japonya - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/japonya Geri Dönüşüm Portalı Sat, 10 Feb 2024 11:00:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 japonya - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/japonya 32 32 161676614 Dağ Başındaki Bulutta Da Varlar https://geridonusumekonomisi.com.tr/dag-basindaki-bulutta-da-varlar.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/dag-basindaki-bulutta-da-varlar.html#respond Sat, 10 Feb 2024 10:57:05 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5128 Mikroplastikler, okyanusların derinliklerinden Antarktika buzullarına kadar her yerde. Yeni araştırmalar, mikroplastikleri endişe verici yeni bir konumda, iki Japon dağının tepesinde asılı duran bulutlarda tespit etti. Japonya’nın Fuji Dağı ve Oyama Dağı çevresindeki bulutların endişe verici düzeyde küçük plastik parçalar içerdiği tespit edildi. Waseda Üniversitesi araştırmacıları 1.300-3.776 metre arasındaki yüksekliklerden örnekler topladı; bu örneklerde poliüretan gibi […]

The post Dağ Başındaki Bulutta Da Varlar appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Mikroplastikler, okyanusların derinliklerinden Antarktika buzullarına kadar her yerde.

Yeni araştırmalar, mikroplastikleri endişe verici yeni bir konumda, iki Japon dağının tepesinde asılı duran bulutlarda tespit etti. Japonya’nın Fuji Dağı ve Oyama Dağı çevresindeki bulutların endişe verici düzeyde küçük plastik parçalar içerdiği tespit edildi. Waseda Üniversitesi araştırmacıları 1.300-3.776 metre arasındaki yüksekliklerden örnekler topladı; bu örneklerde poliüretan gibi dokuz tür polimer ve bir tür kauçuk ortaya çıktı. Buluttaki sis, litre başına yaklaşık 6,7 ila 13,9 parça mikroplastik içeriyordu ve bunların arasında büyük miktarda “su seven” plastik parçalar da vardı. Bunun, kirliliğin “hızlı bulut oluşumunda önemli bir rol oynadığını ve bunun sonunda genel iklimi etkileyebileceğini” gösterdiği düşünülüyor. Çalışmanın başyazarı, Waseda Üniversitesi’nden profesör Hiroshi Okochi, “Plastik hava kirliliği konusu proaktif bir şekilde ele alınmazsa, iklim değişikliği ve ekolojik riskler gerçeğe dönüşebilir ve gelecekte geri dönüşü olmayan ve ciddi çevresel hasarlara neden olabilir.” dedi.

The post Dağ Başındaki Bulutta Da Varlar appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/dag-basindaki-bulutta-da-varlar.html/feed 0 5128
Japonya 2050’ye Kadar Karbonsuz Üretime Geçecek https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonya-2050ye-kadar-karbonsuz-uretime-gececek.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonya-2050ye-kadar-karbonsuz-uretime-gececek.html#respond Wed, 06 Jan 2021 17:03:32 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=2082 Suga karbonsuz üretim hedefi doğrultusunda otomotiv, çelik ve elektrik üretimi sektörlerine yeni kurallar getirileceğini belirtti.

The post Japonya 2050’ye Kadar Karbonsuz Üretime Geçecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Japonya’nın 2050 yılına kadar karbonsuz üretime geçeceğini duyurdu. Başbakan Yoshihide Suga, ülkesinin sera gazı salınımını azaltmayı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemeyi planladığını açıkladı.

Suga karbonsuz üretim hedefi doğrultusunda otomotiv, çelik ve elektrik üretimi sektörlerine yeni kurallar getirileceğini belirtti.

The post Japonya 2050’ye Kadar Karbonsuz Üretime Geçecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonya-2050ye-kadar-karbonsuz-uretime-gececek.html/feed 0 2082
JAPONLARIN TEKNOLOJİK ATIKLAR İÇİN İLGİNÇ ÇÖZÜMLERİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonlarin-teknolojik-atiklar-icin-ilginc-cozumleri.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonlarin-teknolojik-atiklar-icin-ilginc-cozumleri.html#respond Thu, 21 May 2020 15:29:52 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1707 Elektronik atıklar Japonya’da dünyanın en değerli metallerinin bulunduğu yapay maden ocakları haline getiriliyor.

The post JAPONLARIN TEKNOLOJİK ATIKLAR İÇİN İLGİNÇ ÇÖZÜMLERİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Elektronik atıklar Japonya’da dünyanın en değerli metallerinin bulunduğu yapay maden ocakları haline getiriliyor.

Çinlilerin teknoloji dünyasındaki hızlı ilerleyişi Japonları geride bırakıyor gibi görünse de Japonlar sıra dışı icatlara imza atmaya devam ediyor. Japonlar teknoloji çöplerini maden kaynağı haline
getirebiliyor.

JAPONLARIN ZENGİNLİK KAYNAĞI TEKNOLOJİ

İleri teknoloji ürünlerinin inovasyon beşiği Japonya’da yeni teknoloji ürü ve hizmetlerini kullanma yaşı 14-15. Lise
öğrencilerinin yüzde 90’ında cep telefonu bulunuyor. Y kuşağı, yeni model ürünler çıktığında soluğu mağazalarda alıyor. Öyle ki her yıl ortalama 20 milyon mobil telefon yenisiyle değiştiriliyor.
Milyonlarca elektronik cihaz çöp oluyor. Elektronik atıklar Japonya’da dünyanın en değerli metallerinin bulunduğu yapay maden ocakları haline getiriliyor. Gümüş ve metal kaplamada kullanılan indium, Japonya’nın hızlı büyümesinde etkili
oluyor. Japon hükümeti, elektronik atığı çıkarılmayı ve işlenmeyi bekleyen değerli metal kaynaklar arasında görüyor.

E-ATIK GERİ DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Japonya Materyal Bilimleri Ulusal Enstitüsü’ne göre Japonya’da bir senede tüm dünyanın kullandığı gümüş, altın ve indium rezervinin üç katı birikmiş maden bulunuyor. Japonya, elektronik atıkların doğru işlenmesi sayesinde doğal kaynaklardan fakir olduğu halde Kanada, Avustralya gibi ülkelerle aynı seviyeye gelebileceğini düşünüyor. Yaklaşık 550
ton atığın değerlendirilmesi de bu düşüncelerini destekliyor. Japonya’daki e-atık tesislerinden birinde 15 ton altın çıkarımı yapıldı. Altın yatağından çıkarılan 1 ton cevherden 5 gram elde edilirken cep telefonundan çıkarılan yapay cevherden 150 gram altın elde edilmesi Japonların yapay cevher fabrikalarına açıklık getiriyor.

TÜRKİYE’DEKİ ELEKTRONİK ATIKLAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaları (AEEE) kontrolü için yönetmelik taslağı oluşturdu. Bu taslak doğrultusunda e-atıkların çevre ve insan sağlığına oluşturduğu tehditlerin ortadan kaldırılmasına öncelik veriliyor. Ülkemizde elektronik atık geri dönüşümü alanında faaliyet gösteren lisanslı
şirketler bulunuyor.

The post JAPONLARIN TEKNOLOJİK ATIKLAR İÇİN İLGİNÇ ÇÖZÜMLERİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonlarin-teknolojik-atiklar-icin-ilginc-cozumleri.html/feed 0 1707
ÇELİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR https://geridonusumekonomisi.com.tr/celik-uretiminde-artis-var.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/celik-uretiminde-artis-var.html#respond Fri, 20 Sep 2019 14:02:40 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1304 Dünya Çelik Birliği (WSA) verilerine göre dünya ham çelik üretiminde artış var. Çin, Hindistan, Güney Kore, İspanya, ABD, Ukrayna gibi ülkelerde artış dikkat çekerken Türkiye ve Japonya’da üretimde düşüşler yaşanıyor.

The post ÇELİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Dünya Çelik Birliği (WSA) verilerine göre dünya ham çelik üretiminde artış var. Çin, Hindistan, Güney Kore, İspanya, ABD, Ukrayna gibi ülkelerde artış dikkat çekerken Türkiye ve Japonya’da üretimde düşüşler yaşanıyor.

Dünya Çelik Birliği’ne (WSA) raporla- mada bulunan 64 ülkenin dünya ham çelik üretimi Şubat 2019’da 137,3 milyon ton seviyesinde yer alarak bir yıl öncesi- ne göre %4,1 arttı, ancak Ocak ayındaki 146,7 milyon tona göre düştü. Önceki yıl ile karşılaştırıldığında çelik üretim ra- kamları Şubat ayında şu ülkelerde arttı: Çin (+%9,2), Hindistan (+%2,3) ve Güney Kore (+%1,1)

Japonya’da ise üretim %6,6 oranında düştü. AB’de de çelik üretimi önceki yıla göre düştü. İtalya (-%2,7) ve Fransa’daki (-%0,3) karşısında İspanya’nın üretimin- de %2,5 artış kaydedildi. ABD’de üretim önceki yıla göre %4,6, Ukrayna’da ise %5,0 arttı. Brezilya ve Türkiye’de ise önceki yıla göre sırasıyla %1,7 ve %12,5 azalma kaydedildi.

Çin gümrük verilerine göre Şubat ayında Çin’in demir cevheri ithalatı önceki aydaki 91,26 milyon tona göre düşüşle 83,08 milyon ton oldu. Aradaki fark, Ocak ayında bir hafta uzunluğundaki Çin Yeni Yıl Tatili öncesinde stokların takviye edilmesine bağlandı. Kötü hava koşulları nedeniyle demir cevheri fiyatlarının art- ması ve sevkiyatların azalması da genel- de satın alış işlemlerini törpüledi.

Mart ayında ithalat 86,42 milyon ton ile Şubat ayı toplamının üzerinde yer aldı ve bir yıl önce ithal edilen 85,79 milyon tona göre de artış kaydetti. Demir cev- heri fiyatları Mart ayında yükseldi ve Fastmarkets tarafından yayınlanan Metal Bulletin’e göre %62 Fe Demir Cevheri gösterge fiyatı 88 USD/tona ulaştı. Bunun arkasında yüksek stoklar ve Çin’de süregelen üretim kısıtlamaları ile önceden arz endişesine yol açacak şekilde madencilik şirketi Vale’ye geçici bir liman yasağı uygulanması gibi farklı nedenler yatıyordu. Vale’ye uygulanan yasağın Mart sonunda kaldırılması ve madenlerinden başka birinde durdur- manın sona erdirilmesiyle birlikte fiyatlar 84 USD/tona geriledi.

Tropik fırtına nedeniyle Avustralya’da li- manlar kapatıldı ve Rio Tinto’nun mal çı- kartamaması ve mücbir sebep beyanın- da bulunması arz endişelerine yol açarak fiyatları 90 USD/ton seviyesine yükselt- ti. Bu endişeler Nisan ayında da devam etti ve BHP de Avustralya’daki fırtınanın ardından üretim sorunları ile ilgili uyarı- da bulundu ve fiyatlar 93 USD/tona tır- mandı. Artış Nisan ayında da devam etti ve fiyatlar ton başına 96 USD ile tavan yaptı. Ardından piyasada aşağı yönlü bir ayarlamayla bu yazının hazırlandığı sırada 93 USD/tona gerileme görüldü.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız:

https://geridonusumekonomisi.com.tr/abonelik-formu

The post ÇELİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ VAR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/celik-uretiminde-artis-var.html/feed 0 1304