Kağıt Atıkları Yol Olur Mu?

11 Temmuz 2021

Kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinden gelen atık malzemeler uzun zamandır çimento gibi yapı ürünleri için olası dolgu maddeleri olarak görülüyordu. Ancak yıllardır bu atıklar çöplüğe gidiyordu. British Columbia Üniversitesi araştırmacıları, bu atıkları çevre dostu bir şekilde yol yapımında kullanmak için çalışmalar yürütüyor. Araştırmacılar, çalışmalarında özellikle tehlikeli olmayan bir ticari atık ürün olan odun bazlı kağıt hamuru değirmeni uçucu külü (PFA) üzerinde yoğunlaştı.

British Columbia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sumi Siddiqua, “Atıkları sürdürülebilir bir alternatife yönlendirebildiğimiz her durumda, doğru yönde ilerlediğimizi biliyoruz.” diyerek çalışmaların umut verici olduğu mesajı verdi. Dr. Siddiqua ile Araştırma Görevlisi Dr. Chinchu Cherian’ın birlikte yaptığı araştırma, işlenmemiş PFA’yı yol yapımı için ekonomik olarak sürdürülebilir düşük karbonlu bağlayıcı olarak kullanmayı amaçlıyor.

Dr. Chinchu Cherian, “PFA’nın gözenekli yapısı, çimentodaki diğer malzemelerin yapışkanlığı için bir ağ geçidi görevi görüyor ve bu da genel yapının, PFA ile yapılmayan malzemelerden daha güçlü ve daha esnek olmasını sağlıyor. Malzeme karakterizasyonumuz ve toksikoloji analizimiz sayesinde, bu yeni malzemeyi üretmenin enerji açısından daha verimli olmasının ve düşük karbon emisyonları üretmesinin yöntemlerini bulduk.” açıklamasını yaptı.