Kurulan Meclis’ten Herkes Memnun
20 Haziran 2021TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir:
TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayii Meclisi’nin kurulması sürecinde Zeki Kıvanç ile birlik- te öncü olan bir diğer isim Suat Selim Kandemir’di. Kandemiroğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı.
Selim Kandemir, Geri Dönüşüm Ekonomisi’ne Meclis’in kurulma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Geri dönüşüm ve atık sektörü temsilcilerinin TOBB bünyesinde bir meclis oluşturulması yönündeki çağrılarını her fırsatta Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’na aktardıklarını söyleyen Kandemir, “Sağolsun bu taleple yakından ilgilendiler ve Meclis’in kurulmasına karar verildi. Şu anda herkes memnun. Atık ve Geri Dönüşüm Sanayii Meclisi, TOBB bünyesinde 62.meclis olarak kuruldu. 5 alt komite oluşturuldu.” dedi.
Selim Kandemir’in TOBB Atık ve Geri Dönüşüm Sanayii Meclisi ve sektöre dair açıklamaları şöyle: “Geri dönüşüm sektöründe bir çok firma var. Plastik, kağıt, cam, tekstil atıklarının dönüşümüyle ilgili çalışan firmalar bunlar. Bu sektör temsilcilerinin ortak sorunları, sıkıntıları oluyordu. Ortak sorunlar çok fazlaydı. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile birlikte uzun zamandır geri dönüşüm sektörü temsilcileriyle istişare halindeydik. Özellikle tekstil geri dönüşüm sektörü bu zamana kadar bir platform dahi oluşturamamıştı. Uşak Tekstil geri dönüşümünde lider bir ildir. Tekstil atıklarını yüzde 80’ine yakını Uşak’ta işlenir ve geri dönüştürülür, ekonomiye geri kazandırılır. İşte bu sektörün bir platformu yoktu. Bir platformun olması icap ediyordu. Sanayicilerden bu yönde talep gelince TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu talepleri ilettik. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da bu sorunların farkında olduğu için platformun kuruluşuna sıcak baktı. Altyapısını oluşturmamızı istedi. Biz de Zeki bey ile çalışarak bu girişimi başlattık.”
BU MECLİS’İN FONKSİYONU NE OLACAK?
Selim Kandemir, geri dönüşüm alanında her sektörün kendine has sorunları olduğunu hatırlattı. “Plastiğin, kağıdın, metalin kendine özel sorunları var.” diyen Kandemir şöyle devam etti: “Ama ortak sorunlar da var. Gerek ithalat problemleri, gerek yurt içi organizasyon açısından ortak sorunlar mevcut. Meclis işte bu problemleri tartışabileceğimiz konuşabileceğimiz bir platform olacak. Geri dönüşüm şu anda dünya genelinde çok önem arz ediyor. Mesela G-20 Zirvesi’nde 32 moda firması geri dönüşümle ilgili deklarasyon yayınladılar. Verdikleri önemi gösterirken geri dönüşümle ilgili planlarını açıklıyorlar. Dünyaca büyük tekstil üreticileri yaptıkları ürünlerin geri dönüşümle elde edildiğini açıklıyor. Üretim yaparken yenilenebilir enerji kullanacaklarına dair taahhütlerde bulunuyorlar. Dünya geri dönüşüme bu denli önem verirken Türkiye’deki geri dönüşüm sektörünün de bir yol haritası olmasında çok fayda var. Yakın bir zamana kadar ülkemizde geri dönüşüm sektörünün önemini bilen azdı. Tabiri caizse bizlere çöpçü olarak bakılıyordu. Bizim yaptığımız işin doğaya, ekonomiye, istihdama o kadar çok katkısı var ki. Bunun farkına insanlar zamanla vardı.”