emine erdoğan - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/emine-erdogan Geri Dönüşüm Portalı Tue, 12 Jan 2021 07:51:50 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 emine erdoğan - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/emine-erdogan 32 32 161676614 Sıfır Atık Ödülleri https://geridonusumekonomisi.com.tr/sifir-atik-odulleri.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/sifir-atik-odulleri.html#respond Tue, 12 Jan 2021 07:51:47 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=2126 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen "Sıfır Atık ve Belediyeler Kongre ve Ödül Töreni" Ankara’da gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan belediyelerin projeleri arasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

The post Sıfır Atık Ödülleri appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen “Sıfır Atık ve Belediyeler Kongre ve Ödül Töreni” Ankara’da gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan belediyelerin projeleri arasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Sıfır Atık Projesi’ne büyük destek veren Emine Erdoğan törene katılarak bir konuşma yaptı. Sıfır atığın bir “yaşam felsefesi ve davranış biçimi” olduğunun altını çizen Emine Erdoğan, sıfır atığın en az çöp üretilecek ve çöplerin kaynağında ayrıştırılacağı bir yaşam tarzını inşa etmek olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Sıfır atık gibi bir felsefenin herkes tarafından benimsenmesi ve desteklenmesi için yediden yetmişe bu isteği aşılamamız lazım. Çağrımızı, en ücradaki insan duyana kadar asla gündemden düşürmemeliyiz. Yani şu güzel ülkenin toprağını, suyunu ve havasını pirüpak edene kadar dur durak bilmeden çalışmalıyız.” dedi.

Bu noktada, belediyelerin hem sorumluluğu hem de işinin çok büyük olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, şunları kaydetti: “Hem bu sistemi kuracaksınız hem de sistemin işler hale gelmesi için farkındalık oluşturacaksınız. Sıfır Atık’ın, yani doğa dostu yaşamların bir yaşam tarzı seçeneği değil bir zaruret olduğunu anlatacak olan da sizlersiniz. Size buradan bir tüyo vermek istiyorum. Lütfen çocuklara ulaşın. Çocukların, bu tip değerleri çok daha hızlı kazandığını biliyoruz. Eğer biz çocuklarımıza bu değerleri kazandırabilirsek, meyvelerini çok kısa bir zamanda toplayacağımız iyilik tohumları ekmiş oluruz. Anne babalar da bilhassa evlatlarımıza vatan sevgisini anlatırken bu sevginin farklı boyutlarına işaret edebilirler. Toprağımızı, suyumuzu ve havamızı her türlü kirlilikten korumanın da vatan sevgisine dahil olduğunu öğretebilirler. Böylece hiç kesintiye uğramayacak bir çevre ahlakını çocuklarımıza kazandırabilir ve geleceğimiz için önemli bir manevi yatırım yapmış oluruz. İnanıyorum ki vicdanlarına hassas ayar yapmayı başardığımız insanların sayısı arttıkça, kirliliğe karşı sıfır tolerans gelişecektir.”

The post Sıfır Atık Ödülleri appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/sifir-atik-odulleri.html/feed 0 2126
DENİZLERİ KORUMAK İÇİN YENİ SEFERBERLİK: SIFIR ATIK MAVİ https://geridonusumekonomisi.com.tr/deni%cc%87zleri%cc%87-korumak-i%cc%87ci%cc%87n-yeni%cc%87-seferberli%cc%87k-sifir-atik-mavi.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/deni%cc%87zleri%cc%87-korumak-i%cc%87ci%cc%87n-yeni%cc%87-seferberli%cc%87k-sifir-atik-mavi.html#respond Mon, 16 Sep 2019 13:19:44 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1231 Denizlerin ve su kaynaklarının koruma altına alınması amacıyla “Sıfır Atık Mavi Projesi” başlatıldı. Projeyle yaz sezonu boyunca 50 bin ton atık toplanması hedefleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü Sıfır Atık Projesi’nde yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi. “Sıfır Atık Mavi” adı verilen seferberlikle Türkiye’nin denizleri ve su kaynaklarının koruma altına alınması amaçlanıyor. 81 ilde, tüm kıyı […]

The post DENİZLERİ KORUMAK İÇİN YENİ SEFERBERLİK: SIFIR ATIK MAVİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Denizlerin ve su kaynaklarının koruma altına alınması amacıyla “Sıfır Atık Mavi Projesi” başlatıldı. Projeyle yaz sezonu boyunca 50 bin ton atık toplanması hedefleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü Sıfır Atık Projesi’nde yapılan çalışmalara bir yenisi eklendi. “Sıfır Atık Mavi” adı verilen seferberlikle Türkiye’nin denizleri ve su kaynaklarının koruma altına alınması amaçlanıyor. 81 ilde, tüm kıyı şeridi, göl ve nehirlerle su kaynakla- rının temiz tutulması ve atıkların toplan- masını kapsayacak bir seferberlik şeklin- de yürütülecek. Projeyle yaz boyunca yapılacak çevre aktiviteleriyle dikkatler Türkiye’nin denizlerine ve su kaynaklarına çekilecek. Yaz aylarında deniz kıyılarında ve su kaynaklarında temizlik çalışmaları yapılacak, kıyı ve deniz temizliğinin önemi anlatılacak, buna yönelik kampan- yalar yapılacak. Böylece sezon sonunda denizlerde oluşan kirliliğin somut olarak önlenmesi hedefleniyor. Sıfır Atık Mavi Projesi kapsamında, yaz sonuna kadar 30 bin tonu plastik olmak üzere toplam 50 bin ton atık toplanması hedefleniyor.

Ayrıca, kıyı bölgelerindeki oteller ve konaklama merkezlerinde, özellikle plajlara tek kullanımlık plastikler ve diğer çöple- rin bırakılmasının engellenmesi, marina, limanlar, yük ve yolcu gemilerinden kay- naklı deniz kirliliğin önlenmesi, tatilci ve piknikçilerin kıyılar ve su kenarlarını temiz bırakmaları ve atıkların hep birlikte top- lanması da amaçlanıyor. Ayrıca, projenin toplumun her kesimine yayılması için sanat, spor, akademi dünyasından isim- lerin desteğinin alınması sağlanarak projeye destek verenlerden “Sıfır Atık Mavi Sözü” vermeleri istenecek.

Düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Mavi Projesi’nin önemine dikkat çekti. Erdoğan, “Bugün denizler ve okyanuslar, dünyanın plastik çöp deposu haline dönmüş durumda. Ne yazık ki bu atıklar bir yerde kalmıyor, okyanustaki en uzak adadan, okyanusun en derin noktasına kadar seyahat ediyor. Bilim insanları kuzey kutup bölgesindeki deniz buzullarında dahi plastik parça- cıklarına rastlıyorlar. BM verilerine göre denizlerdeki çöplerin yalnızca yüzde 15’i deniz yüzeyinde bulunuyor. Bu çöplerin yüzde 70’i deniz yatağında ve dipteki doğal hayata telafisi çok zor zararlar veriyor. Türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geliyor, ekosistem büyük yaralar alıyor.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum projeyi Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kıyı şeritlerinde, göl ve nehir kenarlarında atıkların toplanmasını kapsayacak şekilde yürüteceklerini söyledi. Bu seferberlikle 12 ay boyunca denizleri ve suları atıklardan kurtarmış olacaklarını kaydeden Kurum, “Vira bismillah” diyerek temizliğe, İstanbul Boğazı’ndan başladıklarını aktardı.

The post DENİZLERİ KORUMAK İÇİN YENİ SEFERBERLİK: SIFIR ATIK MAVİ appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/deni%cc%87zleri%cc%87-korumak-i%cc%87ci%cc%87n-yeni%cc%87-seferberli%cc%87k-sifir-atik-mavi.html/feed 0 1231
Ülkemiz İçin Sıfır Atık, Dünyamız İçin Sıfır Atık https://geridonusumekonomisi.com.tr/ulkemiz-icin-sifir-atik-dunyamiz-icin-sifir-atik.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/ulkemiz-icin-sifir-atik-dunyamiz-icin-sifir-atik.html#respond Tue, 07 May 2019 13:18:12 +0000 http://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=790 Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi” tüm yurt genelinde 14 bine yakın kurumda uygulanmaya başlandı. Hedef 2023 yılında evsel atık geri kazanım oranını yüzde 35 seviyesine çıkartmak.

The post Ülkemiz İçin Sıfır Atık, Dünyamız İçin Sıfır Atık appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi” tüm yurt genelinde 14 bine yakın kurumda uygulanmaya başlandı. Hedef 2023 yılında evsel atık geri kazanım oranını yüzde 35 seviyesine çıkartmak.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde hayata geçirilen “Sıfır Atık Projesi” tüm yurt genelinde 14 bine yakın kurumda uygulanmaya başlandı. Hedef 2023 yılında evsel atık geri kazanım oranını yüzde 35 seviyesine çıkartmak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına “Sıfır Atık Projesi”ni hayata geçirdi. Bakanlığın hedefi geri kazanım oranını en az yüzde 35 seviyesine çıkartmak. Böylece 100.000 kişiye doğrudan istihdam, 20 Milyar TL ekonomik kazanç, İstanbul’un bir yıllık su ve elektrik ihtiyacı eşdeğeri tasarruf, 2 Belgrad Ormanı kadar ağacın kurtarılması, cari açığın yüzde 8 oranında azaltılması sağlanacak.

“Sıfır Atık” israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedef. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmakta. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememekte. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmakta. Bu nedenle son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de yönetimsel bazda yaygınlaşmakta.

Türkiye’de de bu doğrultuda önemli bir adım atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına “Sıfır Atık Projesi”ni hayata geçirdi.

Sıfır Atık Projesi kapsamında kamu kurum kuruluşları, AVM, işyerleri, okullar, oteller, havalimanları, marinalar gibi noktalarda çalışmalar yapılırken, 13 bin 357 binada sıfır atık sistemi kuruldu. Bu amaçla ilk sıfır atık uygulaması Cumhurbaşkanlığı’nda hayata geçirildi. 10 ton metal atık ayrıştırıldı, 30 ton kâğıt, çöp yerine geri dönüşüm tesisine gitti.

BAKAN KURUM: HEDEF YÜZDE 35

murat kurum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık projesinde ilk bir yılda elde edilen kazanımlar ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Sıfır Atık Projesi bir tasarruf ve verimlilik projesidir. Çevre konusunda son dönemde yaptığımız çalışmalarla atığı öncelikli bir sorun olmaktan çıkarttık.

Ve atığı ham madde ve yeni ürünlere dönüşecek bir kaynak olarak görmeye başladık. Projenin hayata geçirildiği yaklaşık bir yıllık dönemde; 2,2 milyon ton ambalaj atığı, 58.000 ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 38.000 ton bitkisel ve 80.000 ton madeni atık yağ, 184.000 ton ömrünü tamamlamış lastik kaynağında ayrı toplanarak geri kazanılmıştır.” Kurum, “2017 ve 2018 yıllarında toplanan toplam 4 milyon 805 bin ton değerlendirilebilir atık sayesinde 500 milyon kilogram sera gazı salınımı engellendi ve 42 milyon ağacın kesilmesi önlendi” dedi.

Çevreyi korumak ve kirlilikle mücadele kapsamında ortaya konulan politika ve stratejilerin, mevcut ekonomik sistemle uyumlu, sürdürülebilir kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi destekleyen doğrultuda olması gerektiğini belirten Kurum, bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının öneminin daha da ortaya çıktığını ifade etti. Bu noktada çevreci bir yaşam modeli olarak sıfır atık yaklaşımı ile karşılaşıldığına işaret eden Kurum, son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmalarının bireysel, kurumsal ve belediye genelinde yaygınlaştığını vurguladı. Kurum, sıfır atığın, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedef olduğunu kaydetti. Bakan Kurum, Sıfır Atık Projesi’nin 2019 ve 2023 vizyonunu da açıkladı: “Hedefimiz, Sıfır Atık Yönetmeliği ile bu uygulamayı bütün ülkeye yaymaktır. Bu noktada belediyelerimize önemli görevler düşüyor. Hazırladığımız yönetmeliğe göre belediyelerimiz bundan sonra ikili toplama sistemi ile atıkları ayrı toplamak için hizmet verecekler. Bu uygulamayı hayata geçirmeleri için belediyelere 2019 yılı sonuna kadar süre verdik. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren de plastik poşetlerimizi ücretli hale getirdik. Böylece yıllık 440 adet olan kişi başı plastik poşet kullanımı 2019 yılı sonunda 90’a, 2025 yılında ise 40 adete düşürülecektir. Diğer bir çalışmamız ise içecek ambalajlarına depozito uygulaması olacaktır.

Böylece evsel atıklar içerisinde önemli bir miktar teşkil eden bu atıkların temiz, kaliteli ve etkin bir şekilde toplanmasını sağlayacağız. Bunları başardığımızda 2023 yılında evsel atık geri kazanım oranımızı en az yüzde 35 seviyesine çıkartacağız. Tüm bu çalışmalarla hedefimiz yıllık; 100.000 kişiye doğrudan istihdam, 20 Milyar TL ekonomik kazanç, İstanbul’un bir yıllık su ve elektrik ihtiyacı eşdeğeri tasarruf, 2 Belgrad Ormanı kadar ağacın kurtarılması, cari açığın %8 oranında azaltılması sağlanacaktır.”

ŞİŞELERDE DEPOZİTO UYGULAMASINA GEÇİLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak en büyük hedefinin çocuklara daha güzel bir gelecek bırakmak, şehirlerdeki yaşam kalitesini artırarak daha çevreci şehirler inşa etmek olduğunu belirten Kurum, tüm illerde çevrenin iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kurum, 1 Ocak itibarıyla plastik poşetlerin ücretlendirildiğini anımsatarak, plastik poşetlerin hem doğaya hem de denizde yaşayan canlılara büyük zararı olduğuna dikkat çekti. Bakanlık tarafından uygulanmaya başlanacak depozito uygulaması hakkında da bilgi veren Kurum, şöyle devam etti: “2023 yılında tüm Türkiye’de depozito uygulamasına geçmek istiyoruz. Pet, cam şişeler süt içilen karton kutular gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve bunları geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçeceğiz. Amacımız üretilen kapların yüzde 80’inin, 90’ının, bu uygulamaya geçmiş gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geri toplanması. Dolayısıyla bu ham maddeleri üretimde yeniden kullanarak, çevreye daha az zarar vermiş olacağız. 2021 yılında plastik poşet, cam, metal şişeler, karton kutular gibi geri dönüşümü yapılabilecek malzemelerde depozito uygulamasına geçeceğiz. Bu uygulamayla pet şişe getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüs biletleri hususunda destek vereceğiz. Belki de bazı yerlerde nakit ödemeyide düşünebilir. Bu uygulamaları en yakın zamanda ülkemize getireceğiz.”

2023’TE KARNEMİZ SIFIR OLSUN

Sıfır Atık Projesi’ne büyük destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başakşehir’de katıldığı etkinlikte projeyle ilgili hedeflerini anlattı. Erdoğan, “Hedefimiz sıfır atığı, teknik bir proje olmaktan çıkarıp bir yaşam kültürüne dönüştürmek, çevreyi koruma duygusunun altyapısını oluşturmak.” dedi. “İnanıyorum ki 2023’te atık karnemizin karşısında ‘sıfır’ yazacak. Bu, atık söz konusu olduğunda alacağımız en güzel nottur.” diyen Emine Erdoğan, şöyle devam etti: “Çocuklara bu bilincin aşılanmasını çok önemli buluyorum.

Çocuklarımız, ‘sürdürülebilirlik’ denen bayrak yarışında hemen arkamızda bulunuyorlar çünkü. Emaneti bizden onlar devralacak. Okullarımızda başlatılan ‘geri dönüşüm saati’, bu nedenle son derece önemli bir girişim. Ağaç yaşken eğilir, buna hepimiz inanıyoruz. Birçok araştırma, tüketim alışkanlıklarında değişiklikler olmazsa, dünyanın geleceğinin kıtlığa, susuzluğa ve büyük göçlere gebe olduğunu söylüyor. Çocuklarımıza böyle bir dünya bırakmaya hakkımız yok.

Ama her şeyi tersine çevirecek zamanımız var.” Sıfır atık seferberliğinin arkasındaki temel fikrin vatandaşlara çok iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunun bir tasarruf projesi olduğu kadar, çevre duyarlılığı ve gelecek projesi olduğunu da çok iyi açıklamamız gerekir. Ancak böylece duyarlı ve bilinçli bir dönüşüm hareketi gerçekleştirebiliriz.” Tabiat herkesin ortak mirası olduğunu, bu nedenle herkesin hakkı ve sorumluluğunun da eşit olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, “Tabiatı kirletmek, kaynaklarını hor kullanmak, bir anlamda başkalarının temiz havaya, suya ve toprağa olan hakkını çiğnemek demek. İnşallah hepimiz konuya bu hassasiyetle yaklaşmayı başarabiliriz.” dedi.

İnsanın tabiatın hükümdarı değil, ondan gerekli ölçüde faydalanan bir parçası olduğunu ifade eden Erdoğan, “Tabiata nezaketle davranırsak, karşılığında nezaket umabiliriz. Talan edilmiş doğal kaynaklar, yok edilmiş ormanlar, mütemadiyen kirletilen su ve hava karşısında, tabiat da elbette cevabını verecektir. “ dedi. Tolstoy’un, “Mutluluğun ilk şartı, insanla doğa arasındaki bağın kopmamasıdır” sözünü hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu söz aslında modern dünyada psikolojik bunalımların neden arttığını da gayet iyi açıklıyor. Tüketim odaklı yaşamak tabiatın kaynaklarını kuruttuğu gibi yaşadığımız manevi erozyonun da sebebidir. İçimizdeki boşluğu eşya ile doldurmaya çalışmanın, bizi kendi maneviyatımızdan uzaklaştıran yan etkileri var. İnsan, sürekli beslenmesi gereken egodan ibaret bir varlık değil. O nedenle insan olmanın başka alanlarına da yatırım yapmalı, mutluluğu, etkisi çok kısa süren tüketimde aramamalıyız. Bu yönüyle, sıfır atık kültürünün aslında bir kanaat kültürü olduğunu da söylemek isterim. Unutmayalım, sade yaşam, insana kendisini her katmanıyla görmesini sağlayan en güzel aynadır.”

The post Ülkemiz İçin Sıfır Atık, Dünyamız İçin Sıfır Atık appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/ulkemiz-icin-sifir-atik-dunyamiz-icin-sifir-atik.html/feed 0 790
İBB’den Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibbden-akilli-geri-donusum-konteyneri.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibbden-akilli-geri-donusum-konteyneri.html#respond Wed, 01 May 2019 11:53:58 +0000 http://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=772 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plastik şişe ve alüminyum kutuları toplamak için dikkat çekici bir proje geliştirdi. Yerli yapım “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri”ne atılan atıklar İstanbulkart’a kredi kazandırıyor.

The post İBB’den Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plastik şişe ve alüminyum kutuları toplamak için dikkat çekici bir proje geliştirdi. Yerli yapım “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri”ne atılan atıklar İstanbulkart’a kredi kazandırıyor.

Sayın Emine Erdoğan, İSBAK’ın akıllı geri dönüşüm konteynerini beğendiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Müdürlüğü ve İBB İştiraki İSBAK’ın ürettiği, “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri” pet ve metal şişeleri geri dönüşüme kazandırıyor ve karşılığında İstanbulkart’a kredi yüklüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, sıfır atık projesi kapsamında çöplerin toplanırken ayrıştırılması için önemli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Uysal, akıllı konteyner projesinin, pet şişe ve metal kutuların kaynağında ayrıştırılarak toplanmasıyla ilgili bir sistem olduğunu dile getirdi.

İBB olarak Türkiye’de ilk defa, bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan bir sistemi İstanbul’da oluşturduklarını ifade eden Mevlüt Uysal, projenin; doğada kaybolmayan, insan sağlığı adına muhakkak geri dönüşümünün sağlanması gereken pet ve metal şişelerin ekonomiye kazandırılmasına çok önemli bir katkı sunacağını söyledi.

İBB Başkanı Mevlüt Uysal

Atık, akıllı konteynere atıldığında makine üzerinden İstanbulkart’a bir bakiye yükleneceğini ve yüklenen bu paranın başta ulaşım olmak üzere İstanbulkart’ın geçerli olduğu her yerde kullanılabileceğini açıklayan Uysal, “Atıkları makineye atan ve İstanbulkart’ına para yüklenen herkesi takip eden bir sistemimiz de var. Haftada, ayda ve toplamda kaç adet atık atıldığını takip edeceğiz. Onlara İBB hizmetlerinden öncelikli ya da indirimli istifade ettirme çalışmamız da olacak. Örnek olarak; 50-100 pet şişe atanlar Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz bilet alma, sosyal tesislerden indirimli yemek yiyebilme gibi imkanlara kavuşacaklar” diye konuştu.

Akıllı dönüşüm konteynerinin tamamen yerli ve milli bir proje olduğunun altını çizen Başkan Uysal, sözlerine şöyle devam etti: “Makineyi dizayn eden, yazılımını yapan bizim belediye iştirakimiz olan İSBAK AŞ. Ülkemizde bu kültürü yaygınlaştırma ve benimsetme adına öncelikle pilot olarak seçeceğimiz okullara ve yoğun geçişlerin olduğu metro istasyonlarımıza koyacağız. Bu kültürü sahiplenme adına nasıl pet şişeleri akıllı konteynere atanlara teşviklerimiz olacak, konteynerleri koyacağımız okullara yönelik ayrıca ödüllendirme çalışması da yapacağız.”

YEMEK ARTIKLARI KOMPOST OLUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Emine Erdoğan’ın himayesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında yemek atıklarından kompost (bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozularak organik gübreye dönüştürülmesi) elde ediyor. İBB temiz bir çevre için her alanda geri dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Toplanan atıklar türlerine göre ayrılıp değerlendirilerek ekonomiye geri kazandırılıyor. Toplanan çöplerin gazından 300 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayan İBB, Sıfır Atık Projesi’nin bir parçası olarak da İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yönetilen “Yemekhane Atıklarından Kompost Eldesi Projesi” ile yemek atıklarını yerinde işleyerek kompost üretiyor. Gübreye dönüştürülen bu atıklar İstanbul caddelerini süsleyen bitkilere can veriyor.

The post İBB’den Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/ibbden-akilli-geri-donusum-konteyneri.html/feed 0 772