ibb - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/ibb Geri Dönüşüm Portalı Tue, 22 Feb 2022 22:25:15 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 ibb - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/ibb 32 32 161676614 İstanbul’un Çöpleri Enerjiye Dönecek https://geridonusumekonomisi.com.tr/istanbulun-copleri-enerjiye-donecek.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/istanbulun-copleri-enerjiye-donecek.html#respond Tue, 15 Feb 2022 07:42:52 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=3445 İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan “Atık Yakma ve Biyometanizasyon (organik atıklardan biyogaz üretimi) Tesisi faaliyete başladı.

The post İstanbul’un Çöpleri Enerjiye Dönecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan “Atık Yakma ve Biyometanizasyon (organik atıklardan biyogaz üretimi) Tesisi faaliyete başladı.

Kemerburgaz Kısıkmandıra mevkisindeki “Atık Yakma ve Biyometanizasyon Tesisi’nde yemek, sebze, meyve ve ömrünü tamamlamış ambalajlı gıda atıkları işlenecek. İstanbul genelinde üniversiteler, hastaneler, oteller, lokantalar, askerî ve sosyal tesisler, büyük marketler gibi noktalarda organik içerikli katı atıklar toplanacak. Yılda bir milyon ton evsel atığın işleneceği tesiste enerji üretimi gerçekleştirilecek. Üretilen enerji ile 1 milyon 400 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15’i, yakma yöntemi ile ortadan kaldırılacak hem de bu sayede elektrik üretilecek. Elde edilecek elektrik ile Türkiye’nin enerji açığının giderilmesine katkı sağlanmış olacak. Çöp taşıma maliyeti azalırken, koku sorunu da ortadan kaldırılacak. Son teknolojinin kullanıldığı tesiste, emisyon değerleri Avrupa Birliği limitleri altında olacak. Tesiste kullanılacak en son teknolojili “baca gazı arıtma sistemi” ile çevreye zarar verilmeyecek. Bacadan çıkacak gazlar, “sürekli emisyon ölçümü sistemi” ile sürekli izlenecek ve kayıt altına

alınacak. Bu sayede, çöplerden çıkan sera gazı salınımının yüzde 33’ünden kurtulunacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da kurulan sistem ile sera gazı salımını canlı olarak izleye- bilecek.

The post İstanbul’un Çöpleri Enerjiye Dönecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/istanbulun-copleri-enerjiye-donecek.html/feed 0 3445
İBB Atıktan Elde Ettiği Geliri Katlayacak https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibb-atiktan-elde-ettigi-geliri-katlayacak.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibb-atiktan-elde-ettigi-geliri-katlayacak.html#respond Tue, 12 Jan 2021 08:29:42 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=2148 Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde yeni bir işletme düzenine geçen İBB, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği geliri katlayacak.

The post İBB Atıktan Elde Ettiği Geliri Katlayacak appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde yeni bir işletme düzenine geçen İBB, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği geliri katlayacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği gelirleri arttırma yolunda.

Bunun en önemli örneklerinden biri de İSTAÇ’a bağlı Kömürcüoda’daki Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi. Tesiste, yeni bir işletme düzenine geçildi. Bu yeni düzende yapılacak yeni yatırımlarla birlikte elde edilen gelirler de katlanacak. Geçtiğimiz 9 yılda İBB’ye toplam 4 milyon lira gelir getiren tesis, yeni dönemde yıllık en az 15 milyon lira kazandıracak. Artan gelir, İstanbul genelinde yeni çevre yatırımları için kaynak sağlayacak.

Kömürcüoda’daki Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde şu an mevcudun bakım, onarım ve yenileme çalışmaları yürütülüyor. Ancak İBB, işletmenin kapasitesini arttırmak amacıyla yeni tesisler de kuracak. Bu amaçla yapılacak tesislerin fizibilite raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlıktan onay alan rapor, şu an Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (ÇED İDK) önünde. Komisyon, raporu karara bağlayacak. Böylece ÇED süreci sonlanmış olacak. Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde, İstanbul’a daha iyi hizmet etmek için yeni yatırımlar başlatılacak.

TESİS YEKDEM TEŞVİKİNDEN YARARLANACAK

Yeni dönemde atıktan türetilmiş yakıt yerine biyokütleden elektrik enerjisi ve sıvı kompost üretimi yapılacak. Tesiste kullanılacak enerji kaynağı biokütle kapsamında olduğundan enerji üretimi YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) teşviklerinden yararlanacak. Kurulu gücü 18 megavat olan tesisten yüzde 12,5 pay alan İSTAÇ, 10 yıl boyunca yıllık en az 15 milyon lirayı kasasına koyacak. Sözleşmenin sürdüğü 2036 yılına kadar da piyasa fiyatları üzerinden yapılacak elektrik satışlarından payını almayı sürdürecek.

BAKANLİĞİN ŞARTLARİ YERİNE GETİRİLECEK

Ayrıca tesis, yeni projeye göre günde 2 bin ton atığı enerjiye dönüştürecek şekilde işletilecek. Böylece Kömürcüoda Düzenli Depolama Sahalarına gönderilen atık miktarı azaltılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Düzenli Depolama Sahaları için istediği ön işlem şartı da yerine getirilmiş olacak.

The post İBB Atıktan Elde Ettiği Geliri Katlayacak appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibb-atiktan-elde-ettigi-geliri-katlayacak.html/feed 0 2148
8 AYDA 2 MİLYON PET ŞİŞE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ https://geridonusumekonomisi.com.tr/8-ayda-2-mi%cc%87lyon-pet-s%cc%a7i%cc%87s%cc%a7e.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/8-ayda-2-mi%cc%87lyon-pet-s%cc%a7i%cc%87s%cc%a7e.html#respond Wed, 18 Sep 2019 13:27:58 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1261 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8 ay önce uygulamaya geçirdiği akıllı geri dönüşüm konteynerlerine 1 milyon 841 bin 467 pet şişe ve 276 bin 51 alüminyum kutu gönderildi.

The post 8 AYDA 2 MİLYON PET ŞİŞE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 8 ay önce uygulamaya geçirdiği akıllı geri dönüşüm konteynerlerine 1 milyon 841 bin 467 pet şişe ve 276 bin 51 alüminyum kutu gönderildi. Geri dönüşümle İstanbulkartlar’a 92 bin TL yüklendi. İstanbul’da metro, hastane ve okullara yerleştirilen akıllı geri dönüşüm konteyner- lerine yaklaşık 40 bin ton pet şişe ve alüminyum kutu atıldı. İstanbullular bu sayede İstanbulkart’larına 92 bin TL yüklerken, 240 bin kilo karbondioksidin salınımı da engellenmiş oldu.

8 ayda İBB’nin, çeşitli bölgelere yerleştirdiği akıllı geri dönüşüm konteynerlerine 1 milyon 841 bin 467 adet pet şişe atıldı. Yaklaşık 37 ton ağırlığındaki bu pet şişelerin büyük kısmı da okullardaki çocuklar tarafından geri dönüşüme kazandırıldı. Çocuklar, şişelerini geri dönüşüm konteynerine atarak, plastik kaynaklı karbon salınımını da azaltmış oldu.

Yine atık kutularına, 276 bin 51 adet alüminyum içecek kutusu atılarak, toplamda 3 ton 844 kilo alüminyumun doğayı kirletmesi engellendi. Geri dönüşümü İstaç A.Ş tarafından gerçekleştirilen pet şişe ve alüminyum kutu atıklar ise yine İstaç tarafından ikincil hammadde olarak piyasaya sürülüyor. Son aşamada İBB, 97’si ilkokul, 3’ü metro istasyonunda olmak üzere toplam 100 adet ‘Akıllı Konteyner’i atıkların geri dönüştürülmesi için hizmete sundu.

The post 8 AYDA 2 MİLYON PET ŞİŞE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/8-ayda-2-mi%cc%87lyon-pet-s%cc%a7i%cc%87s%cc%a7e.html/feed 0 1261
İBB’den Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibbden-akilli-geri-donusum-konteyneri.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibbden-akilli-geri-donusum-konteyneri.html#respond Wed, 01 May 2019 11:53:58 +0000 http://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=772 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plastik şişe ve alüminyum kutuları toplamak için dikkat çekici bir proje geliştirdi. Yerli yapım “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri”ne atılan atıklar İstanbulkart’a kredi kazandırıyor.

The post İBB’den Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plastik şişe ve alüminyum kutuları toplamak için dikkat çekici bir proje geliştirdi. Yerli yapım “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri”ne atılan atıklar İstanbulkart’a kredi kazandırıyor.

Sayın Emine Erdoğan, İSBAK’ın akıllı geri dönüşüm konteynerini beğendiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Müdürlüğü ve İBB İştiraki İSBAK’ın ürettiği, “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri” pet ve metal şişeleri geri dönüşüme kazandırıyor ve karşılığında İstanbulkart’a kredi yüklüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, sıfır atık projesi kapsamında çöplerin toplanırken ayrıştırılması için önemli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Uysal, akıllı konteyner projesinin, pet şişe ve metal kutuların kaynağında ayrıştırılarak toplanmasıyla ilgili bir sistem olduğunu dile getirdi.

İBB olarak Türkiye’de ilk defa, bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan bir sistemi İstanbul’da oluşturduklarını ifade eden Mevlüt Uysal, projenin; doğada kaybolmayan, insan sağlığı adına muhakkak geri dönüşümünün sağlanması gereken pet ve metal şişelerin ekonomiye kazandırılmasına çok önemli bir katkı sunacağını söyledi.

İBB Başkanı Mevlüt Uysal

Atık, akıllı konteynere atıldığında makine üzerinden İstanbulkart’a bir bakiye yükleneceğini ve yüklenen bu paranın başta ulaşım olmak üzere İstanbulkart’ın geçerli olduğu her yerde kullanılabileceğini açıklayan Uysal, “Atıkları makineye atan ve İstanbulkart’ına para yüklenen herkesi takip eden bir sistemimiz de var. Haftada, ayda ve toplamda kaç adet atık atıldığını takip edeceğiz. Onlara İBB hizmetlerinden öncelikli ya da indirimli istifade ettirme çalışmamız da olacak. Örnek olarak; 50-100 pet şişe atanlar Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz bilet alma, sosyal tesislerden indirimli yemek yiyebilme gibi imkanlara kavuşacaklar” diye konuştu.

Akıllı dönüşüm konteynerinin tamamen yerli ve milli bir proje olduğunun altını çizen Başkan Uysal, sözlerine şöyle devam etti: “Makineyi dizayn eden, yazılımını yapan bizim belediye iştirakimiz olan İSBAK AŞ. Ülkemizde bu kültürü yaygınlaştırma ve benimsetme adına öncelikle pilot olarak seçeceğimiz okullara ve yoğun geçişlerin olduğu metro istasyonlarımıza koyacağız. Bu kültürü sahiplenme adına nasıl pet şişeleri akıllı konteynere atanlara teşviklerimiz olacak, konteynerleri koyacağımız okullara yönelik ayrıca ödüllendirme çalışması da yapacağız.”

YEMEK ARTIKLARI KOMPOST OLUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Emine Erdoğan’ın himayesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında yemek atıklarından kompost (bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozularak organik gübreye dönüştürülmesi) elde ediyor. İBB temiz bir çevre için her alanda geri dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Toplanan atıklar türlerine göre ayrılıp değerlendirilerek ekonomiye geri kazandırılıyor. Toplanan çöplerin gazından 300 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayan İBB, Sıfır Atık Projesi’nin bir parçası olarak da İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yönetilen “Yemekhane Atıklarından Kompost Eldesi Projesi” ile yemek atıklarını yerinde işleyerek kompost üretiyor. Gübreye dönüştürülen bu atıklar İstanbul caddelerini süsleyen bitkilere can veriyor.

The post İBB’den Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibbden-akilli-geri-donusum-konteyneri.html/feed 0 772