PEYNİR ALTI SUYUNDAN YENİLEBİLİR AMBALAJ ÜRETİLDİ

22 Mayıs 2020

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği’nde peynir altı suyu kullanılarak ambalaj malzemesi üretildi.

Petrol türevli plastiklerin çevreye verdiği zararlardan dolayı dünyada biyoplastik üretimi hızla artıyor. Yenilebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen biyoplastiklere bir yenisi de İzmir’den geldi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide Alsoy Altınkaya ve ekibi, süt endüstrisinde yeteri kadar değerlendirilmeyen peynir altı suyuna odaklandı.

Protein oranı yüksek olduğu için enerji içeceklerinde de kullanılan peynir altı suyunun tozunu mısır proteiniyle birleştiren Altınkaya ve ekibi, esnek ve dayanıklı bir hammadde geliştirmeyi başardı.

Ortaya çıkan ambalaj malzemesi, testleri başarıyla geçerek 4 yıllık süreç sonunda patentle koruma altına alındı.

Türkiye’de 2018’de 756 bin ton peynir üretildiğini, 1 kilogram peynir üretmek için ortalama 10 litre süt kullanıldığını anlatan Altınkaya, “Bu sütün yüzde 80’i üretim esnasında peynir altı suyu olarak bir kenara ayrılıyor. Bir hesap yaptığınızda yaklaşık 5 milyon ton peynir altı suyu
ortaya çıkıyor. Ambalaj malzemesi olarak çok ciddi bir potansiyel mevcut.” diye konuştu.