Atık Ve Geri Dönüşüm Sanayii Meclisi Toplandı
11 Kasım 2021Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Atık ve Geri Dönüşüm Sanayii Meclisi toplandı. Meclis üyeleri kağıt, plastik, tekstil sektörlerine ilişkin talep ve önerilerini dile getirdi.
Türkiye Atık ve Geri Dönüşüm Sanayii Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç ve Meclis Başkanı Ali Kantur’un başkanlığında topladı. Zeki Kıvanç yaptığı açılış konuşmasında plastik atık ithalatı konusunda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Polietilen yasağının kaldırılması konusunda emeği geçen herkese teşekkür eden Kıvanç, TOBB olarak atık sektörüne dair tüm konuları hassasiyetle takip etiklerini dile getirdi.
Meclis Başkanı Ali Kantur ise sektörün gündeminde olan meseleleri sıralayarak atılan adımları anlattı. İletilen sıkıntılarla ilgili 3 konuya dikkat çeken Ali Kantur, plastik atık ithalatında uygulanan %1 oranı konusunda yapılan görüşmelere değindi. Kantur, “Bakanlık bu konunun çözümüne yönelik bir adım attı. Gümrükler Genel Müdürlüğüne ve ilgili Çevre İl Müdürlüklerine gönderdiği mevcut yazıda %1’in bir saflık derecesi olmadığı, ithali hâlihazırda yasak olan ağır metal, zirai ilaç, ithali yasak atık ve/veya tehlikeli maddeler için geçerli olduğunu belirtti.” dedi. Kantur bu kuralın Gümrükler Genel Müdürlüğüne ve İlgili Çevre İl Müdürlüklerine gönderilen mevcut yazıyla değil, ilerleyen zamanlarda Genelgeye dahil edilmesi veya tamamen kaldırılması konusunda yetkili mercilerle görüşülmeye devam edileceğini söyledi.
Ali Kantur, ikinci önemli konunun ise; mühendislik plastikleri için yeni açılacak GTIP kodlarına duyulan ihtiyaç olduğunu, bu konuda Ticaret Bakanlığı nezdinde çalışmalar yapıldığını, yakın zamanda çözüme kavuşturulmasını beklediklerini belirtti. Kantur, üçüncü olarak; karışık ambalajların da ithalatının serbest listeye alınması ile ilgili çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu da öncelikle Atık ve Geri Dönüşüm Sanayi Meclisinin çalışma ve gayretlerini, bazı toplantılarda bizzat kendisi de bulunduğu için, mutlulukla izlediğini belirtti. Diğer yandan tüm bu çalışma ve gayretlere rağmen yasakların sürekli artmakta olduğunu vurgulayan Yavuz Eroğlu, “Bunun sebebi ise geri dönüşüme hem kamunun hem de genel bakışın ve algının olumsuz yönde olmasına dayanıyor.” dedi.
kağıt ithalatındaki sınırlamaların sektöre etkisi
Meclis Başkan Yardımcılarından Mustafa Saral ise sektör olarak temel beklentilerinin yüzde 50’lik kotanın kaldırılması olduğunu ifade etti. Saral ayrıca, 2021/3 sayılı Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliğinde yasaklanan 15.01.05 kodlu kompozit ambalaj atığı ithalat yasağının kaldırılmasını talep etti. Saral, Bakanlığa gönderilecek olan resmi görüşlerin akabinde, konuyla ilgili bir yazı yazılmasının olumlu karşılandığını ifade etti.