kağıt geri dönüşüm - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/kagit-geri-donusum Geri Dönüşüm Portalı Wed, 10 May 2023 09:29:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 kağıt geri dönüşüm - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/kagit-geri-donusum 32 32 161676614 Kağıt Sektörü Yeşil Dönüşüme Hazır https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sektoru-yesil-donusume-hazir.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sektoru-yesil-donusume-hazir.html#respond Wed, 10 May 2023 07:58:20 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=4551 Türkiye kağıt sanayiinin üretim kapasitesi bugün itibarıyla 5 milyon tona ulaşmıştır. 4 yıl içerisinde söz konusu kapasite, yeni yatırımlar ve kapasite artışlarıyla 8 milyon tonu aşacaktır. 12 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip sektörün, 2030’da 10 milyon ton üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor. Kağıt sanayii, 2022 yılında geri dönüşümlük kağıt kullanarak 80 milyon adet ağacın kesilmesini önledi. […]

The post Kağıt Sektörü Yeşil Dönüşüme Hazır appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Türkiye kağıt sanayiinin üretim kapasitesi bugün itibarıyla 5 milyon tona ulaşmıştır. 4 yıl içerisinde söz konusu kapasite, yeni yatırımlar ve kapasite artışlarıyla 8 milyon tonu aşacaktır. 12 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip sektörün, 2030’da 10 milyon ton üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor.

Kağıt sanayii, 2022 yılında geri dönüşümlük kağıt kullanarak 80 milyon adet ağacın kesilmesini önledi. 2023 yılı için kurtarılan ağaç sayısının 90 milyon adeti aşacağı öngörülmekte.

Artık dünyada olduğu gibi Türkiye’de de “ATIK” olarak değil değerli bir ham madde olarak görülen geri dönüşümlük kağıdın (Paper-for-Recycling) toplanma miktarı Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon ton civarında. Bugün 5 milyon ton üretim sınırına dayanmış olan sektörün ihtiyaç duyduğu ham maddeyi ithal etmekten başka bir seçeneği yok. Kağıt sanayiinin ülke içerisinden ihtiyaç duyduğu geri dönüşümlük kağıt türü daha çok oluklu mukavva hurdası yani eski hacimli kartonlardır(OCC – old corrugated cardboard). Geri kazanım oranı oluklu mukavva hurdasında %85 gibi doğal bir geri kazanım üst limitine ulaşmış durumda

Kısaca Kağıt Sanayii:

• 2021 yılında sektörümüz, toplam tüketim açısından 6.857.015 tona ulaşarak %2,4 büyümüştür.

• Türkiye’de kişi başına kağıt-karton tüketimi 2020 yılında 80,1 kg iken 2021 yılında %1,1 artarak 81,0 kg’a yükselmiştir.

• 2020 yılında sektörümüzde toplam geri dönüştürülen (ithal ve yerli) hurda kağıt miktarı 4.669.326 ton iken 2021 yılında %5,6 artarak 4.931.275 tona yükselmiştir.

• Türkiye’de kişi başına kağıt-karton tüketimi 2020 yılında 80,1 kg iken 2021 yılında %1,1 artarak 81,0 kg’a yükselmiştir.

Yeni Yatırımlar

Sektör olarak yarınlara güvenle bakarak istihdam oluşturmaya ve katma değer üretmeye devam ediyoruz. Son yıllarda devreye giren Balıkesir Varaka yatırımı ile sektörün dinamizmi arttı. Bunun yanında, mevcut üretim kapasitemiz, 2022 başında devreye giren 720 bin ton/yıl kapasiteli KİPAŞ Kağıt Sanayii Söke/Aydın kağıt fabrikası ile 5 milyon tona dayanmış durumda. Batı Kipaş ikinci bir üretim hattının inşasına devam ediyor. Bu hat bittiğinde Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Avrupa’nın tek bir lokasyonda üretim yapan en büyük kapasitesine ulaşmış olacak. Yeni yatırımlar ve mevcut fabrikalardaki kapasite artışları ile 2024 sonu itibarıyla toplam üretim kapasitesi 6 milyon tona dayanacaktır.Bunun yanında; Avusturya menşeli Prinzhorn Grubu’na ait Kütahya kağıt fabrikası yatırımı; Kıvanç Tekstil’in Adana’da kurmakta olduğu yeni kağıt fabrikası yatırımı; Teknik Masura’nın, Ankutsan’ın, Halkalı Kağıt’ın, Sunka’nın ve Modern Karton’un yeni yatırımlarıyla sektör dünyada kağıt geri dönüşüm sanayiinin üretim üslerinden biri haline gelme yolunda önemli adımlar atacaktır

İhracat Odaklı Büyüme

Türkiye’de kağıt sektörüne bir bütün olarak bakıldığında, 2022’de sektör olarak;

• 1.65 milyon ton ihracat gerçekleştirdiğimiz ve böylece

• 2.8 milyar dolarlık ihracat yaptığımız görülecektir.

Türkiye’de geri dönüşümlük kağıt toplanma ve geri dönüşüm oranı on yaklaşık %50-60 civarındadır. Avrupa’daaynı oran bazı ülkelerde %80-90 arasındayken genel ortalama 2020 itibarıyla %81.6’dır.

Sektörün asıl ihtiyaç duyduğu oluklu mukavva hurdası (OCC-old corrugated cardboard) Türkiye’de yaygın bir biçimde toplanmaktadır. Literatürde hacimli karton diye de bilinen bu kağıt türü, doğal bir üst geri kazanım eşiğine dayanmış olup %85 oranında toplanmaktadır.

Atık Nakliye Düzenlemesi Konusunda Endişeliyiz

Avrupa Parlamentosu geçen yılın sonunda Çevre Komisyonu’nda Kabul edilen Atık Nakliye Regülasyonu’unda önemli bir adım atarak, söz konusu düzenlemenin 17 Ocak’ta bu defa daha sıkı prosedürlere ve kontrol önlemlerine tabi olması lehine karar verdi. Böylece bertaraf amacıyla ihraç edilen bütün plastik türlerinin ihracatının yasaklanması için somut bir adım daha atmış oldu.

Yaptığı dev yatırımlarla dünyanın geri dönüşüm üslerinden biri haline gelmiş olan Türkiye, 2021 verilerine göre AB’den 14.7 milyon ton geri dönüşümlük ham madde ithal etti. Bunun 13.1 milyonunu demir/çelik ve kalanını geri dönüşümlük kağıt ve plastik oluşturuyor. Plastik odaklı başlayan ve öyle devam ettiği görülen süreç aslında diğer dönüşebilen kağıt, metal ve cam gibi emtiayı da kapsayacak şekilde büyüyecek. Biz bugün ham maddemizi ağırlıklı olarak Avrupa’dan temin ediyoruz.

En büyük ham madde kaynağımızı kaybetmekle karşı karşıyayız. Bu durum bizi tabi ki tedirgin ediyor ama tabi sıfır atığın ve Yeşil Mutabakat’ın en büyük bileşenlerinden biriyiz. Bütün faaliyetlerimiz kayıtlı ve denetime tabi. Açıkçası, düzenlemeden çok büyük endişe duymasak da, yol haritası henüz bütün ayrıntıları ile ortaya çıkmamış bu düzenlemenin getirebileceği sonuçlardan tedirgin oluyoruz.

Depremin Yaralarını Birlikte Saracağız

Ben kendim Kahramanmaraşlıyım ve Kahramanmaraş Kağıt Sanayii yönetim kurulu üyesiyim. Biz de hem akrabalarımızdan hem de dostlarımızdan kayıplar verdik. 6 Şubat depreminde ölenlere Allah’tan rahmet kalanlara sabırlar dileriz. Çok büyük bir alanda daha önce görülmemiş ölçekte devasa bir yıkım yaşandı ülkemizde. AGED üyelerinden bölgede yer alan KİPAŞ Kağıt ve Kahramanmaraş Kağıt fabrikaları depremden olumsuz etkilendi ve üretim süreçlerine bir süre ara verdiler. Hem maddi hem de manevi çok büyük kayıplar yaşadık. Bundan sonra çok çalışıp yaralarımızı birlikte saracağız. Sanayiciler olarak bizim görevimiz; çarkların yeniden dönmesini sağlayarak bölgedeki insanlara istihdam imkanlarını yaratmak ve normalleşme sürecinin bir an önce başlamasına bu şekilde katkıda bulunmaktır.

The post Kağıt Sektörü Yeşil Dönüşüme Hazır appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sektoru-yesil-donusume-hazir.html/feed 0 4551
‘Kağıtları Farklı Cidden’ Dedirtiyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagitlari-farkli-cidden-dedirtiyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagitlari-farkli-cidden-dedirtiyor.html#respond Sun, 30 Jan 2022 09:24:16 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=3401 Proje kapsamında, KFC’nin ikonik kırmızı renkli logosu, sınırlı sayıda üretilen yeşil renkli yeni ambalajlarla değiştiriliyor.

The post ‘Kağıtları Farklı Cidden’ Dedirtiyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

KFC Türkiye, Orman Yönetim Konseyi’nin dünya çapındaki Forest Stewardship Council (FSC) sertifikalı kâğıt ürünlerine geçiş sürecini tamamlamasını, “Kâğıtları Farklı Cidden” iletişim kampanyası ile destekliyor. Proje kapsamında, KFC’nin ikonik kırmızı renkli logosu, sınırlı sayıda üretilen yeşil renkli yeni ambalajlarla değiştiriliyor. KFC Türkiye, FSC sertifikalı ürünlere geçişiyle birlikte restoranlarında kullandığı yıllık ortalama 950 ton kâğıdı, orman verimliliğini ve biyolojik çeşitliliği koruyan kontrollü kaynaklardan elde ederek, ekolojik süreçlere artı değer sağlayacak. KFC Türkiye CEO’su Feliks Boynuinceoğlu konuyla ilgili açıklamasında “KFC Türkiye ailesi olarak en değerli projelerimizden olan FSC sertifikalı ürünlere geçişimizi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kapsamı ne olursa olsun atılan her çevre dostu adımın, birleşince büyük etkilere sebep olduğuna inanıyorum.” dedi.

The post ‘Kağıtları Farklı Cidden’ Dedirtiyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagitlari-farkli-cidden-dedirtiyor.html/feed 0 3401
PLASTİK YERİNE KÂĞIT POŞET https://geridonusumekonomisi.com.tr/plastik-yerine-kagit-poset.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/plastik-yerine-kagit-poset.html#respond Sun, 22 Nov 2020 23:01:10 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1886 İngiliz süpermarket zinciri Morrisons, tüm plastik taşıma poşetlerini kalıcı olarak kâğıt alternatiflerle değiştirmeye hazırlanıyor.

The post PLASTİK YERİNE KÂĞIT POŞET appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İngiliz süpermarket zinciri Morrisons, tüm plastik taşıma poşetlerini kalıcı olarak kâğıt alternatiflerle değiştirmeye hazırlanıyor.

Morrisons, her yıl milyonlarca plastik poşetin kullanılmasını önleme planının bir parçası olarak, 2018 yılında, başlangıçta yumuşak
meyve ve sebzeler için kâğıt poşetleri mağazalara yeniden sunmuştu. Morrisons, bir adım daha attı ve yeniden kullanılabilir tüm plastik
poşetlerini kâğıt poşetlerle değiştireceğini duyurdu.

Morrisons’un meyve ve sebze direktörü Drew Kirk, “Müşterilerin meyve
ve sebzeler için plastik poşet kullanımıyla ilgili endişelerini dinledik ve bu
nedenle kâğıt poşetleri geri getiriyoruz. Yapılacak daha çok iş var ancak
bu adım, mağazalarımızda her yıl 150 milyon poşet kullanılmasını önleyeceğimiz anlamına geliyor.” dedi.

Karar, Birleşik Krallık’taki 8 mağazada uygulanmaya başladı. Şirket, uygulama sürdürülebilir hale geldiğinde bunun 494 şubenin tamamına yayılacağını söylüyor. Hareketin her yıl en az 3.500 ton plastik atık oluşumunu engelleyeceği tahmin ediliyor.

The post PLASTİK YERİNE KÂĞIT POŞET appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/plastik-yerine-kagit-poset.html/feed 0 1886
LARTON, OSB’ye Yatırım İçin Çalışmalara Başladı https://geridonusumekonomisi.com.tr/larton-osbye-yatirim-icin-calismalara-basladi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/larton-osbye-yatirim-icin-calismalara-basladi.html#respond Sun, 30 Aug 2020 17:42:40 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1859 Sungurlu’nun önemli sanayi kuruluşlarından Sun-Ka Kağıt’ın kardeş firması Larton Ambalaj, Organize Sanayi Bölgesine(OSB) yatırım için çalışmalara başladı.

The post LARTON, OSB’ye Yatırım İçin Çalışmalara Başladı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Sungurlu’nun önemli sanayi kuruluşlarından Sun-Ka Kağıt’ın kardeş firması Larton Ambalaj, Organize Sanayi Bölgesine(OSB) yatırım için çalışmalara başladı.

Kâğıt-karton ve ambalaj sektöründe yurt içi ve yurt dışı piyasalarına hizmet veren Larton Ambalaj firması, kuruluşundan itibaren hızla büyüyerek sektöründe kısa sürede tanınan isim oldu.

Sun-Ka Kağıt Genel Müdürü Zeki Öz tekin ve Larton Ambalaj Genel Müdürü  Levent Öztekin, firmaların büyüyüp gelişmesi için çalışıyor. 

Larton Ambalaj, genç ve dinamik kadrosu ile yurt içi ve yurt dışında teknolojik yenilikleri yakından takip ederek ürün kalitesini ve üretim kapasitesini sürekli geliştiriyor.

The post LARTON, OSB’ye Yatırım İçin Çalışmalara Başladı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/larton-osbye-yatirim-icin-calismalara-basladi.html/feed 0 1859
KAĞIT SEKTÖRÜNÜN GÜNDEMİ PANDEMİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sektorunun-gundemi-pandemi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sektorunun-gundemi-pandemi.html#respond Sun, 30 Aug 2020 17:32:26 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1856 TOBB Türkiye Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi Meclisi video konferans yoluyla bir araya geldi.

The post KAĞIT SEKTÖRÜNÜN GÜNDEMİ PANDEMİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

TOBB  Türkiye Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi Meclisi  video konferans yoluyla bir araya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kâğıt ve Kâğıt Ürünleri Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Engin Yeşil ve Zeki Kıvanç ile Meclis Başkanı Erdal Sükan’ın öncülüğünde video konferans yoluyla bir araya geldi.

Toplantıda, “COVID-19 Salgın Hastalığına Karşı Alınan Ekonomik Önlemler, Bu Önlemlerin Kâğıt Sektörü ile İlişkilendirilmesi” ve “COVID-19 Salgın Hastalığının Sektöre Etkisi” içerikli gündem maddeleri görüşüldü. Katılımcılar süreçle ilgili görüşlerini paylaşarak alınabilecek önlemler ve gelecek beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulundu.

The post KAĞIT SEKTÖRÜNÜN GÜNDEMİ PANDEMİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sektorunun-gundemi-pandemi.html/feed 0 1856
MOPAK’TAN DEV İŞ BİRLİĞİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/mopaktan-dev-is-birligi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/mopaktan-dev-is-birligi.html#respond Thu, 21 May 2020 15:02:54 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1703 Uluslararası Teknoloji Grubu ANDRITZ, MOPAK Kâğıt Karton’un
kağıt makinelerini yenileyecek.

The post MOPAK’TAN DEV İŞ BİRLİĞİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Uluslararası Teknoloji Grubu ANDRITZ, MOPAK Kâğıt Karton’un
kağıt makinelerini yenileyecek.

Mopak Genel Müdürü Ruhi Molay

Uluslararası Teknoloji Grubu ANDRITZ, MOPAK’ın Dalaman fabrikasındaki PM3 kâğıt makinesinin yenilenmesi için sipariş aldı. Çok aşamalı bir projenin ilk parçası olan bu yenileme
işlemiyle kâğıt fabrikasının kapasitesi yıllık 500.000 tona yükseltilecek. Tesisin 2021 yılı ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Üretim, %100 atık kâğıt veya kısmi atık kâğıt kullanılarak sıvamalı karton kalitelerinden yüksek sağlamlığa ve parlaklık değerlerine sahip hafif sıvamalı ve sıvamasız Beyaz Top Testliner ve sıvamalı karton ile mukavva üretimine dönüştürülecek. Ayrıca PM3, ham selüloza dayalı hafif/ağır sıvamalı ve sıvamasız karton ve ofset baskı kâğıtları üretebilecek. Makine, 4,34 m çalışma genişliğine ve 600 m/dk tasarım hızına sahip.

MOPAK’ın Genel Müdürü Ruhi Molay, “Yenilenen PM3 bize yeni bir boyut sunuyor. Bu yenileme işlemiyle hem kapasitemizi hem de esnekliğimiz artırarak daha geniş bir kullanım yelpazesine yönelik karton kaliteleri sunabileceğiz,” dedi

Kâğıt üretimine 94 yıl önce başlayan Mopak Grubu Türkiye kâğıt ve karton sanayiinin lider tedarikçilerinden. Uluslararası teknoloji grubu ANDRITZ, selüloz ve kâğıt sektörü, su enerji sektörü, metal işleme ve kalıplama sektörü, pompa, kentsel ve endüstriyel atıklar için katı/sıvı ayırma sektörlerinde yenilikçi makineleri, donanımları, sistemleri ve hizmetleri içeren geniş bir portföy ve hayvan yemi ile biyokütle peletleme hizmetleri sunuyor. Şirketin küresel ürün ve hizmet portföyünü elektrik santralleri, geri dönüşüm tesisleri, dokumasız kumaş ve panel levha üretimi ile Metris markası altında sunulan otomasyon ve dijital çözümleri tamamlıyor. Günümüzde hisseleri halka
açık olan grup yaklaşık 29.500 çalışana ve 40’ten fazla ülkede 280’in üzerinde tesise sahip.

ANDRITZ Selüloz ve Kâğıt her tür selüloz, kâğıt, karton ve temizlik kâğıdı üretimi için makineler, sistemler, komple hatlar ve hizmetler sunuyor. Teknolojiler ve hizmetler ham maddelerden maksimum verim alınmasına, üretim veriminin ve sürdürülebilirliğin artırılmasına ve genel işletme masraflarının azaltılmasına odaklanıyor.

The post MOPAK’TAN DEV İŞ BİRLİĞİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/mopaktan-dev-is-birligi.html/feed 0 1703
KAĞIT GERİ DÖNÜŞÜM PİYASASI KRİZDE https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-geri-donusum-piyasasi-krizde.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-geri-donusum-piyasasi-krizde.html#respond Mon, 20 Jan 2020 13:39:19 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1530 İngiltere'de geri kazanılmış kâğıt sektörü tarafından perakendecilere ve yerel makamlara, iadelere neden olan karton fiyatlarıyla ilgili sert uyarılar yapılıyor. BIR Genel Başkanı bu durumu "ne zaman biteceği belli olmayan bir kriz" olarak yorumluyor.

The post KAĞIT GERİ DÖNÜŞÜM PİYASASI KRİZDE appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İngiltere’de geri kazanılmış kâğıt sektörü tarafından perakendecilere ve yerel makamlara, iadelere neden olan karton fiyatlarıyla ilgili sert uyarılar yapılıyor. BIR Genel Başkanı bu durumu “ne zaman biteceği belli olmayan bir kriz” olarak yorumluyor.

ALT SINIFLAR

Kriz uyarısı geçen hafta, BIR’in Kâğıt Bölümü’nün başkanı olan Jean-Luc Petithuguenin’den geldi: “Mevcut arz için yetersiz talep var ve en düşük kalite ürünün pazara girmesi zor.”

BIR’ın Macaristan’daki sonbahar toplantısından önceki üç aylık raporunda Petithuguenin şunları söyledi: “2019, Çin hükümetinin kararlarının sonuçlarına hâlâ katlanmakta olduğumuz önemli bir yıl. Avrupa bir fazlalık piyasasıdır; kıtadaki kâğıt üreticilerinin talebi mevcut arzları almakta yetersiz kalıyor ve atık yönetimi şirketleri malzemelerini ihraç etmek zorundalar.

Petithuguenin şunları ekledi: “Bu pazarda da kalite gereksinimleri de artıyor, ayrıca mevcut ve gelecekteki eğilim üretimimizi uyarlama ve kaliteye odaklanma yönünde olmalı. Birçok kontrol mekanizması kuruluyor. Profesyonellik ve izlenebilirliğe saygı gösterilmeli. Biz bir bisiklete bindik, ama pazar yeniden başlayacak. Sorun şu ki, bu kriz ne kadar sürecek?”

Öneriler, bu ayın fiyatlarının, yerel üreticilerin ödeme yaptığı kullanılmış karton (OldKLS / OCC) için ihracat pazarında 50 £ kadar düşük olması. Bu değer, bir yıl önce Çin’den gelen talepte, tedarikçiler tarafından yüksek kalite standartlarına ulaşmak için önemli yatırımlar yapılmasına neden olan bir yükseliş olduğu zamandan 100 sterlinin üzerinde bir düşüş gösterdi. Kullanılmış karton fiyatlarındaki son düşüş, Çin’den gelen ve diğer pazarlarda malzemeyi daha yavaş bir şekilde kaplayan siparişlerinde çarpıcı bir düşüşün ardından geldi.

İNDİRİMLER

İngiltere’deki atık kâğıt sektöründeki iki ticaret birliği de piyasaların sonbahar ve kış aylarında “zor” olacağı konusunda uyardı. Kâğıt Endüstrileri Konfederasyonunun ham madde yöneticisi Simon Weston, “Önümüzdeki aylarda, ticaret savaşları ve ekonomileri yavaşlatma, küresel jeo-politik faktörler, OCC gibi ana sınıflar için talebi daraltacağı için göstergeler zor olacak” dedi.

Weston şöyle devam etti: “Bu, bazı üreticilerin, kısa vadeli gelirleri en üst düzeye çıkarmak için ihracat pazarlarından istifade eden hisse senedi taşımasında zorluk çekmelerine neden olabilir. İngiltere’deki kâğıt fabrikaları ile uzun vadeli ilişkileri olanlar, daha düşük fiyatlara rağmen stoklarını hareket ettirecekler. Bununla birlikte, fabrikadaki kalite değişimini izleyin.

Çin’deki Japon ikincil elyaf tedariklerinin son tayfun tarafından kötü bir şekilde kesilmesi durumunda İngiltere’deki elyaf satış fırsatları için geçiş yapın.”

ÇÖP KUTULARI

Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Craig Curtis, kalitenin hâlâ önemli olduğunu söyledi. Artış suçlamalarını, geri kazanılmış kâğıdı genel atık kutularına koymayı tercih eden bazı işletmelerin görebileceğinden endişe duyuluyordu. Curtis bu durumu, “Bunun tehlikesi, kalite şartnamesinin düşmesi ve malzemenin ayrı tutulması” sözleriyle ifade etti.

Geri Dönüşüm Derneği Genel Müdürü Simon Ellin, “Gerçekten zorlu bir yolculuk için hazır olduğumuzu düşünüyorum. Çin hâlâ piyasayı elinde tutuyor, ancak buna rağmen talepleri önemli ölçüde azaldı. Çin şu an dolu ve ekim ayının sonundan itibaren herhangi bir sevkiyat gerçekleşmeyecektir. 2020’ye yönelik yeni sevkiyat kotalarının Çin’e ne zaman çıkarılacağı henüz bilinmiyor. Genel olarak, piyasadaki düşük fiyatlara rağmen, tavsiyem, satmak olacaktır” diyor.

Sektörün genel olarak 3-6 ay dayanmasını beklediği mevcut kasvete rağmen, 2020 ve sonrasında kullanılmış karton ve karma kâğıtlara olan talebin artacağı konusunda bir iyimserlik var.

Tedarik şirketi Avrupalı ACN olan büyük Çinli üretici grubu Nine Dragons, geri kazanılmış kâğıtların ithalat kotasıyla ilgili makro-çevre ve politikadaki değişikliklere cevaben, ham madde çeşitlendirmeye çalıştı, dikey bir sanayi zinciri oluşturmak için kaynakları aşağı yönde genişletti ve işini genişletti.

Nine Dragons Başkanı Cheung Yan, “Geri kazanılmış kâğıt alımı için yerel kaynak kanallarını genişletme çabalarımızı güçlendireceğiz ve yurt dışında geri dönüştürülmüş kâğıt hamurunun üretim kapasitesini artırma fırsatlarını keşfetmeye devam edeceğiz” dedi.

Nine Dragons, Malezya’da geri dönüştürülmüş bir selüloz fabrikasını satın aldı ve Çin ve Malezya’da linerboard için sırasıyla 2 milyon ton ve 550 bin ton ek üretim kapasitesi başlatmayı ve ABD’deki mevcut tesislerinin üretim kapasitesini daha da artırmayı planladığını söyledi.

Bununla birlikte, tarih bize değişimin, aksaklığın ve oynaklığın dışında her zaman fırsat olduğunu öğretti. Avrupa’da değirmen grupları ve kâğıt işlemciler özellikle ABD’den yapılan ithalatı hedeflemek için yeni kapasitelere yatırım yapıyor. Taşıma ve konteyner boşaltma işlemlerini daha da optimize etmek için bu tesislerin limanlara veya iskelelere yakın yerleştirilmesi muhtemeldir. Bunlar 2020 kadar erken olabilir.”

The post KAĞIT GERİ DÖNÜŞÜM PİYASASI KRİZDE appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-geri-donusum-piyasasi-krizde.html/feed 0 1530
COMIECO, İtalya’da 1 Euro’ya karışık kağıt satıyor https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italyada-1-euroya-karisik-kagit-satiyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italyada-1-euroya-karisik-kagit-satiyor.html#respond Sat, 09 Nov 2019 13:57:59 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1348 Kurtarılan kâğıt fiyatları artık Avrupa pazarlarında olduğundan daha düşük. İtalya'da, Comieco konsorsiyumundan bazı miktarlar, ton başına 1.11 € olarak değiştirildi.

The post COMIECO, İtalya’da 1 Euro’ya karışık kağıt satıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Kurtarılan kâğıt fiyatları artık Avrupa pazarlarında olduğundan daha düşük. İtalya’da, Comieco konsorsiyumundan bazı miktarlar, ton başına 1.11 € olarak değiştirildi.

Düzenli olarak belediyelerden alınan kâğıttan ihaleleri düzenleyen İtalya’daki Comieco konsorsiyumu, temmuz ayının ortasındaki açık artırmada 1,11 €/tonluk karışık kâğıt satışı yaptı. Açık artırmanın sonuçları, kâğıt üreticisi Burgo’nun, bu sayede önemsiz olmayan bazı karışık kâğıt miktarları elde edebileceğini ya da sadece biraz daha yüksek fiyatlarla elde ettiğini gösteriyor. Bununla birlikte, fiyatlar oldukça değişkendi, diğer hacimler nadiren 40 €/tona, hatta 55 €/tona bile satılıyor. Açık artırmada ulaşılan OCC fiyatları da kısmen çok düşüktü. Sunulan asgari fiyat 5 €/ton civarındaydı ve en yüksek fiyatlar 50 €/tonu geçmedi. Her ne kadar Comieco’nun hacimleri piyasa fiyatlarını yansıtmasa da, açık artırmadaki eğilim genellikle pazarın yönünü gösteriyor.

The post COMIECO, İtalya’da 1 Euro’ya karışık kağıt satıyor appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/comieco-italyada-1-euroya-karisik-kagit-satiyor.html/feed 0 1348
KAĞIT SANAYİİNE YURT İÇİNDE TOPLANAN HURDA KAĞIT YETMİYOR https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sanayiine-yurt-icinde-toplanan-hurda-kagit-yetmiyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sanayiine-yurt-icinde-toplanan-hurda-kagit-yetmiyor.html#respond Mon, 19 Aug 2019 14:41:41 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1170 Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne destek veren Atık Kağıt ve Geridönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, “Hurda kâğıt, çöp değil, ham maddedir. Yurt içinde toplanan 3.2 milyon ton hurda kağıdın tamamını satın alıyoruz. Fakat, bu miktar en az 4 milyon ton hurda kağıda ihtiyaç duyan sektöre yetmiyor. Sıfır Atık Projesi ile toplanacak […]

The post KAĞIT SANAYİİNE YURT İÇİNDE TOPLANAN HURDA KAĞIT YETMİYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne destek veren Atık Kağıt ve Geridönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, “Hurda kâğıt, çöp değil, ham maddedir. Yurt içinde toplanan 3.2 milyon ton hurda kağıdın tamamını satın alıyoruz. Fakat, bu miktar en az 4 milyon ton hurda kağıda ihtiyaç duyan sektöre yetmiyor. Sıfır Atık Projesi ile toplanacak bütün hurda kâğıtları almaya hazırız.” dedi

Sıfır Atık Projesi’ne kâğıt sanayicileri bir fırsat gözüyle bakıyor. AGED Başkanı Mustafa Saral, “Kâğıt sektörü için ham madde çok önemli. Sayın Emine Erdoğan liderliğinde başlayan Sıfır Atık Projesi ile birlikte çöpteki kâğıdı toplayabilirsek, milli bir serveti kurtarmış olacağız. Türkiye’de özellikle evlerden çıkan hurda kâğıt toplanamadığı için, ithal etmek zorunda kalıyoruz,” açıklamasında bulundu.

AGED Başkanı Mustafa Saral

%700 katma değer üretiyoruz

Türkiye’nin dünyanın en önemli kâğıt-ambalaj üreticilerinden biri olduğunu belirten Saral, ülkemizde cari açığın kapanmasına da önemli katkı yaptıklarının altını çizdi. Türkiye kâğıt sanayiinin ithal ettiği hurda kâğıtları geri dönüştürerek ihraç ettiğini belirten Saral, “Sektör olarak ithal ettiğimiz hurda kağıttan fazlasını mamul haline getirip ihraç ediyoruz. 2018 yılında 725 bin ton hurda kağıt ithalatına karşın, %700 katma değer üreterek 868 bin ton mamul ihracatı gerçekleştirdik. Cari açığın kapanmasına ve istihdamın artmasına olumlu yönde katkıda bulunduk. Sektör olarak doğrudan 70 bin çalışanı istihdam ediyor ve alt tedarikçilerle birlikte dolaylı olarak 1 milyon kişiye iş imkânı sağlıyoruz. Biz ham madde bulamazsak üretemeyiz, fabrikaları kapatırız. Boşluğumuzu da diğer ülkelerin üreticileri doldurur, bunun kime faydası olur?” diye konuştu.

Üretim durur

Yurt içinde toplama firmaları ve belediyelerin sorumluluğunda olan, geri dönüşebilen atıkları toplama faaliyetleri, verimli bir biçimde yapılamamaktadır. Bundan dolayı kağıt sanayiinin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi temin edemediklerini belirten Saral, “Biz yılda üretim için en az 4 milyon ton ham maddeye ihtiyaç duyan bir sektörüz. İç piyasadan toplanan 3.2 milyon ton hurda kâğıt üretim için yeterli değil. Biz ham maddenin tamamen iç piyasadan toplanmasını arzu ediyoruz. Hurda kâğıdı yurt içinden yeterince temin edemiyoruz. Yeterli atık kâğıt olsa neden ithal edelim? İthalat konusunda ek vergiler gelirse, ham madde eksikliği nedeniyle sektördeki fabrikalar kapanır,” dedi.

Sokaktan toplanan kâğıdı alacak sanayii tesisi bulunamaz

Saral sözlerini şöyle sürdürdü, “Yurt dışından daha ucuz mamul kağıt gelmesi halinde, toplayıcılar da ellerindeki kâğıdı satacak sanayii tesisi bulamayacak ve onlar da iflas edecektir. Bu da ülkemizde daha fazla atığın toplanamadan sokakta kalması demek. Biz bu nedenle, Sıfır Atık Projesi’ni önemsiyoruz ve bununla ilgili her türlü desteği de veriyoruz. Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) gelirlerinin, kaynağında ayrı toplama faaliyetlerinde kullanılmasını bekliyoruz. Şayet bu kampanya sonucunda iç piyasadaki bütün kâğıdı toplayabilirsek, ithalatı en aza indirmiş olacağız. Biz hiçbir kâğıdı israf etmiyoruz, tamamını satın alıyoruz. Daha fazla toplanırsa daha fazla alırız, yeni fabrikalar açılır. Bu da ek istihdam demek.”

Türkiye ithal mamul kağıt cenneti olur

Hurda kağıdın ithalatına bir kota getirilmesi ya da vergilendirilmesi halinde, dünya ile rekabet edemeyecek duruma geleceklerini vurgulayan Saral, a.ıklamasına “Bu fiyatlarla mamul ihracatı yapmamız mümkün olmadığı gibi faaliyetlerimizi sürdürmemiz söz konusu olamayacaktır. Doğacak boşluğu diğer ülkelerin üreticileri dolduracak, üretim yapamayacak hale gelen Türkiye, adeta bir mamul kağıt ithalat cenneti olacaktır. Hurda toplayıcı firmalar, hurda kağıt satacak fabrika bulamayacak, kağıt sanayiinde çarklar duracak ve sonuç olarak bu işin sokağa yansıyacak maliyeti çok yüksek olacaktır.” şeklinde devam etti.

Kağıt farklı

Siz hiç kâğıda dolanmış bir balina gördünüz mü? Kâğıt doğayı kirleten bir ürün değildir ve diğer atıklarla aynı kefeye konulmamalıdır. Biz temiz üretim yapıyoruz ve hurda kâğıdı geri dönüştürerek dünya çapında ormanları koruyoruz. 2018’de yaptığımız üretimle 68 milyon ağacın kesilmesini önlemiş olduk. Doğal kaynakların korunmasında zincirin vazgeçilmez bir halkasıyız. Kâğıt sanayiini üretemez noktaya getirecek adımlar hem ülkemize hem de dünyaya zarar verir.

Kapımız herkese açık

Yurt dışından çöp ithal edildiğine dair basında yer alan haberlerin, hurda kağıt konusunda gerçeği yansıtmadığına da değinen Saral, “Bizler çöp ithal etmiyoruz. İsteyen gerek gümrüklerde gerek fabrikalarda ithal edilmiş tertemiz kâğıt balyalarını yerinde inceleyebilir. Bu konuda idare, denetimleri artırıp çöp ithal edilmediğini kayıt altına alabilir. Yurt içinde geri kazanılan hurda kağıdın büyük bölümü, çöpün içinden toplandığı için ne yazık ki temiz değil. Bütün düzenlemelerin, bu ham maddenin çöpe girmeden kaynağında yani EVLERDE ayrı toplanmasını esas alarak çıkarılması gerekmektedir,” dedi.

The post KAĞIT SANAYİİNE YURT İÇİNDE TOPLANAN HURDA KAĞIT YETMİYOR appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-sanayiine-yurt-icinde-toplanan-hurda-kagit-yetmiyor.html/feed 0 1170
Türkiye’de Kağıt Sektörü Krizde, Tuvalet Kağıdı Fiyatları 60 tl’yi Buldu https://geridonusumekonomisi.com.tr/turkiyede-kagit-sektoru-krizde-tuvalet-kagidi-fiyatlari-60-tlyi-buldu.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/turkiyede-kagit-sektoru-krizde-tuvalet-kagidi-fiyatlari-60-tlyi-buldu.html#respond Thu, 20 Sep 2018 11:07:48 +0000 http://localhost/aged/?p=467 Türkiye’deki kağıt sektörünün dışa bağımlı olması sebebiyle Euro ve Doların artması sonucu özellikle yayınevleri ve kağıdın kullanıldığı diğer sektörler krizle karşı karşıya. Ülkede faaliyet gösteren bazı gazeteler, zam yapmak durumunda kalırken kitap fiyatları da arttı. Bazı gazeteler kağıt bulunamadığı için birkaç gün basılmadı. 1991 senesinde yayın hayatına başlayan mizah dergisi Leman’ın son sayısını boyutunu küçülterek […]

The post Türkiye’de Kağıt Sektörü Krizde, Tuvalet Kağıdı Fiyatları 60 tl’yi Buldu appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Türkiye’deki kağıt sektörünün dışa bağımlı olması sebebiyle Euro ve Doların artması sonucu özellikle yayınevleri ve kağıdın kullanıldığı diğer sektörler krizle karşı karşıya.

Ülkede faaliyet gösteren bazı gazeteler, zam yapmak durumunda kalırken kitap fiyatları da arttı. Bazı gazeteler kağıt bulunamadığı için birkaç gün basılmadı.

1991 senesinde yayın hayatına başlayan mizah dergisi Leman’ın son sayısını boyutunu küçülterek basması yaşanan bu krizin sosyal medyada en çok konuşulan konusu oldu.

Gündemde olan diğer bir kriz de süpermarketlerde tuvalet kağıdının fiyatının yaklaşık 3 katı artması oldu. İnternet üzerinde birçok kişi daha önceden 20 Lira civarında olan tuvalet kağıtlarının 40,50 hatta 60 Lira gibi fiyatlara satıldığına ilişkin yüzlerce görsel paylaşmaya başladı.

Türkiye neden kağıt sektöründe böylesine büyük bir kriz yaşıyor?

Uzmanlara göre dünya piyasalarında kağıda olan talebin artması bu krizi tetikleyen etkenlerin başında geliyor. Bunun yanında Çin’in kağıt ihracatçısı pozisyonundan kağıt ithalatçısı konumuna geçmesi sebebiyle kağıt fiyatları bu yıl Yuen değil Dolar cinsinden belirlenmeye başlandı. Türkiye’de son bir senede Lira’nın Dolar karşısında yüzde 40’ları aşan değer kaybı yaşaması kağıt giderlerindeki artışın daha da büyümesine yol açtı.

Bazı gazeteler kâğıt yetersizliği sebebiyle basılamadı

Aydınlık Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni Mustafa İlker Yücel, Aralık ayında tonu bin liralarda olan gazete kağıdının şuanda beş bin lirayı aşmış durumda olduğunu belirtiyor. Yücel, bu soruna karşı kısa ve uzun vadede farklı çözümlerin olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kısa vadede basın ilan gelirlerinin hızlıca artırılması, kağıt ithalatında verginin azaltılması lazım. Uzun vadede ise kağıt fabrikası kurulmalı.”

Cumhuriyet’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Eren TL’nin bu kadar hızla değer kaybetmesi sonucunda bir süre sonra gazeteyi basmakta zorlanacaklarını belirtiyor. Kağıt maliyetinin gazetenin tüm giderleri arasında yaklaşık yüzde 20 yer tuttuğunu belirten Eren, bunun dışındaki baskı, bilgisayar, ajans abonelikleri gibi maliyetleri de katınca gazetelerin giderlerinin yüzde 60’ının dövize endeksli olduğunu söylüyor.

Hürriyet’in Yazı İşleri Müdürü Gökçe Aytulu, kağıt maliyetlerindeki artışın tüm gazeteler gibi Hürriyet’i de etkilediğini söylüyor. Aytulu, kurban bayramı döneminde Hürriyet’in normal sayfa sayısına göre daha az sayfayla basıldığı günlerin yaşandığını belirtiyor. Aytulu bu durumun yazılı basına yönelik dijitalleşme sürecinde dönüşümü kaçınılmaz hale getirdiğini ve bu durumun fırsata dönüştürülebileceğini söylüyor. Aytulu’nun yazılı basının sorunlarına çözüm için önerisi de öncelikle kağıt ithalatında KDV’nin yüzde 1 gibi bir seviyeye indirilmesi, ardından da Türkiye’de kağıt üretimi.

Kağıt fiyatları yüzde yüze yakın arttı

Türkiye Gazeteciler Sendikası ise yaşanan krizi şöyle özetliyor: “Yılbaşında kitap kağıdı olarak kullandığımız ikinci hamur kağıdın tonu 750 Euro idi. Kur yüzünden yaşanan artışla beraber tüm girdiler yüzde 100’e yakın pahalandı. Bu arada kitap basmak için boya ve kalıplar ithal ediliyor. Bunun yanında Türkiye yayıncılığının yüzde 30’u yurt dışından çeviri eserlerin yayınlanmasıyla sürüyor. Ortalama bir yabancı kitaba Dolar 3.5 TL iken verilen telif ücreti bugün 6 bin lirayı geçti. Çeviri kitaplarda gider yüzde 100 arttı, Türkçe kitaplarda ise bu oran yüzde 60. Yüzde 20-40 arası zamlar yapmak zorundayız.”

Türkiye’de üretilen kitaplar için yüzde 18 vergi ödeniyor. Ancak kitap satışında bu vergi yüzde 8. Bu fark yayıncının sermayesine büyük bir yük getiriyor.

Türkiye Matbaacılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, sektörde yaşanan sorunla ilgili düzenlediği basın toplantısında, kağıt tedarik etmede ciddi sıkıntılar yaşandığını, birçok alanda kağıt ve kartonların yüzde 90’ına yakının yurt dışından ithal edildiğini söylüyor. Gürbüz Türkiye’nin kağıtta dışa bağımlı olmasını SEKA fabrikasının kapatılmasına bağlıyor ve ekliyor “Yeni fabrikalar kurulmalı. Devlet kuramıyorsa, bizlere arazi versin, teşvik versin.”

Türkiye yeteri kadar kağıt geri dönüşümü yapamıyor

Türkiye’nin ihtiyacı olan yıllık 1. hamur kağıt yaklaşık 650 bin ton civarında ancak bu rakamın 250 bin tonu ülkede üretilebiliyor. Türkiye’nin ihtiyacı olduğu 400 bin ton kağıt ise ithal ediliyor. Türkiye’nin yıllık genel kağıt ihtiyacıysa 5 milyonun tonun üstünde. Yurt dışına her sene kağıt ithalatı için ortalama 3 milyar Dolar harcanıyor.

Kağıt fiyatlarındaki krizin bir başka nedeni de Türkiye’de kullanılan kağıdın sadece yüzde 30’unun geri dönüştürülebilmesi. Uzmanlar daha fazla kağıt geri dönüştürülürse fiyatların düşeceğini, cari açığın ve işsizliğin biraz da olsa azalacağını belirtiyor. Sektörde görevli birçok yönetici karton ve kağıt ithalatında gümrük vergisi alınmamasının, geçici bir süre kağıt ve kartondan KDV’nin kaldırılmasının krizi çözmeye yardımcı olacağını ifade ediyor.

Kerem Çongar, 09 Eylül 2018

The post Türkiye’de Kağıt Sektörü Krizde, Tuvalet Kağıdı Fiyatları 60 tl’yi Buldu appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/turkiyede-kagit-sektoru-krizde-tuvalet-kagidi-fiyatlari-60-tlyi-buldu.html/feed 0 467
Kağıt Geri Dönüşümcüleri Yas Sürecinin 7 Aşamasını Atlatabilecek Mi? https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-geri-donusumculeri-yas-surecinin-7-asamasini-atlatabilecek-mi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-geri-donusumculeri-yas-surecinin-7-asamasini-atlatabilecek-mi.html#respond Thu, 20 Sep 2018 10:56:31 +0000 http://localhost/aged/?p=452 Duesseldorf’ta önemli bir geri kazanılmış kağıt konferansında Çin’in ithalat kısıtlamalarının sonuçlarına değinen Wade Schuetzeberg, “Şu anda yas sürecinin yedi aşamasından geçiyoruz. Çoğumuz henüz “şok”, “inkar” ve “öfke” aşamalarına takılı kaldı. Önümüze bakmalı ve bu paradigma kaymasını kabullenmenin bir yolunu bulmalıyız,” dedi. BVSE’nin yıllık geri kazanılmış kağıt konferansında önde gelen ihracatçı America Chung Nam Europe’un idari […]

The post Kağıt Geri Dönüşümcüleri Yas Sürecinin 7 Aşamasını Atlatabilecek Mi? appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Duesseldorf’ta önemli bir geri kazanılmış kağıt konferansında Çin’in ithalat kısıtlamalarının sonuçlarına değinen Wade Schuetzeberg, “Şu anda yas sürecinin yedi aşamasından geçiyoruz. Çoğumuz henüz “şok”, “inkar” ve “öfke” aşamalarına takılı kaldı. Önümüze bakmalı ve bu paradigma kaymasını kabullenmenin bir yolunu bulmalıyız,” dedi.

BVSE’nin yıllık geri kazanılmış kağıt konferansında önde gelen ihracatçı America Chung Nam Europe’un idari direktörü Wade Schuetzeber tarafından bildirildiği üzere 2018 yılının ilk iki ayında Çin’e sevk edilen geri kazanılmış kağıt hacmi bir önceki yıla göre yaklaşık %47 düşüşle toplam 2,5 milyon ton oldu. Bu yıl için düzenlenen ithalat lisansları ise şu ana kadar 11 milyon ton seviyesinde.

Çin, 2017 yılında ABD’den 11,5 milyon kısa ton geri kazanılmış selüloz ithal ederken bu rakamın 6,5 milyon kısa tonu OCC (önceki yıla göre -%8,83), 3,1 milyon kısa tonu ONP (-%6,32) ve 1,8 milyon kısa donu SMP (-%12,14) oldu. Avrupa’dan yapılan ihracat ise toplam 7,2 milyon kısa tona ulaşırken, bu rakamda OCC 5,5 milyon kısa ton (-%18,48), ONP 318.600 kısa ton (+%13,58) ve SMP 1,4 milyon kısa ton (-%24,63) paya sahip oldu. Japonya ise Çin’e 2,3 milyon kısa ton malzeme gönderirken, bu rakamın 1 milyon kısa tonu OCC (-%13,57), 159.800 kısa tonu ONP (-%27,1) ve 1,2 milyon kısa tonu SMP (-%7,57) oldu.

ÇALKANTILI BİR YIL
Schetzeberg, BVSE etkinliğinde bir araya gelen 500’den fazla delegenin karşısında, “2017, tümüyle çalkantılı geçti ve 2018 de kolay olmayacak. Kağıt dibi gördü. Dünyadaki pek çok yerde çok düşük değere ve hatta eksi değere sahip. İnsanlar fiyatlar hakkında konuşmaya bayılıyor. Evet, fiyatlar inip çıkıyor, ancak asıl önemli olan fiyatlar değil, risk yönetimi. Korku asla iyi bir motivasyon kaynağı olmamıştır, en azından iyi sonuçlara ulaşmak istiyorsanız böyledir,” dedi.

Schuetzeberg, Japonya’da kirliliğin sadece %0,1 olduğunu vurguladı. Ona göre Avrupa, kendisi için belirlediği hedeflere bağlı kalması halinde “sorunla karşılaşmayacak”. Schetzeberg sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanırım %1,5 kirlilik kesinlikle ölçülebilir. Günümüzde bir balyanın kalitesinin nasıl olduğunu öğrenmek için her tür çözüme sahibiz. Bu artık üç bilinmeyenli denklem değil. Şikayet etmek yerine gerçekçi çözümler aramalıyız.”

Schetzeberg’e göre geri kazanılmış selüloz kalitesini daha da artıracak şey, toplama hedeflerini tekrar tekrar yükseltmek yerine ürün tasarımına odaklanmak. Çin’in komşuları olan Vietnam ve Endonezya ile Hindistan şu anda büyük miktarda geri kazanılmış kağıdı “ele geçiriyor”. Schetzeberg, “Çin ile aynı kaderden muzdarip olmamak için bu ülkeler harekete geçecek, dikkatli olun,” sözleriyle delegeleri uyardı.

İNGİLTERE DEĞİŞİMİ HİSSEDİYOR

Geri Dönüşüm Derneğinin (TRA) İcra Kurulu Başkanı Simon Ellin, Çin tarafından uygulanan ithalat kısıtlamalarının, kullanılmış selülozunun yaklaşık %46’sını Çin’e ihraç etmeye alışan İngiltere’ye “büyük bir darbe” vurduğunu onayladı. Çin’in “yabancı çöp” olarak tanımladığı mallara karşı yürüttüğü “Mavi Gökyüzü” kampanyası temelinde Çin limanlarına yönelen geri dönüştürülecek mal miktarı yaklaşık %14 düştü.

Ellin, “Henüz erken zamanlardayız. Ama değişimi şimdiden hissedebiliriz. Ancak yasaklamanın arkasındaki açıklama bana sanki kasıtlı olarak belirsizmiş gibi geliyor. Çöp, her şey olabilir. Bunun kesinlikle bizim kağıtlarımız ve kartonlarımız için geçerli olmadığını biliyoruz.”

Ellin ayrıca “İngiltere’nin yoğun bir şekilde geri kazanılmış kağıt stokladığı veya yaktığı hakkında duyduğunuz dramatik öykülerin kesinlikle yalan” olduğunu belirtti. Ellin’e göre İngiltere’deki depolar aslında “dolu değil”. Ellin, “Birikmiş stoklar yok. Onun yerine önemli fiyat düşüşleri ve yeni satın alma alışkanlıkları görüyoruz. Hollanda gibi ülkeler ucuz karışık kağıdımıza yoğun bir şekilde yöneliyor. Şimdi talebi karşılayabilmek için çaba harcıyoruz. Bu çok sıra dışı. Böyle bir talebi hiç beklemiyordum,” dedi.

Ellin’e göre 95/5 OCC’nin “temkinli alınıp satılması Türkiye, Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Tayland’a kadar uzanarak piyasanın dinamikliğini ve diğer ülkelerin Çin ile rekabet edebildiğini ve edeceğini gösterdi. Ellin sözlerini “Ne olursa olsun, malzemelerimizin gideceği bir yer var,” diyerek sonlandırdı.

TRA’nın İcra Kurulu Başkanına göre İngiltere’nin geri kazanılmış kağıt kalitesi son yıllarda “çok” gelişti. Ellin, “Çin’e gönderilen kağıtta reddedilen oranın geçen yıl %0,09 olduğunuzu sanıyorum. “Bu çok önemli ve kesinlikle Kuzey Amerika’nınkinden çok daha düşük,” dedi.

“TAMAMEN RASTGELE”

Polonya’daki Mondi şirketinden Marek Skorwider, “Amerika, geri kazanılmış selüloz akışında daha fazla ham selüloza sahip ve bu yüzden Avrupa’ya oranla daha uzun selüloz lifleri sunabiliyor; bu yüzden ABD’de ithalatın azalma oranı, Avrupa ile karşılaştırıldığında yaklaşık yarı yarıya daha az. Bu bakımdan genel geri dönüşüm oranlarımızı ve geri dönüştürülmüş içerik kullanım miktarlarımızı artırmaya yönelik gösterdiğimiz başarılı gayretlerin kurbanıyız. Çin’in seçme fırsatına sahip olduğunda uzun selüloz yerine kısa selüloz seçmesi mantık taşımaz. Bu alanda daha fazla iş kapmaya çalışmak yerine kendimizi rekabet edebileceğimiz bir alana adayalım.”

Almanya’daki Melosch Export şirketinden Andreas Otto’ya göre son zamanlardaki gelişmelerin “garip” bir yanı iyi malzemenin bile çeşitli durumlarda geri gönderilmesiydi. Otto, “Standartların öngördüğünden daha kaliteli kağıdımız vardı ve bize geri döndü. Bu nasıl olabilir? Bu hem vakit hem de para kaybı. Ve tamamen rastgele bir durum olarak görünüyor,” dedi.

Otto, Kalite hedeflerinin düzgün şekilde uygulanmasını temin etmek için Çin’in liman yetkililerinden daha iyi düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

“GÜÇLÜ BEKLENTİLER”

Pöyry araştırma firmasından David Powlson’a göre küresel geri kazanılmış selüloz ticaret hacmi 2016 yılında yaklaşık 57 milyon ton oldu. Bu toplam değerin yaklaşık 20 milyon tonu Amerika’dan Asya’ya yapılan ihracatlardı (%79’u Çin’e). Bunun karşılığında Batı Avrupa, aynı yılda Asya’ya yaklaşık 11 milyon ton (%82’si Çin’e) ihraç etti. ABD’de malzemenin yaklaşık yarısı OCC olurken, Avrupa’dan yapılan ihracatın ise %70’inden fazlası OCC oldu.

E-ticaretin toplam perakendede en az %20 paya sahip olacağının araştırmalarda öngörülmesiyle kutu kartonunu geri kazanılmış selüloz sektörü için “çok ilginç” bir segment olarak gören Powlson, “Bu şimdiden milyar dolarlara varan bir iş ve önümüzdeki pek çok yıl için güçlü beklentiler var,” diyor.

Powlson, kağıt ile ilgili olarak “gelecekteki üretim artışının mevcut lider Asyalı şirketler tarafından oluşturulma olasılığının yüksekliğini” vurguladı. Asyalı oyuncuların dünyadaki ilk 15 üreticinin kapasitesinin %45’ine sahip olduğunu, bunun 2000 yılındaki %16’ya göre önemli bir artışa işaret etiğini belirtti. Powlson’un ifadesine göre son 10 yılda 200 yeni geri dönüştürülmüş kağıt fabrikası ortaya çıktı ve “bu yeni hacmin dörtte üçünden fazlası Çin’de yer alacak”. Geri kazanılmış selüloz toplama işlemleri bakımından, oranların sırasıyla %72 ve %65 olduğu Avrupa ve Kuzey Amerika’da büyüme için sınırlı bir zemin bulunuyor. Analist Powlson’a göre “henüz kendisinden yararlanılmamış çok az geri kazanılmış kağıt kaynağı bulunuyor; yeni malzeme kaynağı bulmak kolay değil.” Hindistan’da ise gerçek toplama oranlarının fiili olarak bildirilenlerden çok daha düşük olduğu söyleniyor. Powlson, “Oranların bildirilenden yarı yarıya daha düşük olduğunu, yaklaşık %20 olduğunu sanıyorum,” diyor.

“İŞLEVSİZ BİR PAZAR”

Avrupa Geri Dönüşüm Endüstrileri Konfederasyonu’nun (EuRIC) Genel Sekreteri Emmanuel Katrakis,  2020 yılına kadar AB üye devletlerindeki geri kazanılmış kağıt ve kartonun en az %50’sinin geri dönüştürülmesi gerektiğine, ondan sadece beş yıl sonra geri dönüşüm hedeflerinin %75’e ve 2030 yılında %85’e çıkarılacağına değindi.

Katrakis’e göre öncelikle ilgilenilmesi gereken bir engel, “atık mı değil mi” ikilemi. AB’nin revize edilmiş döngüsel ekonomi paketi her bir üye devlete geri kazanılmış kağıdı atık olarak kabul edip etmeme kararını alması için daha çok özgürlük tanıdı ve bu durum, Katrakis’in iddiasına göre “işlevsiz” bir iç pazara neden oldu.

Duesseldorf’ta delegelere seslenen Katrakis, “Bazı ülkelerde EN 643 kalite geri kazanılmış kağıt kanunlar gereği artık atık olarak kabul edilmiyor. Ancak sınırların ötesindeki kişiler ise bu durumu kabul etmeyebiliyor,” dedi. Bazı yerlerde, aynı ülkenin farklı bölgelerinde bile kurallar tümüyle değişiyor.

Katrakis’e göre bu nedenle, kağıt geri dönüşüm pazarının iyi işleyişini temin etmek için EN 643 kalite standardına dayanan atık sayılmaktan çıkma kriterlerine “artık daha önce hiç olmadığı kadar” ihtiyaç duyuluyor.
Kaynak: Recycling Int.

The post Kağıt Geri Dönüşümcüleri Yas Sürecinin 7 Aşamasını Atlatabilecek Mi? appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/kagit-geri-donusumculeri-yas-surecinin-7-asamasini-atlatabilecek-mi.html/feed 0 452