çevre ve şehircilik bakanlığı - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/cevre-ve-sehircilik-bakanligi Geri Dönüşüm Portalı Mon, 14 Dec 2020 15:22:58 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 çevre ve şehircilik bakanlığı - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/cevre-ve-sehircilik-bakanligi 32 32 161676614 İsrafı Önleyen Adımlar Zorunlu Hale Getirilecek https://geridonusumekonomisi.com.tr/israfi-onleyen-adimlar-zorunlu-hale-getirilecek.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/israfi-onleyen-adimlar-zorunlu-hale-getirilecek.html#respond Mon, 23 Nov 2020 20:36:14 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1923 Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geri kazanım sektörünün yıllık ham madde ihtiyacının yarısının iç piyasadan karşılanmasını zorunlu hale getirecek düzenlemeyi hayata geçireceklerini açıkladı.

The post İsrafı Önleyen Adımlar Zorunlu Hale Getirilecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geri kazanım sektörünün yıllık ham madde ihtiyacının yarısının iç piyasadan karşılanmasını zorunlu hale getirecek düzenlemeyi hayata geçireceklerini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, doğada oluşabilecek kirliliği önleyecek, atıkların kaynağında ayrıştırılarak tekrar değerlendirilmesine ve yerli imkanlarla ekonomiye kazandırılmasına büyük katkı sunacak önemli bir adım attıklarını söyledi.

Kurum, “Atıkların doğamıza vereceği zararı en aza indirmek amacıyla geri kazanım sektörümüzün yıllık ham madde ihtiyacının yarısının iç piyasadan karşılamalarını zorunlu hale getirecek düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Sıfır atıkta en temel hedefimiz olan israfın önüne geçecek ve çevremizi daha da koruyacak bu adımla çocuklarımıza daha sağlıklı, daha temiz bir gelecek bırakacağız.” ifadelerini kullandı.

The post İsrafı Önleyen Adımlar Zorunlu Hale Getirilecek appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/israfi-onleyen-adimlar-zorunlu-hale-getirilecek.html/feed 0 1923
ATIK İTHALATI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-ithalati-calistayi-gerceklestirildi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-ithalati-calistayi-gerceklestirildi.html#respond Fri, 27 Dec 2019 11:45:02 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1459 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Antalya’da düzenlediği çalıştayda atık ham madde meselesi ele alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, ithal atıklarla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi “Ek vergi getirilmesi sanayimiz için olumsuz olur” dedi.

The post ATIK İTHALATI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Antalya’da düzenlediği çalıştayda atık ham madde meselesi ele alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, ithal atıklarla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi “Ek vergi getirilmesi sanayimiz için olumsuz olur” dedi.

Dünyada geri dönüşüm sektörü gün geçtikçe büyüyor. Türkiye’de de geri dönüşüm alanında faaliyet gösteren, cam, kâğıt, plastik ve demir çelik sanayii yurt içinden ve yurt dışından ham madde alıp, yurt içinde işleyerek ihraç ediyor. Buna karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atık ham madde ithalatını yeniden düzenlemek için birtakım çalışmalar yapıyor. Yeni düzenlemeler Türkiye geri dönüşüm sanayiini derinden etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir. Antalya’daki çalıştaya büyük ilgi gösteren geri dönüşüm sektörü temsilcileri Bakanlığın bir çalışma yaparken sektörü de dinlemesinin önemli olduğunu belirttiler.

Plastik sektörü “Avrupa bize 1. sınıf ham maddeyi satmıyor ama biz üretim için almak zorundayız” derken, kâğıt sektörü “Bizim ithal ettiğimiz atık kâğıt içinde çöp yok, biz temiz ham madde ithal ediyoruz. Çöp ithal edenlerin faturası kâğıt sektörüne çıkmasın” dedi.

ÇOK KAZANACAKSINIZ

Çalıştayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, “Geri Dönüşüm sektörü çok büyüyecek, çok kazanacaksınız, unutmayın” derken de çalıştayın sonuçları ne olursa olsun yeni bir düzenleme yapacaklarını ve ithalata kota getirileceğini belirtti.

VERGİ SEKTÖRÜ ZARARA UĞRATIR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tüketim ve Tüketici Ürünleri Daire Başkanı Ziynet Berna Orhan ise ham maddeye vergi getirilmesine karşı çıktı. Bakanlık adına konuşan Orhan, ek vergi getirilmesi durumunda sektörün geri dönüştürülmemiş doğal kaynağa yöneleceğini belirtti ve şunları söyledi: “Öncelikle bu yapılacak düzenlemeyle sanayicimize ek yük getirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konularda sanayici ile birlikte karar verilmeli. Atık ithalatına kota getirilmesi durumunda sanayicinin orijinal ham maddeye yöneleceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Orijinal ham maddeyle yapılan üretim ile geri dönüştürülmüş ham maddeden elde edilen ürünün getireceği enerji maliyetini göz önünde bulundurmalıyız. Son olarak bu tebliğ çıkarken Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da görüşlerinin alınmasını istiyoruz,” dedi.

BİZİM KABAHATİMİZ NE?

Kâğıt, cam ve metal sektörlerinin temsilcileri ise “Kirli madde ithal eden sektöre devlet tedbir alsın, baskın yapsın, ceza kessin. Bizim kabahatimiz ne? Biz yüzde 50 büyüyeceğiz, ülkemiz için istihdam sağlayacağız, yeni iş kapıları açacağız. Ama Sanayi Bakanlığı’nın görüşlerine rağmen Çevre Bakanlığı bizim ham madde alışımızı zorlaştırmaya çalışıyor. Geri dönüştürülmüş ham maddeyi ithal edemezsek, biz nasıl büyüyeceğiz?” diye sordu.

KÂĞIT, CAM VE PLASTİK AYRILMALI

Plastik ile diğer ürünlerin tek bir çatı altında tartışılmasına da karşı çıkan sektör temsilcileri, “Plastik sektörünün, kâğıt sektörünün sorunları ayrı, ülke için ürettiği katma değer de farklı. Bu emtialar da tamamen bir birinden farklı. Neden Çevre Bakanlığı hepsini aynı kefeye koyuyor? Ülkemizin ve sanayimizin menfaatleri için hepsi ayrı ayrı değerlendirilmeli,” dediler.

The post ATIK İTHALATI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/atik-ithalati-calistayi-gerceklestirildi.html/feed 0 1459
ZORUNLU DEPOZİTO SİSTEMİ: HEDEF YILDA 50 MİLYAR İÇECEK AMBALAJI https://geridonusumekonomisi.com.tr/zorunlu-depozito-sistemi-hedef-yilda-50-milyar-icecek-ambalaji.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/zorunlu-depozito-sistemi-hedef-yilda-50-milyar-icecek-ambalaji.html#respond Thu, 31 Oct 2019 09:06:06 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1403 evre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, 2000’li yılların başında %1 olan geri dönüşüm oranının %13’e ulaştığını kaydetti.

The post ZORUNLU DEPOZİTO SİSTEMİ: HEDEF YILDA 50 MİLYAR İÇECEK AMBALAJI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, 2000’li yılların başında %1 olan geri dönüşüm oranının %13’e ulaştığını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye Depozito İade Sistemi Projesi (TÜDİS) Açılış Toplantısı”nda konuşan Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye genelinde plastik poşet kullanımının azaldığını belirtti. Manav reyonlarında artan plastik poşet kullanımının da önüne geçmek amacıyla kese kâğıdı uygulamasına geçilmesinin hedeflendiğini bildiren Birpınar, 20 yıl içerisinde oluşan atık miktarının 32 milyon tona çıktığını, 2000’li yılların başında %1 olan geri dönüşüm oranının ise %13’e ulaştığını kaydetti.

TÜDİS projesinin, depozito iade sistemi kapsamında dünyada ve Türkiye’de yürütülen çalışmaların incelenmesi için başlatıldığını anlatan Prof. Dr. Birpınar, “Sonuçları iyi olacak. Belki pilot bölge ve şehir uygulamasıyla bunu yapacağız çünkü biz bunu başarabiliriz. Türkiye’de eğer pet şişeye 10 kuruş depozito koyarsanız, vatandaş onu öder, sonra da alır makineye atar ve parasını geri alır. Onu mobiliteye döndürmek lazım. Onun karşılığında ulaşım imkânı verilebilir,” şeklinde konuştu.

Depozito uygulamasının doğru işletilmesi durumunda hem ülke ekonomisine hem de vatandaşa fayda sağlanacağını belirten Birpınar, “Çevre Kanunu değişikliği üç şey getirdi. Geri kazanım katılım payını getirdi. O kanun geldi, yönetmeliği de önümüzdeki günlerde çıkar. 2020 itibarıyla onu uygulayacağız. Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, usul ve esaslarıyla yürürlükte. Zorunlu depozito uygulaması da 2021’de bu projeden sonra başlayacak,” dedi.

Birpınar, projenin başarılı olması durumunda hem ekonomik hem de ekolojik faydalarının olacağını şu sözlerle ifade etti: “Bu sayede birçok çevre problemini çözmüş olacağız. Bizim hedefimiz atık miktarını mümkün olduğu kadar azaltmak ve geri dönüşüm oranlarını yüzde 10 ila yüzde 50 arasına çıkarmak, 2023 hedefimiz bu. Hedefimiz yıllık ortalama 40-50 milyar içecek ambalajını, piyasaya sürülen ambalajın yüzde 50’sini geri toplayabilmek. Şu anda her 10 cam şişeden biri, her 10 pet şişeden 3’ü ve 10 alüminyum içecek kutusundan ancak 5’i geri dönüşebiliyor. Gerisi de maalesef gelişi güzel doğaya atılıyor.”

The post ZORUNLU DEPOZİTO SİSTEMİ: HEDEF YILDA 50 MİLYAR İÇECEK AMBALAJI appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/zorunlu-depozito-sistemi-hedef-yilda-50-milyar-icecek-ambalaji.html/feed 0 1403