sera gazı - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/sera-gazi Geri Dönüşüm Portalı Tue, 13 Feb 2024 12:16:28 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 sera gazı - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/sera-gazi 32 32 161676614 Karbondioksiti Emen Beton https://geridonusumekonomisi.com.tr/karbondioksiti-emen-beton.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/karbondioksiti-emen-beton.html#respond Sun, 04 Feb 2024 19:15:11 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5101 Beton, kömür, petrol ve doğal gazdan sonra dünyaya en çok karbondioksit salan madde. Bunun önüne geçmek için araştırma yapan İngiltere’deki bir şirket karbondioksiti emen bir beton türü geliştirdi. Çimento ve sudan oluşan beton, kütle bakımından dünyada en çok kullanılan madde konumunda yer alıyor. Dünyadaki su kaynaklarının en az yüzde 10’u çimentoyla birlikte karıştırılarak beton yapımında […]

The post Karbondioksiti Emen Beton appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Beton, kömür, petrol ve doğal gazdan sonra dünyaya en çok karbondioksit salan madde. Bunun önüne geçmek için araştırma yapan İngiltere’deki bir şirket karbondioksiti emen bir beton türü geliştirdi.

Çimento ve sudan oluşan beton, kütle bakımından dünyada en çok kullanılan madde konumunda yer alıyor. Dünyadaki su kaynaklarının en az yüzde 10’u çimentoyla birlikte karıştırılarak beton yapımında kullanılıyor. Bunun yanında sadece kömür, petrol ve doğal gaz kullanımı betonun ortaya çıkardığı CO2 gazından daha fazla atmosferi kirletiyor.

“Beton bir ülke olsaydı, Çin ve ABD’den sonra dünyada karbondioksit kirliliğine en çok sebebiyet veren üçüncü ülke olurdu.” Bu sözler Dr. Michael Wise’a ait. Wise, Concrete4Change adlı şirketin teknoloji bölümü başkanlığını yürütüyor. Bu şirket yeni geliştirdiği farklı bir betonla atmosferdeki karbondiositi (CO2) emiyor ve sera gazı salımını büyük ölçüde azaltıyor.

Michael Wise ve ekibinin en büyük önceliği hepimizin ev ve iş yerlerinin inşaatında kullanılan ve inşaat endüstrisinin en temel ürünü olan betonun yapısını değiştirerek onu çevre dostu bir madde haline dönüştürmek. Zira dünyadaki CO2 salımının yüzde 8’i beton üretimi esnasında açığa çıkıyor.

Peki atmosferdeki sera gazlarını emen bir beton geliştirmek mümkün mü? Dr. Michael Wise bu soruya şöyle cevap veriyor: “Teknolojimiz, inşaat sektörünün açığa çıkardığı CO2 emisyonlarını geri dönüştürmeye, sektördeki maliyetleri düşürmeye ve binaların ömrünü uzatmaya yardımcı olacak.”

Wise geliştirdikleri yeni nesil betonun, binaların dayanıklılığını artırdığını ve enjekte edilen karbondioksiti de kalıcı olarak mineralize ettiğini (taşlaştırdığını) belirtiyor. Bunun yanında yeni teknolojide eski betonlara eş değer güçte beton üretmek için daha az kaynak kullanılıyor.

Dr. Michael Wise bu teknolojinin inşaat sektöründe açığa çıkan ve küresel emisyonların ortalama yüzde dördüne eşdeğer olan iki milyar ton CO2’yi azaltma potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyor. Bu oran şu andaki inşaat sektörünün sebep olduğu emisyon oranının yaklaşık yüzde 50’sine denk düşüyor.

Concrete4Change’in karbondioksit emen beton ürünü İngiltere’de düzenlenen Climate Challenge Cup yarışmasının “sıfır emisyon” kategorisinde birincilik ödülü aldı.

The post Karbondioksiti Emen Beton appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/karbondioksiti-emen-beton.html/feed 0 5101
2020 Gelmiş Geçmiş En Sıcak Yıl Olabilir Mi? https://geridonusumekonomisi.com.tr/2020-gelmis-gecmis-en-sicak-yil-olabilir-mi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/2020-gelmis-gecmis-en-sicak-yil-olabilir-mi.html#respond Mon, 23 Nov 2020 00:44:46 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1902 Meteoroloji uzmanlarına göre, bugüne kadar kaydedilmiş bütün verilerle kıyaslandığında, 2020 şimdiye kadarki en sıcak yıl olabilir.

The post 2020 Gelmiş Geçmiş En Sıcak Yıl Olabilir Mi? appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Meteoroloji uzmanlarına göre, bugüne kadar kaydedilmiş bütün verilerle kıyaslandığında, 2020 şimdiye kadarki en sıcak yıl olabilir.

Meteoroloji uzmanlarına göre 2020, ölçümler başladığından beri kaydedilen veriler ışığında şimdiye kadarki en sıcak yıl olabilir. Bu noktada uzmanlar, devam eden korona virüsü salgını yüzünden uygulanan karantina önlemleriyle gökyüzünün geçici olarak temizlendiğini söylese de çok daha güçlü ve uzun vadeli bir şey yapmamız gerektiğini belirtiyorlar.

ABD’li yetkililer, 2020’nin en sıcak yıl olmasa bile şimdiye kadar görülmüş en sıcak 5 yıldan biri olmasına %99,9’luk bir oranla kesin gözüyle bakıyor. Bunun yanı sıra New York’ta bulunan NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Gavin Schmidt tarafından yapılan bir başka hesaplama, bu yıl sıcaklıkların rekor kırma olasılığının %60 olduğunu gösteriyor. Hesaplamalarda daha temkinli olan Büyük Britanya’nın meteoroloji kurumu Met Office ise 2020’nin en sıcak yıl olma olasılığını %50 olarak tahmin ediyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz ocak ayı, son 141 yıldır tutulan iklim kayıtlarına geçen en sıcak ocak ayı olmuştu. 20. Yüzyıl’da kara ve deniz yüzeyinde 12°C olan ortalama sıcaklıkların, bu ocak ayında 1,14°C arttığı da yapılan açıklamada bildirildi. Araştırmacılar, korona virüsü salgınıyla emisyon miktarının geçici olarak azaldığını kabul etseler bile atmosferde biriken sera gazlarının büyük bir tehlike oluşturduğunu söylüyorlar.

The post 2020 Gelmiş Geçmiş En Sıcak Yıl Olabilir Mi? appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/2020-gelmis-gecmis-en-sicak-yil-olabilir-mi.html/feed 0 1902
10 KÜÇÜK KAHRAMAN, ŞEHİRLERDE HAVAYI TEMİZLEYECEK https://geridonusumekonomisi.com.tr/10-kucuk-kahraman-sehirlerde-havayi-temizleyecek.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/10-kucuk-kahraman-sehirlerde-havayi-temizleyecek.html#respond Fri, 22 May 2020 04:38:14 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1772 İzmir Bayraklı'da bulunan Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu’nda öğrenim gören ve oluşturdukları takıma Robokod Kahramanları adını veren 10 öğrenci, dünyadaki oksijenin %65’ini üreten bir canlıyla sokak
lambaları tasarlayarak sera gazı üretiminin önüne geçmeye hazırlanıyor.

The post 10 KÜÇÜK KAHRAMAN, ŞEHİRLERDE HAVAYI TEMİZLEYECEK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İzmir Bayraklı’da bulunan Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu’nda öğrenim gören ve oluşturdukları takıma Robokod Kahramanları adını veren 10 öğrenci, dünyadaki oksijenin %65’ini üreten bir canlıyla sokak
lambaları tasarlayarak sera gazı üretiminin önüne geçmeye hazırlanıyor.

Türkiye’de Bilim Kahramanları Derneği tarafından organize edilen FLL’nin
(First Lego League) bu yılki teması: City Shaper. Şehirlerdeki binalarda ya da kamusal alanlarda yaşanan sorunlara çözüm arayışıyla yola çıkan katılımcılar, geliştirdikleri projeleri bu turnuvada sunacaklar.

Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu’nda eğitim gören 7. Sınıf öğrencisi
on öğrenci, FLL’de sunacakları projeyle yepyeni bir keşif üzerinden, yeşil şehirler kurguluyor. Binalardan çıkan ve havayı kirleten fosil yakıtların oluşturduğu sera gazına çözüm arayan Robokod Kahramanları adlı takım, hava kirliliğinin olmadığı bir şehir için yaptığı uzun araştırmalar sonucu “Mikro Alg” adında, dünya üzerinde en çok oksijen ürettiği saptanan bir canlıyla hava kirliliğinin önüne geçmeyi planlıyor. Akademisyenlerin, mimarların, çevre ve inşaat mühendislerinin görüşlerini de alarak proje üzerinde ilerleyen takım, dünya üzerindeki oksijenin %65’ini üreten
mikro algleri kullanarak sokak lambaları tasarlayacak. Bu lambalarda Mikro Algler gündüz gün ışığıyla, gece de floresan LED lambalardan beslenecek.

Robokod Kahramanları’nın proje ve turnuva süreçlerini İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir EBA, Dokuz Eylül TeknoPark, TeknoPark İzmir, Yaşar Üniversitesi TeknoPark ve İzmir Bilim Park gibi kurumlar da destekliyor.

The post 10 KÜÇÜK KAHRAMAN, ŞEHİRLERDE HAVAYI TEMİZLEYECEK appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/10-kucuk-kahraman-sehirlerde-havayi-temizleyecek.html/feed 0 1772