geri dönüşüm - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/geri-donusum Geri Dönüşüm Portalı Fri, 01 Mar 2024 12:03:49 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 geri dönüşüm - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/geri-donusum 32 32 161676614 Türk Demir Ticareti İçin Zor Bir Dönemdi https://geridonusumekonomisi.com.tr/turk-demir-ticareti-icin-zor-bir-donemdi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/turk-demir-ticareti-icin-zor-bir-donemdi.html#respond Thu, 29 Feb 2024 13:32:34 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5210 S&P Global Commodity Insights’ın bir parçası olan Platt’ın verilerine göre, Türkiye’den ithal edilen demir hurdası fiyatları temmuz ayı boyunca devam eden düşüşün ardından ağustos ayı başında toparlanmaya başladı ve ay başında nakliye dahil ton başına 377,50 ABD Doları olan fiyatlar, 31 Temmuz’da 350,25 dolara geriledi. Türk üreticiler temmuz ayının büyük bölümünde hem ihracat hem de […]

The post Türk Demir Ticareti İçin Zor Bir Dönemdi appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Crane grab scrap

S&P Global Commodity Insights’ın bir parçası olan Platt’ın verilerine göre, Türkiye’den ithal edilen demir hurdası fiyatları temmuz ayı boyunca devam eden düşüşün ardından ağustos ayı başında toparlanmaya başladı ve ay başında nakliye dahil ton başına 377,50 ABD Doları olan fiyatlar, 31 Temmuz’da 350,25 dolara geriledi. Türk üreticiler temmuz ayının büyük bölümünde hem ihracat hem de iç piyasada nihai çelik satamama sıkıntısı yaşadı. Fiyatları düşürme fırsatını değerlendirdiler ve çok seyrek ithalat yaptılar. Platt, Türk üreticilerin yurtiçi satışları desteklemek için stoklarını yenileme ihtiyacı duyduğu 4 Ağustos’ta fiyatların 349,50 dolar ile dip yaptığını belirtiyor. Fiyatlar, fabrikaların stoklarını yenilemesi ve yurtiçi inşaat demiri satışlarının iyileşmesiyle 25 Ağustos’ta dolara yükseldi. Hurda fiyatlarının toparlanmasıyla birlikte, ihraç inşaat demiri ile ithal demir hurdası arasındaki Türkiye’ye özgü fark, iki ay boyunca son iki yılın en düşük seviyesinde seyretti ve 17 Ağustos’ta Mart 2021’den bu yana en dar fark olan 191,50 dolara geriledi. Hurdadan inşaat demirine dönüşüm maliyetlerinin ton başına yaklaşık 200 dolar olduğu göz önüne alındığında, Türk üreticiler küresel piyasalarda rekabet edebilmek için başa baş fiyatlarla inşaat demiri ihraç etmekte zorlandı.

FAİZ ARTIRIMI

24 Ağustos’ta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, haziran ayında %38,2 olan ve temmuz ayında %47,8’e yükselen enflasyona karşı koymak için bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını, %17,5’ten %25’e yükseltti. Beklentilerin üzerinde açıklanan faiz artırımı, piyasada belirsizlik yarattı ve yakın vadeli duyarlılığı belirsizleştirdi. S&P Global Commodity Insights Yardımcı Editörü Abdi Salad, bu durumla ilgili olarak, ¨Üreticiler zaten kredi finansmanı konusunda sıkıntı yaşamaktaydı ve faiz oranlarındaki bu artış bunu daha da pahalı hale getirecek. Bu haberin piyasayı nasıl etkileyeceğini söylemek henüz zor.” açıklamasını yaptı.

29 Ağustos itibariyle, Londra Metal Borsası’nda Platts’ın fiziki spot piyasa fiyat değerlendirmesine göre takas edilen Türk demir hurdası türevleri için forward eğrisi Eylül-Kasım dönemi için büyük ölçüde yatay seyrederek tüccarların yakın vadede fiziki hurda fiyatlarına ilişkin belirsizliğini gözler önüne serdi.

ÇELIK RESESYONU

Eurofer’e göre Avrupa çelik piyasası 2023 yılında %3’lük bir düşüşle beklenenden daha derin bir durgunluk yaşayacak. Çelik üreticileri birliği, 2022’den kalan etkenlerin- yüksek enerji fiyatları, üretim maliyetleri, Ukrayna’daki savaş- belirsizliği beslemeye devam ettiğini söylüyor. 2024’te %6,2’lik daha güçlü bir toparlanma öngörülüyor, ancak bunun için genel endüstriyel görünümde daha elverişli koşullar gerekiyor. İthalat ise pazarda %22 ile tarihsel olarak yüksek bir paya sahip olmaya devam etmekte. Eurofer Genel Müdürü Axel Eggert, “AB, çeliğin kilit rol oynadığı karbonsuzlaştırma, döngüsellik ve stratejik özerklik hedeflerine ulaşmak için kritik bir dönemeçte bulunuyor.” dedi. Bu nedenle Avrupa yeşil çeliğinin desteklenmesi, AB’de yenilenebilir enerji, hidrojen ve temiz ekonominin benimsenmesi için çok önemli.

Bu arada Reuters, ArcelorMittal’in US Steel için talipler arasına katıldığını bildirdi. Ajans, “ArcelorMittal’in teklif vermesi halinde, Cleveland-Cliffs ve Esmark’ın 7 milyar ABD Dolarını aşan rakip tekliflerinin ardından US Steel için halihazırda devam etmekte olan teklif savaşının kızışması söz konusu olabilir.” dedi. “Bu birleşme, ArcelorMittal’in diğer pazarlara odaklanmak için 2020 yılında faaliyetlerinin çoğunu 1,4 milyar dolar karşılığında Cleveland-Cliffs’e satmasının ardından üretim üssü olarak ABD’den geri çekilmesini tersine çevirecektir. 29 Ocak’ta US Steel hissedarlara gönderdiği mektupta, yöneticilerin ‘birden fazla, güvenilir teklif sahibini’ incelediklerini belirtti.

KORUMALAR

Ağustos ayı sonunda ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye’den karbon ve alaşımlı çelik filmaşine yönelik telafi edici vergi kararına ilişkin nihai incelemesinin sonuçlarını açıkladı. Bakanlık, kararın iptal edilmesinin sübvansiyonların devam etmesine veya tekrarlanmasına yol açabileceğine karar verdi. Bakanlık nihai oranların Habaş için %3.88, İÇDAŞ için %3.81 ve diğer tüm Türk şirketleri için %3.85 olmasına karar verdi.

Bu arada Steel Orbis’e göre ağustos ayında Kırgızistan, Avrasya Ekonomik Birliği gümrük bölgesi dışındaki yerlere demirli metal ve hurda ihracatı yasağını altı ay daha uzattı. Yasaktan etkilenen ülkeler arasında Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Rusya bulunuyor. Hükümet bu tedbirin ülkenin kaynaklarını korumak ve iç piyasada istikrarı sağlamak amacıyla alındığını açıkladı.

ÇIKIŞ VERİLERİ

Temmuz ayında dünya çapında ham çelik üretimi, Temmuz 2022’ye kıyasla % 6’lık bir artışla 158.5 milyon ton (Mt) olarak gerçekleşti. Bu rakam, Dünya Çelik Birliği’ne (world-steel) rapor veren 63 ülkeden elde edilen en son aylık toplamdır. İlk 10 ülke arasında, Çin Temmuz 2023’te bir önceki yıla göre %11,5 artışla 90,8 Mt üretirken, Hindistan da %14,3 artışla 11,5 Mt Japonya %0,9 artışla 7,4 Mt; ABD 6,9 Mt (+%0,5); Rusya 6,3 Mt (+%5,0); Güney Kore 5,7 Mt (-%9,0); Almanya 3,3 Mt (-%9,0) üretti. 9; Amerika Birleşik Devletleri 6,9 Mt (+%0,5); Rusya 6,3 Mt (+%5,8); Güney Kore 5,7 Mt (-%9,0); Almanya 3,0 Mt (-%0,5); Türkiye 2,9 Mt (+%6,4); Brezilya 2,7 Mt (-%4,7) ve İran 2,0 Mt (-%1,5) üretti. Haziran ayı toplamı, Haziran 2022’ye kıyasla %0,1 düşüşle 158,8 milyon ton (Mt) oldu.

PAZARDA YAVAŞLAMA VAR

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği (Irepas) göre, küresel uzun çelik ürünleri pazarı giderek yavaşlıyor ve üreticiler üzerinde baskı oluşturuyor. Birlik, başta Cezayir, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan olmak üzere yeni ihracatçıların pazarda ‘çok agresif’ tekliflerle rekabet ettiğini belirtiyor. Irepas’ın son kısa vadeli görünümü şu sonuca varıyor: ¨Önümüzdeki çeyrek için görünüm, demirli hurda tedarikçileri hariç, çoğunlukla istikrarsız ve memnun edici değil. ABD’deki işler, yavaş talep ve arz nedeniyle durgun görünüyor¨ Irepas, yassı çelik fiyatlarının hala baskı altında olduğunu ve yassı çeliklerin çoğunlukla yerel kaynaklardan tedarik edildiğini de sözlerine ekliyor. Demir hurdasına ilişkin Avrupa talebinin önümüzdeki çeyrekte daralması bekleniyor. Hurda talebi yavaşlıyor olsa da hurda tüccarları için nakit girişi azalıyor. Tedarik düşük ve bu durum geri dönüşümcüler üzerinde depolarına ve öğütücülere malzeme ulaştırma konusunda baskı oluşturuyor. Hurda fiyatları, tedarikçilerin çok daha organize olması nedeniyle hâlâ güçlü seyrediyor.

ÇİN KARBONU

Piyasadaki uzmanlara göre, Çin’in çelik endüstrisi 2025 yılına kadar ulusal karbon rejimine dahil edilebilir. Çin’de karbon ticareti iki yıldır uygulanıyor ancak şu anda sadece yerel enerji sektörünü kapsıyor. Çelik endüstrisi Çin’in karbon emisyonlarının yaklaşık %15’ini oluşturuyor. Kendisini Çin’in çevre sorunlarına ilişkin ortak bir anlayışı teşvik etmeye adanmış bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tanımlayan China Dialogue (Çin Diyaloğu), planın istikrarlı bir genişleme olduğunu söylüyor.

Yazarlar, AB’nin bazı ithal emisyon yoğun ürünlere karbon vergisi getirmeyi planlayan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının (CBAM), Çinli çelik üreticilerinin AB’ye ihracat yaparken karşılaşacakları ekstra maliyetler konusunda giderek daha fazla endişe duymalarına yol açtığına işaret ediyor. İç karbon piyasasının çeliği de kapsayacak şekilde genişletilmesinin uyum sağlamaya yardımcı olacağını söylüyorlar.

Çin Diyaloğu, “Son yıllarda devlet dairelerinin izlediği yöne ve sektör uzmanlarının görüşlerine bakılırsa, çelik endüstrisinde karbon tahsisatlarının tahsis edilmesine yönelik uygulama programının 14. Beş Yıllık Plan döneminin (2021-2025) sonuna doğru tamamlanması bekleniyor.” diyor. CBAM’ın yürürlüğe girmesinin Çin’in çelik ihracatı üzerinde net bir etkisi olacak ve dahası sektörün ulusal karbon piyasasına entegrasyonunu hızlandırarak yerel karbon fiyatlandırmasının eksikliğinden kaynaklanan ek karbon maliyetlerinden kaçınmasını sağlayabilir.

BALTIMORE SATIŞI

Sims Metals, ABD’nin kuzey doğusundaki en büyük metal geri dönüşüm şirketlerinden biri olan Baltimore Scrap’i satın aldı. Toplam satın alma paketi 177 milyon dolar olarak belirlendi. Baltimore Scrap’in Maryland, Virginia, Pennsylvania, New York ve Now Jersey’de yılda yaklaşık 600.000 ton satış hacmine sahip 17 tesisi bulunmakta. Faaliyetleri arasında dört öğütücü ve kapsamlı demiryolu, mavna ve liman altyapısı bulunuyor. Sims, işletmenin hem büyüyen iç pazarlara hem de ihracata yakınlığı ile iyi bir konumda olduğunu söylüyor.

EAF ÇELİK SEKTÖRÜ YENİ ‘TEK’ EMİSYON STANDARDINI DESTEKLİYOR

Küresel Çelik İklim Konseyi (GSCC), çelik ürünleriyle ilişkili gerçek karbon emisyonlarını karşılaştırmak için uluslararası bir standart yayınladı. Bu standart, küresel bazda tüm çelik üreticilerine eşit şekilde uygulanacak, teknolojiden muaf tek bir protokol sunuyor.

Kâr amacı gütmeyen GSCC, çelik için böyle bir uluslararası standardı savunan birkaç grup ve şirketten birisi. ResponsibleSteel gibi alternatif öneriler, geleneksel üretim süreçlerinden elde edilen çelik için bir ölçek ve döngüsel süreçler kullanan çelik için başka bir standart anlamına gelen değişken ölçekli bir yapıya sahip.

Nucor Başkan Yardımcısı ve GSCC’nin Başkanı Greg Murphy, “İkili bir standart oluşturmak, yüksek karbon emisyonlu çeliğe düşük karbonlu çeliğe göre öncelik verilmesini sağlayacaktır.” diyor.

Steel Dynamics Başkanı Phil Bell nisan ayında Fastmarkets’a şunları söylemişti: ¨Değişken ölçek, üretim yoluna bağlı olarak çelik ürünlerinde daha yüksek bir eşik değerine izin verdiği için yeşil aklamadır. Başka bir deyişle, bir entegre veya yüksek fırın çelik üreticisi, bir EAF üreticisi ile aynı çelik ürünü üretebilir, ancak yine de dokuz kat daha yüksek karbon içeriğine sahip olacaktır.¨ ISRI Başkanı Robin Wiener şunları ekledi: ¨Çelik İklim Standardı, çelik üreticileri arasındaki oyun alanını eşitlemek için doğru bir yaklaşımdır ve aynı zamanda geri dönüştürülmüş çeliğin önümüzdeki on yıllarda karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak için oynadığı kilit rolü de kabul etmektedir¨

The post Türk Demir Ticareti İçin Zor Bir Dönemdi appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/turk-demir-ticareti-icin-zor-bir-donemdi.html/feed 0 5210
Yenisini Almayıp Tamir Edene Para Ödenecek https://geridonusumekonomisi.com.tr/yenisini-almayip-tamir-edene-para-odenecek.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/yenisini-almayip-tamir-edene-para-odenecek.html#respond Tue, 13 Feb 2024 11:38:38 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5145 Fransa tekstil sektöründeki hızlı tüketimi azaltmak için yeni bir teşvik paketini hayata geçiriyor. Kıyafet tamirini teşvik paketi kapsamında, bir ürünün yenisini almak yerine eskisini tamir ettiren moda sever Fransızlar ödüllendirilecek. Ekim ayında hayata geçirilecek olan teşvik paketinde 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak. Ülkenin Ekolojik Dönüşüm ve Bölgesel Uyum Bakanı Bérangère Couillard, her yıl […]

The post Yenisini Almayıp Tamir Edene Para Ödenecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Fransa tekstil sektöründeki hızlı tüketimi azaltmak için yeni bir teşvik paketini hayata geçiriyor. Kıyafet tamirini teşvik paketi kapsamında, bir ürünün yenisini almak yerine eskisini tamir ettiren moda sever Fransızlar ödüllendirilecek. Ekim ayında hayata geçirilecek olan teşvik paketinde 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak. Ülkenin Ekolojik Dönüşüm ve Bölgesel Uyum Bakanı Bérangère Couillard, her yıl ülkede 700 bin ton giyim eşyasının çöpe atıldığını söyledi. Couillard, terzilere ve ayakkabı tamircilerine sisteme kayıt olma çağrısı yaptı. Açıklanan pakete göre, örneğin ayakkabısının topuğunu yenileten bir kişi 7 euro geri ödeme alacak. Ceket, etek gibi kıyafetlerde ise yenileme karşılığı 25 euroya kadar para iadesi alınabilecek.

Ekim ayında hayata geçirilmesi planlanan bu teşvik paketi tek değil. Fransa’da sürdürülebilir moda düşüncesini yaymak amacıyla, kıyafet etiketlerinde de yeniliğe gidilecek. 2024 başından itibaren firmalar, ürünlerini ne kadar su kullanarak yaptıklarını etiketlerde belirtmek zorunda olacak. Üreticiler, kimyasal kullanımı, mikroplastik emisyonu riski ve geri dönüşümle ilgili ayrıntılara da etiketlerde yer verecek.

The post Yenisini Almayıp Tamir Edene Para Ödenecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/yenisini-almayip-tamir-edene-para-odenecek.html/feed 0 5145
Geri Dönüşümde Teknoloji İhracatı https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumde-teknoloji-ihracati.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumde-teknoloji-ihracati.html#respond Mon, 05 Feb 2024 15:35:19 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5116 Türkiye’de 11 şehirde 13 katı atık bertaraf tesisi bulunan bir firma, teknolojilerini bazı Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleriyle de paylaşacak. Katı atık bertarafı alanında faaliyet gösteren ITC firması, 11 şehirde kurduğu 13 tesiste, belediyeler tarafından toplanan karışık çöpleri ayrıştırıyor. Elde edilen plastik ve kağıdı geri dönüşüme gönderen tesis, organik atıkları da “biyometanizasyon” sistemiyle çürüterek metan […]

The post Geri Dönüşümde Teknoloji İhracatı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Türkiye’de 11 şehirde 13 katı atık bertaraf tesisi bulunan bir firma, teknolojilerini bazı Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleriyle de paylaşacak.

Katı atık bertarafı alanında faaliyet gösteren ITC firması, 11 şehirde kurduğu 13 tesiste, belediyeler tarafından toplanan karışık çöpleri ayrıştırıyor. Elde edilen plastik ve kağıdı geri dönüşüme gönderen tesis, organik atıkları da “biyometanizasyon” sistemiyle çürüterek metan gazı haline getiriyor.Elde edilen metan gazıyla tesiste üretilen elektrik, daha sonra şehir şebekesine bağlanarak evlerin kullanımına sunuluyor. Geriye kalan atıklar da depolama sahasına aktarılıyor.

Mühendislik ve inşası firma tarafından yapılan tesis, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin de dikkatini çekiyor. Firma, Romanya, Irak, Makedonya, Kazakistan ve Namibya gibi ülkelere tesis yatırımı için çalışmalarını sürdürüyor.

ITC Katı Atık Yönetimi İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner, belediyeler tarafından toplanan evsel nitelikteki atıkların tamamının merkez Sarıçam ilçesinde bulunan katı atık bertaraf tesisine getirildiğini söyledi. Günde 1600-1700 ton karışık çöp geldiğini ve bunların tesiste ayrıştırıldığını belirten Öner, şöyle konuştu: “Plastik ve kağıtlar ham madde olarak kullanılıyor. Geriye kalan organiklerden biyometanizasyon dediğimiz bir yöntemle 21 gün 55 santigrat derecede çürütüyoruz. İçerisinde özel bakteriler var. O bakteriler bu çöpleri yiyerek metan gazı üretiyor. Üretilen metan gazını elektriğe çeviriyoruz ve yenilenebilir enerji olarak şehir şebekesine bağlanıyor, Türkiye’nin her tarafına iletiliyor. Buradan çıkan elektrik yaklaşık 42 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Diğer geri kalan çöpleri de düzenli olarak depoluyoruz.”

Öner, tesisin bir bölümünde de portakal, greyfurt, zeytin ağaçlarının bulunduğu ve lavanta ektiklerini belirtti. Yetiştirdikleri ağaç ve lavantalar için tesisten çıkan suyu ve kompos malzemesini kullandıklarını aktaran Öner, şöyle devam etti: “Bir yandan çevre işi yaparken öbür taraftan yenilenebilir enerji, temiz bir tarım yapmaya çalışıyoruz. Temiz çevre, enerji, tarım ve beslenme konsepti oluşturduk. Bulunduğumuz illerde bazı yerlerde topraklı tarım, bazı yerlerde de topraksız tarım yapıyoruz. Yine iklimine göre seralarımız var. Adana’da sera ihtiyacı olmadığı için topraklı tarım yapıyoruz. Buradan elde ettiğimiz ürünlerin bir kısmını personele bir kısmını gelen misafirlere ikramlık olarak veriyoruz.”

“Teknolojimizi yurt dışına taşıma fırsatı bulacağız”

Kullandıkları teknolojinin diğer ülkelerden de rağbet gördüğünü, kirleten değil, temizleyen bir tesis olduklarını dile getiren Öner, “Avrupa’da bazı ülkeler kaynağında ayrıştırma yaparak çöpü topluyorlar. Dünyanın yüzde 70’i Türkiye gibi karışık çöp topluyor. Bunlar için de çok özel çözümler yok. Türkiye modelini oluşturduk, bu modeli şimdi dünyaya pazarlıyoruz. Bizi her yıl insanlar ziyaret ediyor. Bunun büyük bir kısmı öğrenci ama yabancı devlet ve iş insanları da geliyorlar. Bu tesisleri gördükleri zaman çok etkileniyorlar ve aynı tesisi kendi ülkelerine yapmak için bizi ülkelerine davet ediyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

Öner, şu anda birçok ülkeyle görüşme halinde olduklarına dikkati çekerek, “1-2 sene içerisinde teknolojimizi yurt dışına taşıma fırsatı bulacağız. Şu anda Irak, Makedonya, Kazakistan, Romanya ve Namibya ile görüşüyoruz. Burada kurduğumuz sistemin aynısını oraya da istiyorlar. Özel finans kuruluşları, İslam Kalkınma Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası gibi finans kuruluşları neredeyse yüzde 100 kredi verebilecek durumda destekliyorlar.” dedi.

The post Geri Dönüşümde Teknoloji İhracatı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumde-teknoloji-ihracati.html/feed 0 5116
Geri Dönüşüm OSB’si Kuruluyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-osb-kuruluyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-osb-kuruluyor.html#respond Sat, 20 Jan 2024 11:44:51 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5039 Kayseri’de Geri Dönüşüm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulacak. Tesisin 2024 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, tekstil, kağıt, plastik, metal, cam ve benzeri sektörler başta olmak üzere atıkların geri dönüşümü için bir ihtisas OSB kurmayı planladıklarını söyledi. OSB’nin kurulacağı yerle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Büyüksimitci, “Bunu Büyükşehir […]

The post Geri Dönüşüm OSB’si Kuruluyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Kayseri’de Geri Dönüşüm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulacak. Tesisin 2024 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, tekstil, kağıt, plastik, metal, cam ve benzeri sektörler başta olmak üzere atıkların geri dönüşümü için bir ihtisas OSB kurmayı planladıklarını söyledi. OSB’nin kurulacağı yerle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Büyüksimitci, “Bunu Büyükşehir Belediyesi ile görüştük. Çok modern, ülkeye hizmet edecek, çok büyük katma değer yaratacak. Çöpe attığınız bir şeyi geri dönüştürebileceğiniz, metali, kağıdı düşünün tekrar ekonomiye kazandırabileceğimiz bir OSB olacak.” dedi. Büyüksimitci, bütün planlama ve başvuruları yıl sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Büyüksimitci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de inşallah ilk olarak geri dönüşüm OSB’yi Kayseri’de kurmuş olacağız. 2024 sonunda tamamen faaliyete geçmiş olur diye düşünüyorum çünkü bu çok büyük bir OSB olmayacak ama genişleyebilir alanları mutlaka olacak. Yaklaşık 100 firmaya ulaşırsak, 3,5 milyon metrekare bir alanda bu işi hallederiz diye düşünüyorum. İnşallah 2024 sonunda tamamen faaliyete geçer. Kayseri’de biz bu kadar geri dönüşümcü olduğunu da bilmiyorduk. Meslek komitesindeki arkadaşlarımız çok ciddi bir çalışma yaptı. Şu ana kadar 71 firma başvurdu, 100’e ulaşacağımız inancındayım.”

İstihdama da önemli katkıda bulunacaklarını belirten Büyüksimitci, şunları kaydetti: “Şu anda bize başvuran firmalarımızın 3 bine yakın istihdam sözü var. Bu da hakikaten iyi bir istihdam ki bunu biraz daha artırırsak zannediyorum en azından 5 bin istihdam bu OSB’mizde sağlanır. Genelde meslek, geri dönüşümden ziyade hep hurdacılık olarak anılıyor ve hep merdiven altı veya belli siteler içerisinde yapılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla sektör istese de kendisini çok geliştiremiyor. Bunu düzenli bir alanda altyapısıyla, çevreye duyarlılığıyla yani düşünün ki arıtma tesisi ihtiyacı var, arıtmayı siz yapabilirsiniz. Onların bütün atık sularını toplayıp atıklarını temizleyebilirsiniz. Yine çöplerini ona göre toplayıp tek elden bunların yönetilmesi mümkün. Bizim yapacağımız şey imkan sağlamak. Bu firmaların daha da büyümesini sağlamak çünkü bunun hakikaten Avrupa’da, Amerika’da, gelişmiş ülkelerde çok güzel örnekleri var ki Türkiye’nin gideceği başka yer de yok. Artık gelişmiş ülkeler gibi geri dönüşümle ilgili faaliyette bulunmak lazım. Kayseri’nin de bu işe inşallah öncülük ediyor olması bizi ayrıca mutlu edecek.”

The post Geri Dönüşüm OSB’si Kuruluyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-osb-kuruluyor.html/feed 0 5039
Gaziantep’in Atıkları Enerjiye Dönüşüyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/gaziantepin-atiklari-enerjiye-donusuyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/gaziantepin-atiklari-enerjiye-donusuyor.html#respond Sat, 20 Jan 2024 11:29:17 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5033 Gaziantep’te hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, günde bin 600 ton çöpü enerjiye dönüştürerek ekonomiye can veriyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğinde Avrupa Birliği tarafından 2022 Temmuz ayında hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, enerji üretimi geri dönüşüm tekniği ile ekonomiye can veriyor. 40 çalışanın ve robot makinaların görev yaptığı tesis bünyesinde organik […]

The post Gaziantep’in Atıkları Enerjiye Dönüşüyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Gaziantep’te hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, günde bin 600 ton çöpü enerjiye dönüştürerek ekonomiye can veriyor.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğinde Avrupa Birliği tarafından 2022 Temmuz ayında hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, enerji üretimi geri dönüşüm tekniği ile ekonomiye can veriyor. 40 çalışanın ve robot makinaların görev yaptığı tesis bünyesinde organik atıklar, ambalaj atıkları ve RDF atıkları olmak üzere üç çeşit atık işleniyor. Atıklardan 12 megavat elektrik üretimi sağlanıyor.

Gaziantep’te bulunan ayrıştırma tesisinde günde bin 600 ton evsel atıktan enerji üreterek ekonomiye katkı sağladıklarını ve ilerleyen süreçte kapasiteyi arttıracaklarını belirten tesis yöneticisi Cemil Efil, “Tesisimizde günlük ortalama 200 ton civarında ve iki vardiya da atık kabulü yapmaktayız. İlerleyen zamanlarda 400 ton kapasiteye çıkartacağız. Projemizin ikinci etabında ise bin 600 ton çöp üreten Gaziantep ilinin çöpünün tamamını mekanik biyolojik ayrıştırma tesisinde işleyeceğiz.” dedi.

Efil, “Evsel nitelikli katı atıklar üç ana forma ayrılıyor; organik atıklar, ambalaj atıkları ve RDF (atıktan tüketilmiş yakıt) ürünleri elde ediyoruz. Organik atıklardan elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Gaziantep’te toplanan çöplerden anlık olarak 12 megavat elektrik üretiliyor. Ambalaj atıklarından tekrardan geri kazanım tesislerine ulaştırıyoruz. RDF dediğimiz ürün cinsini de alternatif yakıt olarak kalorifik yakıta ihtiyacı olan fabrikalara ulaştırıyoruz.” diye konuştu.

The post Gaziantep’in Atıkları Enerjiye Dönüşüyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/gaziantepin-atiklari-enerjiye-donusuyor.html/feed 0 5033
DEVLET GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNE DESTEK VERMELİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/devlet-geri-donusum-sektorune-destek-vermeli.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/devlet-geri-donusum-sektorune-destek-vermeli.html#respond Sat, 20 Jan 2024 11:13:49 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5029 Geri dönüşüm sektörünün neferlerinden Emin Elmas, çeyrek asırdır bu alanda çeşitli görev ve kademelerde çalıştı. Elmas, şimdilerde ise geri dönüştürülebilen malzemelerin ticaretini yapmakta. Emin Elmas, Eren Holding’e bağlı Eren Kağıt  şirketinde Satınalma Müdürü görevini bıraktıktan sonra, geri dönüşüm sektöründe çalışmalarına devam etmek üzere kendi şirketini kurdu. İGEDDER yönetiminde de yer alan Emin Elmas, geri dönüşüm […]

The post DEVLET GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNE DESTEK VERMELİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Geri dönüşüm sektörünün neferlerinden Emin Elmas, çeyrek asırdır bu alanda çeşitli görev ve kademelerde çalıştı. Elmas, şimdilerde ise geri dönüştürülebilen malzemelerin ticaretini yapmakta.

Emin Elmas, Eren Holding’e bağlı Eren Kağıt  şirketinde Satınalma Müdürü görevini bıraktıktan sonra, geri dönüşüm sektöründe çalışmalarına devam etmek üzere kendi şirketini kurdu. İGEDDER yönetiminde de yer alan Emin Elmas, geri dönüşüm sektöründeki çalışma hayatını ve Elmas Geri Kazanım Şirketinin faaliyetlerini Geri Dönüşüm Ekonomisi’ne anlattı.

Emin Elmas’ın açıklamaları şu şekilde: ¨Memleketim Kahramanmaraş/Elbistan. Kağıt üretim sektöründe 18 yıl çalıştım. 2018 yılında kendi şirketimi kurdum ve 5 yıldır geri dönüşüm sektöründe faaliyet göstermekteyim. Elmas Geri Kazanım şirketi ile atık kağıt, plastik ve naylon ticareti yapıyoruz. Bulgaristan’da çalıştığımız bir şirket aracılığıyla ise hurda kağıt ithal ediyoruz. Bunun yanında çeşitli kalitelerde bobin kağıtlarının yurt içinde satışını gerçekleştiriyoruz. Kasım 2022’de kurduğum Elmas Atık Yönetim AŞ isimli yeni şirketimizle ithalat ağırlıklı ticaret yürütmeyi planlıyoruz. Yurt dışında faaliyet gösteren 2 büyük firmanın   yurt içi bayiliğine sahibiz ve dağıtımlarını gerçekleştiriyoruz.

Ana iş kolumuz hurda kağıt ticareti. Ağırlıklı olarak kahverengi kağıtlar olmak üzere birinci hamur diye ifade ettiğimiz beyaz kağıt satışını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında hurda naylon ve granül ile plastik ve plastik granülü ticaretini de yapıyoruz. Müşterilerimiz çoğunlukla özel sektörde faaliyet gösteriyor. Zaman zaman kamu kurumları ile de çalışmaktayız genellikle atık imhası konusunda destek veriyoruz.  Şirketi kurarken hedefim 5 yıl içerisinde sektörde önemli bir yere gelmekti. Geçen 5 yıl içerisinde ekip arkadaşlarım ile birlikte hedeflerimizi gerçekleştirdik. Türkiye ve yurt dışında faaliyet gösteren  müşteri/tedarikçiler için önemli bir çözüm ortağıyız.

23 yıldır kağıt ve geri dönüşüm sektöründeyim. Türkiye’de geri dönüşüm, sektör paydaşlarının arzu ettiği noktaya gelmeye başladı ancak kat edilmesi gereken yolumuz olduğunu da biliyoruz. Toplumun geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesi, ana okullarından başlayarak öğrencilere geri dönüşümün katma değerinin anlatılması çok önem arz ediyor. Sokaklardan geri dönüştürülebilir malzemelerin toplanmasını başarı olarak görmemeliyiz. Asıl hedefimiz kaynağında ayrıştırmak ve üreticilere bu malzemeleri tahrip olmadan iletmek olmalı. Sıfır Atık Projesi kapsamında toplum farkındalığının artması ülkemiz kalkınmasında ve sektör paydaşlarının gelişiminde önemli etkisi olacaktır.

2024 yılı içerisinde sektöre katılacak olan yeni oyuncularla birlikte toplam ambalaj kağıdı üretim miktarı yıllık bazda 7.000.000 ton/yıl’a kadar çıkacak gibi gözüküyor. Ancak 2023 yılı atık kağıda olan talep genel piyasa koşulları nedeniyle ülkemizde yükseliş yaşasa da fiyat/maliyet ve toplama süreçlerindeki aksaklık bu sürecin 2024 yılında daha da derinleşmesine yol açacak. Özellikle ülkemizde önümüzdeki yıl itibariyle üretime başlayacak yeni fabrikaları da düşünürsek yetersiz olan ham madde sorunu, atık toplayıcılarının sahadan çektirilmesi, belediyelerin bu işten uzaklaşması gibi sebeplerle sektörün daha da sıkıntılı (ham maddeye ulaşım zorluğu) bir süreç yaşayacağını düşünüyorum. Çözüm olarak olaya daha gerçekçi bakan bir yapı oluşturulmalı. Devlet desteği alınarak sürdürülen Sıfır Atık Projesi’yle toplanan paranın bir şekilde sektöre yön verecek şekilde(doğru firmalara) kullanılmasının önünün açılmalı. Bu işin maliyetinin biraz da olsa devletin finanse etmesiyle değişeceği kanatindeyim. Özellikle ülkemiz fabrikalarının Avrupa pazarındaki fabrikaların ham madde maliyetleri 90 avro/ton(atık toplama için devlet desteği Avrupa’da 80-90 avro/ton larda) bobin satış rakamları, ülkemiz limanlarına teslim 320-330 avro/ton’lardayken rekabet şansları daha da düşmektedir. Gelişen yeni ekonomik süreçle finansa ulaşım zorluğu da göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca  2024’de daha yüksek maliyetlerle çalışacak olmaları açısından bakarsak fabrikaların müdahale edecekleri nokta sadece hurda kağıt alım fiyat tarafı olacaktır. Sektöre yeni katılacak fabrikaları da düşünürsek bu çok yeterli müdahale oluşturmayacaktır. Alım rekabeti artacaktır ancak bu rekabet satış yapabilecekleri miktar kadar alım yapacaklardan kayda değer bir sonuç oluşturmayacaktır. Kaldı ki mevcut koşullarda hurda kağıt toplama işinin tesislerdeki Bakanlığın getirdiği yeni kurallarla zorlaştığı, belediyelerin bu süreçten çekildiği düşünülürse fabrikaları ham madde alımında ve bulmada çok sıkıntılı günler beklemektedir. Ancak değişen dünya düzeni sektörümüz açısından majör olaylara gebe olduğu dönemlerde yaptığımız öngörü günlük veya dönemsel değişebilmektedir. Bu da sektörümüzün dinamiğinden kaynaklanmaktır. 2024 yılı milletimiz için hayır getirsin.¨

The post DEVLET GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNE DESTEK VERMELİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/devlet-geri-donusum-sektorune-destek-vermeli.html/feed 0 5029
Akıllı Şehirlerde Atık Yönetimi https://geridonusumekonomisi.com.tr/akilli-sehirlerde-atik-yonetimi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/akilli-sehirlerde-atik-yonetimi.html#respond Mon, 25 Dec 2023 13:39:26 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4962 Nüfus artıyor, şehirler kalabalıklaşıyor. Önümüzdeki yıllarda sadece İstanbul, Ankara, İzmir değil tüm şehirlerin nüfusu artacak. Bu duruma şimdiden hazırlanmak, şehirlerin yaşanabilir hale getirilmesi büyük önem taşıyor. Teknolojinin şehir hayatına daha fazla dahil olması ile akıllı şehir kavramını ve özelde de akıllı şehirlerde atık yönetimini bu dosyamızda ele aldık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından […]

The post Akıllı Şehirlerde Atık Yönetimi appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Nüfus artıyor, şehirler kalabalıklaşıyor. Önümüzdeki yıllarda sadece İstanbul, Ankara, İzmir değil tüm şehirlerin nüfusu artacak. Bu duruma şimdiden hazırlanmak, şehirlerin yaşanabilir hale getirilmesi büyük önem taşıyor. Teknolojinin şehir hayatına daha fazla dahil olması ile akıllı şehir kavramını ve özelde de akıllı şehirlerde atık yönetimini bu dosyamızda ele aldık.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 2020- 2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nda “Akıllı Şehir” şu şekilde tanımlanmakta: “Paydaşlar arası işbirliği ile hayata geçirilen, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanan, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gerekçelendirilen ve gelecekteki problem ve ihtiyaçları öngörerek hayata değer katan çözümler üreten daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler.” Akıllı Şehir Bileşenleri, “Enerji, atık, su, iletişim, güvenlik ve acil durum, eğitim ve öğretim, ulaşım, sağlık, sosyal hizmetler, barınma, çevre, finans ve ekonomi” şeklindedir. ISO 37120:2014 Sürdürülebilir Kalkınma Toplulukları, “Şehircilik Hizmetleri Göstergeleri ve Yaşam Kalitesi Standardı” kapsamında 17 akıllı şehir bileşeni ise şunlardır: “Ekonomi, eğitim, enerji, çevre, finans, yangın ve acil müdahale, yönetişim, sağlık, rekreasyon, güvenlik, barınma, katı atık, telekomünikasyon ve yenilik, ulaşım, şehir planlama, atık su ve suyun yeniden kullanımı” Bu bileşenlerden “Akıllı Çevre” bilgi ve iletişim teknolojileri desteği ile atık, hava, su, toprak, iklim değişikliği ile mücadele yönetimi ile şehrin tabiat varlıklarının korunarak çevre ve doğanın sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi ve çevre yönetiminin yeşil şehir planlamasının dikkate alınarak yapılması olarak tanımlanabilir. Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nda “Akıllı Şehir Çözümleri” ile atık yönetimin sağlanması hedeflenmekte. -Atık yönetim süreçlerindeki verimsizliği ortadan kaldırmak, çevreye verilen zararları en aza indirmek, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği ve daha düzenli hizmet verilmesini sağlamak amacıyla biriken çöp miktarlarına göre atıkların zamanında toplanması ve çöp kamyonların rotalarının optimizasyonu ile atık türüne göre uygun atık altyapısının geliştirilmesi ve akıllı konteynerlerin kullanımının artması sağlanacak. -Tüm atık çeşitlerinin asgari insan müdahalesi ile sensör tabanlı ayrıştırılması ve bertarafını sağlayacak sistem ve tesislerin kurulumu/yaygınlaştırılması sağlanacak.

-Depozitolu atık sisteminin yaygınlaştırılması ve ilgili altyapıların kurulumu ile sisteme tabi olan atıkların yönetilmesi sağlanacak.

-Kaynağında ayrı biriktirilen atıkların Akıllı Şehir Çözümleriyle ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılmasını sağlayacak atık geri dönüşüm tesis ve sistemlerinin kurulumu/yaygınlaştırılması, düzenli depolama alanlarında kurulacak tesisler ile katı atıktan, oluşan fazla ısıdan ve metan gazından enerji üretimi sağlanacak.

-Sıfır Atık Projesi’nin ve Katı Atık Programı’nın yaygınlaştırılması sağlanacak.

-Atık su arıtma tesislerinde ortaya çıkan arıtma çamurlarının atık hiyerarşisi kapsamında kaynağında azaltılması, tarımsal kullanımı, enerji elde edilmesi gibi alanlarda geri kazanımı ve yeniden kullanımı, geri kazanımı sağlanamayan arıtma çamurlarının ise bertaraf edilmesi sağlanacak.

-Isıl değeri yüksek olan biyogazdan elektrik üretimi sağlayan tesislerin kurulumu/yaygınlaştırılması sağlanacak.

-Firmaların bir arada endüstriyel işbirliği içinde olduğu ortak Akıllı Şehir Çözümleri ile endüstriyel simbiyoz ortamının kurulması/yaygınlaştırılması sağlanacak.

-Atık yönetimi ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları düzenlenecek, her yaş grubu atık ve geri dönüşüm konularında eğitici seminerler verilecek ve etkinlikler düzenlenecek. Öğrencilerin atık ile ilgili bilinç düzeyinin artırılması sağlanacak, okullarda depozito istasyonları gibi uygulamalar hayata geçirilecek.

BUGÜNE KADAR NELER YAPILDI?

Türkiye’de Akıllı Çevre bileşeninin temalarından atık yönetimine ilişkin çeşitli çalışmalar yürütülmekte.

-Ambalaj Atıklarının Yönetimi Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik kapsamında konteynerlerin etiketlenmesi ve takibine ilişkin çalışmalar yapılmakta.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İSTAÇ A.Ş. atık yönetim firmasının hafriyat kamyonlarının izlenmesi ve akıllı atık yönetimi kapsamında projeleri mevcut.

-Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Mobil Atık Takip Sistemi (MOTAT) ile tehlikeli, endüstriyel ve tıbbi atıkların özellikle kaynağında bertaraf ve geri kazanım tesisine olan taşınmasının (yükleme seyir-atık boşaltma) mobil olarak anlık izlenebildiği atık yönetim uygulaması mevcut.

-Ülkemizde geri dönüştürülebilir ambalajların takibinin sağlandığı, ambalajdan atık oluşumuna kadar (atık dâhil) süreci takip eden Ambalaj Bilgi Sistemi yazılımı mevcut. Ambalaj Bilgi Sistemi; ambalaj üreticileri, piyasaya sürenler ve tedarikçiler gibi ekonomik işletmelerin ürettikleri, tedarik ettikleri ve piyasaya sürdükleri ambalaj miktarları ile atık hâline gelen ambalaj atıklarının hangi lisanslı tesisler tarafından toplanıp geri kazanıldığına dair çeşitli bilgilerin yer aldığı bir yazılımdır.

-Anlık izleme ve teknik sorunlara anında müdahale imkânı veren akıllı altyapı projeleri (SCADA ve otomasyon sistemine entegre edilmesi) mevcut.

-Atıkla ilgili geri kazanım oranları, üretilen atık, işlenen atık, bertaraf edilen atık ile ilgili veri belediyelerden, sanayi kuruluşlarından, maden sahâlârından, hastanelerden TÜİK tarafından derlenmekte. Bu veri yurt içinde haber bültenlerinde ve uluslararası raporlamalarda kullanılmakta.

-Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından beş ilçede olmak üzere depolama sahâlârına bulunan tesislerde metan gazından elektrik üretme faaliyetleri yürütülmekte. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi ile kaçak dökümün ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesini hedeflemekte. Bu sistem ile araçlar uydudan takip edilebilmekte.

-Konya Büyükşehir Belediyesi’nde zamanında atık toplama kapsamında Akıllı Atık Toplama Sistemi ve Akıllı Konteynerler bulunmakta. Yerleşik çöp konteynerlerine sensörler yerleştirilerek atıkların gerçek zamanlı bilgileri (doluluk miktarları, boşaltma ve ziyaret sıklıkları, sıcaklık değerleri vb.) takip edilmekte. Bu bilgiler akıllı ve dinamik bir rotalama programı aracılığıyla işlenerek ve atık toplama sistemi için özel olarak geliştirilmiş navigasyon paneli üzerine yansıtılarak çöp toplama araçlarına optimal rota belirlemede kullanılmakta. Bu kapsamda mevcut durum analizi yapılmış, 3 ay boyunca süreçler izlenmiş, saha çalışmaları ve pilot uygulama yapılmıştır. Yerli bir firmadan yazılım desteği alınmış ve araştırma-geliştirme faaliyetleri yürütülmüştür. Akıllı Rota uygulaması sayesinde, araçlar daha kısa mesafe kat ederek daha fazla atık toplamakta, bu sayede yakıt tasarrufu sağlanmakta, karbon salımı en aza indirgenmekte ve atık toplama süreçlerinin verimli yönetilmesi gerçekleştirilmekte.

-Akıllı Çevre bileşeninin atık yönetimi kapsamında değerlendirilen geri kazanım noktasında “endüstriyel simbiyoz” kavramına dikkat çekilmesi gerekmekte. Bu çerçevede, 2017 yılında çimento fabrikalarında 1.793.307 ton atık alternatif ham madde olarak, 564.341 ton atık ise ek yakıt olarak kullanıldı.

MEVCUT SORUNLAR

Mevcut durumda atık yönetimi konusunda Türkiye’de çeşitli sorunlar bulunmakta. Bu çerçevede; atık yönetimi kapsamında, kimyasal atıkların detoksifikasyonu Türkiye’de iki kurum tarafından yapılmasına rağmen bu kurumların kapasitesi yeterli görülmemekte. Belediyelerin atıkları kaynağında ayıramaması ciddi zararlara yol açmakta. Düzenli depolama için bazı şehirlerde yer bulma sorunu mevcut olup, düzenli depolama ve yakma tesisleri kurulamamakta. Türkiye’de atıktaki organik oranı %60 olmasına rağmen yeterli sayıda biyogaz tesisi bulunmamakta, bu alandaki ihtiyaç karşılanamamakta. Su ve atık alıcı ortam izlemeleri için kullanılan cihazların yurt dışı kaynaklı olması nedeniyle hem tedarik hem de bakım ve onarım süreci oldukça maliyetlidir.

AKILLI ATIK TOPLAMA ÖRNEKLERİ

Akıllı şehircilik için koordinasyon ve birlikte çalışma en önemli kriterlerden. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve yerel katmanda sorumlu birimlerin koordinasyon içinde birlikte çalışabilme zorunluluğu bulunmakta. Bu kapsamda 2022 yılı içerisinde 30 büyükşehir belediyesi ve 51 il merkez belediyelerinden akıllı şehir alanında gerçekleştirdikleri veya gerçekleştirmeyi planladıkları projeler ile ilgili bilgi ve belge talep edildi. 20 büyükşehir belediyesi ve 12 il merkez belediyesinden toplamda 260 adet proje ile ilgili bilgi toplandı. Belediyelerin akıllı şehir projelerine ait 260 projenin 71 adedi bitti, 31 adet proje başlama veya planlanma aşamasında, 122 adeti de devam etmekte. Şimdi bunlardan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “Akıllı Atık Toplama Sistemi” projesine yakından bakalım. Akıllı Atık Toplama Sistemi ile sisteme entegre edilen tüm atık konteynerlerinin doluluk oranları, sıcaklık durumları, pozisyonları, konumları uzaktan takip edilebilmekte. Akıllı Atık Toplama Sistemi, atık konteynerlerinin kontrol ve takibini yaparak operasyon maliyetlerini düşürmekte. Atıkların zamanında toplanmasını sağlamak, halk sağlığı ve hijyen açısından oluşan sorunların önüne geçilmesine katkı sağlayacaktır. Ankara Büyükşehir Belediyesi Akıllı Atık Takip Sistemi Çözümleri ile yakıt ve operasyon maliyetlerinde tasarruf sağlamayı ve daha yaşanabilir bir çevre için karbon salımını azaltılıp, halk sağlığını tehdit edebilecek durumlar oluşturan çöp taşmalarının önüne geçmeyi hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek Akıllı Geri Dönüşüm Sistemleri Projesi’nin amacı ise şu şekilde açıklanıyor: Hedef, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında geri dönüşebilir atıkların toplanım oranını artırmaktır. Akıllı geri dönüşüm konteynerleri oluşturarak konteyner üzerine bilgi ekranı, kart okuyucu ve atık girişi yer alacaktır. Kullanıcı ilk olarak atığını atık girişine bırakacak ve “İzmirim Kart”ını kart okuyucuya okutacaktır. İşlem bittiğinde geri dönüşüm bedeli kullanıcının kartına yüklenecektir. Böylece “İzmirim Kart”ına yüklenen bakiye ile kullanıcı toplu taşıma araçlarından faydalanabilecektir. Bahsi geçen atıklar geri dönüşebilir atıklar olacaktır. Kütahya Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yeraltı Çöp Konteynerleri Atık Takip ve Analiz Sistemi projesi ise akılı şehircilik uygulamalarından bir başka önemli çalışma. Proje ile şehirde yoğun olarak Dumlupınar, 75. Yıl ve Akkent Mahallelerinde bulunan 210 adet yeraltı konteynerinin doluluk oranlarına göre toplanması hedefleniyor. Proje ile yeraltı konteynerlerinin doluluk oranlarının takip sistemi aracılığıyla tespit edilerek iş, zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlanması amaçlanıyor. Söz konusu teknolojiden yararlanarak iş planlarının daha verimli şekilde yapılması mümkün olabilecek. Projede 210 adet atık takip modülü, 1 adet analiz sistemi ve 1 adet analiz sistemi izleme bilgisayarı kullanıldı. Söz konusu konteynerlerde biriken çöplerin toplanmasında kullanılan özel araçların iş planları araç kullanıcıları tarafından sistemle entegre bir şekilde yürütülüyor.

YAPAY ZEKA ChatGPT’E SORDUK

Akıllı şehirlerde atıklar nasıl yönetilecek?

-Akıllı şehirlerde atık yönetimi tipik olarak verimliliği, sürdürülebilirliği ve çevresel etkiyi optimize etmek için yenilikçi teknolojiler ve veri odaklı yaklaşımlar kullanılarak ele alınmaktadır. İşte akıllı şehirlerdeki atık yönetim sistemlerinde kullanılan bazı yaygın stratejiler:

1-Akıllı Atık Toplama: Akıllı şehirler, atık toplama rotalarını izlemek ve optimize etmek için sensörler ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisini kullanan gelişmiş atık toplama sistemlerini kullanır. Atık kutularına yerleştirilen sensörler, doluluk seviyelerini gerçek zamanlı olarak ölçebilir ve atık yönetimi yetkililerinin yalnızca gerekli olduğunda toplama planlamasını sağlayarak gereksiz yolculukları azaltır ve kaynak tahsisini optimize eder.

2-Atık Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm: Akıllı şehirler, otomatik ayrıştırma sistemlerinin uygulanması yoluyla atık ayrıştırma ve geri dönüşümü teşvik eder. Bu sistemler, farklı atık türlerini tanımlamak ve ayırmak için robotik, makine görüşü ve yapay zeka gibi teknolojilerden yararlanarak geri dönüşüm sürecini daha verimli ve doğru hale getirir.

3-Atıktan Enerjiye Dönüşüm: Akıllı şehirler, geri dönüştürülemeyen atıklardan enerji elde etmek için atıktan enerjiye teknolojilerini vurgular. Yakma, gazlaştırma ve anaerobik çürütme gibi yöntemler, atıkları ısıya veya elektriğe dönüştürerek geleneksel fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır ve düzenli depolama sahası kullanımını en aza indirir.

4-Kamu Bilinci ve Vatandaş Katılımı: Akıllı şehirler atık yönetimi uygulamaları konusunda halkın katılımını ve farkındalığını teşvik eder. Vatandaşları atık azaltma, geri dönüşüm teknikleri ve sorumlu atık bertarafı hakkında bilgilendirmek için eğitim kampanyaları, mobil uygulamalar ve interaktif platformlar uygularlar. Vatandaş geri bildirimi ve katılımı, etkili atık yönetimi politikaları ve uygulamalarının şekillendirilmesinde hayati öneme sahiptir.

5-Sensör Ağları ve Veri Analitiği: Akıllı şehirler atık yönetimi süreçlerini izlemek ve analiz etmek için sensör ağları ve veri analitiği kullanmaktadır. Atık üretimi, toplama rotaları, doluluk seviyeleri ve geri dönüşüm oranlarına ilişkin gerçek zamanlı veriler, yetkililerin veriye dayalı kararlar almasını, operasyonları optimize etmesini ve iyileştirme alanlarını belirlemesini sağlar.

6-Akıllı Atık İzleme: Akıllı atık yönetim sistemleri, yasadışı çöp boşaltma veya taşan çöp kutuları gibi olağandışı olayları tespit etmek ve bunlara müdahale etmek için akıllı izleme kullanır. Gözetim kameraları, sensörler ve gelişmiş analitiği entegre ederek, yetkililer atık yönetimi sorunlarını derhal belirleyebilir ve ele alabilir.

7-Döngüsel Ekonomi Uygulamaları: Akıllı şehirler, atıkların bir kaynak olarak görüldüğü döngüsel ekonomi kavramını teşvik eder. Bir endüstriden çıkan atıkların başka bir endüstri için ham madde haline geldiği, atık üretimini en aza indiren ve kaynak verimliliğini teşvik eden eko-endüstriyel parkların geliştirilmesini teşvik ederler.

8-Entegre Yönetim Platformları: Akıllı şehirler, atık yönetimi yetkilileri, geri dönüşüm tesisleri, vatandaşlar ve işletmeler dahil olmak üzere çeşitli paydaşları entegre eden merkezi atık yönetimi platformları uygular. Bu platformlar etkin iletişim, koordinasyon ve bilgi paylaşımını kolaylaştırarak atık yönetimi süreçlerini düzene sokar. Akıllı şehirler bu stratejileri benimseyerek ve teknolojik gelişmelerden yararlanarak atık yönetimi uygulamalarını optimize etmeyi, çevresel etkileri azaltmayı ve sürdürülebilir kentsel ortamlar yaratmayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, belirli atık yönetimi yaklaşımlarının her bir akıllı şehirdeki bağlama ve mevcut kaynaklara bağlı olarak değişebileceğini belirtmek önemlidir.

The post Akıllı Şehirlerde Atık Yönetimi appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/akilli-sehirlerde-atik-yonetimi.html/feed 0 4962
Geri Dönüşüm Ekonomisi dergisi yeni sayısı çıktı! https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-ekonomisi-dergisi-yeni-sayisi-cikti.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-ekonomisi-dergisi-yeni-sayisi-cikti.html#respond Fri, 18 Aug 2023 16:49:42 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4735 Geri Dönüşüm Ekonomisi dergisi yeni sayısı ”Akıllı Şehirlerde Atık Yönetimi’’ dosya konusu ile çıktı!

The post Geri Dönüşüm Ekonomisi dergisi yeni sayısı çıktı! appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Geri Dönüşüm Ekonomisi dergisi yeni sayısı ”Akıllı Şehirlerde Atık Yönetimi’’ dosya konusu ile çıktı!

The post Geri Dönüşüm Ekonomisi dergisi yeni sayısı çıktı! appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusum-ekonomisi-dergisi-yeni-sayisi-cikti.html/feed 0 4735
“Depozito Sistemi Yaygın Yıllık 27.6 Milyon Atığı Çöpten Kurtaracak” https://geridonusumekonomisi.com.tr/depozito-sistemi-yaygin-yillik-27-6-milyon-atigi-copten-kurtaracak.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/depozito-sistemi-yaygin-yillik-27-6-milyon-atigi-copten-kurtaracak.html#respond Tue, 07 Mar 2023 13:18:33 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4413 Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği’nin yaptığı araştırmalara göre 4 kişilik bir aile ayda 120 kilo geri dönüştürülebilir plastik atık üretiyor. Araştırma kişi başı günlük 1 kilo geri dönüştürülebilir atık oluştuğunu ortaya çıkarıyor. 2018 yılında dünya genelinde 1.167,5 milyar litre, 2020 yılında 1,292 milyar litre ambalajlı içecek tüketildi. Bu ambalajların çoğu toplanamadı, doğaya atıldı. Her […]

The post “Depozito Sistemi Yaygın Yıllık 27.6 Milyon Atığı Çöpten Kurtaracak” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği’nin yaptığı araştırmalara göre 4 kişilik bir aile ayda 120 kilo geri dönüştürülebilir plastik atık üretiyor. Araştırma kişi başı günlük 1 kilo geri dönüştürülebilir atık oluştuğunu ortaya çıkarıyor.

2018 yılında dünya genelinde 1.167,5 milyar litre, 2020 yılında 1,292 milyar litre ambalajlı içecek tüketildi. Bu ambalajların çoğu toplanamadı, doğaya atıldı. Her yıl okyanuslara 4,8 ile 12,7 milyon ton arasında plastik atılıyor. Bu durumun önüne geçmek için dünya genelinde atılan adımlarla ile olumlu neticeler elde ediliyor. Avrupa’nın birçok ülkesi Depozito İade Sistemi ile ciddi manada bir başarı yakaladı. Hollanda, Almanya, İngiltere başta olmak üzere birçok ülke çöp toplama sahalarını kapatmış durumda. Ve birçok ülke evsel atıktan plastiğe, kâğıttan ambalaja kadar evden çıkan tüm atıklarını yerinde ayrıştırarak geri dönüşüm tesislerine gönderiyor. Hatta ayrıştırma yapmadan evsel atığını ayrıştırma kutularına atanlar ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.

Bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Başkanı Fatih Eren, Depozito İade Sistemi’nin ülkemiz için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Türkiye’de yıllık yaklaşık 27,6 milyon ton plastik atığın ayrıştırma yapılmadan çöpe atıldığını belirten Fatih Eren, “Türkiye’de bugün 4 kişilik bir ailenin geri dönüştürülebilir atığına baktığımızda, aylık ortalama 120 kilo civarında bir atığın oluştuğunu görüyoruz. Kişi başı ise günlük 1 kilo civarında geri dönüştürülebilir atık üretiliyor.” dedi.

Pandemi ile birlikte eve sipariş alışkanlığının hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğine ve ambalaj atıklarının arttığına işaret eden Eren, “TÜİK’in açıkladığı yaklaşık 23 milyon hane halkı rakamı üzerinden hesapladığımızda ortaya çok ciddi bir rakam çıkmış oluyor. Aylık 120 kilo geri dönüştürülebilir atığı hane sayısı ile çarptığımızda yaklaşık 2,3 milyon ton plastik atık sonucuna varmış oluyoruz. Yıllık olarak
baktığımızda bu oran 27.6 milyon tona kadar ulaşıyor. Ancak bugün altyapı ve toplumun bilinçlenmesi konusunda ciddi eksikliklerimiz var. Ambalaj atıkları kaynakta ayrı değil de karışık olarak
toplandığı zaman ciddi oranda yüzde 30-yüzde 40 oranında fire oluşmaktadır.” şeklinde konuştu

Doğal kaynakların hızla tükendiğine dikkat çeken GEKADER Başkanı Fatih Eren şu açıklamaları yaptı: “Nüfus artışı tüm dünya genelinde devam ederken, bu artış aynı zamanda geri dönüşüm
konusunda bilinçli toplum olmamızı mecbur kılıyor. Zira artan nüfusun gezegenin doğal kaynaklarını tehdit eder bir pozisyona geldiğini iklim değişiklikleriyle görebiliyoruz. Dolayısıyla bir an
önce vakit kaybetmeden evlerde geri dönüşüm faaliyetlerini hızlandırmamız gerekiyor. Bakanlığın açıklamış olduğu depozito sisteminin ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bir yandan sokak toplayıcılarının kayıtlı ve resmî bir şekilde çalışma modeli diğer yandan depozito sisteminin hayata geçmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte plastik hurda ithalatındaki rakamları da düşüreceğini öngörüyoruz. Depozito sisteminin, ülke ekonomisine katkısı olacağı gibi çevre kirliliğinin de önüne geçmesi bakımından çok yerinde bir adım olduğunu düşünüyoruz.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 81 ili kapsayan Depozito İade Sistemi projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan GEKADER Başkanı Fatih Eren Konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıklamış olduğu 81 ilde DRS (Depozito İade Sistemi) hayata geçtikten sonra vatandaşlara da ilave bir gelir kaynağı yaratılmış olacak. Öte yandan
Türkiye’nin AB Eylem Planı çerçeveinde ortaya koymuş olduğu hedeflerine de ulaşmasında etkin bir gösterge olacak. DRS’nin en büyük paydaşı ise döngüsel ekonomi. Sistemin hayata geçmesiyle vatandaşların kazanacağı gibi plastik üreticileri de kazanmış olacak. Sera gazi CO2 salınımı azalacak.
Enerji verimli kullanılarak iklim değişikliği ile mücadelede etkin bir rol oynanacak. Sektörde illegal yöntemlerle toplama ayrıştırma yapan sistemin de önüne geçilmiş olacak. Öte yandan uygulama yaygınlaştığında çöp depolama alanına giden atık miktarında 1 milyon ile 2 milyon arasında azalma olacağını bekliyoruz. DRS, uygulamaya konursa “cam şişeler 50 PET şişeler ise 25 defaya kadar geri dönüşümle yeniden kullanılabilir. Bu uygulama doğal kaynakları koruduğu gibi aynı zamanda enerji tasarrufu sağlar. Sıfır üretimden kaynaklı karbon oluşmasının da önüne geçer.”

The post “Depozito Sistemi Yaygın Yıllık 27.6 Milyon Atığı Çöpten Kurtaracak” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/depozito-sistemi-yaygin-yillik-27-6-milyon-atigi-copten-kurtaracak.html/feed 0 4413
Geri Dönüşümle 81 Km Yol Yapıldı https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumle-81-km-yol-yapildi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumle-81-km-yol-yapildi.html#respond Tue, 07 Mar 2023 13:13:48 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4431 Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan 2 konkasör ile birlikte il genelinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan hafriyat malzemelerini, dolgu ve asfalt malzemesi haline getiriyor. Üretilen bu malzeme yine büyükşehir belediyesi tarafından il genelinde yapımı süren yol çalışmalarında kullanılıyor. Belediye, mobil konkasör şantiyesiyle 2018 yılından bugüne kadar yaklaşık 260 bin ton inşaat atığının geri dönüşümünü sağlayarak […]

The post <strong>Geri Dönüşümle 81 Km Yol Yapıldı</strong> appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan 2 konkasör ile birlikte il genelinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan hafriyat malzemelerini, dolgu ve asfalt malzemesi haline getiriyor.

Üretilen bu malzeme yine büyükşehir belediyesi tarafından il genelinde yapımı süren yol çalışmalarında kullanılıyor. Belediye, mobil konkasör şantiyesiyle 2018 yılından bugüne kadar yaklaşık 260 bin ton inşaat atığının geri dönüşümünü sağlayarak 8 Milyon 228 Bin 297 TL tasarruf sağladı.

Büyükşehir belediyesi geri dönüşümünü sağladığı malzemelerle 81 kilometre yol asfaltlama çalışması yaptı. Mobil konkasör şantiyesi Menteşe ilçesinde 150 bin metreküplük geri dönüşüm sağladı. Hafriyat malzemeleri, dolgu ve asfalt malzemesi olarak kullanıldı. Menteşe’den sonra Bodrum’da da aynı işlem hayata geçirildi. Bir yıl boyunca Bodrum’da kalacak olan mobil konkasör ile yaklaşık 200 bin metreküp geri dönüşüm sağlaması hedefleniyor.

The post <strong>Geri Dönüşümle 81 Km Yol Yapıldı</strong> appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumle-81-km-yol-yapildi.html/feed 0 4431
Atik’o İle Eğlenceli Eğitim https://geridonusumekonomisi.com.tr/atiko-ile-eglenceli-egitim.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atiko-ile-eglenceli-egitim.html#respond Tue, 07 Mar 2023 13:06:41 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4435 Geri dönüşüm seferberliği başlatan Mamak Belediyesi, sıfır atık ve çevre temizliği bilincini çocuklara aşılamak için çalışıyor. Mamak Belediyesi, çevreci otobüs ATİK’O ile çocuklara geri dönüşüm eğitimi verecek. ATİK’O’nun ilk durağı Gazeteci Hasan Tahsin İlkokulu oldu. Mamak’ın çevreci otobüsünde geri dönüşüm ve sıfır atık konusunda çocukların bilinçlenebileceği renkli bir dünya oluşturuldu. ATİK’O ya binen çocuklar bu […]

The post <strong>Atik’o İle Eğlenceli Eğitim</strong> appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Geri dönüşüm seferberliği başlatan Mamak Belediyesi, sıfır atık ve çevre temizliği bilincini çocuklara aşılamak için çalışıyor.

Mamak Belediyesi, çevreci otobüs ATİK’O ile çocuklara geri dönüşüm eğitimi verecek. ATİK’O’nun ilk durağı Gazeteci Hasan Tahsin İlkokulu oldu. Mamak’ın çevreci otobüsünde geri dönüşüm ve sıfır atık konusunda çocukların bilinçlenebileceği renkli bir dünya oluşturuldu. ATİK’O ya binen çocuklar bu renkli dünyada eğlenerek öğrenmenin tadına vardı. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse yaptığı açıklamada, “Çocuklarımızın geri dönüşüm konusunda bilinçlenmesi önemli. Bizler de bu düşünceden hareketle ATİK’O’yu yola çıkardık. ATİK’O, mahalle mahalle gezerek çocuklara sıfır atık ve geri dönüşüm eğitimi verecek. Mamak’ımızın güzel çocuklarına armağanımız olsun.” dedi.

The post <strong>Atik’o İle Eğlenceli Eğitim</strong> appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atiko-ile-eglenceli-egitim.html/feed 0 4435
Sürdürülebilir Doğa Dostu Kampüs https://geridonusumekonomisi.com.tr/surdurulebilir-doga-dostu-kampus.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/surdurulebilir-doga-dostu-kampus.html#respond Wed, 01 Mar 2023 12:46:38 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4397 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs” oluşturulması ile ilgili iş birliğine vardı. Protokol Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, YÖK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Yükseköğretim Kurulu […]

The post Sürdürülebilir Doğa Dostu Kampüs appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs” oluşturulması ile ilgili iş birliğine vardı. Protokol Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, YÖK ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla ile protokol imzalandı. Murat Kurum burada yaptığı konuşmada, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan olumsuz doğa olaylarına dikkat çekti. Kurum, “Hepimiz ortak evimiz dünyaya, ülkemize karşı sorumluluğumuzu idrak etmek ve el birliğiyle hareket etmek zorundayız. Biz istiyoruz ki; evlatlarımız sahip olduğumuz doğal zenginlikleri kitaplardan, ekranlardan değil; doğayla iç içe yaşayarak öğrensinler. Bu kapsamda, 5 yıl önce Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başlattığımız Sıfır Atık Hareketi, ülkemizin dört bir yanında çevre duyarlılığının yaygınlaşmasında büyük bir başarı sağladı.” ifadelerini kullandı.

Murat Kurum, protokol ile hedeflenenleri şu şekilde özetledi: “Bu protokolle; üniversitelerimizi sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu birer yerleşke haline getireceğiz. Her bir kampüsümüzde; enerji kaynaklarını verimli kullanacak, yenilenebilir enerji ve sıfır atık uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Her ilimizde gençlerimizle ile bir araya geliyorum ve orada yapmış olduğumuz istişarelerde de gençlerimizin geleceğe güvenle bakmaları adına iklim değişikliği konusunda mücadelemizi anlatmaya gayret gösteriyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu ve 2053 hedefleri doğrultusunda ülkemizin tamamını ilgilendiren, üniversitelerimizdeki ki tüm bölümleri, tüm meslek dallarını ilgilendiren konuya ilişkin farkındalığı artırmaya ve bu mücadeleyi ortak etmek suretiyle daha kararlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki süreçte, bu protokolde ortaya konulan hususların geliştirilmesinde, hocalarımızla, üniversite öğrencilerimizle, iklim elçilerimizle hep birlikte daha etkin bir çalışma yürüteceğiz.

8.5 milyon üniversiteli gence çağrıda bulunan Bakan Kurum, “Gelin Türkiye’nin bu en büyük genç çevre hareketine gönüllü olarak katılın. Biz her bir üniversitede kuracağınız İklim ve Sıfır Atık Kulüplerine her türlü desteği vereceğimizi, buradaki tüm hocalarımızın huzurunda yineliyorum. Biz şunu çok iyi biliyoruz: üniversitelerimizdeki ve şehirlerimizi sürdürülebilir kılmak ancak ve ancak gençlerin göstereceği çaba, gayret ve samimiyetle olacaktır. Üniversite yönetimlerimizden de beklentimiz çok büyük. Bütün dünyanın konuştuğu iklim, çevre, sıfır atık ve döngüsel ekonomi konularında eğitim programlarının ve faaliyetlerin sayısının artırılmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KAMPÜS NEDİR?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise konuşmasında, “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü”nün neyi amaçladığını şu ifadelerle açıkladı: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın koordinasyonunda, ilk etapta seçilen 10 pilot üniversitemizde, sonrasında da tüm üniversitelerimizde; sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren kampüslerin oluşturulması, üniversite kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarının artırılması, bu alanda duyarlılık ve farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi; üniversitelerde enerji kaynaklarının ve enerjinin verimli ve etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve yenilenebilir enerji kullanımının sağlanması ile enerji maliyetinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi, sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevrenin korunması, üniversitelerin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs dönüşümü sürecinde gerekli finansman araçlarına erişimi konusunda desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır. İlk etapta, pilot uygulamanın başlayacağı üniversitelerimiz: ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik, Ege, Gazi, Karabük, Bartın, Van Yüzüncü Yıl, Niğde Ömer Halis Demir ve Selçuk Üniversiteleri olarak belirlenmiştir.”

The post Sürdürülebilir Doğa Dostu Kampüs appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/surdurulebilir-doga-dostu-kampus.html/feed 0 4397
SÜPER AGİ GERİ DÖNÜŞÜM KAHRAMANI https://geridonusumekonomisi.com.tr/super-agi-geri-donusum-kahramani.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/super-agi-geri-donusum-kahramani.html#respond Tue, 14 Sep 2021 15:13:06 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=3060 Sıfır Atık ve geri dönüşümü anlatan eğitici ve eğlenceli çizgi film serisi sizlerle

The post SÜPER AGİ GERİ DÖNÜŞÜM KAHRAMANI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Sıfır Atık ve geri dönüşümü anlatan eğitici ve eğlenceli çizgi film serisi sizlerle, Süper Agi animasyonlarla size doğa, çevre geri dönüşüm sıfır atık deniz kirliliği gibi konuları anlatırken Agi ve arkadaşlarının başından geçen komik ve güldüren olaylar sizi eğlendirecek. Özellikle ilkokul ve ortaokul daki 5-13 yaş grubu çocuklar şarkılarla heyecanlı maceralarla ve akıcı öğretici ve eğitici konuları sıkılmadan öğrenecekler. Sizde ormanları denizleri çevremizi ve dünyamızı küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı korumak istiyorsanız daha çok kişiyi Süper Agi ve sıfır atık kahramanları ile tanıştırın.

The post SÜPER AGİ GERİ DÖNÜŞÜM KAHRAMANI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/super-agi-geri-donusum-kahramani.html/feed 0 3060
Belediyelerin Atığı Çöp Mü? Altın Mı? Geri Dönüşümde Belediyelerin Rolü https://geridonusumekonomisi.com.tr/belediyelerin-atigi-cop-mu-altin-mi-geri-donusumde-belediyelerin-rolu.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/belediyelerin-atigi-cop-mu-altin-mi-geri-donusumde-belediyelerin-rolu.html#respond Sun, 17 Jan 2021 19:42:57 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=2192 Türkiye’de atık toplama ve geri dönüşüm sistemindeki bütün yollar belediyelere çıkar.

The post Belediyelerin Atığı Çöp Mü? Altın Mı? Geri Dönüşümde Belediyelerin Rolü appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Türkiye’de atık toplama ve geri dönüşüm sistemindeki bütün yollar belediyelere çıkar. Başarılı bir belediyecilik sistemi, geri dönüşümün önünü açıp şehrine çöpten para ve enerji kazandırırken başarısız bir belediyecilik sistemi ise elindeki altın yumurtlayan tavuğu keserek şehri çöpe, kirliliğe ve hastalığa mahkûm eder. 2100 yılında dünyanın en kalabalık şehirlerinin Afrika ve Asya’da olacağı öngörülüyor. Peki, bu küresel şehirler çöp yığınlarının altında boğulacak mı, yoksa ellerindeki hazineyi değerlendirerek zenginleşecekler mi? Türkiye’deki belediyeler sıfır atık hedefine erişmek için neler yapıyorlar? Önlerindeki engeller neler ve sektör bu konuda neler düşünüyor?

Belediye faaliyetleri bir şehrin görünen yüzüdür. Bir ülkeyi ziyaret ettiğinizde, bu ziyaretten geriye anılarınız kalır ve bu anıların neredeyse tamamı belediye- cilik faaliyetlerinin izleridir.

Çok güzel aydınlatılmış ve iyi korunmuş tarihi yapıları öve öve anlatıyorsanız, aslında başarılı bir yerel yönetimi de övüyorsunuzdur. Çöplerin sokaklarda uçuştuğu, yıkık dökük evlerin, işgal edilmiş kaldırımların olduğu korku dolu bir şehir de kötü bir belediyeciliğin görüntüsüdür.

Hakeza geri dönüşüm de ancak başarılı ve bilinçli bir belediyecilik sayesinde sağlanabilir. Çevre kirliliğini önlemeye çalışan, yaşadığı ve yaşattığı kente değer katmak isteyen bilinçli bir yerel yönetici, bugün çöp sandığımız ham maddelerin şehir ekonomisi için bir getiri olduğunu fark eder ve onları bir katma değer olarak şehrine kazandırabilir.

Ya da hepsini çöp kabul edip vahşi depolama yöntemi veya açık çöplük alanları ile hem ülke katma değerlerini heba eder hem de şehrinin doğasını, suyunu, toprağını kirletir ve orayı yaşanmaz bir yer haline getirir.

AVRUPA’DA YEREL YÖNETİMLERİN FARKI

Geri dönüşüm hususunda dünyanın en başarılı şehirleri genelde Kuzey Avrupa ülkelerinin belediyeleri. Dünyaya “çöp” sattıkları yönünde haberlerin de muhatabı olan Kuzey Avrupa belediyeleri, aslında iyi bir geri dönüşüm hikâyesinin şehirler için nasıl birer fırsat olacağının da canlı örnekleri. Bilinçli bir toplum ve asla kişiler için esnetilmeyen ve sıkı takip edilen kurallar, bu başarının formülü gibi. Peki, bizim belediyelerimiz bu konuda ne aşamada? Kendi geri dönüştürülmüş atıklarımızı kendi sanayimize geri kazandırabilir miyiz?

SORUN SEÇİM SİSTEMİ Mİ?

Toplumsal bilincin oluşması için eğitim, kural koyma ve uygulama hususunda kararlı yöneticiler lazım. Ama “Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?” sorusu gibi bir çıkmaz var burada. Doğru ve bilinçli yöneticiler mi bilinçli toplumu yaratacak, yoksa bireysel farkındalığı kendi kendine oluşmuş bir toplum mu bilinçli yöneticileri ortaya çıkaracak?

Bu yerel demokrasi içerisinde, oy deposu olarak bakılan vatandaşa çevre cezaları kesilebilir mi? Ya da bir gün halk çevre cezası kesmeyen ve geri dönüşümü başaramamış belediyeye oy vermemek gibi bir davranış sergileyebilir mi? GEKAP gibi hükümetin gündeminde olan konular sistemi ne kadar işler kılabilir? Uzun vadeli geri dönüşüm ihalelerini belediyeler yapabilecek mi? Kısacası geri dönüşüm ve belediyeler hususunda halledilmesi gereken sorun bir hayli çok.

Tabii Kuzey Avrupa belediyeleri ile aramızdaki tek fark bu değil. Özellikle ademimerkeziyetçi bir yönetim yapısı, yerinden yönetimi zorlaştıran bir sistemle belediyelerin kendi başlarına hareket etmeleri de bir hayli zor görünüyor.

Buna rağmen Üsküdar Belediyesi gibi, belirli günlerde sadece geri dönüştürülmüş çöpleri toplamak için yola çıkmış, geri dönüşümü teşvik edip farklı davrananları cezalandırmaya hazırlanan belediyeler de yok değil. Bunun yanı sıra Sayın Emine Erdoğan’ın sahiplenmesiyle başlayan Sıfır Atık Projesi de bu değişim isteğinin bir işaret fişeği gibi. Hakeza bu yönde alınan, marketlerde plastik poşetlere vergi getirilmesi hususunda elde edilen başarı, halkın da zamanla geri dönüşüm için atılan adımlara uyum saylayabileceğini gösteriyor.

Peki, belediyelerimiz bu konularda neler yapıyorlar? Bu sayımızda bu konuyu ayrıntıları ile ele alıp belediye başkanlarının önlerine koyduk ses kayıt cihazlarımızı. Ama öncelikle gelin, Türkiye ve dünyadaki şehirlerin geri dönüşüm konusundaki karnelerine bir bakalım; sonra da bizim belediyelerimizin attıkları adımlara, sektörün onlardan beklediklerine değinelim.

AVRUPA TOPLUYOR VE SATIYOR

Dünyada yerel yönetim ve geri dönü- şüm denince tabii ki akla Kuzey Amerika ve Avrupa şehirleri geliyor. Dergimizin daha önceki sayılarında da işlediğimiz gibi Avrupalı belediyeler hem atık toplamada hem de o atıkları ekonomiye geri kazandırmada bir numara. Biyogazdan ambalaj atıklarına kadar birçok alanda başarılı işlere imza atan Kuzey Avrupa şehirleri, başarılarını iyi bir organizasyon yapısına ve tavizsiz uygulanan sıkı kurallara borçlular.

Dünyanın en iyi geri dönüşüm sağlayan ilk beş şehri ise genelde Amerika kıtasından. Bu şehirlerden San Francisco, atıklarının yüzde 80’ini geri dönüştürüyor. Şehir bunu geri dönüştürülemeyen atıklar için kestiği yüksek ceza oranları ve şehir sakinleri tarafından geri dönüşümü mümkün olan ürünler satın alınmasını sağlayarak yapıyor. İkinci sırada ise adını pek duymadığımız bir Latin Amerika şehri var. Brezilya’nın Curitiba şehri atıklarının yüzde 70’ini geri dönüştürüyor. Curitiba’da 4 kg geri dönüştürülmüş ürün getirene 1 kg taze sebze veya meyve veriliyor. Bu şehirleri atıklarının yüzde 60’ını geri dönüştüren Vancouver – Kanada ve Singapur takip ediyor. Atıklarının yüzde 57’sini geri dönüştüren Kopenhag ise listenin 5. sırasında.

GELECEK ASYA İLE AFRİKA’NIN

Dünya nüfusunun yoğun olarak şehirlerde yaşadığını düşündüğümüzde dünyadaki en çok atık da büyükşehirlerde üretildiği ortaya çıkıyor.

Dünya şehirleşme hızı bu şekilde devam ederse, 2100 senesine doğru durum yıllara bağlı olarak değişecek. Dünyanın en kalabalık şehirleri Afrika ve Asya’ya doğru kayarken kişi başı üretilen katı atık miktarı da bu bölgelere doğru kayacak.

Bu da demektir ki, bugün Avrupalı şehirlerin başardığı kent atıkları geri dönüşüm başarısının bir benzerini bu şehirler gerçekleştirmek durumunda. Yoksa dünya yaşanabilir bir yer olmaktan daha çok çıkmaya mahkûm. Buralardaki belediyelerin gerçekleştireceği başarılı bir geri dönüşüm hamlesi, bu bölgelerin geri dönüşüm ekonomisinden de önemli bir pay alacaklarını ortaya koyacak.

ÇÖP MÜ, ALTIN MI?

Peki, bu yüksek şehirleşme oranı ile ortaya çıkacak atıklar şehirler için birer çöp problemi mi yoksa ekonomik bir fırsat mı? İşte bu sorunun cevabı tamamen yerel yönetimlere bağlı. Şayet iyi bir geri dönüşüm sistemi oluşturulur, kentliler geri dönüşüm için ikna edilirse gelecekte sanayinin bir numaralı ham madde kaynağı olan şehir atıkları, bu bölgede yaşayanlar için altın bir fırsat haline gelecek. Kurulamamış bir atık sistemi, geri dönüştürülemeyen atıklar ise şehirlerin başına çözülmesi zor çevre ve sağlık problemleri olarak dert olacak.

TÜRKİYE’DE 2023 HEDEFİ YÜZDE 35

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı 2023 Raporu’na göre, 3 yıl sonraki hedefimiz % 35 geri kazanım. Geri kalan %65’in ise yıllardır yapıldığı gibi depolama yöntemi ile bertaraf edilmesi bekleniyor.

Bakanlığın raporunda, bu hedefe ulaşmak için neler yapılacağı bir sonraki sayfada bulunan grafikte gösterilmiştir.

Tabii bu oranları gerçekleştirmek, sahada faal olan belediyelere ciddi işler düşüyor. Çünkü yine aynı rapora göre Türkiye atık dağılımında yüzde 87 ile en büyük oran belediyelere ait.

Türk belediyeleri, mücavir alan içinde topladıkları atıkların yüzde 89’unu vahşi bir şekilde depoluyorlar. Ambalaj atıklarının geri kazanımı ise sadece yüzde 6. Mücavir alan dışında toplanan atıklar sisteme dahil edildiğinde ise şekil üçteki gibi geri dönüşüm lehine bir artık ortaya çıkıyor. Sanayi tesisi, havalimanı gibi şehir yönetiminin dışında kalan organize olmuş tesislerde geri dönüşüm daha sağlıklı yapılabildiği için bu oran yüzde 8’e çıkıyor.

MARMARA BÖLGESİ ALARM VERİYOR

Bakanlığın eylem planına göre alarm veren bölge ise Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünün yaşadığı Marmara Bölgesi. Belediye atıklarının yüzde 36’sını tek başına Marmara’daki şehirler üretiyor. Onu yüzde 15’erlik pay ile İç Anadolu ve Ege takip ediyor. 2024 yılında ise toplam belediye atıklarının 33.480.669 ton’a ulaşması bekleniyor.

Peki, Türkiye’deki yerel yönetimler bu oranları yukarı taşımak için hazır mı? Neler yapıyorlar? Önlerindeki sorunlar neler? Sektörün belediyelerden beklentileri neler? İşte bu soruların yanıtları için sözü belediyelere ve sektöre bırakıyoruz.

The post Belediyelerin Atığı Çöp Mü? Altın Mı? Geri Dönüşümde Belediyelerin Rolü appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/belediyelerin-atigi-cop-mu-altin-mi-geri-donusumde-belediyelerin-rolu.html/feed 0 2192
Evde Sıfır Atık İçin Tavsiyeler https://geridonusumekonomisi.com.tr/evde-sifir-atik-icin-tavsiyeler.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/evde-sifir-atik-icin-tavsiyeler.html#respond Mon, 30 Nov 2020 20:56:18 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1942 İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması için herkese sorumluluk düşüyor.

The post Evde Sıfır Atık İçin Tavsiyeler appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması için herkese sorumluluk düşüyor.

2020 yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlayan
Sıfır Atık projesinde, en büyük kirletici rolüne sahip hanelere de önemli sorumluluklar düşüyor:

-Tüketimi teşvik eden faaliyetler azaltılmalı. Alışverişlerde ürünün fiyatı ve alım gücünden önce ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilmeli,

-Ambalajlı ürünler yerine geleneksel dökme ürünlerin tercih edilmeli,

-Ambalajlı ürün alınması durumunda mümkün mertebe en az ambalaja sahip ürünler tercih edilmeli, yeniden kullanılabilir ambalajlar (cam kavanoz gibi) değerlendirilmeli,

-Alışverişlerde plastik poşet yerine bez vs. çantalar tercih edilmeli,

-Plastik su şişesi yerine matara kullanılmalı

-Kâğıt havlu, ıslak mendil yerine temizlik bezleri kullanılmalı,

-Streç film, buzdolabı poşeti ve sandviç poşeti yerine kapaklı kaplar, bal mumu kumaşlar kullanılmalı,

-Tek kullanımlık paket çay, hazır kahve ve kapsül kahvelerin yerine demleme çay ve kahve tercih edilmeli,

-Kürdan, pamuk çubuğu gibi ürünler yerine çok kullanımlı alternatifler tercih edilmeli,

-Tek kullanımlık tabak, bardak, çatal kaşık yerine yeniden kullanılabilir olanlar tercih edilmeli,

-Kullanım ömrü uzun ve geri dönüşümü mümkün ürünler tercih edilmeli,

-Gereksiz çıktı alınmamalı, bilgisayar ve yazıcı çift taraflı baskı için ayarlanmalı,

-Tek tarafı basılı kâğıtlar müsvedde olarak kullanılmalı,

-İhtiyaç fazlası veya kullanılmayan ürün/malzemelerin tekrar kullanımı veya yeniden dizayn edilerek başka bir ürün olarak kullanılması tavsiye edilir.

The post Evde Sıfır Atık İçin Tavsiyeler appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/evde-sifir-atik-icin-tavsiyeler.html/feed 0 1942