Boğaz’ı Çöpkaparlar Temizleyecek

7 Nisan 2021

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Cif tarafından İstanbul Boğazı’nın temizlenmesine yardımcı olmak amacıyla 20 adet çöpkapar yerleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Boğazı’nın temizlenme- sine yardımcı olmak amacıyla Boğaz’ın farklı yerlerine toplam 20 ‘çöpkapar’ ünitesi yerleştirildi. Çöpkapar cihazları İstanbul’da kıyı şeritlerinde yüzen çöpleri, pet şişe, poşet, kağıt vb. atıkları deniz yüzeyinden toplayacak. ‘Temizken Güzel’ isimli proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cif ve Kızılay Beykoz (Avrasya) Şubesi işbirliğiyle hayata geçti. Proje kapsamında Kadıköy, Eminönü ve Karaköy sahillerinde denizin içine yüzey atıklarını temizlemek için İstanbul Boğazı’nın koşulları dikkate alınarak özel olarak Türkiye’de üretilen 20 adet çöpkapar ünitesi yerleştirildi. 20 adet cihazla ayda ortalama 2,5 ton çöp toplanmakta. Toplanan atıklar ayrıştırılarak, geri dönüşüme uygun olan atıklar geri dönüşüme kazandırılmakta, geri dönüşüme uygun olmayan atıklar ise bertaraf tesislerine gönderilmekte.

Proje ortakları, İstanbulluları temizkenguzel.com internet sitesinden daha temiz ve düzenli bir İstanbul için destek sözü vermeye davet ediyor. Her 100 bin söz için bir yeni çöpkapar daha İstanbul Boğazı ile buluşacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu bu projeyle ilgili, “İstanbul gibi dünya güzeli bir şehirdeyseniz, 16 milyonluk tarihi ve doğal güzellikleri olan bir kent gerçekten temizken güzel. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bizler şehrimizi birlikte yönetmek çabasındayız. Özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve İstanbulluların parçası olduğu iş birliklerini artırmak gerekiyor. Biz buna açık bir yönetimiz. Çevre, hayvan hakları, eğitim, doğal yaşamın korunması ve daha pek çok başlıkta iş birlikleri ile ortak değer yaratabiliriz. Böylece bizler de kaynaklarımızı eğitime, çocuklara, kadınlara yönelik çalışmalarımıza, ihtiyaç duyulan diğer alanlara daha çok ayırabiliriz.” dedi.

TAMAMEN YERLİ ÜRETİM

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, çöpkaparların deniz yüzeyinde biriken çöpleri kendi kendine topladığını söyledi. Erdinçler, “Akıllı bir cihaz bu. Yüzerek pet şişe, naylon poşet, cam şişeleri içine çekiyor. Pompası vasıtasıyla su ile birlikte atıkları içine çekerken suyu deşarj ediyor, atıklar haznesinde birikiyor. Yüzde 100 yerli üretim olan çöpkaparlar Boğaz’ı çöplerden kurtaracak.” dedi.

Erdinçler projeyle ilgili şu açıklamaları yaptı: “Son yıllarda deniz çöpleri, %70’i okyanuslarla kaplı olan dünyamızda giderek büyüyen önemli bir problem haline gelmiştir. Yaklaşık %80’i kara etkinlikleriyle ortaya çıkan deniz çöpünün büyük bir kısmı, özellikle de plastikler deniz ortamında uzun süre bozunmadan kalarak, okyanus ekosistemleri, vahşi yaşam, mercan kayalıkları ve insanlar için tehdit oluştururken ekonomik olarak da ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Çalışmalar okyanus ve denizlere her yıl yaklaşık 10 milyon ton çöp atıldığını gösteriyor. Çöplerin denizlerimize akmasını önlemek için mücadeleye karadan başlamak gerekir. Bu mücadelede insanların farkındalığının arttırılmasının büyük katkısı vardır. Deniz yüzeyindeki yüzer atıkların otomatik olarak toplanması için tasarlanmış olan çöpkapar, filtresi sayesinde boyutu 2 mm’ye kadar olan yüzer parçacıkları toplayabilen yenilikçi akıllı bir cihazdır. Elektrik ile çalışan bu cihaz, üzerindeki su seviye sensörü sayesinde kendisini yukarı aşağı konumlandırarak kesintisiz çalışabilmektedir. İstanbul Boğazı’nın fiziki koşulları ve atık yapısı gibi kriterleri dikkate alınarak ülkemize özel tasarlanan çöpkapar, %100 yerli olarak üretildi ve patenti Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi. Çöpkaparın günümüzde teknolojinin proaktif olarak kullanıldığı dünyadaki ilk cihaz olması ve deniz çöpü konusunda farkındalık uyandırarak vatandaşları deniz çöpü problemiyle mücadeleye dâhil etmesi, iyi uygulama örneği olarak önemini arttırıyor.”