ITC - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/itc Geri Dönüşüm Portalı Mon, 05 Feb 2024 15:35:23 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 ITC - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/itc 32 32 161676614 Geri Dönüşümde Teknoloji İhracatı https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumde-teknoloji-ihracati.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumde-teknoloji-ihracati.html#respond Mon, 05 Feb 2024 15:35:19 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5116 Türkiye’de 11 şehirde 13 katı atık bertaraf tesisi bulunan bir firma, teknolojilerini bazı Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleriyle de paylaşacak. Katı atık bertarafı alanında faaliyet gösteren ITC firması, 11 şehirde kurduğu 13 tesiste, belediyeler tarafından toplanan karışık çöpleri ayrıştırıyor. Elde edilen plastik ve kağıdı geri dönüşüme gönderen tesis, organik atıkları da “biyometanizasyon” sistemiyle çürüterek metan […]

The post Geri Dönüşümde Teknoloji İhracatı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Türkiye’de 11 şehirde 13 katı atık bertaraf tesisi bulunan bir firma, teknolojilerini bazı Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleriyle de paylaşacak.

Katı atık bertarafı alanında faaliyet gösteren ITC firması, 11 şehirde kurduğu 13 tesiste, belediyeler tarafından toplanan karışık çöpleri ayrıştırıyor. Elde edilen plastik ve kağıdı geri dönüşüme gönderen tesis, organik atıkları da “biyometanizasyon” sistemiyle çürüterek metan gazı haline getiriyor.Elde edilen metan gazıyla tesiste üretilen elektrik, daha sonra şehir şebekesine bağlanarak evlerin kullanımına sunuluyor. Geriye kalan atıklar da depolama sahasına aktarılıyor.

Mühendislik ve inşası firma tarafından yapılan tesis, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin de dikkatini çekiyor. Firma, Romanya, Irak, Makedonya, Kazakistan ve Namibya gibi ülkelere tesis yatırımı için çalışmalarını sürdürüyor.

ITC Katı Atık Yönetimi İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner, belediyeler tarafından toplanan evsel nitelikteki atıkların tamamının merkez Sarıçam ilçesinde bulunan katı atık bertaraf tesisine getirildiğini söyledi. Günde 1600-1700 ton karışık çöp geldiğini ve bunların tesiste ayrıştırıldığını belirten Öner, şöyle konuştu: “Plastik ve kağıtlar ham madde olarak kullanılıyor. Geriye kalan organiklerden biyometanizasyon dediğimiz bir yöntemle 21 gün 55 santigrat derecede çürütüyoruz. İçerisinde özel bakteriler var. O bakteriler bu çöpleri yiyerek metan gazı üretiyor. Üretilen metan gazını elektriğe çeviriyoruz ve yenilenebilir enerji olarak şehir şebekesine bağlanıyor, Türkiye’nin her tarafına iletiliyor. Buradan çıkan elektrik yaklaşık 42 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Diğer geri kalan çöpleri de düzenli olarak depoluyoruz.”

Öner, tesisin bir bölümünde de portakal, greyfurt, zeytin ağaçlarının bulunduğu ve lavanta ektiklerini belirtti. Yetiştirdikleri ağaç ve lavantalar için tesisten çıkan suyu ve kompos malzemesini kullandıklarını aktaran Öner, şöyle devam etti: “Bir yandan çevre işi yaparken öbür taraftan yenilenebilir enerji, temiz bir tarım yapmaya çalışıyoruz. Temiz çevre, enerji, tarım ve beslenme konsepti oluşturduk. Bulunduğumuz illerde bazı yerlerde topraklı tarım, bazı yerlerde de topraksız tarım yapıyoruz. Yine iklimine göre seralarımız var. Adana’da sera ihtiyacı olmadığı için topraklı tarım yapıyoruz. Buradan elde ettiğimiz ürünlerin bir kısmını personele bir kısmını gelen misafirlere ikramlık olarak veriyoruz.”

“Teknolojimizi yurt dışına taşıma fırsatı bulacağız”

Kullandıkları teknolojinin diğer ülkelerden de rağbet gördüğünü, kirleten değil, temizleyen bir tesis olduklarını dile getiren Öner, “Avrupa’da bazı ülkeler kaynağında ayrıştırma yaparak çöpü topluyorlar. Dünyanın yüzde 70’i Türkiye gibi karışık çöp topluyor. Bunlar için de çok özel çözümler yok. Türkiye modelini oluşturduk, bu modeli şimdi dünyaya pazarlıyoruz. Bizi her yıl insanlar ziyaret ediyor. Bunun büyük bir kısmı öğrenci ama yabancı devlet ve iş insanları da geliyorlar. Bu tesisleri gördükleri zaman çok etkileniyorlar ve aynı tesisi kendi ülkelerine yapmak için bizi ülkelerine davet ediyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

Öner, şu anda birçok ülkeyle görüşme halinde olduklarına dikkati çekerek, “1-2 sene içerisinde teknolojimizi yurt dışına taşıma fırsatı bulacağız. Şu anda Irak, Makedonya, Kazakistan, Romanya ve Namibya ile görüşüyoruz. Burada kurduğumuz sistemin aynısını oraya da istiyorlar. Özel finans kuruluşları, İslam Kalkınma Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası gibi finans kuruluşları neredeyse yüzde 100 kredi verebilecek durumda destekliyorlar.” dedi.

The post Geri Dönüşümde Teknoloji İhracatı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/geri-donusumde-teknoloji-ihracati.html/feed 0 5116
ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ VE SIFIR ATIK https://geridonusumekonomisi.com.tr/atiktan-enerji-uretimi-ve-sifir-atik.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atiktan-enerji-uretimi-ve-sifir-atik.html#respond Fri, 22 May 2020 03:54:44 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1748 Günlük her türlü faaliyetlerimiz, kullandığımız araç gereçlerin üretim faaliyetleri, tükettiğimiz su ve sağlık ihtiyaçlarımız atık oluşumu ile sonuçlanmaktadır.

The post ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ VE SIFIR ATIK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Mehmet Gültekin
ITC Çevre ve Kalite Müdürü

Günlük her türlü faaliyetlerimiz, kullandığımız araç gereçlerin üretim faaliyetleri, tükettiğimiz su ve sağlık ihtiyaçlarımız atık oluşumu ile sonuçlanmaktadır.

Ürettiğimiz atık sadece doğru değerlendirildiğinde tekrar bir değer haline dönüşebilir. Tüm bu değerlendirme süreçlerine “Atığın Yolculuğu” diyebiliriz. Bu yolculuğa genel hali ile bakacak olursak en önemli kazanımları geri dönüşüm faaliyetleri, atıktan enerji üretimi ve geri
kazanım faaliyetleri olarak sıralayabiliriz.

Günlük ürettiğimiz kişi başı ortalama 1 kg atığa bakacak olursak bu atığın bir kısmı geri dönüştürülebilir malzemeleri (kağıt, karton, cam, plastik, polipropilen gibi) diğer kısmı ise biyobozunur olarak adlandırdığımız, içeriğindeki karbonun doğal biyolojik süreçler ile temel birleşenlerine ayrılabildiği atıklardır. Oksijensiz ortamdaki bozunma süreci büyük oranda
metan ve diğer gazların oluşumu ile sonuçlanır. Metan gazı kontrolsüz doğaya verildiğinde karbondioksitten 25 kat daha fazla sera etkisine sahiptir. Bununla birlikte kontrol altına alınıp uygun şartlarda yakılması durumunda ise doğalgaz olarak adlandırdığımız temiz üretim kaynaklarından bir tanesidir. Görüldüğü üzere doğru yolculuk, kontrol altına alma ve doğru yöntem sayesinde kirletici bir parametre, tam tersine bir değer haline gelmektedir.

ITC Entegre Atık Yönetimi olarak yukarıda bahsettiğimiz faaliyetleri 11 ilde 14 tesisimiz ile ülkede oluşan toplam atığın üçte birine uygulamaktayız. 2002 yılından bu yana atığı geri dönüştürmek ve geri kazanmak konusunda geliştirdiğimiz tüm faaliyetler geldiğimiz noktanın ve gelişimimizin önemli göstergelerinden olmuştur.

ÖNCELİK DÖNÜŞEBİLİR ATIĞI EKONOMİYE KAZANDIRMAK

Atık, sahalarımıza karışık belediye atığı olarak geldiğinde öncelikle geri dönüşüm atıkları ayrılıp ekonomiye kazandırılmaktadır. Geri kalan biyobozunur atıklar ise 2 şekilde enerji kaynağı olarak kullanılır. Entegre tesislerimizde biyobozunur atıklardan enerji üreten biyometanizasyon tesislerimiz bulunurken, sadece enerji üretim tesislerimizde düzenli depolama sahasına alınan atıkların oluşturduğu çöp gazı (Landfill Gas LFG)
toplanarak enerji üretimi gerçekleştirilmektedir. Biyometanizasyon dediğimiz çürütme sistemi sistemi kapalıdır, şartları optimize edilip verimi yükseltilmiştir yani tamamen daha verimli gaz üretmeye yönelik olarak dizayn edilmiştir. Düzenli depolama sahasında oluşan gaz ise açık
ve doğal ortamda oluşur. Daha yavaştır, ne kadar toplama sistemi olsa da gaz toplama verimi biraz daha düşüktür ve büyük alanlara ihtiyaç duyar. İki sistemde farklı kapasitelere göre doğru seçimlerdir. Çürütme yani biyometanizasyon yöntemi ile 20 günde alınan gaz, depolama yöntemi ile yaklaşık 8 ayın sonunda alınabilmektedir. Üretilen gazın yakılması
ile enerji üretimi gerçekleşir. Bu prosesin sonunda oluşan atık ısı bir yan üründür ve hali hazırda sahalarımızda kurulu bulunan sera tesislerimizin ısıtılması ve çevremizdeki yapıların ısıtılmasında kullanılmakta olup geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Atığın enerji yolculuğundaki bir diğer alternatifi ise atığın direkt yakılarak enerji üretilmesidir. Geri
dönüştürülebilir kısmı ayrışmış olan atık biyometanizasyon prosesinden çıktıktan sonra posa dediğimiz bir kalıntı meydana gelmektedir. Posa, suyundan separatörler ile ayrıştıktan sonra yakma tesislerine alınarak nihai bertarafı sağlanabilir. Yakma tesisi biyometanizasyon sonucu
oluşan posanın düzenli depolama sahasında gömülmesinin önüne geçerek daha kesin ve uzun vadeli çözümler sunmaktadır. Yakma sonucu oluşan kül bahse konu posanın ağırlıkça sadece %10’u kadardır.

Yukarıda bahsi geçen tüm faaliyetler atık sahalarına gelen karışık belediye atıkları ile gerçekleşmektedir. Karışık belediye atığı diyorum çünkü ülkemizde atıklar karışık olarak toplanmakta idi buna karşı artık yeni bir yaklaşıma sahibiz “Sıfır Atık”. Yine bireysel olarak düşünelim, faaliyetlerimiz sonucu oluşturduğumuz atığı doğru atmamız önemlidir. Gördüğümüz gelişmeler “Sıfır Atık” yaklaşımının bu temeller üzerinde şekil aldığını göstermektedir. Ülkemiz adına bu sürece başladığımız için, şirketimiz adına ise tüm alt yapımızın, tesis dizaynımızın ve entegrasyonumuzun yaşadığımız şartların ilerisinde olmak prensibimiz sayesinde gelişmelere fazlasıyla hazır olduğu için gurur ve mutluluk duyuyoruz.

The post ATIKTAN ENERJİ ÜRETİMİ VE SIFIR ATIK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atiktan-enerji-uretimi-ve-sifir-atik.html/feed 0 1748