Hem Çevre Hem Tüketici Kazanacak

13 Aralık 2021

Plastik, cam, metal ve alüminyum atıkların çöpe değil, geri dönüşüme gitmesini sağlayacak Depozito İade Sistemi (DİS), 2022 yılında devreye girecek.

Çevresel sorunları azaltacak Depozito İade Sistemi’nin (DİS), geri dönüşüm sektöründeki yatırımları hızlandırması bekleniyor. Sistemin doğru işlemesi hâlinde Türkiye’de her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçilebileceği düşünülüyor. Depozito İade Sistemi ile tüketici geri dönüşüme teşvik edilirken çevrenin de korunması sağlanacak.

Sistem Nasıl İşleyecek?

Uygulama 2022’de yürürlüğe girecek. Tüketiciler, ürün bedeliyle birlikte belirlenen depozito ücretini de satış noktasına ödeyecek. Tüketici depozito bedelini geri alabilmek için atığı belirlenen yerlere iade edecek. İade bedeli para ya da alışveriş puanı olacak. Toplanan atıklar dönüşüm merkezinde ham maddeye dönüştürülecek. Böylece hem çevre korunacak hem ülke ekonomisi kazanacak. Depozito uygulaması, temiz ve geri dönüşüme uygun ham madde elde edilmesine olanak sağlayarak sektörün gelişi- mini hızlandıracak.

Hedef 20 Milyar İçecek Ambalajını Dönüştürmek

Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor. Bunun 9 milyarı PET ambalaj. DİS ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması hâlinde ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabilecek.

Ham Madde Tedarik Güvenliği Artacak

Plastik içecek atıklarının ilk etapta yüzde 70’inin toplanması hedefleniyor. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, depozito sisteminin plastik sektöründe geri dönüştürülmüş ham madde tedarik güvenliğini de arttırmaya yardımcı olacağını savundu. Türk plastik sektörünün ham madde ihtiyacının yüzde 85’lik kısmının ithalatla karşılandığını ve bu nedenle ciddi anlamda cari açık verildiğini hatırlatan Eroğlu, “Yurt içindeki ham madde üre- timi, ihtiyacımızın sadece %15’lik kısmını karşılıyor. Petrokimya şirketleri de petroldeki OPEC benzeri kartel yapılardan ilham aldıklarından zaman zaman fiyat artış şokları yaşıyoruz. Atıklarımızı, depozito sistemiyle toplamayı artırmamız, geri dönüşüm için uygun şartlarda tedarik güvenliği sağlanmış ürüne ulaşmamız anlamına gelir.” dedi.