GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNDEN “MÜCBİR SEBEP” BAŞVURUSU

8 Mayıs 2020

Korona virüsü salgını karşısında farklı sektörlere vergi ödemelerini erteleyendüzenleme getirildi. Zor günler geçiren geri dönüşüm sektörü de “mücbir sebep” düzenlemesinden faydalanmayı talep ediyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve neredeyse her ülkeye yayılan Korona virüsü (COVID19) salgını tüm dünya ekonomilerini etkiledi. Ülkeler farklı tedbirler alarak salgına karşı reel sektörü ayakta tutmaya çalışıyor.

Türkiye de aldığı peş peşe önlemlerle üretim ve hizmet sektörlerine çeşitli destekler sunuyor. Bu kapsamda 24 Mart 2020 tarihli ve 31078 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” ile bir çok sektöre vergi kolaylığı getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan tebliğ kapsamında perakende, sağlık, mobilya imalatı, otomotiv, ulaşım, turizm, matbaacılık, tekstil gibi birçok sektörde faaliyet gösteren mükelleflerin vergi ödemeleri ertelendi.

Bir çok ülkede stratejik sektör olarak görülen geri dönüşüm sanayicileri de zor günler geçirdiklerini belirterek uygulamadan faydalanmak için harekete geçti. İlgili başvuruları yapan Atık Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) ve Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği (TÜDAM) birlikte başvuru yaparak “mücbir sebep hali” kapsamına alınmalarını talep etti.

TÜDAM Başkanı
Vedat Kılıç

ZOR GÜNLERE RAĞMEN ÜRETİM SÜRÜYOR

AGED Başkanı Mustafa Saral ve TÜDAM Başkanı Vedat Kılıç tarafından yapılan başvuruda şu açıklamalara yer verildi: “Geri dönüşüm sanayii, tedarikçisi olduğu sektörlerde yaşanan talep daralması ve hatta çoğunun tamamen durması sebebiyle zor günler geçirmektedir. Öte yandan, sanayinin ürettiği ambalajlar gerek ilaç sektörünün ve gerekse gıda sektörünün tedarik zincirlerinde yaşanabilecek aksamaların önlenmesinde hayati öneme sahiptir. Birçok ülkede stratejik sektörler arasında gösterilen
geri dönüşüm sektörü, böyle zor bir zamanda üzerine düşen sorumluluğun bir gereği olarak, toplumdaki bireylere gıda/ ilaç akışının kesintisiz bir biçimde sürdürülmesi için üretim faaliyetlerine devam etmektedir.”

AGED Başkanı Mustafa Saral

DESTEKLERDEN FAYDALANMAYI TALEP EDİYORLAR

Geri dönüşüm sektörünün karşı karşıya kaldığı maliyetlere rağmen üretimden elde edilen ürünlerin satışı noktasında sorun yaşadıklarına dikkat çeken sektör temsilcileri şu hususların altını çizdi: “Sektörümüz bütün bu maliyetlerin yanında bir de süresi belli olmayan bir stok maliyetine katlanmak durumunda kalmakta ve bu sebeple sektörün mali zinciri kırılmaktadır. Bu bağlamda, geri dönüşüm sektörünün üretim faaliyetlerine ara vermeden, ihtiyaç duyduğu hurda ham maddeleri toplaması ve bunlardan ambalaj üretmeye devam etmesi için hem toplama/ayrıştırma yapan kuruluşların (TAT-Toplama Ayırma Tesisleri) hem de sanayi kuruluşlarının (GDT-Geri Dönüşüm Tesisleri) ilgide kayıtlı tebliğ kapsamına alınması ve desteklerden faydalandırılmasını talep ediyoruz.”

KAĞIT SEKTÖRÜ KRİTİK GRUPTA

Oluklu mukavva üreticileri, ambalaj ve temizlik kağıtlarının kritik öneme sahip olduğunu ve bu nedenle üretime devam etmeleri gerektiğinin altını çizerek, faaliyetlerinin kritik grupta yer alması gerektiğini ifade ettiler.

Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı Başkanı Erdal Sükan da benzer açıklamalar yaparak, kağıt sektörünün “Kritik grupta” olduğuna işaret etti. Sükan şunları söyledi: “Ambalaj ve temizlik kağıtları bu dönemde kritik bir öneme sahip. Sektörümüzde faaliyet gösteren şirketlerin kritik grubuna alınmasında faaliyetlerin aksamadan sürmesi açısından yarar görüyoruz. Teşviklere ulaşmakta zorluklar yaşanıyor. Bu dönemde teşviklerden yararlanmayı kolaylaştırmak gerekiyor. Çeklerin ödenmemesi nedeniyle nakit akışında sıkıntı işaretleri alıyoruz.”

OMÜD Yönetim Kurulu Başkanı
Buğra Sükan

KESİNTİSİZ ÜRETİM

Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Sükan, Korona virüsüne rağmen gıda, ilaç, temizlik ve tıbbi malzeme gibi önemli ihtiyaçların kesintisiz olarak karşılanmaya devam edilmesi gerektiğini belirterek, “Bizler oluklu mukavva sektörü olarak, bu ürünlerin ambalajlanması, paketlenmesi ve depolanması süreçlerinde faaliyet gösterdiğimiz için fabrikalarımızı açık tutarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Acil ihtiyaçların kesintiye uğramaması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sükan şunları söyledi: “Bu süreci, vatandaşlar olarak hassas davranıp üzerimize düşeni yaparak ve devletimizin getirmiş olduğu ekonomik paketler ve almış olduğu önlemler ile atlatacağız. Gelinen noktada, virüsle mücadele ederken diğer taraftan da toplum düzeninin devamlılığının sağlanması çok önemli. Biz sektör olarak, toplumun acil öncelikli ihtiyaçlarının kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde karşılanmasını, içinde bulunduğumuz krize karşı yürütülen milli mücadelemizin bir parçası olarak görüyoruz. Korona virüsüne rağmen bu kritik süreçte gıda, ilaç, temizlik ve tıbbi malzeme gibi önemli ihtiyaçların kesintisiz olarak karşılanmaya devam edilmesi gerekiyor. Bizler oluklu mukavva sektörü olarak, bu ürünlerin ambalajlanması, paketlenmesi ve depolanması süreçlerinde faaliyet gösterdiğimiz için fabrikalarımızı açık tutarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Acil ihtiyaçların kesintiye uğramaması için çalışıyoruz.”