Drone İle Tohum Saçıyorlar Çorak Topraklara

24 Nisan 2021

İklim değişikliğinin gittikçe daha da hissettiğimiz etkilerini durdurmak için ülkeler, şirketler ve dünyada yaşayan her bireye sorumluluklar düşüyor. Bu sorumluluğu hisseden bazı gençler, misyon olarak ağaçlandırmanın gerekliliğine odaklanmış. Fakat bunu geleneksel yöntemin dışına çıkarak yapıyorlar. Drone ile tohum saçıyorlar dağlara tepelere.

Tohum saçıyorlar toprağa. Ama bunu kazma kürekle yapmıyorlar. Yuvarlama köfte yapar gibi çamuru yuvarlayıp içine ağaç tohumlarını koyuyorlar. Kurutulan bu minik topları drone’nun haznesine koyuyorlar ve yola çıkıyorlar. Ulaşılması zor arazilere drone ile bu hazırladıkları tohumları atıyorlar. Tohumlar toprağa düştükten sonra doğal bir gelişim başlıyor. Kimi tutmuyor ama toprağa kök vermeye başlıyor çok sayıda tohum. Sonra yıllar sürecek büyüme ve gelişim başlıyor çorak topraklarda. Tohum bombardımanına uğrayan topraklar belki on yıllar sonra ormana dönüşüyor olacak.

Teknolojiyi kullanarak ağaçlandırma ve dolayısıyla iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele fikri, yeni mezun bir grup genç girişimcinin planıydı. Tohum attılar ve tuttu. Fikir tutunca destek verenler çoğaldı. Ecording isimli bu oluşuma biz de dergimizde yer açtık. Uyguladıkları projenin hikayesini kendilerinden öğrendik.

İşte Ecording’i kuran isimlerden Mert Kars- lıoğlu’nun sorularımıza verdiği cevaplar…

İklim değişikliğinin gittikçe daha da hissettiğimiz etkilerini durdurmak için çözüme kendimizden başlamamız gerektiğinin farkındaydık. Aynı farkındalıkla bu sorunun çözümü için kalıcı değişimin ancak her bir kurumun veya bireyin bilinçlenmesi ile mümkün olduğuna inanıyorduk. Bu yüzden sürdürülebilir teknolojik çözümler uygulanması hedefi ile serüvenimize başladık. Bugün de birey ve kurum odaklı çevre teknolojileri geliştirerek somut şekilde iklim değişikliği ile mücadele edebiliyoruz.

Drone ile tohum ekme, ağaçlandırma çalışması fikri nasıl çıktı? Projeyi insanlara nasıl anlattınız? Ne gibi tepkiler aldınız? Aldığınız ödül ve destekler var mı?

Girişimimiz, herkes tarafından bilinen dünyanın en büyük sorunlardan biri olan iklim değişikliğiyle mücadelede en etkili yöntemlerden biri olan ağaçlandırma üzerine. Bu global problemi durdurabilmek için dünyanın 1,2 trilyon ağaca ihtiyacı vardır. Ancak günümüzde geleneksel yöntemlerle ne yazık ki bu sayıya ulaşmak neredeyse imkansız. Bizler de teknik yeterliliğimizin olması ve sürecin daha hızlı ve geniş alanda yapılabilmesi bakımından insansız hava araçları geliştirmeye karar verdik. Doğal ağaç yetişme sürecine bağlı kalarak da tohum atmaya, ardından da verimliliği arttırmak için tohum topu atışları yapmaya karar verdik. “ecoDrone” bu şekilde ortaya çıktı.

ecoDrone; Ecording tarafından geliştirilen, ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiren insansız hava araçlarıdır. ecoDrone sayesinde çok daha geniş alanlarda operasyon gerçekleştirirken, geleneksel dikim yöntemlerinden 55 kat daha hızlı ağaçlandırma yapabiliyoruz. Bu ürünümüz ile nihai hedefimiz, perakende sektöründe satılan her ürünü, her hizmeti veya ödediğimiz her faturayı doğada ecoDrone ile bir tohum topuna yani bir ağaca dönüştürmek hedefliyoruz.

Fortune Türkiye 40 yaş altı 40 girişimci listesinde yer aldım. Bunun yanında Sürdürülebilir İş Ödülleri 2020’de “Yılın Start-Up”ı seçildik. İmece Platformu Destek Programı, Endeavor Start-Up Campus ve Hackquarters Sürdürülebilir Büyüme Programlarına seçilen girişimlerden biri olduk. Bahsetmekten mutluluk duyduğumuz bir başka başarımız ise İTÜ Arı Teknokent Big Bang Start-Up Challenge 2019’da 10.400 girişim arasından seçilerek sahne alan girişimlerden biri olduk.

Ne zamandan beri ağaçlandırma faaliyetlerini yürütüyorsunuz? Bugüne kadar kaç kişi ve kuruma hizmet verdiniz?

Markalar ile iş birliği yaparak ilerliyoruz. 2 yıldır bu ağaçlandırma faaliyetlerimiz devam ediyor ve 30’dan fazla marka ile iş birliği yaparak yaklaşık 850 bin adet tohum topunu toprak ile buluşturduk.

Bugüne kadar ne kadarlık alana tohum ektiniz? Kaç tohum ekildi? Takibi nasıl yapılıyor?

Bugüne kadar 850 bini aşkın tohum topu atışını toplamda 72 futbol sahası büyüklüğündeki alana yaptık. Ekim çalışması yapıldıktan sonra (bölge özelliklerine göre değişmekle birlikte) genel olarak ekimi takiben 6 ay ila 1 yıl içinde Orman Genel Müdürlüğünün sahadan sorumlu personeliyle birlikte takibini gerçekleştiriyoruz. İlgili gözlemler, ormancılık tabii tensil çalışmalarında kullanılan gözlem tekniği uygulanarak sahadan sorumlu şef tarafından gerçekleştirilmektedir.

Tohum topu olarak adlandırılan bu uygulama ile havadan atılan tohumlar toprağa düşüyor. Tohumların kök salma, yeşerme ihtimali nedir?

Ecording’in, Orman Genel Müdürlüğü ve Artvin Çoruh Üniversitesi destekleriyle yapılan AR-GE çalışmalarında toplamda 5 sahada 4 farklı tohum türü ile çalışmalar yapılmıştır. Atılan tohumların filizlenme oranını en üst düzeyde tutabilmek için ülkemizde bulunan ve toprak yüzeyine yakın derinliklerde yetişebilen tohum türleri öncelikli olarak tercih edilmiştir. AR-GE çalışmaları ile veriler elde edilmiştir. Bu istatistikler sonucu ecoDrone’un 12 kat daha az maaliyet ile 10 dakikada 6 bin tohum topu atışı yapabildiği gözlemlenmiştir.

Çok genç bir ekipsiniz. Nasıl toplandınız? Başka şirketlerde maaşlı eleman olarak çalışmayıp kendi şirketinizi kurmanızla ilgili neler söylersiniz?

Genç ve heyecanlı bir ekibiz. Bizi Ecording çatısı altında buluşturan en önemli sebep ‘geleceğe dair çalışma’ isteğimiz oldu. Gelecek nesilleri ve dünyamızı kurtarmak bizlerin ellerinde. Bu yolda attığımız her adımın etkisi gelecekte büyüyerek ilerliyor. Bizler de dünyamız adına yapmamız gerekenlerin farkında bir ekip olarak dünyaya yeşil bir iz bırakmak için çabalıyoruz.

Yeni projeleriniz varsa bahsedebilir misiniz?

Öncelikli olarak daha farklı sektör şirketlerinin ürün ve hizmetlerini ecoDrone etiketli hale getirip sosyal ve çevresel etkimizi maksimize etmeye çalışıyoruz. Hedef şu an 2023’e kadar 50.000.000 tohum topu atışı gerçekleştirip 1200 kadına istihdam sağlamak. Ecording olarak, 2021 yılında Hollanda pazarından başlamak üzere Avrupa pazarında aktif olmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte, diğer bir iklim krizi çözümümüz olan EcordingApp mobil uygulamamızı da yayına alacağız.

SABRİ ÜLKER ÇEVRE ÖDÜLÜ’NÜN BU YILKİ KAZANANI “ecoDRONE”

Geri Dönüşüm Ekonomisi olarak bu röportajı yaptıktan kısa süre sonra bir başka haber daha mail kutumuza düştü. Bu da ecoDrone’un aldığı bir ödüle dairdi. Yıldız Holding ve DenizTemiz Derneği / TURMEPA iş birliğiyle doğal kaynakların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi için yenilikçi projeler geliştirmiş girişimleri ödüllendiren Sabri Ülker Çevre Ödülü’nü bu yıl Ecording imzalı “ecoDrone”projesi kazandı.

“Yarınlar Seninle Yaşayacak” mottosu ve “Çevre ve İnsan” temasıyla düzenlenen yarışmaya 172 proje başvurdu. Projeler, Yıldız Holding ve TURMEPA’nın belirlediği seçici kurul ve jüri üyeleri tarafından su ve doğal kaynak kullanımı, karbon ve enerji yönetimi, atık yönetimi, biyo-çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliği konu başlıkları altında değerlendirildi.

Yıldız Holding Kurumsal İletişim Grup Direktörü Tuğçe Altınsoy, Sabri Ülker Çevre Ödülü’nü kazanan ecoDrone projesinin küresel ısınmaya karşı yürütülen mücadelede ülkemiz adına önemli bir kazanım olduğunu ifade etti. Altınsoy şunları söyledi: “İklim değişikliğinin et- kilerini azaltmak adına, orman varlığının artırılması yönündeki çalışmalar dünyamız için kritik bir önem taşıyor. 2019 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli raporu için hazırlanan çalışmaya göre; bir trilyon ağaç dikilmesi halinde, gelecek yıllarda 830 milyar tonluk karbondioksitin bu ağaçlar tarafından emilebilmesi mümkün hale geliyor. Bu nedenle ağaç dikimi uygulamaları, iklim değişikliğiyle mücadelenin en masrafsız ve en doğal çözüm yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede, ecoDrone projesinin önümüzdeki yıllarda küresel ısınmaya karşı yürütülen çalışmalarda çok önemli bir fonksiyon üstleneceğine inanıyorum. ecoDrone başta olmak üzere tüm katılımcıları değerli projeleri ve başarılarından dolayı tebrik ediyorum.”

ecoDRONE PROJESİ ÜLKEMİZİN GELECEĞİ ADINA IŞIK YAKACAK

TURMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk ise ecoDrone ile ilgili şöyle konuştu: “2013 yılında ülkemizin yarınlarına bırakacağımız değerli fikirleri bulmak için yola çıkarken Yıldız Holding Kurucusu merhum Sabri Ülker’in, ‘Topraklarımıza, sularımıza, çevremize sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır’ sözü bizlere ışık tuttu. Bu köklü miras üzerine inşa ettiğimiz ödülümüzde her yıl önemli kazanımlar elde ettik. Bu yıl da aynı hedefe ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üstelik bu hedefe 2020 gibi zorlu bir yılda ulaşmak bizleri daha da mutlu ediyor. Projeleri değerlendirirken toplumda farkındalığı artıracak ve örnek projelerin çoğalmasına katkıda bulunacak olmasına özen gösterdik. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 200’e yakın başvuruyu değerlendirirken bir hayli zorlandık. İnce eleyip sık dokuduk. Bu sürecin galibi olan ecoDrone projesinin ülkemizin geleceği adına ışık yakacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”