Lastikler Yol Oluyor

23 Kasım 2020

Avustralya’daki bir üniversite, geri dönüştürülmüş araba lastikleri ve molozlardan yol yapım malzemesi üretmek için çalışma yürütüyor.

Melbourne’daki RMIT Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen malzeme, geri dönüştürülmüş moloz ve kauçuktan oluşuyor. Bu malzeme yol yapımında kullanılabilecek.

Bu sadece petrol bazlı asfaltın çevre dostu bir versiyonu olmakla kalmıyor, aynı zamanda her yıl küresel olarak üretilen 1 milyar hurda lastiğe ikinci bir hayat veriyor. Yeni karışım, standart malzemelerden daha esnek olduğu ve çatlamaya daha az eğilimli olduğu için yolların daha uzun süre dayanacağı anlamına geliyor.

Baş araştırmacı Dr. Mohammad Boroujeni, “Harmanlanmış malzememiz, deformasyona dayanım gibi temel kriterleri güçlü bir şekilde yerine getirirken, lastik ve bina atığını yeniden kullanmayı mümkün kılan %100 geri dönüştürülmüş bir alternatiftir.” diyor.

Yeni geri dönüştürülmüş karışımın daha büyük ölçekte piyasaya sürülebilmesi için, daha fazla inşaat atığı ve hurda lastiğin geri dönüştürülmesi gerekiyor. RMIT’den baş araştırmacı Profesör Jie Li, inşaat endüstrisinin şu anda yeniden kullanılandan önemli ölçüde daha fazla atık ürettiğini söyledi. Li, “Geri dönüşüm çalışmalarımız için yeni ve yenilikçi kullanımlar geliştirmek kesinlikle hayati önem taşıyor.” şeklinde konuştu.