Nobel Ödüllü Ekonomist: “İklim Mülteciliği Artacak”

15 Temmuz 2022

2006 yılında yoksullukla mücadele çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü alan Bangladeşli ekonomist, iklim değişikliğinin dünyayı daha da olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

1976 yılında yoksulları girişimci yapmak amacıyla Bangladeş’te “Köy Bankası” anlamına gelen Grameen Bankası’nı kuran ve 2006 yılında bankasına sosyal ve ekonomik bir gelişme yaratmadaki çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Muhammed Yunus, katıldığı konferansta “Dirençli bir gelecek için açlık ve yoksulluğu nasıl önleyebiliriz?” konusunu ele aldı. Prof. Muhammed Yunus, konuşmasında “Başka bir dünya yok.” diyerek mutlu ve güvenli bir dünya dizayn edilmesi için yapılması gerekenlerden bahsetti. “Dünyamız bir yangın yeri. Somut adımlar atmalıyız. Yoksa bu yanan ev kül olup gidecek.” diyen Yunus, “Düşünce biçimimiz yanlış. Huzurla yaşayabileceğimiz bir gezegenimiz olabilir ama başlangıç noktamızı yanlış seçtik. Mutlu ve güzel bir gezegen için yeni bir yol inşa etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

İklim mülteciliğinin artacağını ifade eden Yunus, “Yaşanabilir bir dünya küçülecek. İnsanların yaşaması gerekiyor. Dünya yaşanamaz bir hale gelebiliyorsa biz kedimize nasıl bir dünya inşa edeceğiz? Böyle bir gezegen olacak. Düşünün ki koca bir gezegenin ırkı sağ kalım savaşında. İmkanı olmayan ülkeler git gide zorlanacak. Bu gerilim de bir saatli bombaya dönüşecek. Dünya yoksullukla mücadele etmekte. Ve biz son yıllarda pek çok ülkenin yoksulluğunu gördük. Pandemi dünyamızı vurdu. Milyonlarca kişi işinden oldu, evlerini kaybetti. Çünkü ekonomiler durma noktasına geldi. Yoksulluktan kurtulan insanlar pandemi ile tekrar yoksulluğa itildi. Süper zenginler ise ekstra gelir elde etti. Bu da 11 trilyon dolar civarında. Ancak milyarlarca insan ise yoksulluğa ve pek çok soruna itildi. Bu sistem bize faydalı olamaz.” şeklinde konuştu.

ABD GERİ DÖNÜŞÜMDE GERİDE KALDI

2018 verilerine göre ABD’de yılda 292,4 milyon ton kentsel katı atık ortaya çıkıyor. Bu kişi başına günlük 2 kg atık demek. Bu atığın 69 milyon tonu geri dönüştürülüyor ve 25 milyon tonu kompostlanıyor. Bu da %32.1’lik bir geri dönüşüm ve kompostlama oranı demek. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), son 40 yılda geri dönüşüm kutularına atılan tüm plastiğin yalnızca %10’unun gerçekten geri dönüştürüldüğünü tahmin ediyor. Kuzey Amerika Katı Atık Derneği’nin (SWANA) CEO’su ve Genel Müdürü David Biderman’a göre, ABD’deki geri dönüşüm merkezlerine gönderilen tüm atıkların %10-15’i aslında geri dönüştürülemez .