Geri Dönüşüme Yapay Zeka Kattı

21 Eylül 2021

TOMRA, sensör bazlı ayıklama çözümleri ile geri dönüşüm alanında dünyaca bilinen bir şirket. Atık sektöründe; evsel katı atık tesisleri, ambalaj atığı ve kağıt ayıklama ile PET, PE, PP gibi plastik grubu geri dönüşüm tesislerinde ve diğer bazı özel uygulamaları olan birçok alanda ayıklama makineleri kullanılıyor.

TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Türkiye ve Ortadoğu Satış Müdürü Serkan Orhan, geri dönüşümde otomasyonun ne denli önemli olduğunu anlattı. Geri dönüştürülebilir malzemelerin, tüm dünya pazarlarında ilgi gördüğünü söyleyen Orhan, “Buradaki en önemli konu, son ürün kalitesinin üst düzeyde ve sürdürülebilir olması. Bu noktada otomasyon, bizlere yardımcı oluyor. Bazı konularda ise insan gücü ile asla ulaşılamayacak kalite standartları yakalanıyor. Örneğin plastik çapak ayıklama makinelerimiz, 2-12 mm arasındaki malzemeleri hem renk hem de polimer cinsine göre ayıklıyor. Bu kadar küçük malzemeleri, yüksek kapasitelerde elle ayırmak mümkün değil.” dedi.

Geri dönüşüm sektöründe en yaygın olarak “yakın kızıl ötesi” – near infra red (NIR) sensörlerini kullandıklarını anlatan Serkan Orhan, “Bu teknoloji, ışık spektrumunda insan gözüyle görülemeyen bir alanı tarayarak malzemelerin ham madde yapısını anlamamızı sağlıyor. Kağıt ile plastik arasındaki farkı gözle görmek kolay fakat şeffaf bir PET şişe ile PVC şişe arasındaki farkı gözle tespit etmek çok zor olmasına rağmen NIR sensörü için oldukça kolay. Kullandığımız diğer yaygın teknolojiler ise VIS sensörü, kamera, X-Ray, lazer ve elektromanyetik sensörler olarak sayılabilir. Burada önemli olan konu, ayıklanacak malzemeyi en iyi algılamamızı sağlayacak sensör kombinasyonunun doğru oluşturulması oluyor.”

Yapay zeka, derin öğrenme gibi teknolojileri geri dönüşüm sektöründeki günlük kullanıma uygun hale getirdiklerini söyleyen Serkan Orhan sözlerine şöyle devam etti: “TOMRA’nın patentli FLYING BEAM® teknolojisini en verimli haline taşıyarak ayıklama kalitesini mükemmel seviyeye çıkardık. Bunu yaparken piyasadaki en düşük işletme maliyeti sunan tasarımdan ödün vermedik. SHARP EYE® teknolojisini ise artık bir opsiyon olarak değil tüm yeni nesil AUTOSORT® makinelerinde standart olarak sunuyoruz. Böylece birbirine çok benzeyen malzemeler arasındaki farkı, standart makinelerle görebilmemiz mümkün. Sisteme entegre edilebilen DEEP LASER teknolojisi sayesinde daha önce tanımlanamayan siyah malzemeleri ayıklama şansımız var. Ayrıca yeni Akıllı Nesne Tanıma (IOR) sistemimiz sayesinde malzemeleri boyut ve şekillerine göre de sınıflandırma olanağımız bulunuyor. Tüm bunların birleşimi, bize daha önce çözümü olmayan malzemeler için birçok yeni imkân sunuyor.”