COP27 Mısır’da Gerçekleştirildi

27 Şubat 2023

İklim Zirvesi’nin 27’ncisi Mısır’ın Şarm el-Şeyh şehrinde gerçekleştirildi.

Mısır’ın başkanlığını yaptığı, Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el-Şeyh’te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’nda (COP27) gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğinden kaynaklanan zararlarının tazmin edilmesi için kayıp ve zarar mekanizması kurulması yönündeki çağrılar dile getirildi. Birleşmiş Milletler Çevre Programı, gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı 2030’a kadar yıllık 340 milyar doları, 2050’ye kadar ise 565 milyar doları bulabileceğini öngörüyor. Mevcut finansman ise yıllık 29 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Küresel sera gazı emisyonlarına yönelik açıklanan veriler, sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için gereken emisyon azaltım seviyelerinin başarılamadığını gösteriyor. Dünya nüfusunun yüzde 80’ini oluşturan 138 ülkenin 2050’de net sıfır emisyona ulaşma taahhüdü bulunmasına rağmen, bu taahhütler henüz emisyon verilerine yansımış değil.

Mısır’daki BM İklim Zirvesi iki haftada neleri başardı, neleri başaramadı?

Zirvede “gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği sonucunda maruz kaldıkları kayıp ve zararların tazmini için bir fon kurulması” yönünde karar alınırken fosil yakıtın kullanımının kademeli olarak azaltılması konusunda anlaşmaya varılamadı.

Gıda güvenliği meselesinin ilk defa ele alındığı COP27 Konferansı’nda, iklim değişikliğinin biyolojik çeşitliliğe etkisi de tartışıldı. Konferansa katılan ülkelerin sağlıklı, besleyici, sürdürülebilir ve iklim değişikliklerine dayanıklı gıda üretiminin gerekliliği konusunda hemfikir olduğu vurgulandı. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamına su meselesi ilk defa dahil edilirken, kapanış bildirgesinde de ilk kez “doğa temelli çözüm” vurgusu yapılarak ormanların korunmasına ilişkin bir kısım yer aldı.

Avrupa Birliği 2030’a kadar gaz emisyonlarını yüzde 57, Kanada yüzde 75 oranında azaltma taahhüdünde bulunurken Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva Amazonlar’daki ormansızlaşma faaliyetlerini 2030’da sonlandırma sözü verdi.

Konferansta; petrol ve doğal gaz dahil her türlü fosil yakıtın kullanımının kademeli olarak azaltılması konusunda anlaşmaya varılamaması, iklim değişikliğinin temel nedenlerinin ele alınamadığı eleştirilerini beraberinde getirdi.

Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin altında tutma hedefine yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve planların hazırlanması konusunda konferanstan karar çıkmadı.

Ormanları iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için oluşturulması düşünülen fonun onaylanmaması, konferansa yöneltilen eleştirileri arasında yer aldı.

Çin ve Hindistan’ın iklim değişikliğinden etkilenen ülkelere yardım etmekle yükümlü devletler sınıfına dahil edilememesi de konferansın başarısızlıkları arasında sayıldı.