Geleceğimiz İçin Sıfır Atık…

2 Temmuz 2019

Geri dönüşüm sektöründe yıllardır birçok faaliyete imza atan Ömer Salman, Sıfır Atık Projesi’nin ülke için büyük bir önem arz ettiğini söylüyor. Projenin israfın azaltılmasında ve çevreye zararın minimum inmesinde büyük etki sağlayacağını belirten Salman, ekonomik açıdan da büyük bir kazanım elde edilebileceğine dikkat çekti.

Ekolojik Enerji A.Ş.’nin kurucusu Ömer Salman, dergimize yaptığı açıklamalarda Sıfır Atık Projesi’nin Türkiye için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Salman, “Sayın Emine Erdoğan Sıfır Atık sloganıyla olağanüstü bir iş başlattı. Memlekete olağanüstü bir fayda sağlayacak. Her türlü israfın önüne geçilecek. Atık denilip geçilmemesi gerekiyor. Atığın teknolojilerini kullandığımız zaman fayda sağlarız. Hem çevre kirlenmez hem gelir elde edilir. Maddi ve manevi çok ciddi bir iş geri dönüşüm.” diyor. Salman kendilerinin de bu yönde çalıştığını belirterek, “Bu yaklaşımla, Türkiye’nin ilk Ekopark’ını Çorlu’da açtık. 40 hektar alana kurulu Ekopark’ta 837 farklı atığa çözüm yaratıyoruz. Atığı sadece atık olarak görmüyor, ondan maksimum fayda yaratmayı hedefliyoruz. Geri kazanımla elde ettiğimiz enerji ve ham maddelerle çevreye minimum etkili, ekonomik açıdan da maksimum faydalı bir iş modeli uyguluyoruz.” diyor.

ETİK TERBİYE ALAN ÇÖPÜNÜ BIRAKMAZ

Peki geri dönüşüm oranını ülkemizde artırmak için ne yapabiliriz? Bu konuda geniş bir tecrübeye sahip Ömer Salman, “İlk önce eğitim” diyor ve şöyle anlatıyor; “Geri dönüşüm oranını artırmak için işe eğitimden başlamak gerekir. Anaokulu, ilkokul, lise olarak devam eder ve bir yaşam tarzı terbiye olarak ortaya çıkar. Gerçekten o etik terbiyeyi alan atıklarını çöplerini böyle ulu orta bırakmaz. 2005 yılında Singapur’daydım. Orada bir arıtma tesisini gezerken oraya beş altı tane otobüs geldi. Tesisin içinde cep sinemaları vardı. Her otobüsteki grubu bir sinemaya yerleştirdiler. Suyun nasıl geldiğini, nasıl arıtıldığını, nasıl kullanıldığını, problemlerinin neler olduğunu anlattılar çocuklara. Bütün bunları anlatarak onları eğitiyor öğretiyorlardı. Bunu görünce kendi kendime ‘İnşallah ben de tesis kurarsam böyle bir şey yaparım’ dedim. 2007’de Kemerburgaz’da açtığımız tesiste lisansını alarak 2008’de 100 kişilik bir konferans salonu kurduk. Anaokulundan yüksek lisans öğrenimine kadar herkese teknoloji, geri kazanım, atıklarla ilgili eğitim verdik. Anaokulu ve ilkokul öğrencileri için İtalyan bir heykeltıraş ile anlaştım. Oraya gelen herkes evinden atık getiriyordu, masalara diziyorlardı. Getirdikleri atıktan onlara atığın bir değer olduğu fikrini aşılamak için hediyeler yapıldı. 3.500’ün üzerinde öğrenciye eğitim verdik. Şimdi o çocuk o anıyı unutur mu? Atma diye annesinin babasının başında durmaz mı? O yüzden sıfır atık konusu çok önemli.

YILDA 17.600.000 KW/SAAT ELEKTRİK ÜRETİMİ

Aslında bundan sonraki aşama depozitolu işlemlere geçmek olmalı. Depozitolu işlemlere geçilirse kimse depozitosunu almak için atıklarını çöpe atmaz. Almanya’da böyle oluyor. İnsanlar cam, pet şişe, metal, kağıt atıklarını filelerde biriktiriyorlar. Ya parasını alıyorlar ya da alışverişlerinden ücretleri düşüyor.” Ömer Salman bugün Ekopark kapsamında yer alan Biogaz tesisinde, son kullanım tarihi geçmiş yiyecekler ve gıda atıklarının işlenmesi sayesinde yılda 17.600.000 kw/saat elektrik üretimi sağlayabildiklerini belirtti. Salman “Bu üretim yaklaşık 24.000 nüfuslu bir ilçenin bir yıllık elektrik tüketiminin geri kazanımı anlamına geliyor. Eğer toplum bu atıkları ayrıştırıp atma konusunda gereken algıya sahip olursa kendi üstüne düşeni yapacak, sonrasında da geri kazanım için kurum ve kuruluşlardan bu atıkların yönetimi için talepkar olacaklardır.” dedi.