İBB’den Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı

1 Mayıs 2019

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plastik şişe ve alüminyum kutuları toplamak için dikkat çekici bir proje geliştirdi. Yerli yapım “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri”ne atılan atıklar İstanbulkart’a kredi kazandırıyor.

Sayın Emine Erdoğan, İSBAK’ın akıllı geri dönüşüm konteynerini beğendiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Müdürlüğü ve İBB İştiraki İSBAK’ın ürettiği, “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri” pet ve metal şişeleri geri dönüşüme kazandırıyor ve karşılığında İstanbulkart’a kredi yüklüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, sıfır atık projesi kapsamında çöplerin toplanırken ayrıştırılması için önemli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Uysal, akıllı konteyner projesinin, pet şişe ve metal kutuların kaynağında ayrıştırılarak toplanmasıyla ilgili bir sistem olduğunu dile getirdi.

İBB olarak Türkiye’de ilk defa, bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan bir sistemi İstanbul’da oluşturduklarını ifade eden Mevlüt Uysal, projenin; doğada kaybolmayan, insan sağlığı adına muhakkak geri dönüşümünün sağlanması gereken pet ve metal şişelerin ekonomiye kazandırılmasına çok önemli bir katkı sunacağını söyledi.

İBB Başkanı Mevlüt Uysal

Atık, akıllı konteynere atıldığında makine üzerinden İstanbulkart’a bir bakiye yükleneceğini ve yüklenen bu paranın başta ulaşım olmak üzere İstanbulkart’ın geçerli olduğu her yerde kullanılabileceğini açıklayan Uysal, “Atıkları makineye atan ve İstanbulkart’ına para yüklenen herkesi takip eden bir sistemimiz de var. Haftada, ayda ve toplamda kaç adet atık atıldığını takip edeceğiz. Onlara İBB hizmetlerinden öncelikli ya da indirimli istifade ettirme çalışmamız da olacak. Örnek olarak; 50-100 pet şişe atanlar Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz bilet alma, sosyal tesislerden indirimli yemek yiyebilme gibi imkanlara kavuşacaklar” diye konuştu.

Akıllı dönüşüm konteynerinin tamamen yerli ve milli bir proje olduğunun altını çizen Başkan Uysal, sözlerine şöyle devam etti: “Makineyi dizayn eden, yazılımını yapan bizim belediye iştirakimiz olan İSBAK AŞ. Ülkemizde bu kültürü yaygınlaştırma ve benimsetme adına öncelikle pilot olarak seçeceğimiz okullara ve yoğun geçişlerin olduğu metro istasyonlarımıza koyacağız. Bu kültürü sahiplenme adına nasıl pet şişeleri akıllı konteynere atanlara teşviklerimiz olacak, konteynerleri koyacağımız okullara yönelik ayrıca ödüllendirme çalışması da yapacağız.”

YEMEK ARTIKLARI KOMPOST OLUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Emine Erdoğan’ın himayesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında yemek atıklarından kompost (bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozularak organik gübreye dönüştürülmesi) elde ediyor. İBB temiz bir çevre için her alanda geri dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Toplanan atıklar türlerine göre ayrılıp değerlendirilerek ekonomiye geri kazandırılıyor. Toplanan çöplerin gazından 300 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayan İBB, Sıfır Atık Projesi’nin bir parçası olarak da İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yönetilen “Yemekhane Atıklarından Kompost Eldesi Projesi” ile yemek atıklarını yerinde işleyerek kompost üretiyor. Gübreye dönüştürülen bu atıklar İstanbul caddelerini süsleyen bitkilere can veriyor.