rapor - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/rapor Geri Dönüşüm Portalı Mon, 24 Aug 2020 05:35:32 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://i0.wp.com/geridonusumekonomisi.com.tr/wp-content/uploads/2019/10/gd_ikon.png?fit=32%2C32&ssl=1 rapor - Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi https://geridonusumekonomisi.com.tr/etiket/rapor 32 32 161676614 “KORONA VİRÜSÜ ATIK SULARDAN BULAŞABİLİR” https://geridonusumekonomisi.com.tr/korona-virusu-atik-sulardan-bulasabilir.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/korona-virusu-atik-sulardan-bulasabilir.html#respond Mon, 24 Aug 2020 05:35:26 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1821 Çevre Mühendisleri Odası'nın hazırladığı Su ve Atık Su Yönetiminde Covid 19 Etkisi Değerlendirmesi'ne göre, virüs atık sularda canlılığını birkaç saatten birkaç güne kadar sürdürebiliyor.

The post “KORONA VİRÜSÜ ATIK SULARDAN BULAŞABİLİR” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı Su ve Atık Su Yönetiminde Covid 19 Etkisi Değerlendirmesi’ne göre, virüs atık sularda canlılığını birkaç saatten birkaç güne kadar sürdürebiliyor.

Water sample. Gloved hand into the water collecting tube. Analysis of water purity, environment, ecology – concept. Water testing for infections, harmful emissions

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi tarafından, Covid19 salgınını su ve atık sular açısından değerlendiren bir rapor hazırlandı. Raporda, korona virüsün atık sularda, canlılığını birkaç saatten birkaç güne kadar sürdürebildiğine dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı: “Atık sularda; korona virüsün, sıcaklığa ve katı madde miktarına bağlı olarak canlılığını birkaç saatten birkaç güne kadar sürdürebildiği tespit edilmiştir. Çin’de SARS hastalarının tedavi edildiği iki hastane atık suların da yapılan incelemelerde, korona virüsün ham atık suda 20 derecede 2 gün, 4 derecede ise 14 gün varlığını koruduğu belirlenmiştir.” Raporda Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü araştırmasına da atıf yapılarak, ülkede Covid-19 vakalarının görülmesinden sonra incelenen atık sularda Covid-19 tespit edildiğine dikkat çekildi.

DENİZ CANLILARI TAŞIYABİLİR

Raporda yer alan bilgilere göre, İstanbul’da kentsel atık suların yüzde 68’i sadece ön arıtmadan geçirilerek boğaza bırakılıyor. Bazı atık sular peyzaj bitkilerinin sulamasında kullanılırken, tarım yapılan bölgelerde de kanalizasyon amaçlı kullanılıyor. Korona virüsün deniz canlıları ve sulama için kullanılan fıskiyeler aracılığıyla yayılmasının mümkün olduğu belirtilen raporda şu noktalara vurgu yapılıyor: * Kentin denize kıyı semtlerinde bazı noktalarda (restaurant, konut vb.) kaçak deşarjlar nedeni ile özellikle düşük sıcaklık koşullarında aktif korona virüsün özellikle midyeler ve diğer deniz canlıları tarafından taşınması mümkün olacaktır. Bu konuda atık su yönetimlerinin; kanalizasyon sistemlerinde ve deniz alıcı ortamında dikkatli bir izleme yapması gerekmektedir. * İstanbul’da atık su arıtma tesisi çıkış sularının az da olsa bir kısmı, peyzaj amaçlı bitkilerin sulanmasında kullanılmaktadır. Anadolu’da ise bazı yerleşim yerlerinde, kanalizasyondan doğrudan alınan atık sular sulama amaçlı kullanılmaktadır. Bu durum virüslerin insana taşınmasında önemli risk oluşturmaktadır. Özellikle sulama işleminin fıskiyeler ile yapılması nedeni ile sulama suyunda bulunan virüsler kolaylıkla ortama yayılabilecektir. Bu durum halk sağlığı için tehlike oluşturmakta olup, bu işlemler; su ve atık su yönetimlerince engellenmelidir.

DIŞKILARDAN KANALİZASYONA

Korona virüsünün atık sulardan alınan numunelerde doğru ölçümünün oldukça zor olduğu ve bu konuda çok az araştırma yapıldığı belirtien raporda şu ifadeler kullanıldı: “Ancak, korona virüsün özellikle insan dışkısı ile kanalizasyon sistemine karıştığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar virüsün yaklaşık dört hafta insan dışkısında canlılığını sürdürebildiğini göstermiştir. Hatta iyileşen hastaların bile bir süre sonra dışkılarında yeniden korona virüsü tespit edilmiştir. Bu durumun virüsün insan bağırsak sisteminde tekrar çoğalmasından kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir.”

The post “KORONA VİRÜSÜ ATIK SULARDAN BULAŞABİLİR” appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/korona-virusu-atik-sulardan-bulasabilir.html/feed 0 1821
ÇÖPTE SERVET YATIYOR! https://geridonusumekonomisi.com.tr/copte-servet-yatiyor.html https://geridonusumekonomisi.com.tr/copte-servet-yatiyor.html#respond Wed, 11 Mar 2020 12:20:01 +0000 https://geridonusumekonomisi.com.tr/?p=1569 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Akıncı, AGED tarafından yapılan atık karakterizasyonu araştırmasını yürüten ekipte yer alıyor. Akıncı, atık karakterizasyon çalışması konusunda ilgili kurumlara yol gösterici açıklamalarda bulundu.

The post ÇÖPTE SERVET YATIYOR! appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>

Her yıl bir servet düzeyinde potansiyel ham maddeyi çöp ile birlikte gömmekte, müteakiben bu işlemin çevresel olumsuz etkileri ile mücadele etmek zorunda kalmakta, değerlendiremediğimiz bu maddeleri satın almak için ülke olarak yine bir servet ödemekteyiz. Bu kısır döngüyü kırmak için az da olsa yürütülen çalışmalar var. Avrupa Birliği standartlarına erişmek şimdilik mümkün olmasa da Türkiye, özellikle geri dönüşüm oranlarını artırmak için son zamanlarda gayret içerisinde. Tabii bu adımlar atılırken de bilimsel çalışmalara dikkat etmek, ortaya çıkan istatistiki verilere bakmak gerekir.

Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre belediyeler evsel atıkların bertarafıyla ilgili en uygun teknolojiyi seçmek ve uygulamakla yükümlüdür. Katı atık yönetim sistemi çalışmalarına yön vermesi açısından evsel atıkların miktarının, türünün ve niteliğinin bilinmesi büyük önem arz etmekte. Bu amaçla yaz ve kış aylarında birer kez katı atığın fiziksel analizi yapılarak “Katı Atık Karakterizasyon Çalışması” gerçekleştirilmesi gerekir.

Atık Kâğıt Geridönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) de bu önemli alanda çalışmalar yürüttü. Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi şemsiyesi altında birçok üniversiteden katı atıklar konusunda çalışan bilim insanları AGED için 2018’de bir araştırma gerçekleştirdi. Ankara, Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir illerinde yapılan çalışma daha sonra raporlaştırıldı. Böylece bu dört ilin çöp karakterizasyonu bilimsel olarak ortaya konulmuş oldu.

Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinde görev alan akademisyenler, 4 ilde saha çalışmalarından elde ettikleri bulguları öncelikle tablolar ve grafikler halinde görselleştirdi. Arkasından bunların istatiksel analizini gerçekleştirdiler. Her bir kent için ortaya konan rakamların, geri dönüşüm konusunda ne anlam ifade ettiği belirlendi. Arkasından da o kentteki depolama alanına giden geri dönüştürülebilir özellikteki malzemelerin ekonomik karşılığı tespit edildi.

Bu çalışma; atıkların türlerine göre ayrıştırılmasını, dolayısıyla geri dönüştürülebilir atıkların miktarının tespit edilmesini sağladı. Bu rapor, Türkiye’nin aslında birçok atık türünü yeniden kullanabilecek potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yani çöpe atılan kâğıtlar düzenli şekilde toplanabilirse Türkiye’nin atık kâğıt ithalatına ihtiyacı kalmayacağı bu raporla ortaya çıkmış oldu.

KARAKTERİZASYON SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEMLER SAĞLAR

9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Görkem Akıncı, AGED tarafından yapılan atık karakterizasyonu araştırmasını yürüten ekipte yer alıyor. Akıncı, atık karakterizasyon çalışması konusunda ilgili kurumlara yol gösterici açıklamalarda bulundu.

Atık karakterizasyonu nedir?

Atık karakterizasyonu ürettiğimiz, yönetmek sorumluluğunda olduğumuz veya işleyeceğimiz atığı tanımak için yapılan bir araştırmadır. Bu araştırma bilimsel esaslara dayalı olarak yürütülür ve bu sebeple elde edilen neticeler sağlıklı ve güvenilirdir.

Elde edilen veriler nerelerde, nasıl kullanılabilir?

Toplam atık miktarımızı ve bu miktarın orta ve uzun vadedeki değişimini bilmek öncelikle yapılacak yatırımların kapasitesinin belirlenmesi ve bu kapasitenin doğru bir şekilde kademeli olarak sağlanabilmesi yönünden önemli. Gelecek yıl günde 500 ton işleme kapasitesine sahip bir tesisi kurmaya ve tesisin kapasitesini ilk beş yılın sonunda 800 tona çıkarmaya bugünden karar verebilirim; kısacası yatırımın ekonomik boyutunu planlama şansına sahip olurum.

Biyobozunur bileşenlerin analizleri de bize bu atıkların kalitesi hakkında önemli bilgiler veriyor. İçinde yeşil atık (biyobozunur) oranı az olan kesimler veya atığın niteliksiz olduğu durumlar için toplanan atığı kompostlamaya veya biyometanizasyona yönlendirmenin yarar değil zarar getireceğini bilebilir, bu atıkların işlenmesi ve bertarafı için farklı yöntemler seçebiliriz. Burada bir parantez açayım; biliyorsunuz Avrupa Birliği tarafından uygulanan “atığın nihai kullanım kriterleri” (end-of-waste criteria) yakın zamanda ülkemizde de uygulanmaya başlanacak, ATY için zaten mevcut bu kriterler. Hem hurda hem biyobozunur atıklar için sınır değerler var, niteliği uygun olmayan atığı istediğiniz yöntemle işlemeniz/dönüştürmeniz ve piyasaya arz etmeniz mümkün olmayacak. Kapsama uygun olarak atığın özelliklerini iyileştirecek ön işlemler uygulamanız veya farklı yöntemlere ve belki de bazı tür atıklar için doğrudan bertarafa yönelmeniz gerekecek.

Derginin bu edisyonu ve yıllık abonelik için lütfen linki tıklayınız: 

https://geridonusumekonomisi.com.tr/abonelik-formu

The post ÇÖPTE SERVET YATIYOR! appeared first on Geri Dönüşüm Ekonomisi Dergisi.

]]>
https://geridonusumekonomisi.com.tr/copte-servet-yatiyor.html/feed 0 1569