Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi: Uşak
21 Eylül 2021Türkiye’de her yıl 400 bin ton pamuk üretiliyor. Türk tekstilcisi ise üretim için 1 milyon 400 bin ton pamuk kullanıyor. Yani üretilen pamuktan çok daha fazlasına ihtiyaç var. Bu açığı kapatmak için ithalatın yanı sıra bir başka yöntem ise geri dönüşüm. Uşak, tekstil geri dönüşümünde öne çıkan illerimizden. Türkiye’de her yıl 710.000 ton ürün çöpe gitmekten kurtarılıyor ve 673.000 tonluk elyafa dönüştürülerek 1 milyar dolarlık kazanım elde ediliyor.
Türkiye’de çevre mevzuatı henüz günlük kıyafetlerimizin geri dönüşümüne izin vermiyor. Bu konuda değişim de gerçekleşirse artık tekstil üretimimiz için tarlalara ve doğal kaynaklara ihtiyacımız olmayacak. Her şey evlerden çöplere gitmeden tekrar kıyafet olarak bize geri gelecek.
TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı ve Öztan Tekstil’in sahibi Arif Öztan’a göre bu döngü sağlıklı hale getirilirse öncelikle tarlalarımız kurtulacak. Çünkü 1 kg pamuk üretmek için 10.000 litre su gerekiyor. Öztan, “Su toprağı çoraklaştırır. Mezopotamya vahşi sulama nedeniyle kuraklaştı. Toprağın azotunu yıkar su, faydalı mineralleri yok eder ve toprak sonunda kuraklaşır. Günah; kuraklık geliyor, insanlar çoğalıyor, kaynaklar bitiyor, oysa topraklar sabit.” diyor.
Öztan’ın dikkat çektiği diğer fayda ise ülke ekonomisine katkı. Çünkü artık küresel üreticiler, tekstil ürünlerinde minimum yüzde 35 geri dönüşüm olması şartı koşuyor. Yani yerli üretici, tekstil üretiminde geri dönüşüm payını artırmazsa yavaş yavaş dünya pazarlarından silinmeye başlayacak. Bu durum da tekstil geri dönüşümünü geleceğin parlak mesleklerinden bir tanesi haline getiriyor.
İHRACAT ŞARTI KALDIRILSIN
Türk ekonomisinin gelişmesinde tekstil sektörünün önemine değinen Arif Öztan, “Cari açığın kapanmasına bizim katkımız yüzde 65. Türkiye’de sadece makas artığı dediğimiz, tekstil fabrikalarının atıklarını geri dönüştürebiliyoruz. Oysa Avrupa’da son tüketicinin kıyafetleri de geri dönüştürülebiliyor. Ama biz yurtdışından ham maddeyi sınırlı bir şekilde getirebiliyoruz. Biz ihraç kaydıyla getire- biliyorduk. Ben geri dönüşümden iplik üretiyorum. Benim ipliğim çorap, halı, nevresim, çarşaf gibi tekstil ürünü olarak ihraç oluyor. Uşak’ın ihracatı 380 milyon dolar, ama sektöre katkısı 12-13 milyar dolardır. Türkiye’deki geri dönüşüme Uşak yüzde 75 oranında katkı yapmaktadır.
- Etiketler:
- Tekstil
- Tekstil geri dönüşüm