Doğa Bizim Temel Noktamız

17 Şubat 2021

Sarıyer Belediyesi, düzenli olarak her hafta halkı bilinçlendirme ve kaynağında ayrıştırma için teşvik çalışmalarına devam ediyor. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ile, atık toplama çalışmalarında ne tür değişiklikler gerçekleştiğini, hedeflerini ve sürdürülen sıfır atık uygulamalarını konuştuk.

Şükrü Genç-Sarıyer Belediye Başkanı

Sarıyer’de yürütülen geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmalarından bahsedebilir misiniz? Önceki dönemlere kıyasla atık üretimi, atık toplama, geri dönüşüm oranlarında ne gibi değişiklikler oldu?

Sağlıklı, güvenli, sürdürülebilir bir kentsel yaşam ve doğa bizim çalışmalarımızın temel noktası. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için geri dönüşüme büyük önem veriyoruz. Bu nedenle Sarıyer’de sıfır atık kampanyası başlamadan çok önce aksiyon alarak tüm muhtarlıklar, marketler, semt ve yaşam evleri, ibadethaneler, kurumsal marketler, siteler, hastaneler, gençlik eğitim merkezleri, okullar ve alışveriş merkezlerini geri dönüşüm toplama alanlarına dönüştürdük. Böylece vatandaşlarımızın geri dönüşüm noktalarına ulaşması kolaylaştı. Ayrıca toplama noktalarına erişimi zor olan yurttaşların kapılarından alım yaparak bu işin ne kadar önemli olduğunu anlattık.

Aynı zamanda geri dönüşüm alanında farkındalık yaratmak için okullarda seminerler ve yarışmalar düzenliyoruz. Bilgilendirici broşürlerle farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Temizlik İşleri Müdürlüğü öncülüğünde evlerden iş yerlerine kadar uzanan çalışmalar ile hem çevre kirliliğinin önüne geçiyoruz hem de elde edilen gelirle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine eğitim desteği veriyoruz.

Her geçen gün oranlar artış gösteriyor. Atık toplama noktalarını, atık kumbaralarını fazlalaştırarak bu artışa destek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu alanda görevli ekiplerimiz sayesinde atık toplama oranımız yıllara göre artış gösteriyor. Örneğin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde kurulan Çevre Koruma ve Denetim Zabıta Ekibi, hem tüm işletmeleri denetleyip çalışanlara bilgi veriyor hem de bitkisel atık yağların merdiven altı işletmelerin eline geçmesini engelliyor. Birimimizin kurulduğu yılda Sarıyer, İstanbul genelinde bitkisel atık yağ toplama miktarının en kısa sürede, en hızlı şekilde arttığı ilçe oldu.

Tüm bunlarla birlikte yaşadığımız pandemi sürecinden sonra gelen normalleşme adımlarının ardından atık üretiminde ciddi artış olduğunu gördük. Sokağa çıkma yasaklarının bittiği ilk hafta sonu ekiplerimiz sahillerden 7 buçuk ton çöp topladı.

Alınan Kararların Uygulamadaki Karşılığını Görmeliyiz

Belediyeler sıfır atık ve geri dönüşüm konularında ne kadar inisiyatif alabiliyorlar? Hangi konularda yetkilendirmeye ihtiyaçları var?

Belediyeler için ‘Sıfır Atık’ sistemine giriş için bazı adımlar belirlenmiş durumda. Bunlar; proje için bir ekip oluşturulması, toplama altyapısının oluşturulması, atık toplama faaliyetlerinin yürütülmesi ve tesis ihtiyacı, yani geri dönüştürülebilir atıkların düzenli depolama tesislerine gönderilmesi. Yönetmelikte ana hatlarıyla ilçe belediyelerine verilen görevler yeterli düzeyde. Ama süreç ilerledikçe ve aksaklılar meydana geldikçe yönetmeliklere revizeler olabilir, bizler de güncel yönetmeliklere göre görevlerimizi yerine getirmeye devam edebiliriz.

Alınan kararların uygulamadaki karşılığını görmeliyiz. Bizler sahayı gözlemleyebiliyoruz. Bir eksik ya da hata varsa bunu bildiriyor, prosedürler çerçevesinde imkân varsa çözümler geliştiriyoruz.

İlçenizde atık toplama, depolama ve geri dönüşüm oranları nedir?

Temizlik İşleri Müdürlüğü, her hafta mahalleleri ziyaret ederek hem geri dönüşüm konusunda vatandaşları bilinçlendiriyor hem de geri dönüştürülebilir atıkların verdikleri mavi poşetlerde toplanmasını sağlıyor. Düzenli olarak mahallelerden toplanan atıklar ayrıştırma tesislerine iletiliyor. Bu yolla ev ve iş yerlerinden yılda 800 tona yakın geri dönüştürülebilir atık toplanıyor. Bunun dışında 2020 yılının ilk altı ayında 1183 ton atık pil, 181 bin 808 litre bitkisel atık yağ, 90 bin 190 ton kullanılmış giysi, 408 elektronik atık, 105 bin 174 litre atık motor yağı toplandı. Bu oranlara bakıldığında geçtiğimiz yıllara oranla yüzde yüzün üzerinde bir artış söz konusu.

Depolama alanlarınızın ne kadarı vahşi, ne kadarı düzenli?

Atık Pil ve Elektronik Atık Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün geri dönüşüm aracı ve personeli tarafından toplanıyor ve Yeniköy’de ana toplama merkezimize getirildikten sonra, belli periyotlarla yetkili firmalar tarafından alınıyor. Diğer atıklar, sözleşme yaptığımız firmalar tarafından toplama yerleri ya da atık üretim noktalarından alınıyor. Dolayısıyla şu an için depolama alanımız yok.

Hedefimiz Tonaj Miktarını Her Geçen Yıl Artırmak

Türkiye’deki atıkların %87si belediye atığı. Bunun %11’i geri dönüştürülüyor. Bakanlık, dönüşümün %35’e çıkarılmasını hedefliyor. Sizin depolama / dönüştürme için koyduğunuz hedef nedir?

Her geçen yıl artırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda 01.01.2020 tarihinden temmuz ayına kadar gelinen süre içinde kâğıt, metal, karton, plastik ve cam tonaj verilerimiz 4.286’ya ulaştı. Bunun yanı sıra evsel atıklar konusunda da yine aynı tarih aralığında ulaştığımız tonaj verisi 93.096 oldu.

Yetkilendirilmiş kuruluşların kapanması gündemde ve belediyelerin son dönemdeki atık ihalelerine bu nedenle ilgi yok denecek kadar az. Bu durum sizi nasıl etkiler?

Atıkları, Çevre ve Temizlik Müdürlüğümüzce kendi personelimizle toplayabiliriz…