hurda - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/hurda Geri Dönüşüm Portalı Fri, 01 Mar 2024 12:01:44 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 hurda - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/hurda 32 32 161676614 Arz Belirsizliği ABD’de Fiyatları Yükseltiyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/arz-belirsizligi-abdde-fiyatlari-yukseltiyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/arz-belirsizligi-abdde-fiyatlari-yukseltiyor.html#respond Thu, 29 Feb 2024 13:38:32 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5214 Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ikincil piyasalar yumuşak seyretmeye devam etse de ihracat talebi cesaret verici ve geri toparlanan fiyatlar fabrikaların arz konusunda tedirgin olmasına rağmen yükselişte. ABD ekonomisi zayıf kalmaya devam ediyor ve muhtemelen beklenenden daha kötü. Tüketiciler kesenin ağzını biraz gevşetip daha fazla harcama yaparken karton kutu içinde gelen maddi ürünler yerine seyahat gibi hizmetler […]

The post Arz Belirsizliği ABD’de Fiyatları Yükseltiyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ikincil piyasalar yumuşak seyretmeye devam etse de ihracat talebi cesaret verici ve geri toparlanan fiyatlar fabrikaların arz konusunda tedirgin olmasına rağmen yükselişte.

ABD ekonomisi zayıf kalmaya devam ediyor ve muhtemelen beklenenden daha kötü. Tüketiciler kesenin ağzını biraz gevşetip daha fazla harcama yaparken karton kutu içinde gelen maddi ürünler yerine seyahat gibi hizmetler satın alıyor. Yüz milyonlarca tüketiciyle katlanan bu değişim, kutu talebini yılın bu zamanı için normalden daha düşük tuttu. Sonuç olarak, çoğu analist 2023 yılında konteyner karton pazarının 2022’ye kıyasla üst üste ikinci yıl düşüş göstereceğini tahmin ediyor. Eski oluklu mukavva, ABD’deki atık kağıt toplamalarının %70’ini oluşturan en önemli sınıf olduğundan, bu durum atık kağıt üretiminin düşük kalmaya devam edeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla, yukarıdakilere bağlı olarak, domino etkisi kağıt fabrikalarında kesintilerin devam etmesine neden oldu.

MANTIĞA AYKIRI MI?

Düşük geri kazanılmış elyaf üretimi (eski oluklu mukavva, karışık kağıt ve hatta SOP) ve bazı yeni girişimler nedeniyle, fabrikalar hala arzın mevcudiyeti konusunda endişeli. Yeterli geri dönüştürülmüş ham madde konusundaki belirsizlik, alıcılar arasında üretimin devamını sağlamak için stok oluşturma konusunda rekabet yaratıyor. Ayrıca, mevcut kesintilerin bir kısmı, ABD’de faaliyete geçen tüm yeni fabrikaların %100 geri dönüştürülmüş olması nedeniyle konteyner karton pazar payındaki değişimden kaynaklanıyor. Örneğin, %100 geri dönüştürülmüş elyaf kullanan bir fabrikanın bu yılın sonlarına doğru Kentucky’de üretime başlaması planlanıyor. Bu konum stratejik bir öneme sahip ve Orta Batı, Güneydoğu ve Güneybatı’daki arz/talep dinamiklerini değiştirebilir, çünkü tesis tüm bu bölgelerin arasında yer alıyor ve Tennessee’de yeniden faaliyete geçen Dormer tesisinin eski oluklu mukavva üzerindeki baskısını artırıyor. Geri kazanılmış elyaf stoklarının rekor seviyelerde olduğu söyleniyor.

DÜŞÜK ÜRETİM

Tüm tedarikçiler düşük üretim eğilimi bildiriyor ve arzdaki azalmanın bir yıl öncesine kıyasla %30’un üzerinde olabileceğine dair görüşler var. Bu makul olmayan bir düşüş gibi görünebilir ancak rapor edilen durum bu. Bir kaynak, tesislerin çalışmamasının neredeyse bir lütuf olduğunu, çünkü tüm tesisler tam kapasite çalışsaydı, talep üzerinde daha fazla baskı yaratacağını ve fiyatların daha da yükseleceğini söyledi.

Fiyatları yükselten bir diğer faktör de Asya pazarlarından gelen talebin artması. Düşük nakliye konteyneri ücretleri, düşük üretimle birleşince alıcıları batı yakası pazarlarından daha fazla mal göndermeye teşvik etti. İhracat açısından bakıldığında, alıcıların istedikleri tonları alabilmeleri için fiyatların her hafta ton başına birkaç dolar arttığını görüyoruz. Yani belki de ihracat talebi için tünelin ucunda biraz ışık vardır. Sonuçta, 2023’ün ilk yarısında ABD’nin geri kazanılmış elyaf ihracatı 2022’nin ilk yarısına kıyasla %15’ten fazla düştü ve 2022, 2021’e kıyasla ihracat hacmi açısından kötü bir yıl oldu. 2023’ün ikinci yarısında ihracat talebindeki bu toparlanmanın yılın ilk yarısındaki düşüşü silmesi pek olası değil, ancak darbeyi yumuşatacağı kesin.

SIRADA NE VAR?

Tüm bunlar şu soruyu akla getiriyor: Hazır kutu pazarı hala zayıfken, geri dönüşümlük kağıt nereye gidecek? Şirketlerin fabrikalarını doldurma baskısıyla birlikte kutulara olan talebin azalması, satış rekabetini artırdı. Kraftliner fiyatlarının en yüksek noktasından ton başına %10’dan fazla düştüğü ve geri dönüştürülmüş kraftliner’ın %20’den fazla düştüğü bildirildi. Bu maliyet düşüşü, durgun talep nedeniyle pazarlık güçleri artan büyük oluklu mukavva alıcıları için iyi bir haber.

En büyük bilinmeyen ve en çok beklenen faktör ise şu: Her zaman önemli olan dördüncü çeyrek tatil satış döneminde ekonomi nasıl olacak? 2023 yılı için şu ana kadar yapılan tahminler pek de iç açıcı değil.

CAZİP PAZAR: BİRLEŞİK KRALLIK

İstikrarlı son teslim fiyatlandırması, ucuz navlun ve güçlü dolar, İngiltere pazarını Uzak Doğulu alıcılar için oldukça cazip hale getirdi ve siparişler genel olarak istikrarlı seyrediyor. AB pazarı ise Uzak Doğu’dan çok farklı bir tablo çiziyor. Mamul mal siparişleri yok ve bu da fabrikaların mamul mal fiyatlarını aşağı çekmesine yol açıyor. Bu, fabrikaların geri kazanılmış elyaf veya kesim siparişleri ya da en kötü ihtimalle her ikisi için daha az ödeme yapmak istediği anlamına geliyor. Fabrikalar ayrıca tatil veya yıllık bakım için üretim dışı kalma süresini seçerek geri kazanılmış elyafa olan talebi yine düşürüyor. Satıcılar tarafından fazla malzeme tedarik edilmiyor veya üretilmiyor, bu da arz ve talep konusunun hala dengede olduğu anlamına geliyor.

Asıl soru, sektörün ne zaman toparlanmaya başlayacağı. Bu sorunun yanıtı belli değil ancak oldukça basit bir şekilde ekonomik bir yanıt olacak. Küresel ekonomi şu anda kötü bir durumda. Amerika’da bazı toparlanma belirtileri olabilir ancak şu anda bu durum büyük siparişlere dönüşmekten çok uzak. Şu anda kesin olan tek şey, her şeyin belirsiz olduğu.

GERI KAZANILMIŞ KAĞIT PIYASASI ANALIZINE KATKIDA BULUNANLAR:

– VIPA Yönetim Kurulu Üyesi Myles Cohen

– IWPP Genel Müdürü Chris Burton

The post Arz Belirsizliği ABD’de Fiyatları Yükseltiyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/arz-belirsizligi-abdde-fiyatlari-yukseltiyor.html/feed 0 5214
GERİ DÖNÜŞÜMLÜ METAL PİYASASI BÜYÜYOR https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumlu-metal-piyasasi-buyuyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumlu-metal-piyasasi-buyuyor.html#respond Thu, 18 Jul 2019 14:13:26 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1128 Global Market Insights tarafından yayınlanan yeni bir araştırma raporuna göre, Geri Dönüşümlü Metal Piyasası büyüklüğünün 2024 yılına kadar 125 milyar ABD Doları aşacağı tahmin edilmekte. Kuzey Amerika elektrik ve elektronik endüstrisi, tüketicinin sürekli olarak değişen tercihleri ve sürekli teknoloji güncellemesi nedeniyle yükseliş trendinde. Örneğin, elektrik ve elektronik endüstrisi 2016 yılında 900 milyar doların üzerinde bir […]

The post GERİ DÖNÜŞÜMLÜ METAL PİYASASI BÜYÜYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Global Market Insights tarafından yayınlanan yeni bir araştırma raporuna göre, Geri Dönüşümlü Metal Piyasası büyüklüğünün 2024 yılına kadar 125 milyar ABD Doları aşacağı tahmin edilmekte.

Kuzey Amerika elektrik ve elektronik endüstrisi, tüketicinin sürekli olarak değişen tercihleri ve sürekli teknoloji güncellemesi nedeniyle yükseliş trendinde. Örneğin, elektrik ve elektronik endüstrisi 2016 yılında 900 milyar doların üzerinde bir değere sahipti ve küresel elektrik ve elektronik endüstrisinin yüzde 21’ini oluşturuyordu. Metal kaplama elektroniğindeki geniş uygulama alanlarındaki elektro kaplama sayesinde yeniden işlenmiş metal talebini artıracak. Aşınmaya karşı koruma sağlamaya yardımcı olarak gelişmiş korozyon direnci, gelişmiş elektrik iletkenliği ve gelişmiş lehimleme sağlar.

Bununla birlikte; altın, gümüş, platin, rodyum vb. gibi değerli metaller de elektronik sektörüne güvenilirlik sağlayan benzersiz fiziksel ve kimyasal özellikleri sayesinde elektronik endüstrisinde yaygın olarak uygulanabilir. 2024 yılına kadar küresel geri dönüştürülmüş metal, pazar payında önemli kazanımlar elde edilmesine yardımcı olacak.

Etkin olmayan metal yeniden işleme, küresel yeniden işlenmiş metal pazarının büyüklüğünün 2024’e kadar düşmesine neden olabilecek önemli bir kısıtlamadır. Örneğin, üretilen toplam bakırın sadece yüzde 40’ı geri dönüşümden elde ediliyor. Üretilen toplam alüminyumun yüzde 33’ü geri dönüşüm işleminden elde ediliyor. Buna rağmen, metal işleme ve karbon ayak izini azaltmak için yeniden kullanılabilirlik ve tehlikeli atıkların etkisine verilen önemin artması, 2024 yılına kadar işlenmiş metal pazar büyüklüğü için bol miktarda fırsat yaratacak. Geri dönüştürülmüş demir dışı metal pazar büyüklüğünün 2017’de 90 milyar dolardan fazla değerde olduğu görüldü. Alüminyum, bakır, kurşun, kıymetli metaller gibi demir dışı metaller ve nikel, çinko, kalay, paladyum vb. gibi diğer metallere yönelik inşaat, elektrik ve elektronik, nakliye, tüketim malları, endüstriyel makineler, nükleer, askeri ve diğer birkaç son kullanıcı endüstrisi arasında çok çeşitli uygulamalar mevcut. Örneğin kurşun, bataryalarda yaygın olarak kullanılan elektronikler, mühimmat, kablo kılıfı, vb. kurşun bataryalar, ulaştırma endüstrisinde kullanılmakta. 2017 yılında toplam sanayi payının yaklaşık yüzde 35’ini oluşturmakta. Bu eğilimler, 2024 yılına kadar küresel geri dönüştürülmüş metal pazar payını artırmaya yardımcı olacağı değerlendiriliyor.

Bina ve inşaat için geri dönüştürülmüş metal pazar payı, 2017 yılında toplam iş payının yüzde 45’e yakın bir orana ulaşmıştı. Bu durum, temel olarak bina ve inşaat endüstrisindeki kapsamlı geri dönüştürülmüş metal uygulamalarından kaynaklanıyor. Örneğin, demir metaller (demir ve çelik), binadaki büyük çelik yapıların, köprülerin, drenaj bileşenlerinin ve diğer çeşitli mimari yapıların yapımında yaygın olarak kullanılmakta. Ayrıca, inşaat ve inşaat sektöründe alüminyum, bakır ve kurşun içeren demir dışı metaller de kullanılmakta. Kurşun levhalar çatı, dikey duvarların kaplanması, bölmelerdeki ses yalıtımı ve ofis, okul ve otel binalarındaki tavanlarda kullanılıyor. Bu eğilimler, 2024 yılına kadar işlenmiş metal pazar büyüklüğüne önemli katkılarda bulunacak. Avrupa geri dönüştürülmüş metal pazar payının, öngörülen süre zarfında yüzde 4’ten fazla kazanç sağladığı tahmin edilmekte. Bu, öncelikle, karbon ayak izini azaltmak ve çevreyi üretilen tehlikeli atıklardan kurtarmaya yardımcı olmak için metal geri dönüşümünü tetikleyen, Avrupa’daki çevre düzenleyici kurumlar tarafından uygulanan katı yasa ve düzenlemelerden kaynaklanmakta.

The post GERİ DÖNÜŞÜMLÜ METAL PİYASASI BÜYÜYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumlu-metal-piyasasi-buyuyor.html/feed 0 1128
ATIK TİCARETİNDE İŞLER KARIŞTI https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-ticaretinde-isler-karisti.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-ticaretinde-isler-karisti.html#respond Thu, 18 Jul 2019 14:05:29 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1125 Uzak Doğu’daki lisans uzatmaları ve Vietnam limanlarındaki tıkanıklığın hafiflemesi, Hindistan’ın plastik ithalatı ambargosuyla gerilen hurda ihracatçılarına umut ışığı oldu. Hindistan’ın, Mart başında tüm plastik atık ithalatını yasakladığını açıklaması dünya piyasalarını sarstı. Haberler hurda plastik fiyatındaki zamla aynı zamana denk geldi. Yasak kararı Hindistan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alındı. Kararla birlikte 1 Mart […]

The post ATIK TİCARETİNDE İŞLER KARIŞTI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Uzak Doğu’daki lisans uzatmaları ve Vietnam limanlarındaki tıkanıklığın hafiflemesi, Hindistan’ın plastik ithalatı ambargosuyla gerilen hurda ihracatçılarına umut ışığı oldu.

Hindistan’ın, Mart başında tüm plastik atık ithalatını yasakladığını açıklaması dünya piyasalarını sarstı. Haberler hurda plastik fiyatındaki zamla aynı zamana denk geldi. Yasak kararı Hindistan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alındı. Kararla birlikte 1 Mart 2016 tarihli Tehlikeli ve Diğer Atıklara dair mevzuatta değişikliğe gidildi. Esasen sınırlama SEZ tabir edilen Özel Ekonomik Bölgeler, İhracat Odaklı Birimler de dahil olmak üzere bütün ithalatçıları kapsarken Hindistan’a doğru yola çıkmış gemilerdeki konteynırların akıbetiyle ilgili soruları cevapsız bırakmıştı. Ancak 11 Mart’tan 31 Ağustos tarihine kadar Özel Ekonomik Bölgelerin ve İhracat Odaklı Birimlerin bu yasaktan muaf tutulacağı açıklandı. Ancak hala anlaşmalarını çoktan yapmış olanlar başta olmak üzere Hindistan’a katı plastik atık gönderen tüccarlar için sorunlar devam ediyor. Oysa ki Şubat ayı ihracatçılar arasında olumlu hislerle baslamıştı. Avrupa pazarında yükselen hurda plastik fiyatının Asya ülkelerinden gelen taleple harekete geçtiği söyleniyordu. Örneğin Endonezya’da birçok geridönüşümcü lisanslarının geçerliliğini Mart sonu ya da Nisan başına kadar uzatmıştı. Bu geri dönüşümcüler, lisansları bitmeden kotalarını doldurabilmek için yeni ithalat talebi yarattığından fiyatlar da arttı. Öte yandan binlerce konteynırın son 6-7 aydır beklediği Vietnam limanlarında yığılan işlerin bir kısmı görülmeye başlandı. Bu hurda plastik dünyasına bir nebze umut aşıladı. Vietnam’a sevkiyatların yeniden başlayacağı beklentisiyle piyasaya yansıyan olumlu hava, tedarikçilerin fiyatları artırmasına neden oldu. Her ne kadar Vietnam’ın yeniden alıma başlayacağı belirsiz de olsa, bazı ihracatçılar ülkeye gidecek mallar için çoktan pozisyon aldı. Alıcıların genişletilmiş lisans almaları kolay olmadığı için Malezya’nın ithalatı sınırlı kalıyor. Malezyalı çevre otoriteleri Şubat ayı boyunca yeni lisans vermedi. Önceden lisansı bulunan geri dönüşümcüler hurda plastik ithalatına devam etseler de alım pozisyonunda daha az ithalatçı olduğundan Ocak ayına kıyasla Şubat sevkiyatları düştü. Avrupa’dan Çin’e geri dönüştürülmüş granül sevkiyatı için engel ise Asya pazarında kullanıma hazır plastiğin ucuzlaması oldu. Yenisini almak daha hesaplı olduğu için Çinli müşterilerin Avrupa’dan geri dönüştürülmüş granül alımı yavaşladı. Çinliler granül için düşük fiyat teklif ettiklerinde buna kabul göremediler zira Avrupalı geri dönüşümcülerin kendi bölgelerinde alternatif çözümleri vardı. Sonuç olarak da Şubat ayında ihracat hacmi düştü. Avrupa’daki geri dönüşüm kapasitesinin artmış olmasına karşın Avrupa’da geri dönüştürülmüş granül miktarı hala kendi pazarındaki talepten fazla. Er ya da geç Avrupalı geri dönüşümcüler yalnızca iç pazarla yetinemeyecekleri için fiyatlarda değişikliğe gidecekler. Şubat ayında, aylardır ilk defa navlun fiyatları arttı. Avrupa’dan Uzak Doğu’ya 40 feetlik konteynır başına 50 ile 150 dolar artış görüldü. Konteynırların mevcudiyeti iyiydi ancak sevkiyat hatlarındaki boş satım dolayısıyla Uzak Doğu’ya fiyatları artırabileceklerini gördüler.

The post ATIK TİCARETİNDE İŞLER KARIŞTI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-ticaretinde-isler-karisti.html/feed 0 1125