Paper Eurasia Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) kapılarını açtı
7 Mayıs 2025Kağıt, oluklu mukavva, hijyenik kağıt ve ambalaj teknolojileri sektörlerini aynı çatı altında buluşturan Paper Eurasia Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) kapılarını açtı. Geri dönüşümden sürdürülebilirliğe, teknolojik yeniliklerden ihracat stratejilerine kadar geniş bir yelpazede sektörün nabzını tutan fuar, Türkiye’nin yanı sıra başta Çin olmak üzere çok sayıda ülkeden katılımcı ve ziyaretçiyi ağırlamaya başladı.
Organizasyonu üstlenen Primis Expo Başkanı Ercüment Yıldızerler, fuarda mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada, “Öncelikle sizlere teşekkür ederim, buraya kadar geldiniz. Fuarımızın bu sabah açılışını gerçekleştirdik. Uzun süredir hazırlandığımız bir fuar. Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlemiştik, bu yıl ise ikinci kez ve yüzde yüz büyüyerek devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.Bu yıl fuara kağıt fabrikalarının yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çeken Yıldızerler, fuarın büyüklüğüyle ilgili olarak: “Bu yıl fuarımızı 9 ve 10 numaralı salonlarda gerçekleştiriyoruz. Katılımcı sayımız neredeyse iki katına çıktı. Türkiye’nin en büyük kağıt fabrikaları, oluklu mukavva üreticileri, ambalaj üreticileri ve onlara hizmet veren kimya firmaları ile makineciler fuarımızda yer alıyor,” dedi. Yurt dışından gelen katılımın da altını çizen Yıldızerler, özellikle Çinli alıcıların fuarda yer aldığını vurguladı: “Ayrıca bu yıl Çinli alıcılar da bizimle birlikte. Makine ve teknoloji alanındaki yenilikleri sergiliyorlar. Fuarımızın açılışı oldukça güzel geçti. Sabah saatlerinden itibaren gelen yabancı alıcılarla birlikte, fuarımızın esas hedefi olan ihracat pazarını büyütme yolunda ilerliyoruz.”
Hedef Pazarlarda Orta Doğu, Afrika ve Türk Cumhuriyetleri Öne Çıkıyor.
Fuarın yabancı ziyaretçi profiline de değinen Yıldızerler, en yoğun ilginin hangi bölgelerden geldiğini şu sözlerle açıkladı: “Kağıt endüstrisi Avrupa’ya da ihracat yapan, çok çeşitli pazarlara hitap eden bir sektör. Ancak özellikle oluklu mukavva, ambalaj ve kağıt sektöründe en yoğun pazarlar Orta Doğu, Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri. Avrupa da bu pazarlardan biri.” Alım heyeti bütçelerini bu yıl iki katına çıkardıklarını belirten Yıldızerler, organizasyonun başarısını somut rakamlarla paylaştı: “Başta Orta Doğu olmak üzere Türk Cumhuriyetleri, Afrika ülkeleri ve Avrupa’dan toplam 359 alıcıyı fuara getirdik. Yaptığımız tanıtım çalışmalarıyla, fuarımızı bu ülkelerin kendi online portallarında da duyurduk. Bugün itibarıyla 90 bin online ziyaretçimiz kayıtlı. Bunların önemli bir kısmı fuarı fiziken ziyaret ediyor.”
Gelecek Yıl Daha da Büyüyecek.
Fuarın geleceğine dair değerlendirmelerde bulunan Yıldızerler, şu an ikinci yılında olan organizasyonu daha da ileriye taşımak istediklerini belirtti: “Bir fuarın ilk yılı her zaman daha zordur. Geçtiğimiz yıl da belirtmiştim; biz fuar organizasyonu konusunda tecrübeli bir ekibiz ancak şirketimiz yeniydi. Türkiye’de kağıt sektörüne özel, bağımsız bir fuar eksikliği vardı. Bu boşluğu doldurmak istedik. ” Dernek desteklerine de değinen Yıldızerler, sektörel birliklerin desteğinin önemini vurguladı: “Geçtiğimiz yıl bize destek veren AKET Derneği’nin ardından bu yıl Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) de desteğini artırdı ve sektördeki firmalarıyla birlikte fuarımızda yer aldı. Önümüzdeki yıl, özellikle Avrupa’dan daha fazla büyük katılımcıyı fuarımızda göreceğimizi düşünüyoruz. Hedefimiz, fuarı her yıl üzerine koyarak büyütmek. İkinci yılında bunu başardık, üçüncü yılda da daha fazlasını bekliyoruz.”
Sektörün Hedefi: 3 Milyar Dolarlık İhracat.
Kağıt sektörünün yatırım yoğun bir alan olduğuna dikkat çeken Yıldızerler, üretim gücü ve çevre dostu yaklaşımı şu sözlerle özetledi. “Kağıt sektörü çok büyük yatırımlar gerektiren bir alan. Bu nedenle çok fazla üretici yok; çünkü bir fabrika yatırımı yapmak kolay bir iş değil. Büyük holdinglerin bu alanda yatırımları var. Ülkemizde yeni açılan kağıt fabrikaları mevcut ve bazıları da fuarımızda yer alıyor.” Türkiye’nin yıllık kağıt üretim kapasitesine de değinen Yıldızerler, çevresel etkiyi minimize ettiklerini belirtti: “Türkiye şu anda yılda 5 milyon ton kağıt üretiyor. Bu üretim aynı zamanda çevreye duyarlı bir yaklaşımla gerçekleştiriliyor. Fuarımızın bir sloganı var: ‘Yirmi milyon ağacın kesilmesini önlüyoruz.’ Çünkü firmalarımız üretimlerini geri dönüşüm kağıtlarla yapıyor. Bu kapasitenin önümüzdeki yıl 7 milyon tona çıkması hedefleniyor. Bu artış aynı zamanda ihracatı da büyütecek.” Son olarak fuarın ihracat hedefine katkısını vurgulayan Yıldızerler, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Hedef, birkaç yıl içinde 3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak. Bizim de bu fuar aracılığıyla, getirdiğimiz alıcılarla bu ihracat hedefinin gerçekleşmesine en büyük katkıyı sağlamak gibi bir amacımız var.” Paper Eurasia Fuarı, hem sektörel büyümeye hem de sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunma iddiasıyla 2025’e doğru emin adımlarla ilerliyor.

- Etiketler:
- geri dönüşüm
- kağıt
- plastik
- sıfır atık