Paslanmaz Çeliğe Olan Talep Artacak

7 Nisan 2021

Nikel fiyatları artarken paslanmaz çelik piyasaları görünümü iyiye gidiyor. Beklenenden daha yüksek talep gelecek yıl için kendini hissettiriyor. Ticaret piyasa düzenleyicilerin Endonezya “dampingi” hakkındaki endişelerinden dolayı piyasa etkilenebilir.

Dünyanın büyük ekonomilerinin en son ekonomik ve üretim bilgileri, yakın zamanda Avrupa’da ve Amerika’da koronavirüs hasta sayısındaki artış dördüncü çeyrek tahminlerine gölge düşürse de ani küresel daralmadan beklenenden daha hızlı bir toparlanmaya işaret ediyor. Özellikle Çin’den gelen, genellikle iyimser ekonomik haberler nikel dahil olmak üzere, çoğu temel metal fiyatları için destekleyici olmakta.

Londra Metal Borsası (LME) resmi nakit nikel fiyatı ekim ayı sonunda LME ambarlarında nikel stokları 240.000 tonlarda kalmaya devam ederken ton başına 16.064 dolar kadar yüksek seviyelere arttı. Her ne kadar market analistleri küresel temel nikel pazarı üretim fazlası, yükselen Endonezya nikel pik demir üretimi ve ticaret politikası belirsizliği için endişe etmeye devam etse de ortak tahminleri gelecek yıl paslanmaz çelikte yeniden sıçrama olacağı yönünde.

DÜŞÜK SEVİYELERDEN GERİ ÇIKIŞ

Uluslararası Paslanmaz Çelik Forumu’ndan gelen en son rakamlara göre, 2020’nin ikinci yarısında Avrupa’da ve Amerika’da paslanmaz çelik eriyiği siparişe göre üretimi geçen yılın aynı çeyreğine göre aynı sırayla %25 ve %28 düştü. ISSF tahminlerine göre, küresel paslanmaz çelik üretimi 2020’nin ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %9,4 düştü. Üç aylık dönem şirket raporları Batı’da paslanmaz çelik pazar koşullarının üçüncü çeyrekte de düşündürücü durumda kaldığını gösteriyor. Finlandiya merkezli Outokumpu Oyg şirketi, ağır işleyen siparişler Avrupa ve Amerika’da Outokumpu’nun uzun ürünlerine talebin 2021’e kadar tekrar yükselmesinin beklenmediğine işaret ederken ABD’nin paslanmaz çelik talebinin üçüncü çeyrekte geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %20 düştüğünü bildirdi.

Fakat küresel ekonominin gelecek yıl daha iyi olmasının beklenmesi yanında, analistler paslanmaz çelik ve paslanmaz çelik hurdasına talebin de artacağını tahmin ediyorlar. ISSF küresel paslanmaz çelik tüketiminin Çin’de %6,5 artışı kapsayacak şekilde, 2021’de %8,4 artacağını öngörüyor.

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’nun (BIR) paslanmaz çelik ve özel alaşımlar komitesinin internet üzerinden yapılan seminerinde (webinar), Çelik ve Metal Pazar Araştırma (SMR) şirketinden Markus Moll gelecek yıl paslanmaz çelik talebinde daha da fazla olmak üzere, %11’lik bir artış öngörüsünde bulundu. Daha da ileri bakarak, Moll 300-serisi paslanmaz çelik üretiminin 2019’daki %54,1’dan, 2030’da %59,3’e artacağını ve bu durumun hurda talebi için de iyiye işaret olması gerektiğini ön görmekte.

ASYA’YA BAKIŞ

Caixin Çin Genel Üretim Satın Alma Yöneticileri İndeksi (PMI) eylül ayında 53,0’dan ekim ayında 53,6’ya yükseldi. Caixin Yatırım Danışmanlık Grubu kıdemli ekonomisti Dr. Wang Zhe’ye göre bu rakam Ocak 2011’den beri en iyi seviye. Çin’in teşvik tedbirleri sadece Çin’in üretim sektörünün temelini oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük ölçüde Çin’in elektrikli araç talebi ve dolayısıyla nikel talebini destekleyici olarak görülüyor. Fakat şimdilik küresel nikel üretimi, bazı madenlerin Covid ile ilgili olarak kapanmasına rağmen, küresel talebi aşmaya devam ediyor.

Fastmarkets’in bildirdiğine göre, 2020’nin ilk sekiz ayı için, Dünya Metal İstatistikleri Bürosu küresel işlenmiş nikel üretiminin talebi 45.000 ton aştığı tahmin ediyor. Fastmarkets 2020’nin bütünü için, 111.000 ton küresel nikel üretim fazlası öngörüyor. Küresel pazar dengesini karmaşık hale getiren Çin ve Endonezya’da nikel pik demir üretiminin artırılması. Macquarie Araştırma şirketine göre, üçüncü çeyrekte hem Çin hem de Endonezya’da bir önceki döneme göre Nikel Pik Demir (NPI) üretiminde artış görüldü. Bu artış Endonezya’da planlı genişlemede bir hızlanmayı ve Çin’de ise daha iyi nikel fiyatlarını yansıtıyor. Macquarie Endonezya NPI üretiminin 2019’daki 360.000 ton seviyesinden 2020’de 600.000 tondan daha fazlaya yükseleceğini, 2021’de de potansiyel olarak 800.000 tonun üzerine tırmanacağını tahmin ediyor. Moll, Çin ve Endonezya’nın birlikte gelecek yıl küresel paslanmaz çelik üretiminin %70’inden fazlasını oluşturacağını söylüyor.

DEĞİŞEN TİCARET MODELLERİ

Mevcut nikel cevheri ticaret kısıtlamaları ile birlikte, geçenlerde açıklanan birkaç ticari faaliyet ve soruşturma, paslanmaz çeliğin küresel akışını etkileyebilir. Bunlar, AB’nin Endonezya’nın sıcak haddelenmiş ürünlerine karşı anti-damping görevlerini, müteakiben AB’nin aynı ürünler için incelemelerini ve Güney Kore’nin Çin, Endonezya ve Tayvan’dan paslanmaz çelik ithalatları hakkında incelemelerini içeriyor. Potansiyel olarak paslanmaz çelik hurdası akışında büyük ölçekte belirgin değişiklikler olacak gibi görünüyor.

BIR internet seminerinde Nimomet firmasından Andre Reinders, başta gelen paslanmaz çelik ithalatçısı Hindistan’ın ithal malzemeye bağımlılığının halihazırda %45 olan seviyesinden 2021’de %35’e düşmesinin beklendiğini bildirdi. Potansiyel olarak daha büyük sonuçları olacak şey ise Çin’in bildirdiği yeni, demir ve paslanmaz çelik hurdası ithal standartları oluşturma planı. Macquire’nin bildirdiğine göre, Çin’in Pazar Düzenleme Yönetimi, ülke bu yılın sonuna kadar yeni tanımlamalar ve ihtiyaçlar açıklamayı hedeflerken, pazar katılımcılarının önerdikleri demir ve çelik hurda ithal standartlarına ilişkin geri beslemelerini araştıran bir doküman yayımladı.

Çin’in yeni demir dışı standartları ile kalite eşik seviyeleri yüksek olacak gibi ve bu da ticari akışları sınırlandırabilir. Fakat Çin’in küresel paslanmaz çelik üretimindeki çok büyük payı ve çevresel kalite için süregelen vurgusu göz önünde tutulursa, yeni standartların, paslanmaz çelik hurdası tüketimine geçişi kolaylaştırabileceği ve bunun da küresel hurda pazarını tekrar şekillendirebileceği belirtilmekte.