ŞEKER FABRİKASI ATIKLARI TARIMA DEĞER KATIYOR
16 Ağustos 2024Çumra Şeker bünyesindeki biyoetanol tesisi, atıklardan etil alkol ve gübre üretiyor. Tesisi Türkiye’nin şilempe ihtiyacını da önemli ölçüde sağlıyor.
Çumra Şeker Entegre Tesisleri sürdürülebilirlik ve atıkların değerlendirilmesini ön plana alarak her atığı bir diğer tesisin ham maddesi haline getiriyor. Biyoetanol üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilen şilempe, organik gübre üretim tesisinde ham madde olarak kullanılıyor. Bu tesiste, farklı kullanım alanlarına yönelik organik gübre çeşitleri üretiliyor. Piyasaya arz edilen bu gübreler, organik tarımı destekleyerek tarım ürünleri ihracatına da katkı sağlıyor. Konya Şeker’in ana faaliyeti olan şeker üretiminden elde edilen melas, biyoetanol tesisinin ham maddesi olarak kullanılıyor. Çevre ve Biyoetanol Üretim Müdürü Şefika Talibe Deveci, Türkiye’nin şilempe üretimine önemli ölçüde katkı sağladıklarını belirterek, ¨Sıvı Organik Gübre Üretim Tesisi, şilempeyi değerlendirmek için kurulan bir tesis olarak üretime başladı. Şilempenin iz elementlerle zenginleştirilmesinin bitkiler için çok daha değerli olduğunu gördük. Bugün 16 farklı içerikli gübre grubumuz mevcut.¨ açıklamasını yaptı. Kalsiyum, bor, çinko, fosfor, potasyum, azot, bor ve kükürtlü gibi gübre çeşitleriyle tarıma katkıda bulunduklarını vurgulayan Deveci, ¨Çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda da yeni reçeteler hazırlayıp, piyasaya arz etmek için çalışmalarımız devam ediyor.¨ değerlendirmesine bulundu.
Şilempe’nin birçok alanda kullanıldığına işaret eden Deveci, şöyle devam etti: ¨Şilempe toprağın yapısını iyileştirir, toprağın su tutma kapasitesini arttırır ve hastalıkların azalması sağlar. Şilempenin diğer bir kullanım alanı biyogaz tesisleridir. Organik atıkların yeşil enerjiye dönüşümü için kıymetli bir girdidir. Biyogaz tesislerinde şilempe kullanılarak çevre dostu elektrik üretimi yapılmaktadır. Bu alanda Türkiyenin birçok noktasında bulunan biyogaz tesisine şilempe tedariği sağlanmaktadır.¨