Mensan Geri Dönüşüm, Daha Yeşil Yarınlar için Çalışıyor

24 Eylül 2019

70’li yıllardan bu yana geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren Mensan Geri Dönüşüm yenilenen entegre tesisi ile ambalaj ve tehlikesiz atıkları toplayıp ayırdıktan sonra ekonomiye kazandırıyor.

Atık sorununun tüm dünyada artan önemi ve hızına paralel olarak Mensan Geri Dönüşüm yenilenen entegre tesisi ile “Bugünün geri dönüşümü geleceğin teminatıdır” diyerek kendini sürekli geliştirmeye, çevreye uyumlu teknolojiler kullanarak atıkları toplamaya devam etmekte. Geridönüşüm Ekonomisi Dergisi ekibi İzmir’e giderek Mensan Geri Dönüşüm tesislerini inceledi, çalışmaları yerinde gördü. Dergimize konuşan Mensan Yönetim Kurulu Başkanı Engin Cihanoğulları, geri dönüşüm alanındaki faaliyetlerini bizimle paylaştı.

Firmanızı tanıyabilir miyiz? Neler yapıyorsunuz?

Firmamızın uzman kadrosunun temeli bu sektörde 1970’li yıllarına kadar dayanmaktadır. Geçmişten bugüne hızla gelişen geri dönüşüm sektörüne büyük katkılar sağlamış ve sağlamaya da devam eden firmamız, profesyonellik anlayışı ile kalite hizmetinden ödün vermeden, imkânlarını artırarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurumsal yapıya sahip olan firmamız İzmir ve Manisa illerinde geri dönüşüm konusunda yaptığı yatırımlar ile sektöre büyük destek vererek çalışmalarını sürdürmektedir.

Mensan ailesi sürekli olarak gelişmeyi kendine görev bilmiştir. Geri dönüşüm sektörü ile birlikte akaryakıt ve otomotiv sektörü olmak üzere 3 ana kolda faaliyet gösteren Mensan, kurumsal kimliğini her geçen gün geliştirmenin yanı sıra daha fazla kişiye istihdam sağlamayı hedeflemektedir. Mensan Geri Dönüşüm, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği kapsamında Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Belgesine(Belge no:2016-17) ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik gereğince Tehlikesiz Atık Geri Kazanım, Ambalaj Atığı Geri Kazanım, Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma konularında Çevre İzin ve Lisans Belgesine (Belge no:62664) sahiptir. Kalite anlayışını ve çevre bilincini, iş güvenliği disipliniyle bütünleştiren Mensan Geri Dönüşüm, Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği ile Kalite Yönetimi kapsamında; ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18001:2007, ISO 10002:2014 , TS EN 15713: 2009 belgelerini de almıştır.

Mensan, özenle eğitilmiş ve iş disiplinine sahip deneyimli personeli, yeni teknolojilere uygun ekipman ve yeni teknolojilere uygun sıkıştırmalı modern geri dönüşüm araçlarından oluşan bünyesi ile topladığı ambalaj atıklarını cinsine göre ayırdıktan sonra gerektiğinde kırma yaparak, presleyerek geri dönüşüme kazandırmaktadır. 3000 m3 /gün ayırma kapasitesine sahip, 18 ayırma gözü ve üzerinde 36 personelin çalıştığı 43 metre uzunluğundaki ayırma bandı ile İzmir ilinde bir ilke imza atan Mensan, disiplinli ve güvenilir çalışma şekli ile belediyelerin ve çevre şehircilik il müdürlüğünün dikkatini çekerek her gün kendini daha da geliştirmeyi amaç edinmiştir. Mensan Geri Dönüşüm, İzmir ilinde Karabağlar, Konak, Çeşme, Karaburun; Manisa ilinde Turgutlu ilçe belediyesi olmak üzere toplamda 5 belediye ile ambalaj atıkları toplama işini yürütmektedir. Çalıştığı ilçe belediyelerinde her zaman ilklere imza atan firmamız belediyelerimiz sınırlarında sıkıştırmalı araçlar,

elektrikli bisikletler ile toplama yapıyor, ilçe sınırlarındaki tüm atık oluşan noktalara ulaşarak sistemli bir şekilde atıkları geri dönüşüme kazandırmakta. Geri dönüşüm sektörünün uzun yıllardır içinde olan uzman kadromuz bu sektörü çok iyi şekilde benimsemiş ve geri dönüşüm alanında çok iyi işler başarmıştır. Sıfır Atık Projesi’nin ortaya çıkması ile birlikte projeye büyük destek veren firmamız anlaşmalı olduğu belediyelerin ilçe sınırları içerisinde bulunan okullara, kamu kurum ve kuruluşlara, alışveriş noktalarına, sağlık kuruluşlarına, sahada bulunan çevre mühendisleri ile bilinçlendirme çalışması yapıp geri dönüşüm toplama ekipmanları bırakarak geri dönüşüm oranlarını her geçen gün daha da artırmaktadır. Sosyal sorumluluk projelerine de destek olan firmamız ‘Hedef Sıfır Atık’ diyerek ulaşabildiği tüm noktalarda geri dönüşümün önemi anlatıyor, yarışmalar düzenleyerek farkındalık yaratıyor ve sosyal sorumluluk projelerine Sıfır Atık Projesi‘ni de dahil ediyor. Ülke ekonomisine geri dönüşüm alanında yaptığı yatırımlar ve disiplinli çalışması ile büyük destek olan firmamız ambalaj atıklarını geri dönüşüme kazandırmaktadır. 5 ilçe belediyesi ile çalışan firmamız, çalışmasının sistemli profesyonel ve yeni teknolojiye uygun ekipmanlar ile çalışıyor olmasından dolayı diğer ilçe belediyelerinin de dikkatini çekmekte ve onlarla çalışmak için de görüşmeler yapmaktadır. Aynı zamanda İzmir ve çevre illerde bulunan sanayi kuruluşlarında atık yönetimi konusunda hizmet vererek geri dönüştürülebilir atıkları toplamaktadır. Ambalaj atığı toplama ayırma, ambalaj atığı geri kazanım, tehlikesiz atık toplama ayırma konularında faaliyet gösteren firmamız sanayi kuruşlarından atık toplama, evrak imhası, belediyelerin atık getirme merkezlerini işletmeciliği konularında da sektörde yerini almıştır.

Yıllık 105 bin ton kapasitesi olan firmamız yeni teknolojilere uygun sıkıştırmalı araç filosu ve konusunda uzmanlaşan personelleri ile çalışmalarını sürdürmektedir. Sıfır Atık Projesi’nin başlaması ile sektörde geri dönüşüm toplama modellerini değiştiren firmamız büyük yatırımlar yaparak belediyelere, kamu kurumlarına, okullara, üniversitelere, satış noktalarına, sağlık kuruluşlarına Sıfır Atık Projesi kapsamında geri dönüşüm toplama ekipmanları sağlayarak projeye büyük destek vermektedir. Belediye ilçe sınırları içerisindeki tüm noktalarda toplama yapan firmamız sıkıştırmalı araçlarının yanı sıra elektrikli bisikletler ile de konutlardan ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplayarak mahalle çalışmalarını sürdürmektedir. Kaynakta toplama yaparken kullandığımız bu elektrikli bisikletler ile daha az enerji harcanıp daha fazla atık geri kazanılmaktadır. Sahada bulunan 7 adet çevre mühendisi ile sürekli olarak eğitim, bilinçlendirme, reklam ve etkinlikler yaparak daha çok vatandaşa ulaşarak atık toplama ağını ve tonajını her geçen gün daha da artırmaktadır. Mensan Geri Dönüşüm kendisinin sürekli gelişimi için çalışır. Topladığı malzemeleri daha iyi kullanabilmek için kaynağında ayırma yaparak daha düzenli ve doğru çalışarak kaynakta ayırmanın verimliliğini arttırır.

Yeniden kullanılabilir ve geri dönüşüme kazandırılacak olan atıkların çevreye zararsız hale getirilmesi için, yakılmaları veya diğer yok edilme yöntemlerinden önce geri dönüşüme tabi tutulmasını sağlamak, bu konuda gerekli araştırma, organizasyon ve yatırımları yapmaktır. Kaynakları etkin kullanarak çevreye duyarlı, rekabet edebilir kalitede, yeniliklere açık bir şirket olarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktır. Uzun yılları aşkın deneyimimiz ve tecrübemizle Ambalaj Atıkları Toplama-Ayırma Geri Dönüşüm ve Tehlikesiz Atıkları Toplama Geri Kazanım sektöründe gelişmeleri önceden görüp ilkleri yaratarak, dürüstlük, kalite ve hizmetten ödün vermeden girişimci ve insana yatırımı benimseyen farklı yapısıyla, sanayi kuruluşlarımıza, tüketicilerimize, çalışanlarımıza, belediyelerimize ve çevremize kattığımız değerleri sürekli ve belirgin biçimde arttırarak sektörde memnuniyeti sağlayıp geleceğin markası olmayı hedefleyen Mensan ailesi bu konuda emin ve doğru adımlar ile ilerlemektedir.

Tesisinizde hangi atıklar ayrıştırılıyor? Operasyonu nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Tesisimizde bütün ambalaj atığı grupları kağıt-karton,plastik (pe, pet, pvc, pp, ps), ahşap, metal (çelik tenke, alüminyum) kompozit (kompozit kağıt karton ağırlıklı, kompozit plastik ağırlıklı, kompozit metal ağırlıklı) tekstil, cam ve lisansımız dahilindeki tehlikesiz atık grupları ayrıştırılmaktadır. Çalıştığımız belediyelerin ilçe sınırlarındaki tüm ambalaj atığı oluşan noktalardan, tehlikesiz atık oluşan noktalardan, sanayi kuruluşlarından sıkıştırmalı araçlar ve konteynırlı araçlar ile tartılarak alınan atıklar tesisimize getirilmekte. Bu atıklar gruplara ayrıldıktan sonra geri dönüşüm amacı ile lisanslı geri dönüşüm tesislerine sevk edilmektedir.

Tesisinizin kapasitesi nedir, ne hedefeniyor?

3000 m3 /gün atık ayırma ve işleme kapasitesine sahip olan firmamız yeni teknolojilere uygun sıkıştırmalı araç filosu ve konusunda uzmanlaşan personelleri ile topladığı atık miktarlarını her geçen gün artırma hedefindedir.

Ayrıştırılan ürünler ne oluyor?

Ayrıştırılan ürünler preslenerek lisanslı geri dönüşüm tesislerine sevk ediliyor. Bu şekilde topladığımız ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesinde sağlanarak ülke ekonomisine çevreye doğamıza daha yaşanılabilir yarınlara yatırımlar yapılıyor.

Hangi bölgelerde faaliyet gösteriyorsunuz?

İzmir ilinde çeşme Karabağlar konak Karaburun belediyeleri, Manisa ilinde Turgutlu belediyesi ile kaynakta ayrı toplama çalışmasına hizmet verilirken entegre tesisi ile atık oluşan her yerde atık yönetimi hizmeti de vermektedir.

Çocuklara ve gençlere geri dönüşüm bilincini aşılamak için çalışmalarınız var mı ? Neler yapıyorsunuz?

Firmamız bünyesinde bulunan çevre mühendislerimiz ve firmamızla dışarıdan çalışan üniversite çevre kulüplerinde olan öğrencilerimizden oluşan ekiplerimiz ile okullarda kamularda sürekli olarak eğitimler verilmektedir. İlçe sınırlarında sokak sokak dolaşılarak broşür dağıtılıp bilgilendirme yapılmaktadır. Belirlenen günlerde ve çevre haftalarında her belediyemizin en işlek olan noktalarına etkinlik alanları kurarak, çocuklara oyun oynarken aynı zamanda atıklar ile ilgili yarışmalar tiyatrolar düzenlenerek bilinçlendirilmesi sağlanmaktadır. Reklam ayağı çok geniş olan Mensan ailesi çocukların bu konuda daha kolay ve kalıcı bilgilendirileceği için sürekli olarak farklı etkinler yaparak onların ilgisini çekmesinin yanı sıra bilgilendirmektedir. Belediyelerin düzenlediği tüm sosyal projelerde stantlar açarak orada bulunarak çocuklara hediye dağıtarak bilgilendirmeler yapmaktadır.

Geri dönüşüm neden önemli anlatabilir misiniz?

Geri dönüşüm herkes için çok önemlidir. Hammaddelerimizi sürekli olarak kullanmaya devam edersek ve yeniden kullanmayı geri kazanımı yapamaz isek elbet tükenecekler. Daha yeşil yarınlar ve daha güçlü ülke ekonomisine sahip olabilmek için mutlaka geri dönüşüme destek vermeli ve her geçen gün atık toplama oranlarını artırmalıyız.

Sıfır Atık projesi’ni nasıl buluyorsunuz?

Sıfır Atık Projesi ülkemizde hızlı bir şekilde yayılmış insanların daha duyarlı ve daha bilinçli haline gelmesine öncelik etmiştir. Geri dönüşüm konusuna ilgi daha da çok artmıştır. Sıfır atık projesi ile geri dönüşüm toplama oranlarımız artmıştır ve daha da artmaya devam edecektir. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan sıfır atık projesi sektöre yeni bir heyecan ve ilgi katmıştır. Özellikle sürekli yapılan reklamlar ve bilgilendirmeler insanlarda daha çok farkındalık yaratmıştır.