Geri Dönüşüm Oranı Artacak
17 Şubat 2021Belediyeler, sıfır atık çalışmalarının en önemli yapı taşı pozisyonunda. Geri dönüşebilen atıkların toplanması sorumluluğu tamamen ilçe belediyelerine ait. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan dergimize yaptığı açıklamada, “Bu inisiyatifi etkili bir şekilde kullanarak ilçemizde işlevsel ve sürdürülebilir bir geri dönüşüm sistemi oluşturacağız.” diyor.
Fatih’te yürütülen geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmalarından bahsedebilir misiniz?
Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında ambalaj atıklarını ayrı olarak topluyor; bu toplamayı tüm kamu, kurum ve kuruluş, işletme ve konutları kapsayacak şekilde gerçekleştiriyoruz. Bunun için bahsettiğim noktalara 3’lü geri dönüşüm setleri yerleştiriyoruz ve belirli periyotlarla atıkları alıyoruz. Vatandaşlarımızın geri dönüşebilen atıkları ayrıştırmaları için ilçemiz genelinde belirli noktalarda 200 adet tekstil kumbarası ve 88 adet cam kumbarası var.
Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını dolayısıyla da hanelerde oluşan atıkların toplanmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda Fındıkzade ve Yavuz Selim Yaşam Merkezlerimizde, atık getirme merkezi oluşturduk. Ayrıca 12 farklı noktada da mobil atık toplama aracı konumlandırdık. Atık getirme merkezi ve mobil atık toplama aracı ile daha çok kişinin atıklarının toplanması ve atık noktasına ulaşabilirliğin artırılmasını hedefliyoruz.
“Sıfır Atık Geleceğe Hazırlık” sloganıyla başlatmış olduğumuz bu “Mobil Atık Getirme Aracı / Her Atık Market Alışverişine Hazırlık” projesi ile vatandaşlarımız kaynağında ayrı topladıkları geri dönüşebilen atıkları belirlenen 14 noktadan birine getiriyor, burada gerçekleştirilen tartım sonucu sisteme puan olarak kaydediliyor ve puanların belirlenen rakama ulaşması sonucunda vatandaşlarımıza marketlerde kullanabileceği alışveriş çeki hediye ediyoruz.
“Sıfır Atık Geleceğe Hazırlık” sloganıyla başlatmış olduğumuz bu “Mobil Atık Getirme Aracı / Her Atık Market Alışverişine Hazırlık” projesi ile vatandaşlarımız kaynağında ayrı topladıkları geri dönüşebilen atıkları belirlenen 14 noktadan birine getiriyor, burada gerçekleştirilen tartım sonucu sisteme puan olarak kaydediliyor ve puanların belirlenen rakama ulaşması sonucunda vatandaşlarımıza marketlerde kullanabileceği alışveriş çeki hediye ediyoruz.
Ödül Aldık
“Mobil Atık Getirme Aracı / Her Atık Market Alışverişine Hazırlık” Projemiz Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ev sahipliğinde 27-28 Ekim tarihlerinde düzenlenen Sıfır Atık ve Belediyeler Ödül Töreni’nde 500.000 TL ödüle layık görüldü.
Ayrıca projemiz Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl 8.si düzenlenen “Altın Karınca Ödülleri 2020” programında Belediyemiz Çevre ve Atık Yönetimi Kategorisinde Mobil Atık Getirme Aracı / Her Atık Market Alışverişine Hazırlık Projesiyle, Altın Karınca Ödülü’nün sahibi oldu.
İlçenizde atık toplama, depolama ve geri dönüşüm oranları nedir?
Fatih’te 436 bin komşumuz yaşıyor ve bu veriye göre, günlük ortalama atık miktarımızın 400 – 450 ton olması gerekiyor. Fakat Fatihimiz tarihi ve turistik bir yapıya sahip olduğu için ilçe genelinde günlük toplanan atık miktarı ortalama 680 ton civarında seyrediyor. Toplanan atık miktarının %47’sini organik atıklar, %32’sini diğer geri dönüşemeyen atıklar oluştururken % 21’ini geri dönüşebilir atıklar oluşturuyor. Bu veriler ışığında günlük toplanan atık miktarına göre ilçemizde 140 ton geri dönüşebilen atık oluşuyor. Fatih Belediyesi olarak geri dönüşüm ekibimizle birlikte günlük kaynağında ayrı toplayabildiğimiz atık miktarımız ise 40 ton civarında.
Türkiye’deki atıkların %87’si belediye atığı. Bunun %11’i geri dönüştürülüyor. Bakanlık, dönüşümün %35’e çıkarılmasını hedefliyor. Sizin depolama / dönüştürme için koyduğunuz hedef nedir?
Fatih Belediyesi olarak her geçen gün toplanan atık miktarlarını artırıcı projelere imza atıyoruz. Vatandaşa çöp toplama hizmeti verdiğimiz gibi geri dönüşüm hizmeti de vermek öncelikli işlerimizden biri. Vatandaşlarımız geri dönüşüm ve çevre konularında bilinçlendikçe, atıklarını kaynağında ayırdıkça doğal olarak güçlü bir toplama sistemi ihtiyacı da beraberinde geliyor. Bunun için halkımızın yoğun olarak kullandığı Yavuz Selim ve Fındıkzade Yaşam Merkezlerinde Atık Getirme Merkezleri kurduk. İlçemizin ulaşılabilir olan bu iki noktasına vatandaşlarımız atıklarını getirerek teslim edebiliyor. Bu çalışmadan alınan verimin yüksek olması ve halkın yoğun rağbet göstermesi sebebiyle, noktaların sayısını artırdık.
12 adet de Mobil Atık Getirme Noktası ekledik. İlçemizin 12 noktasına daha bu hizmeti ulaştırdık. Aracımız günün belirli saatlerinde programdaki adresine konumlanarak atık getiren vatandaşlarımızı bekliyor. Her hafta aynı gün aynı noktada bekleyen aracımız sayesinde aldığımız geri dönüşler gösteriyor ki, her geçen gün atık getiren kişi sayısı artıyor. Bu nedenle Mobil Atık Getirme Noktası çalışmalarımızı kademeli olarak 24 ve daha sonra 36 noktaya çıkarmayı hedefliyoruz. Yani biz burada ulaşılabilirliği artırarak halkın %100’ünden kaynağında ayrı toplama çalışmasını bekliyoruz. Bu konuda teşvik ediyoruz, bilinçlendiriyoruz, gerekli altyapıyı da oluşturuyoruz.
Yetkilendirilmiş kuruluşların kaynak akışının kesilmesi ve bu konunun direk bakanlığa devredilmesi gündemde, belediyelerin son dönemdeki atık ihalelerine bu nedenle ilgi yok denilecek kadar az. Bu durum sizi nasıl etkiler?
Yetkilendirilmiş Kuruluşlar (AGED- ÇEVKO-TÜKÇEV vb.) lisanslı toplama ayırma tesislerine (TAT) belgelendirdikleri atık miktarları oranında ayni ve nakdi yardım sağlamakta. Şu anda kaynak akışı, yetkilendirilmiş kuruluşlar üzerinden sağlandığı durumda bile ihalelerimize giren lisanslı TAT firması maalesef yok denecek kadar az.
Bu yapının değişmesi durumunda, zaman zaman katılımcı olmaması nedeni ile iptal edilebilecek ihalelerimize girecek, lisanslı TAT firmasının olmayacağı endişesini bizler de yaşıyoruz.
Böyle bir durum olması halinde yönetmeliğin bizlere tanıdığı imkânlar doğrultusunda ambalaj atığı toplatmaya devam edeceğiz ya da belediyeler olarak bu iş için ek kaynak oluşturarak, ambalaj atığı toplama süreçlerini kendi bünyemizde gerçekleştireceğiz.
Geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları için hedefleriniz, taahhütleriniz nelerdir?
Geri kazanılan atıklar ile ülke ekonomisine katkı sağlanmasını ve depolama alanında oluşan yükün azaltılmasını hedefliyoruz. Hedeflerimiz kapsamında 2 unsur bizim için önem arz ediyor. İlçemizin uygun noktalarında çöp konteynerlerinin yanına geri dönüşüm konteyneri koyarak “İkili Toplama” sistemini geliştirmeyi planlıyoruz.
İkinci unsur olarak da; yakın zamanda hayata geçireceğimiz 1.Sınıf Atık Getirme Merkezimiz. Bu merkez ile de hem vatandaşlarımızın her türden atıklarını getirebileceği bir tesis oluşturacak hem de çocuklarımız için geri dönüşebilen malzemelerden hayal gücünü kullanarak yeni ürünler yapabilecekleri bir oyun alanını hizmete sunacağız.
Vatandaşın teşvik sistemi ile atıklarını ayırması, belirlenen kıstaslar üzerinden vatandaşın gözünde atığın değerlenmesi ve ilçemizde oluşan atıklardaki geri dönüşüm oranının bu sayede her geçen gün artırılacağını taahhüt ediyoruz.
Ben bu kapsamda, Atık Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneğine teşekkür etmek istiyorum. Yürüttüğünüz farkındalık çalışmalarını çevre ve geri dönüşüm ekonomisi adına çok değerli bulduğumu ifade etmek istiyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
- Etiketler:
- ergün turan
- fatih belediyesi