Avrupa Geri Dönüşüme Daha Fazla Odaklanacak

27 Şubat 2023

Covid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan arz kesintilerinin ardından, Avrupa’nın artan metal ihtiyaçları için dirençli olmaması stratejik bir endişe haline geldi. Yeni bir çalışma, Avrupa’nın kaynak güvenliğini nasıl sağlayabileceğini ve enerji geçiş metalleri için stratejik bağımlılıkları nasıl azaltabileceğini değerlendiriyor.

Belçika’daki Leuven Üniversitesi tarafından yapılan sürdürülebilirlik değerlendirmesi, bu on yılın sonuna kadar küresel olarak arz sıkıntısı çekebilecek çeşitli metaller konusunda darboğazlardan kaçınmak için yakında “kesin eylem” yapılması gerektiği sonucuna varıyor. Araştırmacılar, Avrupa’nın yılda 540 GWh lityum iyon pil kapasitesi için mevcut bir proje hattına sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu, kabaca dokuz milyon elektrikli araca eşdeğer. Katot ve anot üretim kapasitesi daha yavaş olsa da artıyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi de dikkate alınması gereken faktörler. 2021 Avrupa Güneş Enerjisi Girişimi, 2025 yılına kadar 20 GW üretim hedefiyle Avrupa’daki güneş enerjisi değer zincirini Çin’e kaybettikten sonra eski haline getirmeyi ve yeniden ölçeklendirmeyi hedefliyor. Avrupa, önemli bir rüzgâr türbini üreticisi ve yılda 15 GW mevcut kapasiteye sahip bileşenlerin net ihracatçısı. Önümüzdeki on yılın taleplerini karşılamak için bu kapasiteyi büyütme emelleri var, ancak henüz resmi hedefler yok. Bu arada, Avrupa Hammadde İttifakı, 2030 yılına kadar Avrupa’nın kalıcı mıknatıs ihtiyacının %20’sini karşılayacak bir yerel değer zinciri oluşturmak için bir boru hattını tamamladı. Bu, Çin’e olan bağımlılığı azaltacak.

%200’e varan talep artışı

Alüminyum ve bakır yaygın enerji geçiş kullanımlarına sahip. 2050 yılına kadar Avrupa’da, elektrikli araçlar, elektrik şebekeleri, piller, rüzgâr türbinleri ve güneş panelleri üretimi için bugünün tüketim seviyelerinin %30-35’ine eşdeğer bir talep görecek. Avrupa daha fazla güneş fotovoltaik üretimini yeniden sağlamayı ve pil anot üretimini kurmayı başarırsa, silikon talebinin günümüz seviyelerine göre %50 artması gerekecek.

Orta düzeyde bir Avrupa yerli mıknatıs üretimi nadir toprak elementleri pazarını dönüştürecek. Bu, Avrupa’nın bugünkü tüketimiyle karşılaştırıldığında %90 ile %200 arası ekstra talep artışın yol açması bekleniyor.

Geri dönüşüm, Avrupa’nın alüminyum, bakır ve çinko arzının %40 ile %55’ini sağlıyor. Araştırmacılar, “Stoktaki daha fazla metal 2050 yılına kadar geri dönüştürülebilir hale gelecek, ancak gelecekteki büyüme aynı zamanda toplama ve tasnif operasyonlarında ve hurda sızıntısının önlenmesinde iyileştirmeler gerektirecek.” Diyor.

Avrupa’nın, 2035’ten sonra anlamlı hacimlerde kullanım ömrünün sonuna ulaşmaya başlayacak olan güneş PV panelleri için yeni bir geri dönüşüm endüstrisine ihtiyacı olacak. Bu alanda pilot tesisler kuruluyor. Avrupa’nın elektrikli araç pilleri için yeni geri dönüşüm kapasitesi geliştirmesi gerekecek. İlk nesil araç pillerinin 2035’ten sonra önemli hacimlerde ömrünün sonuna ulaşacağı tahmin ediliyor.

2050 yılına kadar Avrupa, bugün olduğundan 35 kat daha fazla lityum ve 26 kat daha fazla nadir toprak elementi ihtiyacı olacak. 23 000 ton lityum yerine yılda 861 000 ton lityuma ihtiyaç duyulacak. 2050 yılına kadar, piller AB geri dönüştürücülerine ulaşırsa ve yeni geri kazanım teknolojileri ticarileştirilirse, geri dönüşüm Avrupa’ya önemli bir tedarik kaynağı sağlayabileceği düşünülüyor.