atık kağıt - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/atik-kagit Geri Dönüşüm Portalı Wed, 22 Feb 2023 13:29:21 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 atık kağıt - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/atik-kagit 32 32 161676614 Sıfır Atıkta Daha da Bilinçlenmeliyiz https://geridonusumekonomisi.com.tr/sifir-atikta-daha-da-bilinclenmeliyiz.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/sifir-atikta-daha-da-bilinclenmeliyiz.html#respond Sun, 22 Nov 2020 22:47:02 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1880 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’nin en büyük destekçilerinden olduğunu belirten Atık Kâğıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED), sektörün geleceğini görüşmek üzere bir araya geldi

The post Sıfır Atıkta Daha da Bilinçlenmeliyiz appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’nin en büyük destekçilerinden olduğunu belirten Atık Kâğıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED), sektörün geleceğini görüşmek üzere bir araya geldi

AGED Başkanı Mustafa Saral, “Öncelikle toplumda geri dönüşüm bilincinin artması gerekiyor. Sıfır Atık Projesi mutlaka tabana yayılmalı.Dolayısıyla sıfır atık bilinci oturmadan daha fazla atık kâğıt toplamak mümkün değil. Kâğıt toplama oranı zaten genel anlamda yüzde 50’nin üzerinde, 3 milyon ton hurda kâğıt geri kazanılıyor. Kâğıt sanayiinin ana ham maddesi olan karton koli hurdası ise yüzde 80’in üzerinde toplanıyor” dedi.

Atık Kâğıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) üyeleri bir araya geldi. Pandemi dönemine rağmen, Balıkesir, Aydın, Kütahya ve Adana kâğıt fabrikalarının kurulmasıyla kâğıt geri dönüşüm sanayii daha da güçlendi. Kâğıt sanayicileri, hurda kâğıt ithalatını ihracat yapmak amacıyla gerçekleştirdiklerini ve toplanan yerli hurda kağıdın sanayii üretimi için yeterli olmadığını ifade ettiler. Toplantıda; Türkiye’deki kâğıt atıkların sağlıklı bir şekilde toplanması için bilincin tabana yayılmasının şart olduğu, vatandaşların başta sıfır atık olmak üzere geri dönüşümde daha da bilinçlenmesi gerektiği ve aynı zamanda bunun için bir sürece ihtiyaç duyulacağı vurgulandı.

“HAM MADDEMİZ OLAN ATIK KAĞIDI BULAMAZSAK İHRACAT OLMAZ”

AGED Başkanı Mustafa Saral yaptığı açıklamada, “Kâğıt sanayicileri olarak Sayın Emine Erdoğan’ın başlattığı Sıfır Atık Projesi’nin en büyük destekçilerinden biriyiz. Biz ham maddemizi ülke içerisinden almayı öncelik olarak görüyoruz. Ham maddesini dışarıdan alan bir Avrupa ülkesi yok. Biz ise yurt dışından alıp hurdayı mamul haline getirip yurt dışına ihraç ediyoruz. Sektörümüz ham madde temini konusunda getirilen ithalat kısıtlaması ile birlikte ham maddesini temin edemeyecek ve bu durum sanayii üretimini zora sokarak ihracatı yapılamaz hale getirecektir.” dedi. 

“YENİ TESİS KAPASİTE VE TEKNOLOJİSİNDE AVRUPA’NIN ÖNÜNDEYİZ” 

Kâğıt sanayiinin önemli isimlerinden olan KİPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz ise Sıfır Atık Projesi’ni canı gönülden desteklediklerini belirterek, “Her atığın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekli. Avrupa fiyatlarından kağıdı almamız lazım ve yurt dışı fiyatlarına da kâğıt satabilmemiz lazım. Dolayısıyla bu sanayinin ham maddesi olan atık kâğıtta herhangi bir ithalat kısıtlamasının olması Türkiye’nin ihracatına zarar verir. ” dedi. 

BAKANLIKTAKİ VERİLER SEKTÖRDEKİ VERİLERDEN FARKLI 

Modern Karton Yönetim Kurulu Başkanı Hamdullah Eren ise kararlar alınmadan önce sektöre danışılmasının sadece üretici firmalara değil, tüm bileşenlere faydası olacağı konusunda görüş bildirerek, “Biz isteriz ki bakanlık bir karar alırken tüm sektörle bir araya gelerek veriler eşliğinde bir mutabakat sağlasın ve ona göre politika belirlensin. Veriler hususunda da bir sıkıntı söz konusu. İç piyasadaki hurda kâğıt miktarı ile bizim elimizdeki miktar arasında farklar var. Hurda kâğıt ithal eden firmaların sayısı belli, buralardan bilgi alınabilir.” dedi. 

OLMAYAN KAYNAĞA YÜKSEK FİYAT BİÇİLİYOR 

KMK Kâğıt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ciğer, yurt içindeki ham maddenin çok büyük bir kısmının toplandığına ve olmayan kaynağa yüksek fiyat biçildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Hepimiz aynı taraftayız. Burada en büyük handikap yapılan işin bir matematiğinin olmaması. Burada açık olan şey, bu sektörün yaptığı ihracata karşılık olarak ithalata da mecbur olması. Çünkü ham madde kaynağı, organik bir kaynak değildir. Sonuçta bu ham madde toplanacak, biz de onu kullanıp üretim yapacağız

KÂĞIT DA PLASTİK GİBİ DEĞERLENDİRİLİYOR 

Selkasan AŞ.’den Kamil Tokatlı, kararın ihracatta ve dünya pazarındaki rekabette yaratacağı sıkıntılara dikkat çekerek, “Bir başka tehdit de Avrupa’da önümüzdeki süreç itibariyle ilave gelişecek kapasiteyle değil ihracatta, iç pazarımızda bile satış yapmakta, rekabet etmekte zorlanabileceğimiz. Sanıyorum, devlet nezdinde atık çok farklı şekilde değerlendiriliyor. Kâğıt da plastik gibi değerlendiriliyor. Denetlemek mümkün, bizim ithal ettiğimiz hammaddede çöp yok.” dedi. 

KAYTAN: YETMEDİĞİ NOKTADA HURDA KAĞIDI İTHAL ETMEK DURUMUNDAYIZ 

AGED Genel Müdürü Osman Kaytan, “Türkiye’deki dönüşebilen atıkların toplanabilmesi için Sıfır Atık bilincinin halka iyi anlatılması lazım. Konutlardan yeterince toplama yapılamıyor maalesef. Vatandaş evinde ayrıştırdığı, kaynağında daha çöpe gitmeden ayrıştırdığı atıkları, alacağı bir bedel karşılığında geri dönüşüm merkezine getirirse, işte o zaman israf sıfıra inecek. Sıfır Atık Projesi böylece hedefine ulaşacak.

The post Sıfır Atıkta Daha da Bilinçlenmeliyiz appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/sifir-atikta-daha-da-bilinclenmeliyiz.html/feed 0 1880
ATIK KÂĞITLARDAN ELLE YAPILAN MOBİLYALAR https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagitlardan-elle-yapilan-mobilyalar.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagitlardan-elle-yapilan-mobilyalar.html#respond Sun, 30 Aug 2020 16:33:45 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1836 Rus tasarımcı Vadim Kibardin de sürdürülebilir bir mobilya kolek
siyonu üretebilmek adına malzeme olarak kâğıdı seçen bir tasarımcı. Bazı parçalar için oluklu mukavva, bazı parçalar için ise yiyecek içecek ambalajlarının kartonlarını kullanan tasarımcının basit bir koltuğu yapması bile 5110 saat sürebiliyor.

The post ATIK KÂĞITLARDAN ELLE YAPILAN MOBİLYALAR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Rus tasarımcı Vadim Kibardin de sürdürülebilir bir mobilya kolek
siyonu üretebilmek adına malzeme olarak kâğıdı seçen bir tasarımcı. Bazı parçalar için oluklu mukavva, bazı parçalar için ise yiyecek içecek ambalajlarının kartonlarını kullanan tasarımcının basit bir koltuğu yapması bile 5110 saat sürebiliyor.

Kibardin kalıp kullanmadığı ve her tasarımını elleriyle yaptığı için her biri özgün olan çalışmaları beğeni topluyor. Rus tasarımcının 25 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilir mobilya ürettiğini düşünürsek, dünya genelinde yaklaşık 10 yıl önce hayatımıza giren çevre duyarlılığı bilincine ne kadar erken ulaştığını fark etmemek mümkün değil.

Kibardin, 25 yılda 1 ton kartonu geri dönüştürmüş durumda. Bu da 17 ağacın hayatını kurtarmaya eşdeğer. 17 ağaç her yıl 113,39 kg karbondioksit emiyor.

The post ATIK KÂĞITLARDAN ELLE YAPILAN MOBİLYALAR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagitlardan-elle-yapilan-mobilyalar.html/feed 0 1836
GERİ DÖNÜŞÜM KAĞIT İHRACATINDA REKOR DÜŞÜŞ https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-kagit-ihracatinda-rekor-dusus.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-kagit-ihracatinda-rekor-dusus.html#respond Fri, 22 May 2020 04:48:27 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1775 %13'ün üzerinde bir düşüşe tekabül eden ABD'nin geri dönüşüm kağıt ihracatı 2019'da yaklaşık 3 milyon tonluk düşüş gösterdi.

The post GERİ DÖNÜŞÜM KAĞIT İHRACATINDA REKOR DÜŞÜŞ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

%13’ün üzerinde bir düşüşe tekabül eden ABD’nin geri dönüşüm kağıt ihracatı 2019’da yaklaşık 3 milyon tonluk düşüş gösterdi.

Eski oluklu kutu, karışık kağıt ve gazete kağıdı dahil olmak üzere daha bir çok geri kazanılmış lif ürünlerine ilişkin ihracat rakamı 2018 yılında 21 milyon ton olarak gerçekleşirken, geçtiğimiz yıl bu rakam düşüş göstererek toplam 18.1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. (bu yazıda geçen
tüm lif rakamları kısa ton olarak verilmiştir (1 ton (t) = 1,10 kısa ton))

%13’ün üzerinde bir düşüşe tekabül eden yaklaşık 3 milyon tonluk düşüş, rakamların ilk kez kayıt altına alındığı 2000 yılından bu yana ABD’nin geri kazanılmış kâğıt ihracat sevkiyatında yaşanan en büyük yıllık tonaj düşüşüdür.

Ayrıca, 2019 yılındaki lif ihracatının toplam miktarı 2006 yılından bu yana
en düşük seviyede gerçekleşmiştir. Beklendiği gibi, Çin pazarı gerçekleşen
düşüşün en büyük etkeni oldu. Ülkedeki alıcılar 2019 yılında bir önceki yıla göre 2.5 milyon ton daha az miktarda geri kazanılmış lif alışı yaptı.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız: 

The post GERİ DÖNÜŞÜM KAĞIT İHRACATINDA REKOR DÜŞÜŞ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-kagit-ihracatinda-rekor-dusus.html/feed 0 1775
AGED Başkanı Mustafa Saral: GEKAP DESTEKLERİ ATIK İTHALATINI AZALTIR https://geridonusumekonomisi.com.tr/aged-baskani-mustafa-saral-gekap-destekleri-atik-ithalatini-azaltir.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/aged-baskani-mustafa-saral-gekap-destekleri-atik-ithalatini-azaltir.html#respond Thu, 02 Jan 2020 12:10:35 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1475 Son zamanlarda sıkça tartışılan atık ithalatı, yurt içinde toplanabilen geri dönüştürülebilir atıkların sektörün ham madde ihtiyacını karşılamaması gibi sorunları çözebilecek bir uygulamadan söz ediliyor: Geri Kazanım Katılım Payı. AGED Başkanı Mustafa Saral'la, GEKAP'ın toplama sistemlerini nasıl destekleyebileceğini, toplanan gelirden ne şekilde faydalanılabileceğini konuştuk.

The post AGED Başkanı Mustafa Saral: GEKAP DESTEKLERİ ATIK İTHALATINI AZALTIR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Son zamanlarda sıkça tartışılan atık ithalatı, yurt içinde toplanabilen geri dönüştürülebilir atıkların sektörün ham madde ihtiyacını karşılamaması gibi sorunları çözebilecek bir uygulamadan söz ediliyor: Geri Kazanım Katılım Payı. AGED Başkanı Mustafa Saral’la, GEKAP’ın toplama sistemlerini nasıl destekleyebileceğini, toplanan gelirden ne şekilde faydalanılabileceğini konuştuk.

Türkiye’de kâğıt sektörünün şu an içinde bulunduğu durum nedir?

Kâğıt sanayii, son yıllarda küresel düzeyde gerçekleşen ticaret savaşlarından oldukça olumsuz etkileniyor. Kullandığımız ham maddenin en büyük ihracatçısı şu anda Avrupa. Avrupa’daki fiyatlar, bu ticaret savaşlarından dolayı hızlı bir şekilde düşmeye başladı ve bugün en kaliteli kâğıt 20 Euro/ ton. Bu durum, bizim üretim gücümüzü ve rekabet şansımızı baltalıyor; çünkü bugün biz bir ton kâğıdı 600 TL’ye alıyoruz, bunun karşılığı yaklaşık 90 Euro/ton. Kâğıdı içeriden ya da dışarıdan almamız durumu değiştirmiyor. Halkalı Kâğıt olarak, maliyetteki en büyük payı ham maddemiz alıyor; ham maddenin, kâğıt üretim maliyetimizin içindeki payı %50-55 bandında seyrediyor. Bu da, ham madde bakımından çok düşük maliyetle kâğıt üreten rakiplerimiz var demektir. Küresel ekonomik daralmanın Türkiye’ye olan etkileriyle birlikte iç piyasadaki daralma da, taleplerin haziran ayından bu yana fazlaca düşmesine neden oldu. Bu talep düşüklüğü, geçen yıl 868 bin tonunu ihraç ettiğimiz 4 milyon tonluk sabit üretim kapasitemizi de sıkıntıya sokuyor çünkü maliyetlerimiz yüksek; enerji fiyatları, işçilik maliyetleri ve diğer kalemler, çoğunlukla da kurdan kaynaklı olarak senkronize bir şekilde yükseliyor. Bu sıkıntılara rağmen üretim yapmazsak ülkedeki sektör tam kapasite çalışamaz, sektörün zarar etmesine neden olur. Bugün 4,3 milyon ton kâğıt üretirken, 2020 yılı itibarıyla 5 milyon ton kâğıt üretebilecek yatırım büyüklüğüne sahip olacağız. İçeriden topladığımız hurda kâğıt miktarı 3,2 milyon tonu geçemedi hiç. 2018 yılında dışarıdan 800 bin ton ithal ederek üretimimizi tamamladık, bu yılki ithalatımız yeni kapasiteyle birlikte 1,1 milyon ton olarak gerçekleşmiş olacak. Sektörümüz yeni yapılan tesisle birlikte kapasitesini ve üretimini yıldan yıla artırmasına rağmen, nominal kapasite olarak bir önceki yılın altında kalacağız.

Sanayinin bileşenleri bu durumu nasıl değerlendiriyor? Neler öngörülüyor ve ortak bir plan var mı?

AGED olarak yürüttüğümüz her çalışmada kâğıt sanayiini temsil ediyor, ortak sıkıntılarımızdan bahsediyor ve ortak taleplerimizi dile getiriyoruz.

SORUMLULUK HANE HALKINDAN BAŞLIYOR

Nedir talepleriniz?

Toplama sistemindeki sözleşmeler on yıllık olmalı, sözleşmenin taraflarından biri Bakanlık, bir diğeri belediye olmalı ve Sıfır Atık Projesi bu sisteme toplama miktarları üzerinden destek olmalı, eşdeğer nüfus üzerinden değil. Biz de o zaman atık ithalatı yapmayız,
ham maddemizi mümkün olduğunca ülkemizden ediniriz. Sokak toplayıcılarından ayrıştırma yapan kuruluşlara kadar, geri dönüşümün bütün müştereklerini destekleyecek bir sistem tasarlanmalı. Atığın toplanmasını destekleyecek, Avrupa’da olduğu gibi, evlerden başlayarak atığın ayrıştırılması, toplanması, dağıtılması gibi süreçlerin yönetimini kapsayacak doğru bir döngü gerekiyor. Avrupa’da bir plastik şişeyi canınızın istediği yere bırakamazsınız, adrese götürmek zorundasınız, bu bir sorumluluk. Hane halkı bir sorumluluk olarak geri dönüştürülebilir atığını doğru bir şekilde sınıflandırarak biriktirecek, belediyesine ya da anlaşmalı firmaya teslim edecek. Sistemin işlemesi için en önemli nokta, ekonomik olarak sürdürülebilir olmasının sağlanmasıdır. Bu noktada Sıfır Atık Projesi’ne aktarılacak maddi desteklerin, en verimli şekilde aktarılması sağlanmalıdır. Bu maddi desteklerin en büyüğü ise, Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) olarak, piyasaya sürenlerden alınacak pay olarak gözükmektedir. Kurumlara, maddi ve ayni kaynak aktarımları konusunda, herhangi bir eşitsizliğe ve itiraza yer bırakmayacak şekilde detaylı bir hak ediş tanımı yapılmalıdır. Dolayısıyla toplama/ayırma ve geri dönüşümü gerçekten yapan firmalara GEKAP ile toplanan fondan destek verilmelidir. Böylece sektör sadece hurda fiyatlarına bağlı olmaktan kurtarılacak ve hurda fiyatları ne olursa olsun Avrupa’daki gibi sistemin kirleten öder prensibi doğrultusunda sistem devam edecektir.

Şu anda nasıl bir sistem var?

Firmalar atığı toplayabilmek için ihaleye giriyor, belediyenin toplamakla yükümlü olduğu atığı toplayabilmek için üstüne para verilmesi gerekiyor şu an. Kâğıt bazında konuşursak da diğer atıklar için söz konusu olduğu gibi evlerden çıkan atık çöpe gidiyor, biz ham maddemizi çöpten geri kazanmaya çalışıyoruz. Bu sistem zaten doğru değil. Adil de değil çünkü atık toplayabilmek için para veren de topluyor, vermeyen de topluyor. Görevliler bunu duyduklarında, “para vermeden atık toplayan işletmenin kapatılması” gibi yersiz yorumlar yapıyorlar. Sağlıklı döngü için bir sistem oluşturulmalı ve belediyenin kendine kaynak aktarabilmek için açtığı atık toplama ihaleleri gibi anlamsız uygulamalar yerine bu sisteme sokak toplayıcılarının da paydaş olacağı bir kaynak aktarılmalı. Bu işin patronu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yerel yönetimler. Atığın toplanması onların yükümlülüğü. Bu kurumlar bir yıllık ihale yapıyor, ihaleyi alan kişi tüm ekipmanını seferber ediyor, harcama yapıyor bu işe. Bir yıl sonra başka biri daha çok para veriyor, ihaleyi alıyor.

Sokak toplayıcıları, kâğıt ithalatı yüzünden para kazanamadıklarını söylüyorlar

Bizim toplama sistemimiz bize yetmiyor. Önümüzdeki yıl da yetmeyecek. İthalatını yapmak zorundayız. Biz de Sıfır Atık Yasası’ndan, sokaktan toplanan kâğıt miktarını 2020 yılında 1,8 milyon artıracak bir sistem bekliyoruz. Bunun için atık toplamanın desteklenmesi gerekir. Hurda ithalatını kısıtlayarak sokak toplayıcılarını desteklemiş olmuyorsunuz. Bugün sokak toplayıcısı işsizlikten ve geçinememekten yakınıyorsa, nedeni sistemdeki çarpıklıktır, sanayi bundan tek başına sorumlu tutulamaz. Biz sıkıntıdayız. Taahhütlerimiz, borçlarımız, yönetmek zorunda olduğumuz yatırımlarımız var. Biz üretmek zorundayız ve maliyetlerimizi Avrupa standartlarına getirmeye ihtiyacımız var. Kaldı ki ihracat yapmadığımız sürece ürettiğimizi tüketen bir iç piyasa da yok. Zaten ithal ettiğimizi katma değerle yine ihraç ediyoruz. Bizim yaptığımız iş, Türkiye’nin yıllardır yapamadığı bir iş. Üretim kapasitemizdeki artışa yetişebilmek için ithal etmeye devam etmek zorundayız. Avrupa’da bile kâğıt %100 toplanıp dönüştürülemiyor. Burada %80’i bile toplansa ihtiyacımızın tamamını karşılayamayacak. Cari açığı kapatabilecek bir ekonomik güç söz konusu. İç piyasanın bizim ihtiyacımızı karşılaması için Türkiye’nin her yıl %5-6 büyümesi lazım. Önümüzdeki yıllarda bu gerçekleşirse, ihracatımız azalsa dahi yatırımlarımıza devam ederiz çünkü Türkiye Kâğıt Sanayii, dünyada hatırı sayılır bir yere gelmek üzere. Belki de Avrupa’nın önde gelen üreticilerinden biri olacağız biz. Türkiye ekonomisi büyürse 6-7 milyon tona kadar çıkabilecek bir kapasite var, sektör büyümeye devam edecek. Bu işe yatırım yapmak isteyen firmalar olduğunu söyleyebilirim. Mesela Hamburger Recycling Kütahya’da yatırım yapmak istiyor. 2020-2021 gibi gerçekleşebilir bu yatırım ve 400-500 ton ilave kapasite anlamına gelir. Özetle; dünyadaki gidişata entegre bir sektör olmak zorundayız.

İTHALAT SAYESİNDE KÂĞIDI 100 EURO/TONA SATABİLİYORSUNUZ

Bu nasıl oluyor?

Hurda kağıt ithalat yapan firmalar, hurda kağıt ithalat yapmayan firmalara karşı kendilerini korumak için iç piyasa fiyatlarını da ithalat fiyatlarına çekiyorlar. Türkiye 800 bin ton civarında ithalat yapıyor, bu yıl 1,1 milyon ton civarına gelecek. Biz dışarıdan 1,1 milyon ton kâğıdı 100 Euro/tona alıyorsak, içeriden 3,2 milyon ton kâğıdı da 100 Euro/ tondan alıyoruz. Bu fiyat, ithalattan dolayı buraya oturuyor. Avrupa ham maddesini ithal etmek zorunda olsaydı, bugün 35 Euro’ya kâğıt kullanamazlardı. İhtiyaçtan fazla olduğu için 35 Euro’ya kullanıyorlar. Biz, ihtiyacımızdan azına ulaşabildiğimiz için 100 Euro’ya kullanıyoruz. Bunun için ısrarla, yine ve yine söylüyorum; sektörün toplama konusunda desteğe ihtiyacı var. Biz, toplama sisteminde bizden para alınmasını istemiyoruz. İhale çarpıklığından kurtulmak istiyoruz ve bu konuda bir an önce tebliğ bekliyoruz.

ÖDÜL/TEŞVİK DEĞİL, YAPTIRIM GEREKİYOR

Kâğıt sanayii olarak, toplama haricinde devletten diğer beklentileriniz neler?

Yurttaşlara, ellerindeki ambalaj konusunda yükümlülük verilmesini istiyoruz. Elinizdeki nesneye ihtiyacınız yoksa o nedir artık? Çöp. Ondan bir an önce kurtulmaya çalışıyorsunuz. Nasıl? Poşete koyup sokağa, oradaki bir çöp toplama noktasına ya da konteynere bırakarak. Sadece ödül/teşvik sistemi konuşuluyor. Hayır. Atığınızı düzgünce ayrıştırmak ve üretime kazandırmak, sizin kişisel olarak topluma ve doğaya karşı sorumluluğunuz. Tüketici olarak nihai kirleticisiniz, doğayı kirletmenizin bir cezası olmalı. Ödül/teşvik, devamlılığını sağlayabileceğiniz bir şey değil, sorun yaptırımla çözülür. İnsanlar olarak, başkalarının hakkını gasp etmememizi sağlayan şey, ne yazık ki yasal sınırlamadır. “Kirleten öder”, çok doğru bir prensip. Kirletmemek, herkese ait olanı temiz tutmak gibi son derece temel bir sorumluluğu yerine getirmeyen, bunun bedelini ödeyecek.

The post AGED Başkanı Mustafa Saral: GEKAP DESTEKLERİ ATIK İTHALATINI AZALTIR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/aged-baskani-mustafa-saral-gekap-destekleri-atik-ithalatini-azaltir.html/feed 0 1475
COMIECO, İtalya’da 1 Euro’ya karışık kağıt satıyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italyada-1-euroya-karisik-kagit-satiyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italyada-1-euroya-karisik-kagit-satiyor.html#respond Sat, 09 Nov 2019 13:57:59 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1348 Kurtarılan kâğıt fiyatları artık Avrupa pazarlarında olduğundan daha düşük. İtalya'da, Comieco konsorsiyumundan bazı miktarlar, ton başına 1.11 € olarak değiştirildi.

The post COMIECO, İtalya’da 1 Euro’ya karışık kağıt satıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Kurtarılan kâğıt fiyatları artık Avrupa pazarlarında olduğundan daha düşük. İtalya’da, Comieco konsorsiyumundan bazı miktarlar, ton başına 1.11 € olarak değiştirildi.

Düzenli olarak belediyelerden alınan kâğıttan ihaleleri düzenleyen İtalya’daki Comieco konsorsiyumu, temmuz ayının ortasındaki açık artırmada 1,11 €/tonluk karışık kâğıt satışı yaptı. Açık artırmanın sonuçları, kâğıt üreticisi Burgo’nun, bu sayede önemsiz olmayan bazı karışık kâğıt miktarları elde edebileceğini ya da sadece biraz daha yüksek fiyatlarla elde ettiğini gösteriyor. Bununla birlikte, fiyatlar oldukça değişkendi, diğer hacimler nadiren 40 €/tona, hatta 55 €/tona bile satılıyor. Açık artırmada ulaşılan OCC fiyatları da kısmen çok düşüktü. Sunulan asgari fiyat 5 €/ton civarındaydı ve en yüksek fiyatlar 50 €/tonu geçmedi. Her ne kadar Comieco’nun hacimleri piyasa fiyatlarını yansıtmasa da, açık artırmadaki eğilim genellikle pazarın yönünü gösteriyor.

The post COMIECO, İtalya’da 1 Euro’ya karışık kağıt satıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italyada-1-euroya-karisik-kagit-satiyor.html/feed 0 1348
AGED, Her Yıl 55 Milyon Ağaç Kurtarıyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/aged-her-yil-55-milyon-agac-kurtariyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/aged-her-yil-55-milyon-agac-kurtariyor.html#respond Fri, 08 Nov 2019 12:38:26 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1440 Sıfır Atık Projesinin en önemli paydaşı Atık Kağıt Geridönüşüm Sanayicileri olarak her yıl 55 milyon ağacı kurtarıyoruz.

The post AGED, Her Yıl 55 Milyon Ağaç Kurtarıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

The post AGED, Her Yıl 55 Milyon Ağaç Kurtarıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/aged-her-yil-55-milyon-agac-kurtariyor.html/feed 0 1440
ATIK YÖNETİMİNDE UZLAŞMA SAĞLANDI https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-yonetiminde-uzlasma-saglandi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-yonetiminde-uzlasma-saglandi.html#respond Wed, 09 Oct 2019 09:14:51 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1331 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen Atık Uygulamaları İstişare Toplantısnda bir araya gelen plastik üreticileri, kâğıt üreticileri, geri dönüşüm tesisleri ve sokak toplayıcıları, atıkların toplanması, ayrıştırılması ve ithalatı konularında uzlaşmaya vardı.

The post ATIK YÖNETİMİNDE UZLAŞMA SAĞLANDI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen Atık Uygulamaları İstişare Toplantısnda bir araya gelen plastik üreticileri, kâğıt üreticileri, geri dönüşüm tesisleri ve sokak toplayıcıları, atıkların toplanması, ayrıştırılması ve ithalatı konularında uzlaşmaya vardı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın başkanlık ettiği toplantı sonrasında üzerinde uzlaşılan konuların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Atık Yönetimi konusundaki mevzuat çalışmalarına katkı sağlaması bekleniyor. Toplantıda mutabık kalınarak, alınan kararlar şöyle:

1. Sıfır Atık uygulamasının yaygınlaştırılmasını istiyoruz.

2. Sokak atık toplayıcılarının statüsünün belirlenmesini ve çalışma ortamları ile şartlarının iyileştirilmesini istiyoruz.

3. Tehlikeli ve zehirli atıkların ithalatına karşıyız.

4. Atık ithal eden firmalara, odalar tarafından verilen kapasite ve ekspertiz raporu kapsamında kapasitesini aşmayacak şekilde ithalat yetkisi verilmesini istiyoruz.

5. Çöp ithalatına karşıyız. Geri dönüşüm sanayicileri ve üreticileri olarak çöp ithal etmiyoruz, münferit yaşanan olayların bütün sektöre mal edilmesine karşıyız. İhbar hattı kurulmasını talep ediyoruz.

6. Geri dönüşüm firmalarına verilen lisansların kontrol edilmesini istiyoruz.

7. İthalatçı ve imalatçı firmaların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ithalat sırasında ve yerinde denetlenmesini öneriyoruz.

8. Sürdürülebilir bir atık toplama ve ayrıştırma sistemi olması için GEKAP’ın (Geri Kazanım Katılım Payı) bütçesinin genel bütçe yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın fonuna aktarılmasını öneriyoruz. Ambalajı piyasaya sürenlerin ödediği katkı paylarından toplama işlemini yapan insanlara ve toplama ve ayrıştırma işlemini yapan kurum ve kuruluşlara destek verilmesini istiyoruz.

9. Çevre fonu gibi ilave getirilecek vergilere karşıyız. Ton başına getirilecek her türlü vergi, fon ve kısıtlamaya karşıyız.

The post ATIK YÖNETİMİNDE UZLAŞMA SAĞLANDI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-yonetiminde-uzlasma-saglandi.html/feed 0 1331
ÇEVNAK GERİ DÖNÜŞÜM DE YAPACAK https://geridonusumekonomisi.com.tr/c%cc%a7evnak-geri-donusum-de-yapacak.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/c%cc%a7evnak-geri-donusum-de-yapacak.html#respond Fri, 20 Sep 2019 13:23:24 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1296 Ankara’daki ilk otomatik atık ayrıştırma tesisi olan ÇEVNAK ayda 2500 ton atığı ayrıştırarak geri dönüşüm ekonomisine hatırı sayılır bir katkı sağlıyor. 2012 yılından beri Ankara’da faaliyet gösteren tesis, gelecek yıldan itibaren ayrıştırma kapasitelerini 2 katına çıkartacak.

The post ÇEVNAK GERİ DÖNÜŞÜM DE YAPACAK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Ankara’daki ilk otomatik atık ayrıştırma tesisi olan ÇEVNAK ayda 2500 ton atığı ayrıştırarak geri dönüşüm ekonomisine hatırı sayılır bir katkı sağlıyor. 2012 yılından beri Ankara’da faaliyet gösteren tesis, gelecek yıldan itibaren ayrıştırma kapasitelerini 2 katına çıkartacak.

Ankara’da Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçeleri gibi kalabalık bölge- lerin atıklarını ÇEVNAK topluyor. Ayrıştırma tesisinde plastiği, kağıdı, metali, camı ayıran ÇEVNAK elde ettiği atıkları geri dönüşüm fabrikalarına gönderiyor. Ankara’daki ilk otomatik atık ayrıştırma tesisi olan ÇEVNAK, şimdi de geri dönüşüm sektörüne giriyor. Topladığı atıkların bir kısmını kendi geri dönüştürmek isteyen firma plastik atıkların geri dönüşümüne başlayacak.

Geridönüşüm Ekonomisi Dergisi olarak biz de ÇEVNAK’ın kurucusu Uğur Bilgiç’i ziyaret edip hikayesini dinledik. Bu işe nasıl girdiğini, tesisin kuruluş hikayesini, gelişmesini, iş birliklerini, hedeflerini ve sektörün geleceğini konuştuk.

Öncelikle kendinizden ve ÇEVNAK’tan bahseder misiniz?

Ankara’da doğdum ve büyüdüm. 1994 yılında liseden mezun oldum. 3 sene kadar ailemle çalıştıktan sonra ABD’ye gittim. 1997 senesiydi. ABD’de 7 sene yaşadım uluslararası ticaret eğitimi aldım. Döndükten sonra bir süre daha aile şirketinde akaryakıt sektöründe devam ettim. Daha sonra İzmir Menemen’de bir geri dönüşüm fabrikasına ortak oldum. Geri dönüşüm sektörüne de başlamam böyle oldu. Sonra doğup, büyüdüğüm yerde Ankara’da geri dönüşüm işini yapmak istedim. Ambalaj kısmı ile tanıştık. Bu tesisi devraldığımız kişi Ankara’da bu işin kurucularından sayılır. Devraldığımız kişi ambalaj alanına girmem konusunda tavsiyeler verdi. 2012 yılında ÇEVNAK’ı kurdum. Aslında İzmir’deki kuruluşun Ankara uzantısıdır ama buradaki kuruluş yılı 2012’dir.

Öncelik olarak kendi toplamamızı yaparken 3 sene önce Çankaya Belediyesi ile ilk sözleşmemizi yaptık. Belediye firması olarak halen oraya hizmet vermekteyiz. Çankaya Belediyesi’nden sonra Yenimahalle ve Gölbaşı Belediyeleri ile de sözleşmelerimiz oldu. Şu anda toplama yaptığımız 20 aracımız var. 112 çalışanımızla ciddi bir istihdam sağlıyoruz. Belediyelerle birçok proje yaptık. Şimdi başka projeler arayışındayız.

2 sene önce Disan firması ile bir proje geliştirdik. Biliyorsunuz Disan firması geri dönüşüm sektöründe özellikle makine üretimi konusunda öncü firma- lardan. Ankara’da ayrıştırma tesisi olmadığını gördük ve buraya otomasyonlu bir ayrıştırma tesisi yapmaya karar verdik. Ankara’da, karışık atık çok fazladır ve konut ağırlıklıdır. Bu atıkların ayrışması en zor olanıdır. Bir sanayiden atıklarını aldığınız zaman zaten daha çok karton, naylon temellidir. Biz en zor atıkla uğraşıyoruz. Bunun haricinde belediyelerde de bu atıkların karışık olamaması için sürekli bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Makine ile alakalı birimde de şöyle bir şey oldu. Geri dönüşüm sektöründe teknolojinin önemi yeni yeni anlaşılıyor. Sektöre sonradan girmiş olmamı- za rağmen biz daha 3 sene önceden gördük. Böyle ayrışma olmaz. Atığın geri dönüşümü kalitesindendir. Düşünsenize çöple karışmış bir atığı, kartonun, kâğıdın ıslanmasından sonra bunların hiçbir şekilde verimliliği olamıyor. Biz bilinçlendiriyoruz, ayrıştırıyoruz ve yüzde 95-97 oranında kaliteli atık çıkartıyoruz. Çünkü otomasyonla yüzde 95 oranında ayrış- tırma yapabiliyoruz. Tecrübelerimizden yola çıktığımızda şunu gördük ki ilkel ayrışmada ister istemez kağıtlar kartonlarla karışabiliyordu ve küçük parçalar ortaya çıkamıyordu. Bizim buradaki otomasyon sistemimiz sayesinde biz önce kademe kademe elekler aracılığıyla büyük atıkları birbirinden ayrıştırıyoruz. Yani büyük atığı başka bir yere çekiyoruz. Böylece büyük atıklar tertemiz gelmiş oluyor. Küçük parçalar ortaya çıkıyor. Onları da büyük parçadan küçük parçaya eleye eleye ayrıştırıyoruz. Metalleri de mıknatıslarla hiç el değmeden ayrıştırabiliyoruz. Son olarak elle ayıramadığımız çok küçük parçalar da son bir kez elekten geçip başka bir yere ayrıştırılıyor. Karışık kağıtları da başka bir fabrikaya götürüyoruz. Sektöre geç girmemize rağmen 5 sene içerisinde hem belediyeler anlamında hem hizmet anlamında hem teknoloji anlamında kendimizi geliştirdik.

Şimdi de geri dönüşüm sektörüne giriyoruz. Topladığımız atıkların bir kısmını kendimiz geri dönüştürmek istiyoruz. 1 ay içerisinde de plastik atıkların geri dönüşümü ile geri dönüşüme başlayacağız. Başladıktan sonra tekrar bir katma değer katmış olacağız.

Peki atık toplama sürecini nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Hangi atıkları topluyorsunuz?

AGED ile çalışıyoruz. Geçen sene de onlarla çalışmıştık. Vakıflardan da destekler alıyoruz, aldığımız destekleri de toplamada kullanıyoruz. Nasıl oluyor? Mesela, iç mekan kutuları dağıtıyoruz. Bugüne kadar binlerce kutu dağıtmışızdır. Böl- gede metal kumbaralarımız var. Ambalaj atıkları için özel kumbaralarımız var, sıfır atık ile ilgili yaptığımız alanlarımız var. AVM’ler olsun, askeriyeler, bölgemizdeki bakanlıklar olsun…Oralarda sıfır atık getiri merkezleri yaptık. Bizler buralarda atığın görülmesini sağlıyoruz. Eski tip, sanayi tipi konteynırların hepsinin kaldırılmasını talep ettik. Burası kentsel bir bölge, konteynırları kaldırdık hepsinin yerine sıfır atık merkezleri yaptık. Yaptığımız bu yerlere günlük araçlar gönderiyoruz. Bizim mesaimiz 8’de başlar 6’da biter. Ofislere kadar, 2 torba atık birikti- ren evlere kadar her daireye giriyoruz. Sürecimiz bu şekilde devam ediyor.

Birkaç Whatsapp grubumuz var, bize anlık istekler gelir. O bölgede en yakın araç oraya hemen sevk edilir. Böylece atıklar hiç bekletilmeden zamanında alınır. Daha sonra topladığımız atıklar buraya geliyor karışık bir halde. Biz de otomasyon sistemimizle onları ayrıştırıyoruz. Ayrıştırdıklarımızı da geri dönüşüm fabrikalarına gönderiyoruz.

Türkiye’nin en kalabalık ilçesi Çankaya’da hizmet ediyorsunuz. Burada günde, ayda ne kadar atık toplanıyor?

Firma olarak 3 tane belediyeyle anlaşmamız var. Ayda topladığımız atık yaklaşık 2500-3000 ton arası değişiyor. Dönemsel olarak bu oran tabii ki değişkenlik gösteriyor, mesela Çankaya bölgesi tüm kamu kuruluşlarının, devlet kuruluşlarının olduğu bir bölge. Okulun tatil olduğu dönemlerde, resmi tatil dönemlerinde değişiklik gösteriyor, zaten firmamızın da kuruluş amacı bu yönde. O kadar karışık bir atık var ki burada, bunları ayrıştırmanın tek yolu da yine teknolojiden geçiyor. Biz bunu başardık. Dediğim gibi yüzde 95-97 oranında atık ayrıştırabiliyoruz. 2500- 3000 bin ton atığı ayrıştırmanın top- lanması zor, ayrıştırması zor toplama kısmında değil ama ayrıştırma kısmın- da çift vardiya çalışıyoruz.

Bütün atıkları toplamak için neler yapmak lazım? Neden toplanamıyor tüm atıklar?

Atıkların toplanamama sebebi çöpe karışması. Almanya örnek verilebilir nüfusu neredeyse bizim nüfusumuz kadar. Orada atıkları toplama oranı yüzde 98. Türkiye’de ise sadece yüzde 5. Sıfır Atık Projesi ile beraber şöyle bir bilinç başladı: Biz aslında bu eğitimleri çocuk yaşta almalıydık. Atığın varlığını bilmek, atığı tanımak gibi kavramlar bizde yoktu. Çocuk yaşta başlaması gerekiyordu. Biz şu anda bu eğitimleri veriyoruz. Peki yetişkinler ne olacak? Yetişkinlerde de şöyle bir şey oldu: Devlet kurum kuruluşların hepsine sıfır atık birimi ile beraber konteynır da yerleş- tirdi. Atık alanları için destek vermeye başladı, sıfır atık alanlarının kurulması için belli meblağlarda paralar ödemeye başladı. Bize, ‘Biz ayrı ayrı kutularda atıkları biriktiriyoruz ama sen gelip tek arabayla hepsini karıştırıp gidiyorsun’ diyebilirler. Ayrı ayrı toplamayı yapabilmek için Almanya gibi her çöp için farklı araba gönderebilecek seviyeye gelmemiz gerekiyor. Böyle bir ekonomik güç zaten yok şu anda, bu daha başlangıç. Sizler atığı tanıyın, bununla başlayın. Biz tesis olarak bunun için varız. Topla- nan bu atıkları biz zaten ayrıştırıyoruz.

Şimdi kurumlardan ambalajlar toplanmaya başladı. Toplanan bu ambalajları biz zaten ayrıştırıyoruz ve herkese de sizin topladığınız atıklar ayrıştırılıyor diye de bilgi veriyoruz. Bazı kurumlar masa altından çöpleri kaldırıp koridora geri dönüşüm kutularımızdan koyduklarını söylüyorlar. Böylece çöpler azalıyor, geri dönüşüm kutularımız doluyor biz onları ayrıştırıyoruz ve böylelikle ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz. Bu sene itibari ile bizim atık ayrıştırma oranımız yüzde onları geçecektir. Seneye oranımız daha da artacaktır. Hatta 2021’de başlayacak olan depozito sistemiyle ayrıştırma oranımız yüzde 60-70’leri geçecektir. Atığın çöpe karışmaması lazım işin temel prensibi bu. Şu an kamu kuruluşlarının hepsi bunu yapmaya başladı ama bizim evlere kadar inmemiz lazım.

Depozito sistemi ile alakalı sizin çalışmalarınız olacak mı?

Olacak. Bu sistemle alakalı nasıl bir projemiz var size onu söyleyeyim. ABD’de öğrencilik zamanımda ben bunu 22 sene önce gördüm. Biz atıkları ayrıştırıyorduk ve marketlerde bunu paraya çevirip alışverişimizden düşe- biliyorduk, bu çok maliyetli bir sistem. 2021’de depozito sisteminin geçerli kılınabilmesi için bu cihazların marketlere, sokaklara indirgenmesi lazım. Biz firma olarak bu tür cihazların depozito yani ödül sistemiyle ayrışmaya yönelik bir alanında, kendi bölgemizde AVM’lerle beraber birkaç firma ile görüşme içe- risindeyiz ve bu cihazları kendi bölgemizde yerleştirmeyi düşünüyoruz. Marketler zaten kendileri bu cihazları koyacaklar, aldıkları atıkları satabilecekler. Mevzuat bu yönde gidiyor. Muhtemelen seneye bunu oturtmuş oluruz. AGED Genel Müdürü Osman Kaytan geçen sayıda bahsetmişti. Ödül ve ceza sisteminin kesin olarak gelmesi lazım. Özellikle ödül sistemi için bazı üniversitelerin çalışmaları olduğunu biliyorum. Bazı belediyelerin de çalışmaları var. “Atığınızı toplayın çevrenize bir katkınız olsun’’ şeklinde çalışmalar yapıyorlar. Duyduğum kadarı ile bayağı atık da toplanmış.

Tesisinizin diğer tesislerden teknolojik olarak farkı ne?

Tesisimiz, Ankara’daki otomasyon sistemli ilk ayrıştırma tesisi. Atıklarımız eleklerle birbirinden ayrıldıktan sonra mıknatıslarla metalleri çekeriz. Bu işlemden sonra elle alamadığımız küçük kağıtları optik okuyucu ile belirler ve ayrıştırırız bunu da Türkiye’de ilk biz kullandık. Hatta büyük bir başarı da sağladık. Şimdi optik okuyucular üzerinde de bir çalışmamız var. Başarabilirsek bunun da her yere yayılmasını sağlamak istiyoruz ama çok ilerde bir proje şu an sadece o konuyla alakalı Ar-Ge yapıyoruz.

Peki sizce geri dönüşüm neden önemli?

Bunun bir çevre bir de ekonomik tarafı var; mesela son günlerde deniz kirliliği ve denizlere karışan plastikler ve poşetlere gelen ücret gündemde. Bunun yanında çöpe karışan ve ekonomik değeri çok yüksek olan o kadar çok atık var ki. Atıkların yüzde 5’i ayrıştırılabiliyor demiştik. Yüzde 95’i çöpe karışıyor. Hem çöp oranınız artıyor hem de çöpün de kalitesi düşüyor. Biliyorsunuz çöpten de artık enerji üretiliyor. Yüzde 95’i çöpe giden atıkların ekonomik değerinin milyarlar düzeyinde olduğu söyleniyor, bu ülke ekonomisine çok büyük bir zarar. Geri dönüşüm ekonomisi neden önemli? Çünkü gıda gibi hiç bitmeyecek aksine azalacak. Tükettiğiniz her malda ambalaj var internetten yaptığınız her alışverişin sevki bir ambalaj bir kutuyla yapılıyor. Sektör büyüyor ve dediğim gibi 7/24 üretilen bir şey bu. Siz uyur- ken bile ambalaj atığı üretiliyor.

The post ÇEVNAK GERİ DÖNÜŞÜM DE YAPACAK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/c%cc%a7evnak-geri-donusum-de-yapacak.html/feed 0 1296
KAĞIT SANAYİİNE YURT İÇİNDE TOPLANAN HURDA KAĞIT YETMİYOR https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sanayiine-yurt-icinde-toplanan-hurda-kagit-yetmiyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sanayiine-yurt-icinde-toplanan-hurda-kagit-yetmiyor.html#respond Mon, 19 Aug 2019 14:41:41 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1170 Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne destek veren Atık Kağıt ve Geridönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, “Hurda kâğıt, çöp değil, ham maddedir. Yurt içinde toplanan 3.2 milyon ton hurda kağıdın tamamını satın alıyoruz. Fakat, bu miktar en az 4 milyon ton hurda kağıda ihtiyaç duyan sektöre yetmiyor. Sıfır Atık Projesi ile toplanacak […]

The post KAĞIT SANAYİİNE YURT İÇİNDE TOPLANAN HURDA KAĞIT YETMİYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne destek veren Atık Kağıt ve Geridönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, “Hurda kâğıt, çöp değil, ham maddedir. Yurt içinde toplanan 3.2 milyon ton hurda kağıdın tamamını satın alıyoruz. Fakat, bu miktar en az 4 milyon ton hurda kağıda ihtiyaç duyan sektöre yetmiyor. Sıfır Atık Projesi ile toplanacak bütün hurda kâğıtları almaya hazırız.” dedi

Sıfır Atık Projesi’ne kâğıt sanayicileri bir fırsat gözüyle bakıyor. AGED Başkanı Mustafa Saral, “Kâğıt sektörü için ham madde çok önemli. Sayın Emine Erdoğan liderliğinde başlayan Sıfır Atık Projesi ile birlikte çöpteki kâğıdı toplayabilirsek, milli bir serveti kurtarmış olacağız. Türkiye’de özellikle evlerden çıkan hurda kâğıt toplanamadığı için, ithal etmek zorunda kalıyoruz,” açıklamasında bulundu.

AGED Başkanı Mustafa Saral

%700 katma değer üretiyoruz

Türkiye’nin dünyanın en önemli kâğıt-ambalaj üreticilerinden biri olduğunu belirten Saral, ülkemizde cari açığın kapanmasına da önemli katkı yaptıklarının altını çizdi. Türkiye kâğıt sanayiinin ithal ettiği hurda kâğıtları geri dönüştürerek ihraç ettiğini belirten Saral, “Sektör olarak ithal ettiğimiz hurda kağıttan fazlasını mamul haline getirip ihraç ediyoruz. 2018 yılında 725 bin ton hurda kağıt ithalatına karşın, %700 katma değer üreterek 868 bin ton mamul ihracatı gerçekleştirdik. Cari açığın kapanmasına ve istihdamın artmasına olumlu yönde katkıda bulunduk. Sektör olarak doğrudan 70 bin çalışanı istihdam ediyor ve alt tedarikçilerle birlikte dolaylı olarak 1 milyon kişiye iş imkânı sağlıyoruz. Biz ham madde bulamazsak üretemeyiz, fabrikaları kapatırız. Boşluğumuzu da diğer ülkelerin üreticileri doldurur, bunun kime faydası olur?” diye konuştu.

Üretim durur

Yurt içinde toplama firmaları ve belediyelerin sorumluluğunda olan, geri dönüşebilen atıkları toplama faaliyetleri, verimli bir biçimde yapılamamaktadır. Bundan dolayı kağıt sanayiinin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi temin edemediklerini belirten Saral, “Biz yılda üretim için en az 4 milyon ton ham maddeye ihtiyaç duyan bir sektörüz. İç piyasadan toplanan 3.2 milyon ton hurda kâğıt üretim için yeterli değil. Biz ham maddenin tamamen iç piyasadan toplanmasını arzu ediyoruz. Hurda kâğıdı yurt içinden yeterince temin edemiyoruz. Yeterli atık kâğıt olsa neden ithal edelim? İthalat konusunda ek vergiler gelirse, ham madde eksikliği nedeniyle sektördeki fabrikalar kapanır,” dedi.

Sokaktan toplanan kâğıdı alacak sanayii tesisi bulunamaz

Saral sözlerini şöyle sürdürdü, “Yurt dışından daha ucuz mamul kağıt gelmesi halinde, toplayıcılar da ellerindeki kâğıdı satacak sanayii tesisi bulamayacak ve onlar da iflas edecektir. Bu da ülkemizde daha fazla atığın toplanamadan sokakta kalması demek. Biz bu nedenle, Sıfır Atık Projesi’ni önemsiyoruz ve bununla ilgili her türlü desteği de veriyoruz. Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) gelirlerinin, kaynağında ayrı toplama faaliyetlerinde kullanılmasını bekliyoruz. Şayet bu kampanya sonucunda iç piyasadaki bütün kâğıdı toplayabilirsek, ithalatı en aza indirmiş olacağız. Biz hiçbir kâğıdı israf etmiyoruz, tamamını satın alıyoruz. Daha fazla toplanırsa daha fazla alırız, yeni fabrikalar açılır. Bu da ek istihdam demek.”

Türkiye ithal mamul kağıt cenneti olur

Hurda kağıdın ithalatına bir kota getirilmesi ya da vergilendirilmesi halinde, dünya ile rekabet edemeyecek duruma geleceklerini vurgulayan Saral, a.ıklamasına “Bu fiyatlarla mamul ihracatı yapmamız mümkün olmadığı gibi faaliyetlerimizi sürdürmemiz söz konusu olamayacaktır. Doğacak boşluğu diğer ülkelerin üreticileri dolduracak, üretim yapamayacak hale gelen Türkiye, adeta bir mamul kağıt ithalat cenneti olacaktır. Hurda toplayıcı firmalar, hurda kağıt satacak fabrika bulamayacak, kağıt sanayiinde çarklar duracak ve sonuç olarak bu işin sokağa yansıyacak maliyeti çok yüksek olacaktır.” şeklinde devam etti.

Kağıt farklı

Siz hiç kâğıda dolanmış bir balina gördünüz mü? Kâğıt doğayı kirleten bir ürün değildir ve diğer atıklarla aynı kefeye konulmamalıdır. Biz temiz üretim yapıyoruz ve hurda kâğıdı geri dönüştürerek dünya çapında ormanları koruyoruz. 2018’de yaptığımız üretimle 68 milyon ağacın kesilmesini önlemiş olduk. Doğal kaynakların korunmasında zincirin vazgeçilmez bir halkasıyız. Kâğıt sanayiini üretemez noktaya getirecek adımlar hem ülkemize hem de dünyaya zarar verir.

Kapımız herkese açık

Yurt dışından çöp ithal edildiğine dair basında yer alan haberlerin, hurda kağıt konusunda gerçeği yansıtmadığına da değinen Saral, “Bizler çöp ithal etmiyoruz. İsteyen gerek gümrüklerde gerek fabrikalarda ithal edilmiş tertemiz kâğıt balyalarını yerinde inceleyebilir. Bu konuda idare, denetimleri artırıp çöp ithal edilmediğini kayıt altına alabilir. Yurt içinde geri kazanılan hurda kağıdın büyük bölümü, çöpün içinden toplandığı için ne yazık ki temiz değil. Bütün düzenlemelerin, bu ham maddenin çöpe girmeden kaynağında yani EVLERDE ayrı toplanmasını esas alarak çıkarılması gerekmektedir,” dedi.

The post KAĞIT SANAYİİNE YURT İÇİNDE TOPLANAN HURDA KAĞIT YETMİYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sanayiine-yurt-icinde-toplanan-hurda-kagit-yetmiyor.html/feed 0 1170
COMIECO: İTALYA ATIK KAĞIT GERİ KAZANIM SİSTEMİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italya-atik-kagit-geri-kazanim-sistemi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italya-atik-kagit-geri-kazanim-sistemi.html#respond Thu, 18 Jul 2019 14:30:21 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1133 Yazı: Kutay Ertul AGED Endüstriyel ve Dış İlişkiler Müdürü Geri dönüşüm, döngüsel ekonomi sisteminin omurgasıdır ve İtalya kağıt sektörü bunun en iyi uygulama örneklerinden birisidir. Yurt içinde; hanelerden kaynağında ayrı toplanan ve sanayi/ticaret kaynaklarından toplanan kullanılmış kağıt ve karton, yeni ürünlerin üretilmesi için defalarca geri dönüştürülmektedir. Sürdürülebilir kalkınma amacıyla Avrupa Birliği tarafından 1994 yılında “Avrupa […]

The post COMIECO: İTALYA ATIK KAĞIT GERİ KAZANIM SİSTEMİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Yazı: Kutay Ertul AGED Endüstriyel ve Dış İlişkiler Müdürü

Geri dönüşüm, döngüsel ekonomi sisteminin omurgasıdır ve İtalya kağıt sektörü bunun en iyi uygulama örneklerinden birisidir. Yurt içinde; hanelerden kaynağında ayrı toplanan ve sanayi/ticaret kaynaklarından toplanan kullanılmış kağıt ve karton, yeni ürünlerin üretilmesi için defalarca geri dönüştürülmektedir.

Sürdürülebilir kalkınma amacıyla Avrupa Birliği tarafından 1994 yılında “Avrupa Ambalaj ve Atık Ambalaj Yönetmeliği” (94/62/EC) yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin amacı; ticari teşebbüslerin, kamu otoritelerinin ve vatandaşların çevresel ve sosyal sorumluluklarının tanımlanmasıdır. 1997 yılında İtalyan yasalarına bu yönetmelik uyarlanmış ve 2006 yılında bazı tadilatlar yapılarak son halini almıştır. Dolayısıyla İtalya’da Ekim 1997 tarihi ambalaj atık yönetimi için önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tarihte, Avrupa mevzuatında belirlenen geri dönüşüm ve geri kazanım hedeflerine ulaşmak amacıyla, İtalya CONAI’yi, yani Ulusal Ambalaj Konsorsiyumunu kurmuş ve ambalaj piyasaya süren ve ambalaj üreticilerin yükümlülüklerini yerine getirme konusunda görevlendirilmiştir. Konsorsiyuma 900.000’den fazla şirket katılmıştır. Kar amacı gütmeyen bu kuruluşun görevi; ambalajın geri kazanılması veya geri dönüştürülmesi ile yasalar tarafından belirlenen geri dönüşüm ve geri kazanım hedeflerinin gerçekleştirilmesidir. Bu sistemde, her malzeme için bir tane olmak üzere (çelik, alüminyum, kağıt, ahşap, plastik ve cam) Malzeme Konsorsiyumu’ları kurulmuştur ve bu malzemelerin yönetimi bu yapılara verilmiştir. Burada önemli olan, bu alt konsorsiyumların hem malzeme geri dönüşümünü desteklemesi, hem de malzemenin sahibi olarak atıkların ticaretini de yapmasıdır. İtalya’da 2017 yılında piyasaya sürülen ambalaj miktarı 4,9 milyon ton oldu ve bu tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu sektör, diğer pek çok sektör gibi 2008 ile 2009 arasındaki arka arkaya iki yıllık dönemde ortaya çıkan ekonomik krizin etkilerinden zarar gördü ve tüketime sunulan malzeme miktarı bu yıllarda yüzde 10 oranında düştü. Yine de bunun ardından sektör çok hızlı toparlandı ve birkaç yıl içinde kriz öncesi rakamlara döndü. Özellikle 2014 yılından bu yana ortalama yıllık yüzde 3-4 büyüme elde edildi.

Döngüsel ekonomi DNA’mızda var;

Geri dönüşüm, döngüsel ekonomi sisteminin omurgasıdır ve İtalya kağıt sektörü bunun en iyi uygulama örneklerinden birisidir. Yurt içinde; hanelerden kaynağında ayrı toplanan ve sanayi/ticaret kaynaklarından toplanan kullanılmış kağıt ve karton, yeni ürünlerin üretilmesi için defalarca geri dönüştürülmektedir. Bu sektörde verimi yakalamak İtalya Kağıt Malzeme Konsorsiyumu olan Comieco’nun ana hedeflerinden biri olmuş ve çalışmaları, kağıt ambalaj atığını kanunlarda belirtilen geri dönüşüm hedefine erkenden ve başarıyla ulaşacak şekilde yönetmesini sağlamıştır. (yüzde 80 geri dönüşüm ve yüzde 90 geri kazanım). İtalya kağıt sektörünün döngüselliğine en büyük katkıyı ambalaj sektörü sağlıyor. 2017 yılında ülke çapındaki üretim süreçlerinde 5 milyon ton kağıt hamuru kullanıldı ve bunun yüzde 92’sinden (4.6 milyon ton) fazlası ambalaj sektöründe Geri dönüşüm, döngüsel ekonomi sisteminin omurgasıdır ve İtalya kağıt sektörü bunun en iyi uygulama örneklerinden birisidir. Yurt içinde; hanelerden kaynağında ayrı toplanan ve sanayi/ticaret kaynaklarından toplanan kullanılmış kağıt ve karton, yeni ürünlerin üretilmesi için defalarca geri dönüştürülmektedir.

Bu sektörde verimi yakalamak İtalya Kağıt Malzeme Konsorsiyumu olan Comieco’nun ana hedeflerinden biri olmuş ve çalışmaları, kağıt ambalaj atığını kanunlarda belirtilen geri dönüşüm hedefine erkenden ve başarıyla ulaşacak şekilde yönetmesini sağlamıştır. (yüzde 80 geri dönüşüm ve yüzde 90 geri kazanım)

İtalya kağıt sektörünün döngüselliğine en büyük katkıyı ambalaj sektörü sağlıyor. 2017 yılında ülke çapındaki üretim süreçlerinde 5 milyon ton kağıt hamuru kullanıldı ve bunun yüzde 92’sinden (4.6 milyon ton) fazlası ambalaj sektöründe kullanıldı. Mayıs 2018’de İtalya’da onaylanan Ambalaj Yönetmeliği’nin gerektirdiği yeni geri dönüşüm hedeflerine göre tüm ambalaj malzemeleri arasında en yüksek hedef kağıt için konuldu: ancak bu durum hiçbir sorun teşkil etmedi ve 2025 yılına yönelik hedefe (yüzde 75) şimdiden ulaşıldı. Hatta bu hedef geçildi, ancak 2030 hedefine (yüzde 85) ulaşmak için biraz daha zaman gerekmekte.

Sektörde araştırmaların desteklenmesi ve rekabetçiliğin teşvik edilmesi;

Comieco, yeni kaynaklar kullanarak konsorsiyum şirketlerini desteklemeye yönelik faaliyetlerini pekiştirdi. đƫ 2015 yılında Comieco, bir ham madde olarak geri dönüştürülmüş kağıdın kullanılmasına yönelik temel bir parametre olan kalite kontrolünde kullanılan teknolojik cihazların satın alınmasına yönelik geri ödemesiz finansman sağlanması için kağıt fabrikalarına ve konsorsiyum platformlarına yönelik bir proje başlattı. Comeico’nun 1 milyon Euro yatırımla gerçekleştirdiği teknolojik kalkınmaya yönelik benzeri görülmemiş bu yatırıma “Lif Kontrolcüsü” operasyonu adı verildi. đƫ Comieco konsorsiyumu, şirketlerin ve geliştiricilerin yeni nesil kağıt ambalajlarına doğru gelişme kaydetmesine yardımcı olabilmek amacıyla yenilikleri hızlandırmayı hedefleyen “Comieco Fabrikası” projesini başlattı. Bu yeni projede Comieco tarafından uygulamaya koyulan mekanizmalardan birinin adı “Buluş İlanı”. Bu mekanizma yoluyla olumlu bir çevresel etki sağlayan kağıt ambalaj çözümleri ve uygulamalarına ilişkin endüstriyel mülkiyeti, patentleri ve tescilleri korumak için kaynak harcayan tüm şahıslar ödüllendirilmekte.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız:https://geridonusumekonomisi.com.tr/abonelik-formu

The post COMIECO: İTALYA ATIK KAĞIT GERİ KAZANIM SİSTEMİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italya-atik-kagit-geri-kazanim-sistemi.html/feed 0 1133
Atık Kağıtları Ekonomiye Kazandırmak https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagitlari-ekonomiye-kazandirmak.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagitlari-ekonomiye-kazandirmak.html#respond Thu, 02 May 2019 09:10:19 +0000 http://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=843 Atık kâğıtlar geri dönüştürülebilen ve birçok kâğıt türünün imalinde kullanılabilecek tarzda ekonomik değere sahip, kendi çapında alım-satım pazarı olan bir ham maddedir.Sistematik bir toplama sisteminin devreye sokulması gerekmektedir.

The post Atık Kağıtları Ekonomiye Kazandırmak appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Atık kâğıtlar geri dönüştürülebilen ve birçok kâğıt türünün imalinde kullanılabilecek tarzda ekonomik değere sahip, kendi çapında alım-satım pazarı olan bir ham maddedir.Sistematik bir toplama sisteminin devreye sokulması gerekmektedir.

Herhangi bir kullanım alanında fonksiyonunu tamamlayan ve atılan her türlü kâğıt, karton ve mukavvalara atık kâğıt denilmektedir. Bu kapsamda, her ne kadar son kullanım yerine gönderilmemiş olsa da kâğıt fabrikalarından çıkan kopuk kâğıtlar, dönüşüm sırasında çıkan kırpıntı kâğıtlar ve gazete basan matbaalardan çıkan hatalı gazete baskıları ve baskı fazlası gazete kâğıtları da atık kâğıt kabul edilmektedir. Buna karşılık, tek kullanımlık olarak tasarlanmış ve kullanıldıktan sonra atılan her türlü emici kâğıtlar ve temizlik kâğıtları hijyen ve sağlık nedenleri ile geri dönüştürülemediğinden ticari anlamda atık olarak bir ekonomik değere sahip değildir.

Atık kâğıtlar geri dönüştürülebilen ve birçok kâğıt türünün imalinde kullanılabilecek tarzda ekonomik değere sahip, kendi çapında alım-satım pazarı olan bir ham maddedir. Atık kağıdın çevre bilincinin geliştirilerek, “çöpe atılmasının önlenmesi” öncelikle katı atıkları taşımak ve bertaraf etmek için yapılan masrafları azaltmakta ve bu bertaraf etme işleminin temininden önce çöplüklerde çalışan insanların sağlığı açısından önem taşımaktadır. Ayrıca, çöpleri bertaraf edecek sistemlerinde doğaya zarar verdiği ayrı bir gerçektir.

Türkiye’de kullanılan kağıdın ortalama olarak ancak yüzde 43’ü toplanabilmektedir. Ancak toplama işlemi modern bir sisteme dayanarak yapılmadığından toplanan kağıdın bir kısmı bazı kişilerce çöplerin ayıklanması suretiyle gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde toplanan kağıdın iki bakımdan mahzurları vardır. Birincisi çöpe karışan kağıdın evsafı kötüleşmekte, ikincisi bu kağıtların ayıklanması sırasında ortalığa saçılan çöplerin toplum sağlığı açısından tehdit oluşturması ve çevreyi kirletmesidir. Bu nedenlerden ilk olarak sistematik bir toplama sisteminin devreye sokulması gerekmektedir.

ATIK KAĞIDIN GERİ DÖNÜŞ YÜZDESİNİ ARTTIRMAK İÇİN NE YAPMALI?

Halkın eğitimine önem verilmeli, ilkokul eğitim programı içerisinde kağıt-orman, atık-kağıt ilişkisi anlatılmalı ve küçük yaştan itibaren bu terbiyenin verilmesine çalışılmalıdır. Ayrıca kullanıcıların bilinçlendirilerek kağıtların çöpe karıştırılmadan münferit olarak ayrı bir yerde biriktirmesi ve kağıt gibi geri dönüşebilen diğer atıklarında (şişe, cam, metal, demir, kumaş, naylon) yine çöpe atılmadan ayrı olarak toplanma imkanlarının sağlanması gerekmektedir. Yazılı ve görsel basın yolu ile de atık kağıdın yeniden değerlendirilmesine yönelik daha etkili ve ciddi çalışmalar yapılmalıdır.

Yapılacak yayınlarda kağıdın yakılmaması gerektiği, hangi tip kağıtların geriye kazanabileceği, orman-atık İlişkileri, evlerde atık kağıtların ne şekilde biriktirileceği, mağazalarda atıkların nasıl toplanacağı, biriktirilen atık kağıdın maddi kazanç sağladığı, atık kağıdın toplanan alan, bölgeler ve taşıma sistemleri, belediyelerin kampanyalara ne şekilde ve hangi ölçüde katkıda bulunabilecekleri anlatılmalıdır. Kağıt kullanma kültürü geliştirilip, her çöpe atılan kağıdın ülke ekonomisine, doğasına ve insan gücüne verdiği kayıplar anlatılmalıdır. Kağıt fabrikaları bu yönde gerekli olan teknoloji ile uyumlu hale getirilmelidir.

Okullarda, özel ve resmi dairelerde yeniden değerlendirilmiş kağıttan yapılmış mamullerin kullanılması konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Bastırılacak her kitabın başına veya sonuna, okuyucuya kağıdın önemini ve neler harcanarak üretildiğini belirten mesajlar, Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca konma zorunluluğu getirilmelidir.

ATIK KAĞIT KULLANIM ALANLARI

Yurdumuzda toplanan atık kağıtlar dönüştürülerek fluting ve test Liner (Oluklu mukavva) ambalaj kutuları. ilaç ve deterjan ve diğer ambalaj kutuları, temizlik kağıtları (peçete,tuvalet kağıdı), yazı kağıtları (defter ve kitap), yumurta kartonları ve çatı kaplamaları (ondüline) yapılmaktadır. Üretimde kağıt kullanan sanayi kuruluşları devamlı olarak “hamur hazırlama” kısımlarına yatırım yapmakta olup, mümkün olduğunca atık kağıt kullanma gayreti içerisindedir.

The post Atık Kağıtları Ekonomiye Kazandırmak appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kagitlari-ekonomiye-kazandirmak.html/feed 0 843
Meclis’te 9 Ton Kağıt Toplandı https://geridonusumekonomisi.com.tr/mecliste-9-ton-kagit-toplandi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/mecliste-9-ton-kagit-toplandi.html#respond Wed, 01 May 2019 19:18:27 +0000 http://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=807 “Sıfır Atık Projesi” kapsamında, Mecliste başlatılan yoğun çalışmalar sonuç vermeye başladı.

The post Meclis’te 9 Ton Kağıt Toplandı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

“Sıfır Atık Projesi” kapsamında, Mecliste başlatılan yoğun çalışmalar sonuç vermeye başladı.

Meclis'te 9 Ton Kağıt Toplandı

TBMM kampüsü içerisinde, atıkların toplanması için gerekli altyapı hazırlanarak, personele farkındalık eğitimi verildi. Projenin başladığı 12 Haziran 2018’den itibaren 28 Şubat 2019’a kadar Mecliste yaklaşık 9 ton kağıt geri dönüşüme kazandırıldı. Bunun yanında, yaklaşık 7 ton cam, 6 ton plastik, 4 ton metal, 4 ton bitkisel yağ geri dönüşüm için toplandı. Ayrıca 2018 yılında floresan ampul, temizlik malzemeleri ambalajları ve toner gibi malzemelerden oluşan yaklaşık 8,5 ton tehlikeli atık toplanarak ilgili birimlere gönderildi. Ziyaretçilerle birlikte ayda yaklaşık 80 bin kişiye hizmet veren Meclis’teki altı lokantadan kemik, yemek artığı ve ekmek kırıntıları toplanarak Gölbaşı’ndaki hayvan barınma merkezine ulaştırılıyor.

Proje kapsamında yemek hazırlığı sırasında oluşan organik atıklar ile çay ocaklarında ortaya çıkan çay posaları da komposta dönüştürülerek bahçe ve saksı bitkilerinde toprak iyileştirici olarak kullanılıyor.

The post Meclis’te 9 Ton Kağıt Toplandı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/mecliste-9-ton-kagit-toplandi.html/feed 0 807