Sıfır Atık İle 3 Yılda 17 Milyar Lira Kazanç
23 Nisan 2021Sıfır Atık Projesi, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir dünya bırakmak amacını taşıyor.
Sıfır Atık Projesi başladığında yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 19’a yükseldi. 2023’de geri kazanım oranının yüzde 35’e ulaşması, 100 bin kişiye doğrudan istihdam, yıllık 20 milyar lira ekonomik kazanç, 400 bin binada ise sıfır atık yönetim sistemi kurulması hedefleniyor. Geri dönüştürülen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilecek, yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı ile de yüzde 95 enerji tasarrufu sağlanabilecek. Her 1 ton kağıdın geri kazanımıyla da 17 ağaç kesilmekten kurtarılacak. Sıfır Atık Projesi kapsamında, uygulamanın başladığı 2017 yılından 2020 yılına kadar geçen süreçte yaklaşık 17 milyon ton değerlendirilebilir atık toplandı. Bu atıklardan 17 milyar liralık ekonomik kazanç sağlandı. Ayrıca 315 milyon kilovatsaat enerji, 345 milyon metreküp su, 41 milyon metreküp depolama alanından da tasarruf edildi; 2 milyar ton sera gazı salımı önlendi. Proje ile 209 milyon ağaç kurtarıldı, 50 milyon varil petrol ile 397 milyon ton ham maddeden de tasarruf edilmesi sağlandı.
SIFIR ATIKTA İKİNCİ AŞAMA
Milyonlarca ton atığın ekonomiye kazandırıldığı Sıfır Atık Projesi’nde yeni bir aşamaya geçiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sıfır Atık Yönetmeliği’nde değişiklik öngören taslağı görüşe açtı. Görüşe açılan taslak kapsamında Sıfır Atık Yönetmeliği’nin Türkiye Çevre Ajansı ile uyumu için bazı değişiklikler öngörüldü. Buna göre, yeni dönemde zincir marketler ile 400 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip satış noktaları, tüketiciler tarafından getirilen tehlikesiz nitelikteki kağıt, cam, metal, plastik ile pil, elektrikli küçük ev aletlerinin ayrı olarak biriktirilmesi için toplama noktaları oluşturacak. Sıfır Atık Yönetim Sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, atık işleme tesislerinde işlenecek.
Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, OSB’ler, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, liman- lar, 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler ile üniversiteler gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlü olacak.
İşletmeler toplanan tüm atıklara ilişkin bilgileri, her yıl ocak ayında olmak üzere yılda bir kez sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bakanlığa bildirecek. Bakanlık ise oluşan ve ayrı biriktirilen tüm atıklara ilişkin veriler ile bu atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin bilgileri Türkiye Çevre Ajansı’na bildirecek. Ayrıca sıfır atık yönetim sistemi kapsamında yerleştirilen biriktirme ekipmanlarında ve taşıma araçlarında sıfır atık logosu kullanılacak.
- Etiketler:
- sıfır atık