Kompost Daha Fazla Yaygınlaşmalı

21 Eylül 2021

Her yıl 83 milyon ton biyolojik atık geri dönüştürülüyor. Kompostlama işlemiyle yılda 9 milyon ton karbondioksitin oluşması engelleniyor. Ancak bu rakamların çok az olduğu ve artırılması gerektiği konusunda herkes hemfikir.

Dünyanın dört bir yanındaki kompost kuruluşları, kompostlamanın karbonu nasıl geri dönüştürebileceğini, iklim değişikliğini nasıl azaltacağını ve toprağı nasıl besleyebileceğini vurgulamak için güçlerini birleştirdi.

Uluslararası Kompost Farkındalık Haftası kapsamında biraraya gelen kompost ile ilgili kuruluşlar, organik atıkların geri dönüştürülerek komposta dönüştürülmesinin gıda güvenliğine, çevreye ve insanlara önemli katkılar sunabileceğine dikkat çekti.

Kanada Kompost Konseyi İcra Direktörü Susan Antler: “Araştırmalar, kompostun mahsul verimliliğini desteklediğini ve içinde yetiştirilen sebzelerin besin içeriğini iyileştirebileceğini gösteriyor. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 10’unun ciddi gıda güvensizliğine maruz kaldığı bir zamanda kompost, herkes için gıdanın hem kalitesini hem de güvenliğini artırmak için erişilebilir

bir çözüm.” İlgili kompost kuruluşlarının yetkililerinin konuyla ilgili yaptıkları açıklamalar şöyle: ABD Kompostlama Konseyi İcra Direktörü Frank Franciosi: “Değerli tarım topraklarını kaybetmemek için organik maddeleri toprağımıza geri döndürmeliyiz.”

Avrupa Kompost Ağı İcra Direktörü Stefanie Siebert; “Organik atıkların kompostlanması bir kazan-kazan çözümüdür. Biyoatıkların atık depolama alanlarında çürümeye bırakılmasının veya yakılarak kaybolmasının zararlı etkilerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği ve ekosistem hiz- metlerini teşvik ederek toprağın sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.”

Birleşik Krallık, Yenilenebilir Enerji ve Temiz Teknoloji Derneği (REA) Organik ve Doğal Sermaye Başkanı Jenny Grant; “Kompostun birçok faydası vardır. Parlak bir toprak geliştiricidir, organik maddeyi artırabilir, toprakta karbon depolamaya yardımcı olur ve kimyasal gübre ihtiyacını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Gıda ve bahçe atıklarını kompostlama yoluyla işleyerek, iklim değişikliğini önlenen emisyonlardan azaltmaya da yardımcı olur.”

İtalyan Kompostlama ve Biyogaz Derneği Genel Müdürü Massimo Centermero; “İtalya 1990’lardan beri, şu anda yaklaşık 5 milyon ton olan ve ülkedeki mevcut tüm gıda atıklarının % 70’inini kompost haline getiriyor. Yaklaşık 2,5 milyon ton yüksek kaliteli kompostu toprağa iade ediyoruz ve çölleşme riski altındaki bir ülkede bu, dayanıklı, uzun vadeli tarım güvenliğine katkıda bulunuyor.”

Avustralya Organik Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Peter Wadewitz; “Hükü-metlerin kompost üretiminin tam potansiyelini gerçekleştirmesine izin vermeli ve gerekli kolaylıkları sağlamalı.”