karbon emisyonu - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/karbon-emisyonu Geri Dönüşüm Portalı Sun, 30 Jan 2022 09:02:56 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 karbon emisyonu - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/karbon-emisyonu 32 32 161676614 İşte Düşük Karbon Kahramanları https://geridonusumekonomisi.com.tr/iste-dusuk-karbon-kahramanlari.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/iste-dusuk-karbon-kahramanlari.html#respond Sun, 30 Jan 2022 09:02:52 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=3391 Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) karbon ayak izini düşüren, ülkemizin iklim krizine karşı direncini artıran kuruluşları ödüllendirdi.

The post İşte Düşük Karbon Kahramanları appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) karbon ayak izini düşüren, ülkemizin iklim krizine karşı direncini artıran kuruluşları ödüllendirdi.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği sera gazı salımlarını azaltıp karbon ayak izini düşürerek, ülkemizin iklim krizine karşı direnç kazanmasına etki eden sosyal ve teknik uygulama başarıları nedeniyle kuruluşları ödüllendirdi.

‘Düşük Karbon Kahramanı Ödül Töreni’nde konuşan İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Bu yıl ödül takdim ettiğimiz 30 kuruluşa, güzelim ülkemizin yarını, mavisi ve yeşili için teşekkür ediyoruz.” dedi.

2021 DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI

AKADEMI ÇEVRE: Sürdürülebilir Sohbetler AKÇANSA: Sürdürülebilir Yarınlar İçin Alternatif Yakıt Hareketi
AKSA DOĞAL GAZ: Kâğıtsız Ofis, Karbonsuz Yeşil Muhasebe
ASELSAN: Değer Zincirimiz İle İklim Değişikliğinde Gücümüz Bir
AYDEM YENILENEBILIR ENERJI: Akıncı HES, Gelecek İçin Nefes
BASF TÜRK KIMYA: BASF TÜRK Çayırova Tesisinde Karbon Tasarrufu
BECTON DICKINSON TÜRKIYE: BD EmeraldTM Şırıngaları
BENLI GERI DÖNÜŞÜM: Atığa Değer Kat, Geleceği Yarat
BETA KIMYA: Adım Adım “0” Karbona
BIOTREND ENERJI: Çöpten Elektriğe, Elektrikten Geleceğe
BSH TÜRKIYE: Daha Az Karbon, Daha Rahat Nefes
CARGILL TÜRKIYE: FR3® Doğaya Güç
ÇIM-NAK TAŞIMACILIK: E-Çimnak İş Makinelerinde Elektrifikasyon
ENERJISA ÜRETIM: Santral Sıcak Start Sürecinin İyileştirilmesi
EPIAŞ: YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası
HKTM: Duyarlı Firma, Bilinçli Çalışan
ITC: ITC’DE Tıbbi Atık “Steril”, Emisyon “Sıfır”
ISTAÇ: Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden
IZAYDAŞ: İZAYDAŞ HES, Doğaya Yeşil Ses
KALEKIM: Doğaya Yeşil Bir İz Bırak
KAYSERI ŞEKER: En Yeşil Şeker: Kayseri Şeker
MIMSAN GRUP: Sıfır Atık, Düşük Karbon İçin Biyoelektrik
ORGANIK KIMYA: Pinch Projesi
ROTEKS: Ekolojik Taş Yıkama Prosesi Geliştirilmesi
SEDAŞ: We Go Green
SHELL TÜRKIYE: SHELL’de Enerjisini Güneşten Alan İstasyonlar
TATMETAL ÇELIK: Çocuklarımız Düşük Karbonlu Yarınlar İçin Hayallerini Resmediyor
TSKB: Yenilikçi Sürdürülebilir Finansman Çözümleri
TÜRKTELEKOM: Doğa Dostu Yeşil Türk Telekom Binası
ZORLU ENERJI: Temiz Enerjiyi Teknolojiye Dönüştüren Başarı: ZES

The post İşte Düşük Karbon Kahramanları appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/iste-dusuk-karbon-kahramanlari.html/feed 0 3391
Japonya 2050’ye Kadar Karbonsuz Üretime Geçecek https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonya-2050ye-kadar-karbonsuz-uretime-gececek.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonya-2050ye-kadar-karbonsuz-uretime-gececek.html#respond Wed, 06 Jan 2021 17:03:32 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=2082 Suga karbonsuz üretim hedefi doğrultusunda otomotiv, çelik ve elektrik üretimi sektörlerine yeni kurallar getirileceğini belirtti.

The post Japonya 2050’ye Kadar Karbonsuz Üretime Geçecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Japonya’nın 2050 yılına kadar karbonsuz üretime geçeceğini duyurdu. Başbakan Yoshihide Suga, ülkesinin sera gazı salınımını azaltmayı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemeyi planladığını açıkladı.

Suga karbonsuz üretim hedefi doğrultusunda otomotiv, çelik ve elektrik üretimi sektörlerine yeni kurallar getirileceğini belirtti.

The post Japonya 2050’ye Kadar Karbonsuz Üretime Geçecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/japonya-2050ye-kadar-karbonsuz-uretime-gececek.html/feed 0 2082
ÜRETİM AÇIĞI RAPORU: “DERİN BİR ÇUKURDAYIZ” https://geridonusumekonomisi.com.tr/uretim-acigi-raporu-derin-bir-cukurdayiz.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/uretim-acigi-raporu-derin-bir-cukurdayiz.html#respond Fri, 06 Mar 2020 08:31:41 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1542 Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve enerji alanında çalışan düşünce kuruluşları ortak bir rapor yayımladı. “Üretim Açığı Raporu” (Production Gap) adıyla tarihte ilk kez yayımlanan çalışma, ülkelerin kömür, doğalgaz ve petrol yatırımı planları ile iklim krizini önlemek için gerekli olan emisyon miktarlarını karşılaştırıyor.

The post ÜRETİM AÇIĞI RAPORU: “DERİN BİR ÇUKURDAYIZ” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve enerji alanında çalışan düşünce kuruluşları ortak bir rapor yayımladı. “Üretim Açığı Raporu” (Production Gap) adıyla tarihte ilk kez yayımlanan çalışma, ülkelerin kömür, doğalgaz ve petrol yatırımı planları ile iklim krizini önlemek için gerekli olan emisyon miktarlarını karşılaştırıyor.

Üretim Açığı Raporu’na göre ülkelerin Niyet Beyanları, küresel ısınmayı sınırlama hedefi için gereken emisyon azaltımlarının gerçekleştirilmesi için yetersiz kalıyor. Mevcut fosil yakıt planları hayata geçerse, 2030 yılında, 1,5°C hedefi için gerekli olan miktarın çok üzerinde fosil yakıt üretimi yapılacak.

Fosil yakıt üretiminde başı çeken Çin, Rusya, ABD, Hindistan, Avustralya, Endonezya ve Kanada ile güçlü iklim hedefi bulunan Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık’ın incelendiği rapor, iklim kriziyle mücadelede petrol ve gaz üretimi yatırımlarından vazgeçilmesi gerekliliğini kanıtlar bulgular içeriyor. Oysa ülkelerin fosil yakıt üretimini değil, sadece tüketim talebini azaltmaya yönelik planları var. Ülkelerin çoğu kömür kullanımını sınırlandıran adımlar atıyor ancak 2030 yılında ısınmayı 1,5 derecede tutacak üretimin %280 üzerinde kömür üretmeyi de planlıyor. Kömür, petrol ve doğalgaz arzına yapılan aşırı yatırım, emisyon azaltımı hedeflerini zorlaştırıyor.

Ülkeler bazındaki öngörülere göre 2030 yılında ülkelerin kömür, petrol ve doğalgaz üretimleri, Niyet Beyanları ile tutarlı olan ve buna rağmen ısınmayı 1,5 derecede tutmak için gereken üretim miktarlarının %17, %10 ve %5 üzerinde gerçekleşecek.

Petrol ve doğalgazda devam eden yatırımlar ve altyapılara bağlı olarak ortaya çıkacak emisyonlarla, Paris Anlaşması kapsamındaki karbon bütçelerinin aşılacağı ve 2040 yılına kadar ısınmayı 2 derecede tutacak üretimin yüzde 40-50 üzerinde üretim yapılacağı öngörülüyor.

DERİN BİR ÇUKURDAYIZ VE KAZMAYI BIRAKMALIYIZ

SEI Genel Direktörü Måns Nilsson, “Fosil yakıt üretim seviyeleri, yirmi yılı aşkın bir süredir sürdürülen iklim politikalarına rağmen, her zamankinden daha yüksek. Bu rapor, hükümetlerin kömür, petrol ve doğalgaz üretimine devam eden desteklerinin sorunun büyük bir parçası olduğunu gösteriyor. Derin bir çukurdayız, kazmayı bırakmalıyız” diyor.

Raporun başyazarlarından ve Stockholm Çevre Enstitüsü ABD Ofisi Direktörü Michael Lazarus ise şunları söyledi: “Son on yılda, iklim tartışmasının ekseni değişti. Fosil yakıt üretimindeki sınırsız büyümenin, iklim krizini durdurmaya yönelik çabaları zayıflattığı daha geniş kabul görüyor. Bu rapor Paris Anlaşması hedefleri ile ülkelerin kömür, petrol ve doğalgaz üretimi plan ve politikaları arasındaki tutarsızlığın ne kadar büyük olduğunu ilk kez ortaya koyuyor. Rapor, bu açığın ulusal politikalar ve uluslararası işbirliği yoluyla kapatılmasına yardımcı olacak yollar öneriyor ve çözüm yolları paylaşıyor.”

DÜNYAYI EN ÇOK ONLAR KİRLETİYOR

Raporun bulgularına göre emisyon oranları nüfuslarına göre en yüksek ülkeler; Katar (%37), Kuveyt (%24,4), Birleşik Arap Emirlikleri (%21,8), Avustralya (%16,1), Kanada (15,5), Japonya (%9,9) ve Almanya (%9,6).

Nüfusu 1,5 milyara yaklaşan Çin, kişi başına %7,7 karbon emisyonuyla dünyayı en çok kirleten ülke.

The post ÜRETİM AÇIĞI RAPORU: “DERİN BİR ÇUKURDAYIZ” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/uretim-acigi-raporu-derin-bir-cukurdayiz.html/feed 0 1542