döngüsel bir ekonomiye katkıda bulunduğunu bilmesi için biyobazlı ve biyolojik olarak parçalanabilir plastiklerle ilgili kafa karıştıran ifadeleri de açıklığa kavuşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevičius ise, “Hepimiz geri dönüşüm için atıkları nasıl ayıracağımızı, biyolojik olarak parçalanabilen bir ürünle ne yapacağımızı veya tüm bu ambalajların tekrar kullanılıp kullanılmayacağını sık sık sorguladık. Her gün kişi başı yarım kilo ambalaj atığı üretiyoruz. Yeni kurallarla, sürdürülebilir paketlemeyi AB’de norm haline getirmeyi öneriyoruz. Döngüsel ekonomi ilkelerinin yaygınlaşması için doğru koşulları yaratacağız. Daha sürdürülebilir ambalaj ve biyoplastikler, yeşil ve dijital geçişte yeni iş fırsatları, inovasyon ve yeni beceriler, yerel işler ve tüketiciler için tasarruf anlamına geliyor.” dedi.

The post AB, Ambalajlar İçin Yeni Önlemler Alıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/ab-ambalajlar-icin-yeni-onlemler-aliyor.html/feed 0 4545
PEYNİR ALTI SUYUNDAN YENİLEBİLİR AMBALAJ ÜRETİLDİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/peynir-alti-suyundan-yenilebilir-ambalaj-uretildi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/peynir-alti-suyundan-yenilebilir-ambalaj-uretildi.html#respond Thu, 21 May 2020 21:57:07 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1718 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği'nde peynir altı suyu kullanılarak ambalaj malzemesi üretildi.

The post PEYNİR ALTI SUYUNDAN YENİLEBİLİR AMBALAJ ÜRETİLDİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği’nde peynir altı suyu kullanılarak ambalaj malzemesi üretildi.

Petrol türevli plastiklerin çevreye verdiği zararlardan dolayı dünyada biyoplastik üretimi hızla artıyor. Yenilebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen biyoplastiklere bir yenisi de İzmir’den geldi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya ve ekibi, süt endüstrisinde yeteri kadar değerlendirilmeyen peynir altı suyuna odaklandı.

Protein oranı yüksek olduğu için enerji içeceklerinde de kullanılan peynir altı suyunun tozunu mısır proteiniyle birleştiren Altınkaya ve ekibi, esnek ve dayanıklı bir hammadde geliştirmeyi başardı.

Ortaya çıkan ambalaj malzemesi, testleri başarıyla geçerek 4 yıllık süreç sonunda patentle koruma altına alındı.

Türkiye’de 2018’de 756 bin ton peynir üretildiğini, 1 kilogram peynir üretmek için ortalama 10 litre süt kullanıldığını anlatan Altınkaya, “Bu sütün yüzde 80’i üretim esnasında peynir altı suyu olarak bir kenara ayrılıyor. Bir hesap yaptığınızda yaklaşık 5 milyon ton peynir altı suyu
ortaya çıkıyor. Ambalaj malzemesi olarak çok ciddi bir potansiyel mevcut.” diye konuştu.

The post PEYNİR ALTI SUYUNDAN YENİLEBİLİR AMBALAJ ÜRETİLDİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/peynir-alti-suyundan-yenilebilir-ambalaj-uretildi.html/feed 0 1718
GERİ DÖNÜŞÜMDE BAŞARI ÖRNEĞİ: SLOVENYA https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri%cc%87-do%cc%88nu%cc%88s%cc%a7u%cc%88mde-bas%cc%a7ari-o%cc%88rneg%cc%86i%cc%87-slovenya.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri%cc%87-do%cc%88nu%cc%88s%cc%a7u%cc%88mde-bas%cc%a7ari-o%cc%88rneg%cc%86i%cc%87-slovenya.html#respond Fri, 13 Sep 2019 10:08:07 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1197 15 yıl önce Slovenya’nın başkentinde bütün çöpler atık depolama sahalarına gönderilirken, şimdilerde yüzde 70’in üzerinde geri dönüşüm oranlarını yakaladı. 2025 yılı için en az %75’lik bir geri dönüşüm hedefleniyor. Ljubljana sıfır atık vaadinde bulunan ilk Avrupa başkenti. Ancak bundan sadece 15 yıl önce bütün atıklar doğruca atık toplama sahalarına gidiyordu. Şehir bu gidişatı değiştirmeye karar […]

The post GERİ DÖNÜŞÜMDE BAŞARI ÖRNEĞİ: SLOVENYA appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

15 yıl önce Slovenya’nın başkentinde bütün çöpler atık depolama sahalarına gönderilirken, şimdilerde yüzde 70’in üzerinde geri dönüşüm oranlarını yakaladı. 2025 yılı için en az %75’lik bir geri dönüşüm hedefleniyor.

Ljubljana sıfır atık vaadinde bulunan ilk Avrupa başkenti. Ancak bundan sadece 15 yıl önce bütün atıklar doğruca atık toplama sahalarına gidiyordu. Şehir bu gidişatı değiştirmeye karar verdi. Her şey 2002 yılında kağıt, cam ve ambalaj atıklarının ayrıştırma konteynırlarına toplanmasıyla başladı. Dört yıl sonra biyo-bozunur atıklar kapılardan toplanır hale geldi. Avrupa’da biyolojik atıkların ayrı toplanması zorunluluğu için 2023 tarihi hedefe konarken, Ljubljana neredeyse 20 yıl önden gitmiş oluyordu. 2013 yılında her kapı eşiğine ambalaj ve kağıt atıkları için bir kutu konuldu. İnsanlar ayrıştırmaya teşvik edildikçe artık çöp miktarı da yarı yarıya azaldı.

Sonuçlar çok etkileyiciydi. 2008 yılında atığının sadece % 29.3’ünü geri dönüştüren şehir Avrupa’nın geri kalanının çok gerisindeydi. Oysa Avrupa başkentleri arasında geri dönüşüm lideri olan Ljubljana’da bugün bu oran %68 ve atık depolama sahalarına eskisinden %80 daha az çöp gidiyor. Sloven başkentinde şimdi yıllık kişi başına düşen artık çöp miktarı yalnızca 115 kg. Avrupa’da kişi başına en az düşen çöp 59 kg ile İtalya’nın Treviso kenti.

Biyolojik atıkları işlemek için kurulan Avrupa’nın en modern tesisi olan RCERO 2025 yılına kadar % 75’lik geri dönüşüm hedefi için ilk en önemli adım oldu. Atık Yönetimi Bölgesel Merkezi (RCERO) 2015 yılında açıldı ve bugün kendi ısı ve elektriği için doğal gaz kullanarak atıkların %95’inden geri dönüştürülebilir malzeme ve katı yakıt üretirken, %5’inden daha azını atık depolama sahalarına göndererek Slovenya’nın neredeyse dörtte birine hizmet ediyor. RCERO’da ayrıca biyoatıklar yüksek kaliteli bahçe gübresine dönüştürülüyor.

Ancak herşey sadece işlemeden ibaret değil. Önleme, tekrar kullanma ve geri dönüşüm asıl köşe taşları. Kapıdan toplamanın yanı sıra Ljubljana’da vatandaşların kendi çöplerini atabilecekleri iki evsel atık geri dönüşüm tesisi de mevcut. RCERO Ljubljana’nın yanındaki tesis günde 1000’den fazla ziyaretçisiyle çok popüler ve şehirde en az üç tesis daha kurulması planlanıyor.

Çok fazla turist olmasına rağmen şehir merkezi gayet temiz. Yaya çöp toplayıcılar sürekli dolaşıyor. Çatılardan toplanan yağmur sularını kullanan özel araçlar, çevreye dost deterjanlarla sokakları yıkıyor. Neredeyse her köşe başında kağıt, ambalaj ve artık çöp konteynırı var.

The post GERİ DÖNÜŞÜMDE BAŞARI ÖRNEĞİ: SLOVENYA appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri%cc%87-do%cc%88nu%cc%88s%cc%a7u%cc%88mde-bas%cc%a7ari-o%cc%88rneg%cc%86i%cc%87-slovenya.html/feed 0 1197