DEVLET GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNE DESTEK VERMELİ
20 Ocak 2024Geri dönüşüm sektörünün neferlerinden Emin Elmas, çeyrek asırdır bu alanda çeşitli görev ve kademelerde çalıştı. Elmas, şimdilerde ise geri dönüştürülebilen malzemelerin ticaretini yapmakta.
Emin Elmas, Eren Holding’e bağlı Eren Kağıt şirketinde Satınalma Müdürü görevini bıraktıktan sonra, geri dönüşüm sektöründe çalışmalarına devam etmek üzere kendi şirketini kurdu. İGEDDER yönetiminde de yer alan Emin Elmas, geri dönüşüm sektöründeki çalışma hayatını ve Elmas Geri Kazanım Şirketinin faaliyetlerini Geri Dönüşüm Ekonomisi’ne anlattı.
Emin Elmas’ın açıklamaları şu şekilde: ¨Memleketim Kahramanmaraş/Elbistan. Kağıt üretim sektöründe 18 yıl çalıştım. 2018 yılında kendi şirketimi kurdum ve 5 yıldır geri dönüşüm sektöründe faaliyet göstermekteyim. Elmas Geri Kazanım şirketi ile atık kağıt, plastik ve naylon ticareti yapıyoruz. Bulgaristan’da çalıştığımız bir şirket aracılığıyla ise hurda kağıt ithal ediyoruz. Bunun yanında çeşitli kalitelerde bobin kağıtlarının yurt içinde satışını gerçekleştiriyoruz. Kasım 2022’de kurduğum Elmas Atık Yönetim AŞ isimli yeni şirketimizle ithalat ağırlıklı ticaret yürütmeyi planlıyoruz. Yurt dışında faaliyet gösteren 2 büyük firmanın yurt içi bayiliğine sahibiz ve dağıtımlarını gerçekleştiriyoruz.
Ana iş kolumuz hurda kağıt ticareti. Ağırlıklı olarak kahverengi kağıtlar olmak üzere birinci hamur diye ifade ettiğimiz beyaz kağıt satışını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında hurda naylon ve granül ile plastik ve plastik granülü ticaretini de yapıyoruz. Müşterilerimiz çoğunlukla özel sektörde faaliyet gösteriyor. Zaman zaman kamu kurumları ile de çalışmaktayız genellikle atık imhası konusunda destek veriyoruz. Şirketi kurarken hedefim 5 yıl içerisinde sektörde önemli bir yere gelmekti. Geçen 5 yıl içerisinde ekip arkadaşlarım ile birlikte hedeflerimizi gerçekleştirdik. Türkiye ve yurt dışında faaliyet gösteren müşteri/tedarikçiler için önemli bir çözüm ortağıyız.
23 yıldır kağıt ve geri dönüşüm sektöründeyim. Türkiye’de geri dönüşüm, sektör paydaşlarının arzu ettiği noktaya gelmeye başladı ancak kat edilmesi gereken yolumuz olduğunu da biliyoruz. Toplumun geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesi, ana okullarından başlayarak öğrencilere geri dönüşümün katma değerinin anlatılması çok önem arz ediyor. Sokaklardan geri dönüştürülebilir malzemelerin toplanmasını başarı olarak görmemeliyiz. Asıl hedefimiz kaynağında ayrıştırmak ve üreticilere bu malzemeleri tahrip olmadan iletmek olmalı. Sıfır Atık Projesi kapsamında toplum farkındalığının artması ülkemiz kalkınmasında ve sektör paydaşlarının gelişiminde önemli etkisi olacaktır.
2024 yılı içerisinde sektöre katılacak olan yeni oyuncularla birlikte toplam ambalaj kağıdı üretim miktarı yıllık bazda 7.000.000 ton/yıl’a kadar çıkacak gibi gözüküyor. Ancak 2023 yılı atık kağıda olan talep genel piyasa koşulları nedeniyle ülkemizde yükseliş yaşasa da fiyat/maliyet ve toplama süreçlerindeki aksaklık bu sürecin 2024 yılında daha da derinleşmesine yol açacak. Özellikle ülkemizde önümüzdeki yıl itibariyle üretime başlayacak yeni fabrikaları da düşünürsek yetersiz olan ham madde sorunu, atık toplayıcılarının sahadan çektirilmesi, belediyelerin bu işten uzaklaşması gibi sebeplerle sektörün daha da sıkıntılı (ham maddeye ulaşım zorluğu) bir süreç yaşayacağını düşünüyorum. Çözüm olarak olaya daha gerçekçi bakan bir yapı oluşturulmalı. Devlet desteği alınarak sürdürülen Sıfır Atık Projesi’yle toplanan paranın bir şekilde sektöre yön verecek şekilde(doğru firmalara) kullanılmasının önünün açılmalı. Bu işin maliyetinin biraz da olsa devletin finanse etmesiyle değişeceği kanatindeyim. Özellikle ülkemiz fabrikalarının Avrupa pazarındaki fabrikaların ham madde maliyetleri 90 avro/ton(atık toplama için devlet desteği Avrupa’da 80-90 avro/ton larda) bobin satış rakamları, ülkemiz limanlarına teslim 320-330 avro/ton’lardayken rekabet şansları daha da düşmektedir. Gelişen yeni ekonomik süreçle finansa ulaşım zorluğu da göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca 2024’de daha yüksek maliyetlerle çalışacak olmaları açısından bakarsak fabrikaların müdahale edecekleri nokta sadece hurda kağıt alım fiyat tarafı olacaktır. Sektöre yeni katılacak fabrikaları da düşünürsek bu çok yeterli müdahale oluşturmayacaktır. Alım rekabeti artacaktır ancak bu rekabet satış yapabilecekleri miktar kadar alım yapacaklardan kayda değer bir sonuç oluşturmayacaktır. Kaldı ki mevcut koşullarda hurda kağıt toplama işinin tesislerdeki Bakanlığın getirdiği yeni kurallarla zorlaştığı, belediyelerin bu süreçten çekildiği düşünülürse fabrikaları ham madde alımında ve bulmada çok sıkıntılı günler beklemektedir. Ancak değişen dünya düzeni sektörümüz açısından majör olaylara gebe olduğu dönemlerde yaptığımız öngörü günlük veya dönemsel değişebilmektedir. Bu da sektörümüzün dinamiğinden kaynaklanmaktır. 2024 yılı milletimiz için hayır getirsin.¨
- Etiketler:
- elmas geri kazanım
- Emin elmas
- geri dönüşüm
- geri kazanım