e-atık geri dönüşümü - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/e-atik-geri-donusumu Geri Dönüşüm Portalı Mon, 23 Nov 2020 00:34:14 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 e-atık geri dönüşümü - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/e-atik-geri-donusumu 32 32 161676614 Google’dan Geri Dönüşüm Sözü https://geridonusumekonomisi.com.tr/googledan-geri-donusum-sozu.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/googledan-geri-donusum-sozu.html#respond Mon, 23 Nov 2020 00:34:08 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1895 Google bugünlerde sadece bir arama motoru değil. Teknoloji devi, Amazon'un kendi 'Alexa'sına çok benzeyen Pixel telefon, Pixelbook ve eller serbest Google Home akıllı hoparlör dahil olmak üzere her yıl binlerce donanım ürünü üretiyor.

The post Google’dan Geri Dönüşüm Sözü appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Google bugünlerde sadece bir arama motoru değil. Teknoloji devi, Amazon’un kendi ‘Alexa’sına çok benzeyen Pixel telefon, Pixelbook ve eller serbest Google Home akıllı hoparlör dahil olmak üzere her yıl binlerce donanım ürünü üretiyor.

Google’ın Tüketici Donanım Sürdürülebilirlik Başkanı Anna Meegan, 3 yıl içerisinde üretilen ürünlerin donanımlarını geri dönüştürülebilen malzemelerden yapacaklarını açıkladı. Meegan, “Her zaman daha fazlasını daha hızlı yapmak için çalışıyoruz. Ancak bugün, daha iyi ürünleri daha çok geliştirmeyi taahhüt eden bir iş yapma yöntemi olacağına inandığımız şeyin temelini atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Google ilk olarak, 2020 yılına kadar müşterilere giden / gelen tüm gönderilerin %100’ünün karbon nötr olacağını açıkladı. 

Google’ın yaptığı bir sonraki taahhüdü ise 2022 yılına kadar tüm donanım ürünlerinin geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmesi oldu.

The post Google’dan Geri Dönüşüm Sözü appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/googledan-geri-donusum-sozu.html/feed 0 1895
E-ATIKLAR ÜÇ BİN VAPURUN AĞIRLIĞINA DENK https://geridonusumekonomisi.com.tr/e-atiklar-uc-bin-vapurun-agirligina-denk.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/e-atiklar-uc-bin-vapurun-agirligina-denk.html#respond Mon, 09 Mar 2020 08:57:14 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1556 Araştırmalara göre Türkiye'de evlerde bekleyen elektronik atıkların toplam ağırlığı üç bin şehir hatları vapuru ağırlığına eşdeğer görülüyor.

The post E-ATIKLAR ÜÇ BİN VAPURUN AĞIRLIĞINA DENK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Araştırmalara göre Türkiye’de evlerde bekleyen elektronik atıkların toplam ağırlığı üç bin şehir hatları vapuru ağırlığına eşdeğer görülüyor.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), elektronik atık toplama ve dönüştürme çalışmalarının ayrıntılarını Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Sıfır Atık Zirvesi’nde açıkladı. Araştırmalara göre 2016 yılında Türkiye’de evlerde bekleyen elektronik atıkların toplam ağırlığı üç bin şehir hatları vapuru ağırlığına eşdeğer görülüyor. Evlerdeki en yaygın elektronik atıkların cep telefonu, tablet, fotoğraf makinesi ve yazıcı olması da dikkat çekiyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Isparta Belediyesi işbirliğiyle “Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi. “Sıfır Atık” konusunda yapılması gerekenlere dikkat çekilen zirvenin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Paneli’nde, TÜBİSAD Çevre ve Geri Dönüşüm Uzmanları yaptıkları sunumla elektronik atık toplama ve geri dönüştürme faaliyetlerini aktardı.

Kırılmış, hasar görmüş, tamir edilemez olarak görülen veya kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik eşyalar elektronik atık olarak tanımlanıyor. Elektronik atıklar hem büyük hacimli olmaları hem de içerdikleri zararlı maddeler nedeniyle uzun vadede çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etki yaratıyorlar. En dikkat çeken nokta ise elektronik atıkların evsel ve endüstriyel atıklar içinde en hızlı büyüyen atık grubu olması.

Kamuoyunda elektronik atık bilincini artırmaya yönelik farkındalık ve eğitim faaliyetleri yürüten ve bu kapsamda öğrencilerin elektronik atık bilincini geliştirme amacıyla ‘Öğrenciler AEEE (Elektronik Atık) Topluyor’ projesini hayata geçiren TÜBİSAD, 41 okul ve 13 bin 400 öğrenci ve öğretmenle başlattıkları bu projede dört yılın sonunda bin okul ve 450 bin öğrenci ve öğretmene elektronik atık bilinci aşıladı.

TÜBİSAD KAYIT ALTINA ALARAK AEEE YÖNETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Tüm bu çalışmaların altyapısını oluşturmak için ise Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Araştırma Merkezi ile birlikte TÜBİSAD E-Atık Eğitim Kitapçığı hazırlandı. Kitapçıkla bir eğitim öğretim yılını kapsayan 32 haftanın her birinde 10 dakikalık Elektronik Atık Eğitimi verilmesi amaçlanırken, 15 pilot ildeki 155 okulda bir anket çalışması yapıldı. Yapılan anket sonucunda evlerde en çok bulunan elektronik atıkların cep telefonu, tablet, yazıcı ve fotoğraf makinesi olduğu tespit edildi. Anket çalışması ülke nüfusuna oranlandığında evlerde yaklaşık olarak 46 bin ton AEEE sınıfı elektronik atık bulunduğunun tahmin edildiğine, TÜBİSAD’ın ise yaptığı tüm bu çalışmalarla elektronik atıkları kayıt altına alarak AEEE yönetimini sürdürdüğüne işaret eden TÜBİSAD Çevre ve Geri Dönüşüm Uzmanları, söz konusu AEEE atıklarının toplam ağırlığının 2016 yılı itibarıyla üç bin şehir hatları vapuru ağırlığına eşit olduğunu hesapladıklarını belirttiler.

MOBİL AEEE TAKİP SİSTEMİ İLE TÜM SÜREÇ TAKİPTE

Ayrıca, elektronik atıklarını geri dönüşüme kazandırmak isteyen vatandaşların da aeeenereye.com adresine girerek TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluşu tarafından oluşturulmuş e-atık toplama noktalarının konumlarına erişebileceklerini ve kendilerine en yakın atık toplama noktasını öğrenerek elektronik atıklarını bu noktaya bırakabileceğini vurgulayan TÜBİSAD Çevre ve Geri Dönüşüm Uzmanları, TÜBİSAD Yetkilendirilmiş Kuruluşu Mobil AEEE Takip Sistemi sayesinde de atıkların teslim alınmasından ilgili tesislere yönlendirilmesine kadar tüm süreci takip edebildiklerini söylediler.

The post E-ATIKLAR ÜÇ BİN VAPURUN AĞIRLIĞINA DENK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/e-atiklar-uc-bin-vapurun-agirligina-denk.html/feed 0 1556