Belediyeler Sıfır Atık İçin Hazırlanıyor

2 Mayıs 2019

Sıfır Atık Projesi kapsamında en önemli görevlerden biri de belediyelere düşüyor. Yurt genelindeki belediyeler de bu kapsamda çalışmalarını hızlandırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye’de aşamalı olarak başlattığı “Sıfır Atık Projesi için belediyeler de hazırlıklarını tamamlıyor. Tarsus Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğünde görev yapan Çevre Mühendisleri tarafından birim sorumlularına sıfır atık eğitimi verildi. Eğitimde, “sürdürülebilir üretim”, “sürdürülebilir tüketim” ve “ileri dönüşüm” süreçlerini bir çember halinde ele alan döngüsel ekonomi modeli, dünyada sürdürülebilir büyüme için yeni ve önemli yaklaşımlar ele alındı.

Sıfır Atık Projesi’ne Niğde Belediyesi de katkı sunmayı sürdürüyor. Kağıt, evsel yağ, cam şişe, pet şişe, atık pil, bayat ekmek ve daha bir çok konuda geri dönüşüm projeleri yaptıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Rifat Özkan geri dönüşümde yeni bir aşamaya geçtiklerini kaydetti. Atıkların geri dönüşüme kazandırılması noktasında önemli adımlar attıklarını söyleyen Başkan Özkan, “Niğde Belediyesi olarak çevre duyarlılığı konusunda hassasiyetimizi her fırsatta dile getiriyoruz dedi. Antalya’nın Kaş ilçesinde ‘Sıfır Atık’ projesi uygulamasına başlandı. Proje kapsamında, hizmet binası içerisinde atık toplama kutuları yerleştirildi. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer Türkiye genelinde başlatılan projeye destek verdiklerini belirterek, “Bu çerçevede’ Sıfır Atık’ yönetimi oluşturuldu. Bilgilendirme semineri verildi.

Kamu kurumlarına, kurumsal veya bireysel firmalara Sıfır proje kapsamında, 275 geri dönüşüm kutusu ve 6 sıfır atık seti kuruldu. Oluşan atıklar kurumumuzca yerinde alınarak, ekonomiye kazandırılmaktadır.” dedi. Sıfır Atık Projesi kapsamında atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlayan Karabük Belediyesi, mahallelerdeki Sosyal Yaşam Merkezlerine geri dönüşüm üniteleri yerleştirildi. Böylece kâğıt, plastik, cam, metal, ambalaj atıkları ile bitkisel atık yağlar ve kullanılmış piller de ayrı ayrı sınıflandırılıp, toplanarak geri dönüşüme tabi tutulacak. Geri dönüşümün, ülke ekonomisine yaptığı katkılar, sağladığı istihdam ve çevre duyarlılığı açısından sürekli gündemde kalması gerektiği düşünen Uşak Belediyesi, ‘Sıfır Atık’ projesine tüm birimleriyle destek verdi.

UŞAK SIFIR ATIK İÇİN ADIM ATTI

Uşak Belediyesi, kağıt, metal, cam, plastik, organik atık ve atık pillerin geri dönüşüme kazandırılabilmesi için Belediye ana hizmet binasındaki tüm katlara, Temizlik İşleri Müdürlüğüne, Fen İşleri Müdürlüğüne, Zabıta Müdürlüğüne, İtfaiye Müdürlüğüne, Atatürk Kültür Merkezine ve belediye iştiraki olan UTAŞ’a bağlı tüm işletmelere özel çöp kutuları yerleştirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Sıfır Atık’ projesinde de çevre duyarlılığı açısından, evlatlarımıza temiz bir gelecek bırakma açısından hemen her birey üzerine düşeni yapmalıdır. Biz belediye olarak bu projeye tüm birimlerimizle destek verdik. Tüm birimlerimize ve ana hizmet binamıza proje için özel kutular yerleştirdik. Personelimizi konuyla ilgili bilgilendirdik.’ şeklinde konuştu.