Tekstil - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/tekstil Geri Dönüşüm Portalı Fri, 16 Feb 2024 07:54:54 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 Tekstil - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/tekstil 32 32 161676614 Atık Kıyafetler Nerede Çıktı? https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kiyafetler-nerede-cikti.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kiyafetler-nerede-cikti.html#respond Fri, 16 Feb 2024 07:54:49 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5170 İsveç gazetesi, giyim mağazalarında geri dönüşüm kutularına atılan 10 giysiye AirTag takarak elbiselerin takibini yaptı. Elbiselerin geri dönüşüme girmediği, Afrika ülkelerine gönderildiği ortaya çıktı. İsveç’te Aftonbladet gazetesi, mağazalarda geri dönüşüm kutularına atılan 10 giysiye AirTag takarak koleksiyonun ne kadar sürdürülebilir olduğunu araştırdı. Araştırmaya göre kıyafetlerin dünyanın dört bir yanına, tekstil ürünlerinin yakıldığı yerlere gönderildiğini ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın bulguları […]

The post Atık Kıyafetler Nerede Çıktı? appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İsveç gazetesi, giyim mağazalarında geri dönüşüm kutularına atılan 10 giysiye AirTag takarak elbiselerin takibini yaptı. Elbiselerin geri dönüşüme girmediği, Afrika ülkelerine gönderildiği ortaya çıktı.

İsveç’te Aftonbladet gazetesi, mağazalarda geri dönüşüm kutularına atılan 10 giysiye AirTag takarak koleksiyonun ne kadar sürdürülebilir olduğunu araştırdı. Araştırmaya göre kıyafetlerin dünyanın dört bir yanına, tekstil ürünlerinin yakıldığı yerlere gönderildiğini ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın bulguları şu şekilde: “AirTags ile donatılmış 10 giysinin her biri eksiksiz ve temiz, lekesiz veya hasarsız. Yine de hiçbiri İsveç’te kalmadı. Giysilerden biri, çok miktarda kullanılmış giysi alan ve ithalatın büyük bir kısmının doğrudan çöpe atıldığı veya yakıldığı bir Afrika ülkesi olan Benin’e gitti. Başka bir giysinin yolculuğu Hindistan’ın Panipat şehrinde sona eriyor. Burada da tekstil atıklarıyla ilgili sorunlar çok büyük. Giysilerden ikisi, toplam 3 bin 730 kilometrelik karayolu ve deniz taşımacılığından sonra Romanya’ya sevk edildi. H&M, Gana’ya getirilen en yaygın beş giysiden birine sahip. H&M’in 1 Ocak 2023’ten bu yana Gana’ya en az bir milyon giysi sevk ettiği düşünülüyor. Gana’da kullanılmış giysiler benzeri görülmemiş bir çevre felaketi yaratıyor.

The post Atık Kıyafetler Nerede Çıktı? appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-kiyafetler-nerede-cikti.html/feed 0 5170
Yenisini Almayıp Tamir Edene Para Ödenecek https://geridonusumekonomisi.com.tr/yenisini-almayip-tamir-edene-para-odenecek.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/yenisini-almayip-tamir-edene-para-odenecek.html#respond Tue, 13 Feb 2024 11:38:38 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=5145 Fransa tekstil sektöründeki hızlı tüketimi azaltmak için yeni bir teşvik paketini hayata geçiriyor. Kıyafet tamirini teşvik paketi kapsamında, bir ürünün yenisini almak yerine eskisini tamir ettiren moda sever Fransızlar ödüllendirilecek. Ekim ayında hayata geçirilecek olan teşvik paketinde 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak. Ülkenin Ekolojik Dönüşüm ve Bölgesel Uyum Bakanı Bérangère Couillard, her yıl […]

The post Yenisini Almayıp Tamir Edene Para Ödenecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Fransa tekstil sektöründeki hızlı tüketimi azaltmak için yeni bir teşvik paketini hayata geçiriyor. Kıyafet tamirini teşvik paketi kapsamında, bir ürünün yenisini almak yerine eskisini tamir ettiren moda sever Fransızlar ödüllendirilecek. Ekim ayında hayata geçirilecek olan teşvik paketinde 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak. Ülkenin Ekolojik Dönüşüm ve Bölgesel Uyum Bakanı Bérangère Couillard, her yıl ülkede 700 bin ton giyim eşyasının çöpe atıldığını söyledi. Couillard, terzilere ve ayakkabı tamircilerine sisteme kayıt olma çağrısı yaptı. Açıklanan pakete göre, örneğin ayakkabısının topuğunu yenileten bir kişi 7 euro geri ödeme alacak. Ceket, etek gibi kıyafetlerde ise yenileme karşılığı 25 euroya kadar para iadesi alınabilecek.

Ekim ayında hayata geçirilmesi planlanan bu teşvik paketi tek değil. Fransa’da sürdürülebilir moda düşüncesini yaymak amacıyla, kıyafet etiketlerinde de yeniliğe gidilecek. 2024 başından itibaren firmalar, ürünlerini ne kadar su kullanarak yaptıklarını etiketlerde belirtmek zorunda olacak. Üreticiler, kimyasal kullanımı, mikroplastik emisyonu riski ve geri dönüşümle ilgili ayrıntılara da etiketlerde yer verecek.

The post Yenisini Almayıp Tamir Edene Para Ödenecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/yenisini-almayip-tamir-edene-para-odenecek.html/feed 0 5145
Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi: Uşak https://geridonusumekonomisi.com.tr/tekstil-geri-donusum-merkezi-usak.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/tekstil-geri-donusum-merkezi-usak.html#respond Tue, 21 Sep 2021 08:29:38 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=3121 Türkiye’de her yıl 400 bin ton pamuk üretiliyor. Türk tekstilcisi ise üretim için 1 milyon 400 bin ton pamuk kullanıyor. Yani üretilen pamuktan çok daha fazlasına ihtiyaç var. Bu açığı kapatmak için ithalatın yanı sıra bir başka yöntem ise geri dönüşüm. Uşak, tekstil geri dönüşümünde öne çıkan illerimizden. Türkiye’de her yıl 710.000 ton ürün çöpe gitmekten kurtarılıyor ve 673.000 tonluk elyafa dönüştürülerek 1 milyar dolarlık kazanım elde ediliyor.

The post Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi: Uşak appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Türkiye’de her yıl 400 bin ton pamuk üretiliyor. Türk tekstilcisi ise üretim için 1 milyon 400 bin ton pamuk kullanıyor. Yani üretilen pamuktan çok daha fazlasına ihtiyaç var. Bu açığı kapatmak için ithalatın yanı sıra bir başka yöntem ise geri dönüşüm. Uşak, tekstil geri dönüşümünde öne çıkan illerimizden. Türkiye’de her yıl 710.000 ton ürün çöpe gitmekten kurtarılıyor ve 673.000 tonluk elyafa dönüştürülerek 1 milyar dolarlık kazanım elde ediliyor.

Türkiye’de çevre mevzuatı henüz günlük kıyafetlerimizin geri dönüşümüne izin vermiyor. Bu konuda değişim de gerçekleşirse artık tekstil üretimimiz için tarlalara ve doğal kaynaklara ihtiyacımız olmayacak. Her şey evlerden çöplere gitmeden tekrar kıyafet olarak bize geri gelecek.

TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı ve Öztan Tekstil’in sahibi Arif Öztan’a göre bu döngü sağlıklı hale getirilirse öncelikle tarlalarımız kurtulacak. Çünkü 1 kg pamuk üretmek için 10.000 litre su gerekiyor. Öztan, “Su toprağı çoraklaştırır. Mezopotamya vahşi sulama nedeniyle kuraklaştı. Toprağın azotunu yıkar su, faydalı mineralleri yok eder ve toprak sonunda kuraklaşır. Günah; kuraklık geliyor, insanlar çoğalıyor, kaynaklar bitiyor, oysa topraklar sabit.” diyor.

Öztan’ın dikkat çektiği diğer fayda ise ülke ekonomisine katkı. Çünkü artık küresel üreticiler, tekstil ürünlerinde minimum yüzde 35 geri dönüşüm olması şartı koşuyor. Yani yerli üretici, tekstil üretiminde geri dönüşüm payını artırmazsa yavaş yavaş dünya pazarlarından silinmeye başlayacak. Bu durum da tekstil geri dönüşümünü geleceğin parlak mesleklerinden bir tanesi haline getiriyor.

İHRACAT ŞARTI KALDIRILSIN

Türk ekonomisinin gelişmesinde tekstil sektörünün önemine değinen Arif Öztan, “Cari açığın kapanmasına bizim katkımız yüzde 65. Türkiye’de sadece makas artığı dediğimiz, tekstil fabrikalarının atıklarını geri dönüştürebiliyoruz. Oysa Avrupa’da son tüketicinin kıyafetleri de geri dönüştürülebiliyor. Ama biz yurtdışından ham maddeyi sınırlı bir şekilde getirebiliyoruz. Biz ihraç kaydıyla getire- biliyorduk. Ben geri dönüşümden iplik üretiyorum. Benim ipliğim çorap, halı, nevresim, çarşaf gibi tekstil ürünü olarak ihraç oluyor. Uşak’ın ihracatı 380 milyon dolar, ama sektöre katkısı 12-13 milyar dolardır. Türkiye’deki geri dönüşüme Uşak yüzde 75 oranında katkı yapmaktadır.

The post Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi: Uşak appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/tekstil-geri-donusum-merkezi-usak.html/feed 0 3121
Atık Pamukları Şekere Dönüştürdüler https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-pamuklari-sekere-donusturduler.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-pamuklari-sekere-donusturduler.html#respond Fri, 23 Apr 2021 18:52:59 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=2572 İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, geri dönüşüm yolunda çok büyük bir adım atarak tekstil artığı pamuğu şekere dönüştürmeyi başardı.

The post Atık Pamukları Şekere Dönüştürdüler appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, geri dönüşüm yolunda çok büyük bir adım atarak tekstil artığı pamuğu şekere dönüştürmeyi başardı. Pamuk, şekere dönüştürüldükten sonra spandex, naylon ya da etanol olarak kullanılabilecek.

Her yıl dünyada yaklaşık 100 milyon ton tekstil artığı pamuğun ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu atıkların bir kısmı ısıtma tesislerinde değerlendirilirken, birçoğunun doğaya bırakıldığı biliniyor. Lund Üniversitesi’nin araştırmasında, pamuk liflerinin daha küçük parçalara ayrılmasında bu sefer mikro organizmalar ya da enzimler kullanılmadı. Daha önce kullanılmayan bir yöntemle kumaş parçaları sülfürik asit içerisinde doğru sıcaklıkta işleme tabi tutularak temiz, koyu bir şeker solüsyonu elde edildi.

The post Atık Pamukları Şekere Dönüştürdüler appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-pamuklari-sekere-donusturduler.html/feed 0 2572
“İKİNCİ EL GİYSİ İTHALATI GÜVENLİDİR” https://geridonusumekonomisi.com.tr/ikinci-el-giysi-ithalati-guvenlidir.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/ikinci-el-giysi-ithalati-guvenlidir.html#respond Sun, 30 Aug 2020 16:42:38 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1843 Dünya çapında birçok ülke, korona virüsü korkusu nedeniyle ikinci el kıyafet ithal etmeyi bıraktı. BIR ve EuRIC “gerçekte bu yolla bulaş riskinin çok düşük olduğunu” savunuyor.

The post “İKİNCİ EL GİYSİ İTHALATI GÜVENLİDİR” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Dünya çapında birçok ülke, korona virüsü korkusu nedeniyle ikinci el kıyafet ithal etmeyi bıraktı. BIR ve EuRIC “gerçekte bu yolla bulaş riskinin çok düşük olduğunu” savunuyor.

BIR Başkanı Tom Bird, 2. el giysi ithalatından çekinen hükümetler için, “Hükümetlerin, liman işçileri ve kullanılmış tekstil malzemelerinin daha ileri işlemesi ile uğraşan işçileri korumak istediklerini anlasak da, bu işçilerin ticarete konu olan bu mallara temas yoluyla enfekte olma ihtimali düşüktür. COVID-19’un düşük çevresel istikrarı ve deniz taşımacılığının Avrupa’dan Afrika veya Asya’daki nihai pazarlara ortalama yolculuk süresi neden iyle Covid-19 riski olası değildir.” açıklamasında bulundu.

BIR ve EuRIC, virüsün yüzeyler üzerinde kalabileceği süren in kâğıt için 3 saat, karton için 24 saat; ahşap ve kumaş için 2 gün; paslanmaz çelik için 2-3 gün; plastik için 3 gün; kâğıt para ve cam için 4 gün ve cerrahi maskeler için 7 gün olduğunu belirtirken, “Hâlihazırda mevcut olan kanıtlara dayanarak, ihraç edilen kullanılmış giysilerin COVID-19’u iletmesi pek olası değildir.” diyor. Her iki kuruluş da, ek bir önlem olarak, kullanılmış kıyafet satın alan herkes in giysiyi ilk kez giymeden önce sabun ve su ile yıkamasını öneriyor.

The post “İKİNCİ EL GİYSİ İTHALATI GÜVENLİDİR” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/ikinci-el-giysi-ithalati-guvenlidir.html/feed 0 1843